Norge bygger Noahs ark dybt inde i bastant bjerg

Omkring 1.000 kilometer fra Nordpolen, 120 meter over havoverfladen og 120 meter inde i et bastant bjerg er norske ingeniører og bygningsarbejdere i færd med at afslutte konstruktionen af et beton-omkranset beskyttelsesrum for verdens vigtigste afgrøder.

Hvælvingen The Svalbard Global Seed Vault skal være færdig i oktober, og fra februar af begynder forskerne at proppe frøene ind i nutidens svar på en Noahs ark.

»Dette skal være den sidste bastion imod udryddelsen af den variation af afgrøder, vi kender i dag. Så den er yderst vigtig for kommende generationer, men også for os i tilfælde af store klimaændringer,« siger direktør for organisationen The Global Crop Diversity Trust, Gary Fowler.

The Global Crop Diversity Trusts mål er at bevare vitale fødevarer såsom ris, hvede og byg, samt at beskytte u-lande, hvis afgrøder er essentielle for overlevelsen af millioner.

Hvælvingen, hvis nærmeste nabo er Longyearbyen, vil have en indgang og en robust dør vil adskille indgangen og selve konserveringsrummet fra hinanden. Temperaturen skal ligge på 10 til 20 minus grader, og den kølige arktiske vind skal strømme ned i anlægget automatisk gennem en række luftlommer.

Den omkringliggende klippe vil bevare temperaturkravene under de ekstremt kolde måneder og under varmere perioder vil et køleanlæg gå i gang.

I tilfælde af, at udstyret bryder sammen, vil temperaturen dog ikke stige til mere end 3,5 minus grader. Det vil også tage flere måneder.

Et elektronisk afsenderapparat er sat op i rummet og vil sende temperaturoplysninger til en satellit, der så igen underretter de pågældende myndigheder i Longyerbyen og The Nordic Gene Bank.

Dokumentation

Nyeste fotos af The Svalbard Global Seed Vault

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Knold, John :-) Med mindre der er rettet i teksten står der 'stige til -3.5 grader' underforstået 'fra -10' Næh lad os istedet glæde os over at vores brodernation og UN/FAO er istand til at starte et fremadrettet anlæg til at bevare noget af verdens forskellige planter. Nu mangler vi blot at der er nogle der tænker i retning af at gøre det samme for dyreriget

 • 0
 • 0

I den oprindelige version af artiklen havde der sneget sig en trykfejl ind. Her stod, at hvælvingen befinder sig 20 meter inde i bjerget - der er tale om 120 meter.

Vi beklager fejlen. Mvh Mads Nyvold, journalist ing.dk

 • 0
 • 0

Hvis det katastrofale skulle ske, at jorden atter engang skulle blive oversvømmet, om det er Gud eller klimaet, det er jeg ligeglad med og er fuldkommen uden betydning i denne sammenhæng, hvad skulle det så nytte at have alverdens vigtigste kornsorter opbevaret i det bjerg?

Skulle man ikke nærmere tænke på at bygge en Ark, i den Ark, bygge et rum som omtalt her, hvor verdens vigtigste sorter skal opbevares? :?

Skulle det sindsyge så ske at Gud/Klimaet oversvømmer jorden endnu engang, så kan vi gøre som beskrevet i alverdens hellige bøger, redde dyreriget, mest af alt menneskene, samtidig med at vi har vores afgrøder eller frøene dertil med os med det samme. Det ville da være smartere.. :?

Hvis jorden bliver oversvømmet og afgrøderne går tabt, ja så er mennesket også gået tabt, og idéen om at sikre sorterne i dette bjerg fuldkommen ligegyldigt.!!

(Er ikke religiøs fanatiker, Jehova, Muslim eller noget andet, holder bare alle muligheder åbne)

 • 0
 • 0

Det er sikkert en skinmanøvre for at udvikle huler til det grimme fra andre folks KK så de også får arbejdsfri velfærd efter olien og det med mindre risiko. Umoralske nordmænd.

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke om det er svar til mit indlæg, hvis det er så er vi bestemt ikke på samme bølgelængde.. :?

"Det grimme fra andre folks KK"

:? huh KK ?????

"får arbejdsfri velfærd efter olien og det med mindre risiko. Umoralske nordmænd."

Du lyder som en Venstre mand som er træt af velfærden, fordi den tillader nogle at få ydelser som kan give dem mad i kroppen UDEN at arbejde.. :?

Er det sådan det hænger sammen.??

(Velfærds systemet I SIN ORIGINALE FORM, er det eneste rigtige og medmenneskelige der nogensinde er skabt.. Det med at dem som har deler med dem som ikke har, ikke meget, men lige nok til at de også får lov til at leve, er noget som vi bør værne om, beskytte og værdsætte. Næste gang er det måske dig som er sulten, våd og kold)

Det her handler ikke om økonomi, politik eller noget andet, det handler om menneskets overlevelse.. Desuden er det ikke et nordmands projekt, det er et FN/UN Projekt, som går ud på at hvis der skulle ske en global krise som slår alle vores afgrøder ned, uden mulighed for at redde/bevare nogle frø eller andre muligheder for at dyrke dem på ny, så har vi her muligheden for at "hente" dem frem som et levn fra fortiden, sådan så vi atter kan dyrke de afgrøder som holder jordens befolkning i live.!!

Jeg forstår ikke dit indlæg.. :?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten