Miljøstyrelsens egne målinger i 2017 af dioxin fra nyere brændovne viste i snit 27 ng/kg afbrændt træ (dog meget stor spredning). Effektiv forbrænding og lokalt træ gav højeste værdier (træet måske pga. højere salt-indhold). Antager man, at folk typisk brænder 1-2 kg træ af i timen og hvert kg træ giver ca. 8 m3 røggas, fås 3,4-6,7 ng dioxin/m3. Hvor udledningen for Nordfors var ca. 0,3 ng/m3.
https://mst.dk/service/publikationer/publi...
Brændeovnene udleder dioxinen i 5-10 meters højde i boligområderne, hvor Nordfors affaldsforbrændings emission vel sker i industriskorstens-højde?
Hvorfor giver MST påbud til Nordfors, men ikke til brændeovnene? Miljøstyrelsen mener, at Nordfors' udledning er "et alvorligt problem", mens det af styrelsens Miljøprojekt fremgår: "Selvom der er forhøjet dioxinkoncentration i luften omkring lokale kilder som brændeovne, medfører det ifølge Dio-xinmåleprogram Statusrapport april 2005 /14/ ikke nogen væsentlig sundhedsmæssig påvirkning af beboerne, fordi den mængde dioxin, man kan indånde og optage fra luften, er forsvindende lille i forhold til både den optagelse af dioxin, der er fra indtagelse af fødevarer og den tolerable daglige dosis (TDI), som er fastsat af WHO".
Hvordan hænger dette sammen? Enten må de ved Nordfors målte dioxin-niveauer i virkeligheden være sundhedsmæssigt totalt ligegyldige eller også hersker der en "lex Brændeovn", som får myndigheder og politikere til ikke at kunne eller turde begrænse udbredelsen af disse anlæg? Kunne Ingeniøren ikke spørge lidt ind til dette?