Nordsøens pumper stopper om 30 år: Så skal der CO2 i undergrunden

30 år. Så længe må oliepumperne køre videre i Nordsøen. Det besluttede et bredt flertal i Folketinget torsdag aften. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensens (S) sendte den afsted med ordene:

»Vi sætter nu et endeligt punktum for den fossile æra, og tegner en lige linje mellem vores aktiviteter i Nordsøen og Klimalovens mål om klimaneutralitet i 2050.«

Siden de første oliefund i 1967 har den danske oliebranche med Maersk Oil og Dong Energy i spidsen udviklet sig fra en national hyggeindustri til en global og højteknologisk milliardforretning, som vi tidligere har beskrevet i vores magasin Året Rundt. Med den nye aftale skal de danske felter i stedet bruges til lagring af CO2.

Læs også: Mærsk og Dong gik fra hyggeindustri til milliardforretning – nu er de solgt

»Aftalen indeholder spændende muligheder for at udnytte de gamle olie- og gasfelter til CO2-lagring, hvor der også er et stort jobpotentiale, endda i samme område og for samme faggrupper,« siger Dan Jørgensen (S).

Aftalen indebærer, at politikerne helt har droppet den ottende udbudsrunde, men det er værd at bemærke, at beslutningen kommer efter den allerstørste spiller, det franske olieselskab Total, droppede at være med i et nyt udbud om at indvinde olie.

Læs også: Total trækker sig fra næste udbudsrunde for olie- og gasindvinding

Med beslutningen lægger politikerne vægt på, at de sender et signal til omverdenen om at tage udfordringen om at være fossilfri seriøst - et signal som netop Klimarådet har lagt vægt på flere gange.

Læs også: Knivskarp anbefaling fra Klimarådet: Lad Nordsøens olie og gas ligge

Danmark bliver da også det først større olieproducerende land, der annoncerer en slutdato for olieudvinding. En række andre lande som New Zealand, Frankrig, New Zealand, Costa Rica og Belize har tidligere givet tilsvarende meldinger.

»Verden er nødt til at tage stilling til, hvad vi skal med olien i undergrunden, når vi bevæger os mod et fossiltfrit samfund,« lyder det fra Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers (V).

Olie- og gasefterforskningen beskæftiger i dag omkring 4000 mennesker. Håbet er, at nye arbejdspladser i andre sektorer med tiden kan erstatte de tabte arbejdspladser, og med aftalen lover politikerne også en »indsats for vækst og udvikling i Esbjerg-området, et samarbejde med branchen om mulig elektrificering af den eksisterende produktion, nedlæggelse af Åben Dør-området samt et initiativ om CO2-lagring i Nordsøen,« lyder det. Åben-dør har blandt andet til sigte at fremme efterforskningsaktiviteter i de mindre attraktive områder af dansk undergrund uden for Nordsøen.

Læs også: LEDER: Tør regeringen ikke tage upopulære beslutninger?

Liberal Alliance har valgt at stå uden for aftalen, som finansordfører Ole Birk Olesen ifølge Energiwatch kalder symbolpolitik.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ikke så mærkeligt når Total trækker sig ud. Nok kun derfor

lyder rimeligt - plus:

Mette Frederiksen ved godt at det man kalder den grønne omstilling, bliver nødt til at være på skrømt, og altså ikke må koste noget særligt - thi en regering der skærer i Statens store udgiftsposter såsom hospitalsvæsen, pension, overførselsindkomster, vil skabe så stor folkelig utilfredshed at den ryger ved næste valg

https://ing.dk/artikel/saa-gaar-vi-gang-fo...

('Onkel Danny' frekom da også noget spag i mælet, da han i morgenradion kort kommenterede beslutningen).

 • 9
 • 13

Ja, det er helt klart symbolpolitik. Men mere et symbol på forfald end på gennemtænkt miljøpolitik.

Man sender et signal om, at alt olie skal pumpes op de næste 29 år, uanset der i fremtiden kan komme mere miljøvenlige og effektive teknikker som gør olie man lader ligge til 2070 ville kunne pumpes mere miljøvenligt op og måske endda mere miljøvenligt forbrændt.

Olie er ikke det fremtidige brændstof for biler, tog, lastbiler, fly, skibe og busser. Men der vil altid være ting vi skal bruge olie til, eller hvor alternativer til olie er mindre miljøvenlige. Det er måske 1% af den olie vi forbruger i dag, som vi ikke kan omlægge til noget andet, men helt bliver vi ikke af med den. Kan vi nøjes med den olie vi for eksempel kan udvinde fra rasp? Måske, men om det er en god idé, afhænger af fremtidige teknik. Derfor et 2050 symbolpolitik.

Alle hader olie. Men det gælder om en fornuftig afvikling der hvor det er muligt.

 • 10
 • 9

Hvad en regering/politiker beslutter skal være gældende om 4+ år kan jo være helt ligegyldigt. Det kan nå at blive lavet om lige så mange gange som der er folketingsvalg. Hvis vi om 30 år står med fuldstændig samme energifordeling som i dag (+/- et par procent) så bliver den beslutning trukket i land hurtigere end man kan blinke. Det er vist ikke andet end varm luft og ego pleje.

 • 19
 • 7

Det er særdeles positivt at der endelig kommer en slutdato for den fossile udvinding. Men det er vigtigt at der også stilles klare krav til selskaberne i nordsøen om at reducere den alt for høje co2 udledning ved den eksisterende produktion og de nye boringer der fortsætter under de allerede givne licenser. Analysen af potentialet ved elektrificering af produktionen skal følges op med krav om væsentlige reduktioner af co2 udledningen så produktionen kommer op i den bedste ende internationalt sådan som branchen fejlagtigt forsøgte at bilde politikerne ind de allerede var i deres kampagne tidligere på året. Som Energiwatch har dokumenteret er udledningen en stor belastning på Danmarks co2 budget: https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___...

 • 9
 • 3

folketinget hele banden. vil ha svært ved at forklare befolkningen at de ikke må kører i fossil drevet biler,samtidig med staten pumper det fossile guld op selv. den politiske virklighed gør at lille anker eller dan,må rette sig ind efter regeringens støtter ellers vil de nok bliver sendt ud med tjære og fjer.. så der nok ikke mange alternativer med mindre de påstår at olien kan begrænse covid, selv det vil trump næppe kunne ha udtænkt. som de fleste ved dreje politik sig om tabureter ikke langsigtet mål eller planlægning. det er altid sjovest at dele gaver ud og lad de andre betale. vi har jo lige fået bekræftiget af landetsjustistminister, at hvad politiker siger ikke skal tages alvorligt, lad os rosse ham for at fortælle os noget vi godt ved. Med ærlighed kommer man længst måske?

 • 2
 • 10

Det er nemt at være kynisk.

Det har betydning at regeringen valgte at stoppe efterforskningen efter olie. Man kunne i stedet have valgt at lave endnu mere gunstige skatteregler for at få den sidste olie op.

Ja, man kunne have været mere ambitiøs. Ja, man kunne have droppet den forrige runde af skattebegunstigelser og helt urimelige bindinger af staten, i sin tid. Men det gjorde man ikke, og det er der altså ikke noget at gøre ved nu.

Ros nu politikerne når de tager de rigtige valg. At stoppe efterforskningen efter olie er et rigtigt valg.

 • 10
 • 5

@ Svend-Erik Gottlieb

En rigtig god ide. Sådan som indlandsisen smelter kunne kunne smeltet indlandsis der jo er ferskvand, kunne det jo blive en ny eksportvare for Grønland til ørkenområder. Så ville man få noget at bruge supertankerne til.?

 • 2
 • 5

Ren symbolpolitik. I bedste fald er de danske olie- og gasfelter helt tømte i 2050: Alternativt vil alle verdens lande være ophørt med at bruge fossile brændsler. Det første kan måske være tilfældet, det tror jeg dog ikke, slet ikke hvis man skal til at pumpe CO₂ ned i undergrunden, så tvinger man tilbageværende olie- og gaslommer op, ellers skal man i al fald stoppe med at lagre CO₂ i den danske undergrund 2050. Og mht. olie- og gasforbrug: Vi har stadig brug for det til fremstilling af asfalt og plast, som smøreolie (ja, elbiler skal også have en tår smøreolie engang i mellem!) og i den kemiske industri. Uden dansk olie/gas bliver vi nødt til at importere fra andre lande, der til gengæld kommer til at grine hele vejen til banken af "Die dumme Dänen". Faktum er, at der ikke vil blive produceret 1 l olie eller 1 m³ naturgas mindre, fordi vi lukker produktionen i Nordsøen. Det vil bare blive produceret andre steder og sandsynligvis en hel del mere miljøbelastende, f.eks. ved fragging eller ved at olie/gas ikke erstattes i undergrunden af CO₂. Det der ville være en meget bedre politik ville være, at lade olie/gas produktionen b´klinge ud naturligt. Enten fordi olie/gasfelterne er udtømte, uøkonomiske eller efterspørgslen ikke længere er det. Der er jo netop offentliggjort i dag af CEPOS, at Danmark har genindtaget tronen med verdens højeste skattetryk og med manglende olie/gasindtægter og en aldrende befolkning der går på pension kan det kun én vej: Op. Godt hjulpet på vej af symbolpolitiken.

 • 9
 • 9

Der er ikke noget fra undergrunden der pumpes i nordsøen. Der er heller ikke noget der hedder boreplatform. Når brønde er boret af en "drilling rig" kan de producere i 20-30 år grundet trykket i undergrunden. Den samlede danske produktion svarer til 40 dages forbrug i verden. Det er latterligt og naivt at stoppe i Danmark hvis resten af verden fortsætter. Uanset hvad vi gør hjælper det ikke så længe befolkningen på jorden stadig vokser. Seriøs indsat kræver begrænsning af antallet mennesker på jorden., hvis alle skal have det godt. Det får vi aldrig styr på, så derfor er dommedag når vi alle dør grundet overbefolkning. Det bliver dog nok først om 100 år eller senere.

 • 9
 • 6

Der er vel ingen der tror på at det kan betale sig at holde liv i en dansk olieproduktion for at kunne være selvforsynet med denne meget begrænset mængde olie? Hvad svare det til af den nuværende danske produktion? 10-15 minutters drift om året?

Der er vel ingen der tror på at det kan betale sig at holde liv i en dansk P2X produktion for at kunne være selvforsynet med denne meget begrænset mængde? Hvad svare det til af den nuværende danske produktion? 10-15 minutters drift om året?

:-)

 • 1
 • 5

Der er vel ingen der tror på at det kan betale sig at holde liv i en dansk P2X produktion for at kunne være selvforsynet med denne meget begrænset mængde? Hvad svare det til af den nuværende danske produktion? 10-15 minutters drift om året?

Når Tyra-feltet kommer op og køre om et par år vil Danmark igen være selvforsynende med gas. Vi bruger omkring 8, 8 mio m³ olie om året, Nordsøen producere 80.000 tønder om dagen = 12.720 m³, det giver ca 4,64 mio m³ og det betyder, at vores selvforsyningsgrad på olieområdet ligger på ca. 53%.

 • 7
 • 0

Jeg ville egentlig have givet en opadvendt tommeltot, for jeg er enig med Flemming, men nu blev det altså til en nedadvendt tommeltot; fordi jeg er enig.... Sommetider er logik en underlig størrelse ;o)

 • 0
 • 1

Hej Peter Chr. Warncke

Der er ikke noget fra undergrunden der pumpes i nordsøen.

Jeg tror nok du skal forvente at der står pumper ude på platformene, som pumper råolien i land, pumper produceret vand ned i undergrunden eller overbord etc.

Der er heller ikke noget der hedder boreplatform. Når brønde er boret af en "drilling rig" kan de producere i 20-30 år grundet trykket i undergrunden.

Hvis man søger ordet "boreplatform" vil man opdage at ganske mange mener, at der er er noget der hedder "boreplatform".

Rent teknisk er en "drilling rig" det boretårn man tydeligt ser på billeder af Mærsk drilling og på forsiden af Lucky Luke I boretårnets skygge. Udover tårnet indbefatter en "drilling rig" det omkringliggende udstyr nødvendig for at bore. En "drilling rig" kan stå på land og flyttes med lastbil eller den kan monteres på en platform.

Rent lingvistisk giver det god mening at en platform med en "drilling rig" kaldes en "boreplatform". En "boreplatform" kan så både være en simpel pram, den typiske trebenede jack-up type, en semisubmersible eller en fast installation. Analogt kalder man et skib med en "drilling rig" for et boreskib.

At folkeviddet så ofte kalder en "produktionsplatform", en "well head platform" etc for en "boreplatform" er en anden sag.

Uanset hvad vi gør hjælper det ikke så længe befolkningen på jorden stadig vokser.

Så der er kun èt problem i verden, det vil hjælpe at gøre noget ved?

Umiddelbart lyder det som en røvsyg undskyldning for ikke at påtage sig et ansvar.

 • 2
 • 4

Hej Jakob Lauritz Hansen

Ikke så mærkeligt når Total trækker sig ud. Nok kun derfor.

Man kan ikke så bort fra, at navnet Mærsk får mere sympati end en multinational virksomhed.

Mon ikke at Totals indmarch også har betydet mindre virksomhedskat til Danmark og lur mig ikke at der er kommet flere udenlandske medarbejdere, med førende manglende indkomstskat.

Så beslutningen er givetvis billigere i dag end den var for 10 år siden.

Hvad der præcist menes med symbolpolitik er lidt uklart, det olie der bliver i undergrunden bliver trods alt ikke til CO2.

Men egentlig synes jeg at folketinget kommer med en klar statement om en fremtidig strategi på området. Det at udstikke enretning, en strategi, er vel det en ledelse, hvadenten den er privat eller offentlig, skal gøre.

Det betyder at vore unge mennesker ved hvilken uddannelse eller karrierevej de IKKE skal følge, samme melding gives til danske virksomheder.

 • 5
 • 1

Har arbejdet i branchen 29 år heraf 10 år off-shore. Olien fra brønde pumpes ikke op som det beskrives, ja der er pumper til land og vand injektion. De faste produktionsplatforme i Danmark kaldes fejlagtigt boreplatforme, da de ikke har et boretårn. Findes dog andre steder i verden, men ikke på dansk område.

 • 7
 • 0

Du har ret, til den tid ville indtægterne til staten uanset hvad være begrænset. Vi kommer til at importere olie afledte produkter til den tid. Også mht Total har du ret, der vil blive mindre arbejde beskattet i Danmark. Følge industrien vil også blive mindre i Danmark desværre.

 • 5
 • 0

Oliealderen dør ud når vi har fundet på noget bedre, og det er i fuld gang. Regeringen foregriber noget de ikke kender til, og prøver at spå om det uvisse. Det eneste vi med sikkerhed véd nu, er at regeringens miljøpolitik gør os fattigere end nødvendigt, og måske også gør det danske gasnet afhængigt af Rusland om kort tid, når alle selskaberne lukker i Nordsøen hvor de tydeligvis er uønskede.

Og olie har verden jo nok af alligevel, endda i rigeligt mål, om ikke andet så fra Rusland og Putin. Så det er 100% symbolpolitik.

Ret beset er dette en skandale uden lige, allene sat i værk for at tilfredsstille et lille rabiat og tåbeligt og uvidende mindretal i Folketinget.

 • 4
 • 6

[8] Bjarke Mønnike skriver ovenstående - og får 13 Thumb Down. Indlægget er sagligt - Oplysningerne er faktuelt rigtige - Velformuleret og kortfattet. "Thumb Down" må altså være et kvalitetsstempel. For jeg har set det så mange gange før.

Kvalitetsstempel?

Jeg må nok indrømme at jeg læser det som en reaktion på artiklen og i den forbindelse er Bjarkes indlæg naturligvis faktuelt rigtigt, velformuleret og kortfattet... Men totalt irellevant i forbindelse med lukningen af den danske olie- og gasproduktion... De mængder som anvendes til de foremål som Bjarke lister op er minimale i forhold til brændstofandelen og de kan på ingen måde forsvarer at man leder efter nye felter eller områder at lede efter olie og gas i...

 • 4
 • 0

Det kan nå at blive lavet om lige så mange gange som der er folketingsvalg.

Nu er det et forlig med en meget stor del af folketingets partier bag, så det kan ikke bare lige ændres. Det vil kræve tilslutning fra samtlige forligspartier. Det betyder at man nok kan ændre detalier, men hovedindholdet ligger rimeligt fast.

Brede forlig er meget stærke i dansk politik. Det er fortsat forligspartierne, bag bygningen af Storebæltsboren, der bestemmer taksterne.

Smalle forlig holder derimod kun til næste valg, f. eks. : Den forrige regerings motorvejspakke og togfonden.

 • 3
 • 0

Ligger meget langt ude i fremtiden. Derfor er det en tåbelig beslutning at afslutte olieproduktionen i nordsøen. Vi kan muligvis undvære størstedelen af olieprodukterne i DK, men på verdensplan ser det anerledes ud. Derfor ville det give god mening at forholde sig til det reelle billede, og ikke forfalde til signalpolitik fordi det giver stemmer.

I mange lande er vejnettet og anden infrastruktur i en sådan forfatning at el-drevne køretøjer reelt ikke har en chance udenfor byerne. Energisektoren har et kæmpe behov for el til udvikling af samfund og erhverv. Et behov vedvarende energi i sin nuværende form ikke kan klare. Det er den reelle situation i det meste af afrika, asien, sydamerika og en stor del af europa og nordamerika.

Et andet perspektiv er den militære sektor. Uanset hvilket land det drejer sig om, vil det vare rigtigt mange år før skibe, køretøjer og fly bliver eldrevne.

Jan

 • 1
 • 4

Og der er ikke en eneste ministerbil der er elbil. det er nemmere at fortælle hvad andre skal gøre om 30 år end at gøre noget reelt i dag. typisk politikere. de tror de gør noget ved at tage beslutninger men de kan omgøres 8 gange i de 30 år :)

 • 2
 • 3

Oliealderen dør ud når vi har fundet på noget bedre, og det er i fuld gang. ... Og olie har verden jo nok af alligevel, endda i rigeligt mål, om ikke andet så fra Rusland og Putin. Så det er 100% symbolpolitik.

Den anden del citeret oven for er en direkte afledt af den første: Der er rigelig olie fordi vi er blevet bedre til at finde på noget andet[1] - og jo hurtigere vi kommer ned af den vej, jo mindre olie vil i sidste ende blive udvundet. Det er udelukkende styret af økonomi - hvis prisen på olien falder til under produktionsprisen bliver der lukket for hanerne.

[1] Forbruget er ved at stagnere. Om det bliver der eller falder de næste 10 år bliver rigtig spændende.

 • 4
 • 1

I 1990 var den danske CO2-emission 62 mill tons. Målet i 2030 er 70% af dette, altså 18,6 mill tons. I 2018 var emissionen nede på 34,5 mill tons, så vi har allerede nået 80% af målsætningen med den eksisterende energipolitik, og hvis udviklingen bare fortsætter i samme takt kommer vi under målsætningen i 2030. Fint nok. Så hvorfor i alverden ødelægge gode velfærdsindustrier der som nicher i 2050 kan være så glimrende at have indenlands ? Den eneste forklaring er Den Socialdemokratiske Kulturrevolution i ly af virussen, en kulturrevolution der vil udrydde alt smukt og særegent og underholdende og bekvemt som ikke alle kan få lige adgang til. Ud med lækkert pelsværk, ud med fede fossilbiler, ud med de gode dyre oksebøffer - fortsæt selv. Og nu skal vi tilmed høre, at man vil slække på eksamenskravene i skolerne i ly af virussen. Så kan alle få samme god karakterer. Alle ned på samme lave niveau i lighedens navn.

 • 1
 • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten