Norge betaler Liberia 900 millioner kr. for at stoppe afskovning

29. september 2014 kl. 17:105
Det vestafrikanske land Liberia skal inden 2020 stoppe helt med at fælde sine skove. Det betaler den norske regering for.
Artiklen er ældre end 30 dage

På FN’s klimatopmøde i New York har Norge indgået en aftale med Liberia: Norge betaler 150 millioner dollars, svarende til knap 900 millioner kroner. Til gengæld skal det vestafrikanske land lade landets skove stå urørte inden 2020, skriver BBC.

Liberias skove udgør en betydelig del af Vestafrikas sidste regnskove og omkring 43 procent af Guinea-regnskoven. Skovene betegnes som et globalt hotspot for biodiversitet og huser blandt andet chimpanser, skovelefanter og leoparder.

Siden borgerkrigen endte i 2003, er ulovlig skovhugst blevet et udbredt fænomen i Liberia, og så sent som i 2012 gav landets præsident, Ellen Johnson Sirleaf, virksomheder licenser til at fælde 58 procent af den tilbageværende skov.

Læs også: Hvert minut hugges fem fodboldbaner med tropisk skov ned


»Vi håber, at Liberia vil kunne nedbringe sit CO2-udslip og reducere fattigdom på samme tid. Vi har tidligere finansieret tiltag i Indonesien og Brasilien, men jeg tror, at dette er første gang, at vi har indgået en aftale på vegne af et helt land,« siger Jens Frolich Holte, en politisk rådgiver for den norske stat, til BBC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge aftalen skal Norge hjælpe Liberia med at opbygge kapaciteten til at overvåge og patruljere skovene. Samtidig betaler Norge lokale folk direkte for at passe på skoven.

Læs også: Ny fond skal booste dansk klimateknologi i udviklingslandene


Miljøforkæmpere i Liberia hilser aftalen velkommen. En af dem, Silas Siakor, der blandt andet er modtager af Goldman Environmental Prize, kalder partnerskabets engagement i at beskytte lokalbefolkningens rettigheder med respekt for skoven for prisværdig.

»Partnerskabet giver ikke alene lovning på at beskytte skoven og klimaet, men også de små skovsamfund, som har været marginaliseret i generationer,« siger han til BBC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksperter mener, at Liberias skovhugst hovedsageligt skyldes fattigdom, hvorfor tømmer er blevet en let måde at skaffe penge på i trange tider. Derfor mener de ifølge BBC, at Norges tiltag kommer på det helt rigtige tidspunkt, da udbruddene af ebola for tiden medfører landet store udgifter.

Læs også: Danske træpiller kommer fra lande med illegal fældning


Miljøforkæmperne anerkender dog, at den udbredte korruption og en regering med forsvindende lille autoritet ikke vil gøre det nemt at stoppe al skovhugst i landet.

»Det kan gå galt. Både Liberia og Norge må sikre sig, at aftalen ikke bliver påvirket af korruption. Men jeg er forsigtigt optimistisk omkring, at det kan lade sig gøre,« siger Patrick Alley, der er formand for miljøorganisationen Global Witness, som er specialiseret i konflikter over retten til naturressourcer.

FN’s klimapanel, IPCC, anslog i 2007, at afskovning udgør op til 20 procent af de totale menneskeskabte udledninger af CO2 på globalt plan.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. september 2014 kl. 21:38

... er allerede ude at kigge efter Rolls Roycer til.. æh... ham som skal holde øje med dem som holder øje med den ulovlige skovhugst.

4
30. september 2014 kl. 09:16

På FN’s klimatopmøde i New York har Norge indgået en aftale med Liberia: Norge betaler 150 millioner dollars, svarende til knap 900 millioner kroner

- betalinge sker forhåbentligt ratevis, i takt med at Liberia reelt indfrier løfterne!?

3
30. september 2014 kl. 08:23

Mon de, som hurtigt afskriver dette som et PR stunt, selv bidrager ved kun at købe FSC mærket træ.

2
29. september 2014 kl. 23:01

Tjah ... Vel - i bedste fald - mere konstruktivt end at bruge milliarder på at smide bomber i hovedet på folkeslag langt herfra ? Hvor mon træet fra de skove ender ?

1
29. september 2014 kl. 21:08

Tjaa Lars, desværre vil jeg ikke tage det væddemål. Hvad er der til hindre for at afskovningen stadig vil foregå? omend så bare ulovligt hvor regeringen ikke griber ind, men sidder på hænderne, og når vi rammer 2020, så skal I bare se, Så skal der gang i fremskridtet igen Kald mig pessimist, men sådan er verdenen desværre bare.

Er dette her ikke bare et stort publicity stunt og en feel good happening af en anden verden? Jeg syntes helt bestemt at det er en smuk tanke, og jeg ser det velkommen at der er nogle der gør noget! 200 kr per snude per nordmand er ikke meget, men stod det til mig, så ville jeg hellere købe 2 kasser bajer end at sende dem til Liberia, for det her er så absolut kun en lunken fornemmelse i bukserne, og det endda i meget kort tid.

Jeg håber inderligt at jeg tager fejl!!!