Norge bygger verdens første CO2-baserede plastfabrik

Normalt er CO2 noget, der skal reduceres, men ikke hos det norske firma Norner, der har udviklet en produktionsmetode, der anvender CO2 i fremstillingen af plast.

Selskabet har i flere år arbejdet på den katalysator, der tillader CO2 som råstof i plastproduktionen, og nu er projektet kommet så langt, at der skal bygges et egentligt pilotanlæg til godt 50 millioner kroner i Grenland.

»Vi har behov for at finde en finansiel samarbejdspartner, helst norsk, som kan deltage i at industrialisere processen. Hidtil har vi underskrevet en hensigtserklæring med en større international petrokemisk virksomhed, og vi håber, at den bliver realiseret inden påske,« siger administrerende direktør i Norner Tine Rørvik til Teknisk Ukeblad.

Projektet har allerede fået lige ved 15 millioner i støtte fra Innovasjon Norge og SkatteFUNN.

»Vi er blandt dem, der er kommet længst med denne teknologi, og vi er opmærksomme på, at der er en begyndende interesse hos andre store kemiselskaber. De arbejder også med processer med CO2 som råstof, men vi er de første til at etablere et pilotanlæg for kontinuerlig produktion af plast,« forklarer direktør for polymerområdet Morten Lundquist til Teknisk Ukeblad.

Normer vil dog ikke selv ud på markedet og fremstille plast til eksempelvis fødevareindustrien.

»Pilotanlægget, som bliver det første uafhængige anlæg i verden, skal være tilgængelig for andre virksomheder, som ønsker at udvikle plastprodukter. Vores mål er at udvikle selve processen, ikke produkterne. Vores udbytte skal være salg af licenser til andre virksomheder, der ønsker at etablere fabrikker, hvor man bruger CO2 som råstof i plastproduktionen,« uddyber Tine Rørvik.

Godt til mademballage

Hun oplyser endvidere, at op til halvdelen af en polymer kan udgøres af CO2.

Forskerne på Norner har blandt andet fundet ud af, at den plast, som produceres med brug af CO2, kun tillader ganske små mængder ilt at passere, hvilket gør plastmaterialet velegnet til eksempelvis indpakning af fødevarer eller emballage til maling.

Selve demoanlægget forventes at stå klart i 2014, og byggeriet starter, så snart forhandlinger med en række internationale investorer er faldet på plads.

Dokumentation

Teknisk Ukeblad: Lager plast av CO2

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

CO2 vil sandsynligvis være til rådighed som billigt 'råstof' lang tid fremover, i modsætning til olie/gas, hvadenten det er af fossil eller biologisk oprindelse.

Så det sparer både CO2 emission og fossile ressourcer.

  • 0
  • 0

Åh Nej.. Det lyder forfærdeligt. Hvis norge begynder at bruge vandkraft eller andet CO2 løs energi til at forbruge CO2 i plastfremstilling er det en katastrofe for miljøet.

Vi ender jo med global afkøling!!

Jeg lader bilen stå i tomgang i morgen tidlig til rimen er smeltet af ruderne for at yde mit co2 bidrag..

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten