Nordmændene klar med thorium til reaktorer fra 2018
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordmændene klar med thorium til reaktorer fra 2018

Når man eksperimenterer med nye brændselsteknikker til kernekraft, er det bedst, at alt går efter planen. Men ifølge norske Thor Energy i Halden er alt næsten gået for meget efter planen efter to års succesfulde tests af thorium som brændstof i kernekraftreaktorer.

»Lidt spøgefuldt vil vi karakterisere det som et kedeligt eksperiment. Det går helt som forudset og uden nogen afvigelser fra de teoretiske beregninger,« siger Øystein Asphjell, adm. direktør i Thor Energy AS, til Teknisk Ukeblad.

Går alt efter planen, vil selskabet fra 2018 i princippet kunne laste kernekraftværker med thorium som brændsel.

Mere sikkert brændsel og mindre affald

Dermed vil thorium om nogle år formentlig kunne bruges i tillæg til uran eller med tiden helt erstatte uran som brændsel i kernekraft. Det betyder billigere brændsel, mindre brændsel til samme energimængde og væsentligt mindre farligt radioaktivt affald med en meget kortere halveringstid end uran.

Desuden kan hverken brændslet eller affaldsproduktet bruges til atomvåben.

»I dag er hele kernekraftindustrien baseret på uran, men samtidig er mange lande bekymrede over, at de må importere brændselsstavene. De vil meget gerne have alternativer, og det gør thorium ekstra interessant,« siger Øystein Asphjell til TU.

Læs også: Dansk thoriumprojekt udvalgt i engelsk undersøgelse

De første tests begyndte i april 2013 og bestod af seks 60 centimeter lange brændselstave med forskellige blandinger. Stavene bruges som brændsel i atomreaktorer og består som regel af et zirkonium-metalrør fyldt op med uran. I Thor Energys forsøg er det blevet modificeret en anelse.

»Her tester vi to forskellige brændselsblandinger. Den ene er en blanding af 90 procent urandioxid og 10 procent thoriumdioxid, og den anden består af 90 procent thoriumdioxid og 10 procent plutoniumdioxid,« forklarer Øystein Asphjell til TU.

I traditionelle kernekraftværker er brændselstemperaturer en større sikkerhedsudfordring.

Stavene befinder sig i 200 grader varmt vand under højt tryk, hvilket får temperaturen i midten af brændselsstangen til at snige sig op på 1.100 grader. En så voldsom temperaturforskel på få millimeter rør giver en voldsom termomekanisk belastning på brændstoffet.

Varmeledningsevnen er én af flere grunde til at thorium regnes for et sikrere brændstof end beriget uran, en anden er den lavere trykopbygning. Men den måske vigtigste grund er den mindre mængde slutprodukt i form af radioaktivt affald.

Læs også: Norske forskere producerer strøm med thorium i testreaktor

»Indtil videre er vi de eneste, som kvalificerer thorium som brændsel, og det giver os et stort forspring til eventuelle konkurrenter. Vi tror, at mange vil benytte sig af thorium, når vi er klar, og der skal ikke så mange kraftværker til, før dette er økonomisk interessant,« siger Øystein Asphjell til TU.

Vil udvikle teknikken og sælge den til andre

I testforsøgene i Halden er der desuden afprøvet en ny slags koreansk brændselsstav. Disse stave indeholder godt nok ikke thorium, men uranoxiod og er særligt udviklet til at teste varmeledningen fra brændstofblandingen.

»Nu skal vi se på, hvordan varmeledningsevnen og opløseligheden i vand har ændret sig over testperioden. Så vidt vi kan vurdere, er begge væsentlig bedre end det, man opnår med konventionelle uranstave,« siger Øystein Asphjell.

Thor Energy har ingen planer om at producere thoriumbrændselsstave, men vil satse på sammen med flere forskningsinstitutter at udvikle teknologien i et konsortium og siden sælge licensen til andre.

Konsortiet finansierer forsøgene sammen med Norges forskningsråd, og har indtil videre beløbet sig til 95 millioner kroner frem mod 2018.

»Indtil videre er vi de eneste, som kvalificerer thorium som brændsel, og det giver os et stort forspring til eventuelle konkurrenter"

Jeg troede at amerikanske Lightbrigde corp. også arbejder på at udvikle nye typer Thorium/uran brændsel.

  • 3
  • 0

Medens nordmændene skuer fremad, sidder lille Danmark fast i en uvidenskabelig beslutning om, ikke at udvikle atomkraft (nogen sinde, uanset udviklingen, basta).

  • 26
  • 17