Nordsøaftale: Politikere i jobrus - men tallet er det rene gætværk

Genopbygningen af Tyra-feltet kan skabe nye arbejdspladser. Selvom ingen tør byde på, hvor mange job der er tale om, jubler politikerne. Illustration: Maersk Oil

I forbindelse med præsentationen af Nordsøaftalen, lagde finansminister Kristian Jensen (V) vægt på, hvordan aftalen »er med til at skabe industri og beskæftigelse i Danmark«.

Efterfølgende har mange andre politikere ligeledes ytret stor glæde over de mange nye job, aftalen vil føre med sig.

Problemet er bare, at der ikke findes noget officielt bud på, hvor mange job der er tale om.

Ifølge Finansministeriet findes der ingen beregninger på omfanget af ny beskæftigelse som følge af aftalen. Det skriver ministeriets pressemedarbejder i en mail til Ingeniøren. Samme melding lyder fra både Erhvervsministeriet og Beskæftigelsesministeriet, når Ingeniøren spørger dem.

Læs også: Gigantrenovering af vitalt naturgasfelt lukker dansk produktion over to år

Alligevel var energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ikke bleg for på Twitter at referere til 'tusindvis af arbejdspladser' som følge af aftalen:

Hvilke 4.000 job?

I energi-, forsynings- og klimaministerens tweet linker han til en artikel fra JyskeVestkysten, hvor havnedirektøren i Esbjerg glæder sig over den nye aftale.

Og netop i Esbjerg er det ukendte antal arbejdspladser, som følger med Nordsøaftalen, flere gange blevet til 4.000 nye job både i JyskeVestkysten og hos DR.

Læs også: Økonomisk vismand: Nordsøaftale kan give Mærsk skatterabat på 5 milliarder

Særligt Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup (V), har fejret de mange tusinde arbejdspladser, men da Ingeniøren spørger borgmesteren direkte ind til antallet af arbejdspladser, henviser han til Esbjergs Erhvervsudvikling, der forsøger at fremme vækst og udvikling på tværs af offentlige og private foretagender i den vestjyske by.

Men heller ikke hos denne part synes der at findes et realistisk bud på beskæftigelsen. I et skriftligt svar til Ingeniøren skriver erhvervschef Karsten Reiter i Esbjerg Erhvervsudvikling:

»Esbjerg ligger desværre ikke inde med de konkrete beregninger bag tallene. De bedste til at give dig den konkrete baggrund for tallene vil være partnerne bag aftalen.

Derfor er vores anbefaling at du kontakter Mærsk eller de politiske parter bag aftalen. Beskæftigelseseffekten er helt sikkert et af mange elementer, der er indgået i forhandlingerne.«

Læs også: Professor: Danmark kan fint klare sig uden nordsøolie

Mærsk er også tilbageholdende

Følger man erhvervschefens råd, er der kun én part tilbage at spørge.

Eftersom Finansministeriet, der har lavet det økonomiske grundlag for aftalen, ikke har lavet beregninger på beskæftigelsen, har Ingeniøren derfor spurgt Mærsk.

Uden at kunne konkretisere det nærmere lyder buddet fra Maersk Oils presseafdeling, at genopbygningen af Tyra-feltet, samt andre aktiviteter i Nordsøen, kan generere 'flere tusinde job'.

Hvor mange arbejdspladser, den nye Nordsøaftale vil føre med sig, og hvor mange af disse der vil blive besat af dansk arbejdskraft, må tiden altså vise.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...4.000 nye job både i JyskeVestkysten og hos DR....Chr. Lilleholt (V) ikke bleg for på Twitter at referere til 'tusindvis af arbejdspladser'...

Hvis * hvis * hvis + måske = fra 1 træskolængde til 117 lyskubikår.

Hvordan alternative hjerner kan få det til tusinder må sør'm skyldes den velkendte erhvervsskade.. for megen omgang med alternative fakta i for mange år.

Her vises hvorfor at journalisten(medier), politiker samt brugtbilsforhandler fortjener sin bundkarakter mht. troværdighed.

 • 7
 • 2

Det svarer vel til den begejstring der udtales ved såkaldt grønne projekter, der altid skal svælges med udsigterne til en masse jobs. Faktisk tror jeg mere på disse jobs i oliesektoren. Historisk har de givet mange flere kWh/arbejdstime end nogle af de højt besungne "grønne" job. Prisen på deres produkter er en indikation på det. Lidt groft sagt, kan man sige, at jo flere jobs en bestemt energiteknologi kan skabe, jo dyrere er energien fra den plus minus et par træsko. Det skal ikke forhindre satsning på arbejdstunge energier, men lad os få realiteterne. Det er trods alt os forbrugere som skal betale det via dyrere energi eller højere skatter.

 • 2
 • 7

Nu har beskæftigelseseffekten nok ikke været den vigtigste faktor i forhandlingerne - derfor har ingen et estimat, der er pålideligt nok til, at de vil hænges op på det senere.

Det er da meget nærliggende.

 • 1
 • 0

Nej - hvad har mon været 1. prioritet i forhandlingerne. Erhvervsstøtte til Mærsk mv?

Det er da meget nærliggende-

 • 3
 • 2

Jeg finder ikke problematikken særligt interessant. Langt de fleste af jobbene vil være midlertidige. Når renoveringen/ombygningen/udskiftningen af infrastrukturen i Tyra er færdig vil de fleste forsvinde igen. Jo flere af de midlertidige jobs vi kan trække til Danmark, jo bedre. Men det er bevaringen af de eksisterende, permanente, jobs der tæller i det lager løb.

 • 2
 • 0

det er nok nærmere 400 job , resten går til rumænere . det går i EU udbud og så kan vi ikke være med.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten