På FN’s klimatopmøde i New York har Norge indgået en aftale med Liberia: Norge betaler 150 millioner dollars, svarende til knap 900 millioner kroner. Til gengæld skal det vestafrikanske land lade landets skove stå urørte inden 2020, skriver BBC.
Liberias skove udgør en betydelig del af Vestafrikas sidste regnskove og omkring 43 procent af Guinea-regnskoven. Skovene betegnes som et globalt hotspot for biodiversitet og huser blandt andet chimpanser, skovelefanter og leoparder.
Siden borgerkrigen endte i 2003, er ulovlig skovhugst blevet et udbredt fænomen i Liberia, og så sent som i 2012 gav landets præsident, Ellen Johnson Sirleaf, virksomheder licenser til at fælde 58 procent af den tilbageværende skov.
Læs også: Hvert minut hugges fem fodboldbaner med tropisk skov ned
»Vi håber, at Liberia vil kunne nedbringe sit CO2-udslip og reducere fattigdom på samme tid. Vi har tidligere finansieret tiltag i Indonesien og Brasilien, men jeg tror, at dette er første gang, at vi har indgået en aftale på vegne af et helt land,« siger Jens Frolich Holte, en politisk rådgiver for den norske stat, til BBC.
Ifølge aftalen skal Norge hjælpe Liberia med at opbygge kapaciteten til at overvåge og patruljere skovene. Samtidig betaler Norge lokale folk direkte for at passe på skoven.
Læs også: Ny fond skal booste dansk klimateknologi i udviklingslandene
Miljøforkæmpere i Liberia hilser aftalen velkommen. En af dem, Silas Siakor, der blandt andet er modtager af Goldman Environmental Prize, kalder partnerskabets engagement i at beskytte lokalbefolkningens rettigheder med respekt for skoven for prisværdig.
»Partnerskabet giver ikke alene lovning på at beskytte skoven og klimaet, men også de små skovsamfund, som har været marginaliseret i generationer,« siger han til BBC.
Eksperter mener, at Liberias skovhugst hovedsageligt skyldes fattigdom, hvorfor tømmer er blevet en let måde at skaffe penge på i trange tider. Derfor mener de ifølge BBC, at Norges tiltag kommer på det helt rigtige tidspunkt, da udbruddene af ebola for tiden medfører landet store udgifter.
Læs også: Danske træpiller kommer fra lande med illegal fældning
Miljøforkæmperne anerkender dog, at den udbredte korruption og en regering med forsvindende lille autoritet ikke vil gøre det nemt at stoppe al skovhugst i landet.
»Det kan gå galt. Både Liberia og Norge må sikre sig, at aftalen ikke bliver påvirket af korruption. Men jeg er forsigtigt optimistisk omkring, at det kan lade sig gøre,« siger Patrick Alley, der er formand for miljøorganisationen Global Witness, som er specialiseret i konflikter over retten til naturressourcer.
FN’s klimapanel, IPCC, anslog i 2007, at afskovning udgør op til 20 procent af de totale menneskeskabte udledninger af CO2 på globalt plan.
