Nordmænd tiltusker sig bedre mobildækning med simpelt apparat
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordmænd tiltusker sig bedre mobildækning med simpelt apparat

Norske mobilbrugere er i stigende grad begyndt at tage sagen i egen hånd, når de bliver trætte af, at mobilselskaberne ikke har ordentlig dækning i deres område.

De køber kinesiske GSM-repeatere og sætter dem op rundt omkring, hvor der mangler dækning, og så går det bedre.

Men det vil de norske teleselskaber ikke finde sig i længere, for det giver forstyrrelser i deres mobilnetværk. Telenor, Netcom og Mobile Norway har nu rottet sig sammen med det norske Post- og Teletilsynet PT) om at få standset en hastigt stigende tendens, skriver magasinet Digi.no.

GSM-repeatere kan nemt købes hos udenlandske leverandører. Et hurtigt opslag på auktionssiden eBay viser, at en ny GSM-repeater til 900 MHz kan købes af kinesiske handlende til en pris på cirka 500 danske kroner.

En større udgave til både 900 og 1800 MHz med både GPRS- og Edge-dataforbindelse kan fås for cirka 1100 kroner. 'Virker i alle europæiske telenet', står der i annoncen, som fremhæver det japanske chipset i apparatet.

Anvendelsen er meget simpel. Den lille boks har et stik til ekstern antenne, som sættes op udendørs med retning mod en mobilmast. Boksen har ofte påsat en mindre antenne til lokalområdet. Apparatet skal bare hænges op et passende sted og sluttes til 230 Volt.

Samtaler bliver droppet

Herhjemme er den norske mode endnu ikke slået igennem. Områdeleder Henry Galle Stech fra It- og Telestyrelsen siger:

»Vi har haft nogle få sager, hvor mobilselskaberne er blevet forstyrret. Det påvirker deres netplanlægning.«

GSM-repeateren virker i princippet meget godt lige der, hvor den er placeret. Problemet, der irriterer mobilselskaberne, er, at de bruger lang tid på at fordele sendefrekvenserne imellem sig og planlægge i detaljer, hvilke sendemaster der skal bruge bestemte frekvenser i bestemte retninger.

Og når der pludselig dukker en GSM-repeater op, måske i et indkøbscenter, som bare bruger en tilfældig frekvens, så bliver mobilsystemet ustabilt i hele området.

»En GSM-repeater, som ikke er styret, kan ikke overlevere en telefonsamtale til en anden antennemast, når mobiltelefonens bruger flytter sig i landskabet. Så folk, der ikke aner noget om repeaterens eksistens, oplever bare, at de mister forbindelsen midt i en samtale. Og så bliver de sure på deres mobilselskab,« siger han.

Lovligt at anskaffe en repeater

Derfor kunne man tro, at det var ulovligt at indkøbe den slags udstyr. Men det er det faktisk ikke, oplyser Henry Galle Stech. Udstyret skal blot overholde de europæiske normer, hvilket blandt andet vil sige, at de skal være CE-mærket. Pakken fra Kina vil altså ikke blive stoppet hos toldkontrollen.

»Men det er ulovligt at sætte ledningen i stikkontakten uden en tilladelse,« siger han.

Det betyder dog ikke, at virksomheder og indkøbscentre behøver at ærgre sig længe over, at deres mobildækning er dårlig.

Hvis de ikke kan overtale deres mobilselskab til at opsætte en ekstra sendemast, så må de gerne købe en såkaldt femto-celle, som netop udstrækker mobildækningen i et lokalområde. Sådan en celle vil ikke forstyrre mobilselskaberne, og samtaler kan overleveres til andre sendere uden problemer.

»Men den vil kun fungere, hvis den er sluttet til et mobilselskab via internettet. Så det mest logiske er at købe den hos mobilselskabet,« siger Henry Galle Stech.

Dokumentation

Artikel i Digi.no
Søgning på eBay efter GSM-repeatere

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Folk gør det jo fordi de er magtesløse over for dårlig dækning. Løsningen er selvfølgelig ikke at man selv skal købe alt muligt grej, men at teleselskaberne får styr på dækningen de pågældende steder. Når ikke de gør det, tager folk jo sagen i deres egne hænder, hvilket vel egentligt er et meget sympatisk træk.

Min erfaring med teleselskaberne er, at de meget gerne vil sælge en et abonnement, men er knap så interesserede i at levere en ordentligt dækning. Det kunne man fx. se under årets Roskilde festival, hvor 3 faldt helt i gennem. Det er sikkert bare en simpel cost benefit analyse der siger, at det ikke kan betale sig for dem, at gøre noget ved det problem.

 • 0
 • 0

Måske skulle Telenor, Netcom og Mobile Norway bruge ressourcerne på bedre dækning fremfor at bruge dem til jagten på GSM-repeatere.

Analog (korrekt) narkobekæmpelse; fjern efterspørgslen (på GSM-repeatere) og udbudet vil forsvinde......

 • 0
 • 0

Jeg må indrømme at jeg har været fristet til at investere i en "kineserdims"
Velvidende at skidtet næppe har nogen overvældende kvalitet og/eller levetid.
For ved Høve Strand i Sejerø bugten på Sjælland har såvel TDC, som andre udbyderet altså stadig et problem med dækning af datatrafik.

 • 0
 • 0

Det ville være dejligt om teleselskaberne ville give en ordentlig dækning.Jeg bor på Strynø og er træt af at skulle op på en udendørs tagterrasse - pisse koldt om vinteren - for at få mulighed for at føre en mobilsamtale. Enten er der ikke antenne forbindelse eller netværket er optaget !!
Pudsigt nok kan der komme en meddeles at kun nødopkald er muligt !!!

Eller er det muligt blot at købe en mobil man kan tale i ???

 • 0
 • 0

Hos fullrate er en "fastnet" telefon inkluderet i abonnementet. Hvis man bor et sted med dårlig mobilforbindelse kan jeg anbefale, at man blir kunde hos fullrate og anskaffer sig en DECT så er der vist ingen undskyldning!? Prisen for ubegrænset telefoni til fastnet og mobil er 149,- kr/md

 • 0
 • 0

Det er dog begrænset hvor mobil en trådløs telefon er... Du er jo nødt til at være indenfor en relativ kort radius af din bolig. Ikke et brugbart alternativ til en mobiltelefon.

 • 0
 • 0

Den med iPhone, ser folk vidst bare som en mulighed for at starte en flameware.

Kunne det tænkes at folk bruger ganske normale telefoner og der bare ikke er dækning?, det tror jeg faktisk.

Der har været TV udsendelser om byer uden dækning, hvor teleudbyderne indrømmer at der er ingen dækning, men der er simpelthen ikke penge i at gøre noget ved det, indtil vidre virker det til at løsningen er at politikerne "forsøger" at presse udbyderne til at løse deres problem.

Det kunne bestemt være fiks at tilbyde sådan områder femtoceller til billige penge.

 • 0
 • 0

Du kan få en forstærker med antenne på taget til bilen. google "car kit booster" Antenne på husets tag, 3 Watt, helt lovligt, selvom din mobil så pludselig bliver til "fastnet". Og hvad med en passiv repeater? Retnings-følsom high-gain antenne på taget (parabol?) og så en lille antenne indenfor? Er der en RF specialist i tilstede?

 • 0
 • 0

Man kan muligvis også, afhængigt af hvor avanceret kina-braset er - hvis det er en fuldt implementeret femto-celle kan man naturligvis, konfigurere sin repeater til a droppe alle kald undtagen '112' fra telefoner den ikke kender.

Dette ville være nyttigt i fængsler, biografer og restauranter. På arbejdspladser med smart-phones ville det muligvis øge produktiviteten ganske betragteligt!

Telia har i øvrigt et patent på det - jeg tænkte selv på at lave sådan en dims engang.

 • 0
 • 0

Du kan få en forstærker med antenne på taget til bilen. google "car kit booster" Antenne på husets tag, 3 Watt, helt lovligt, selvom din mobil så pludselig bliver til "fastnet". Og hvad med en passiv repeater? Retnings-følsom high-gain antenne på taget (parabol?) og så en lille antenne indenfor? Er der en RF specialist i tilstede?

Jeg er ret sikker på at den 3Watt booster ikke er lovlig i danmark at bruge, men ellers så jov, det vil være muligt at bruge det simple antenne trick med 2 antenner, jeg har haft tested det af for en del år tilbage, vi bruger skam helt samme princip idag til at sikre vi har GPS dækning indenfor.

 • 0
 • 0

Nu er det sådan at de to største årsager til dårlig dækning er de smartphones folk har: http://www.business.dk/tech-mobil/smartpho...

Du bevæger dig tydeligvis ikke langt fra byerne eller motorvejene ?

Min erfaring er, at hvis man opholder sig nær kysterne (udenfor byerne), og specielt i nærheden af skovområder, så er dækningen elendig, og har altid været det. Og de gælder alle operatører, der er blot lokale variationer over hvilken operatør der dækker bedst/værst.

Er det 3% som teleselskaberne påstår ikke at dække ? Det er snarere 10% efter min mening, eller mere.

Og det har intet med typen af telefon at gøre, men med "optimeret" (læs: karsom) placering af mobilmaster at gøre.

 • 0
 • 0

Nu er det sådan at de to største årsager til dårlig dækning er de smartphones folk har: http://www.business.dk/tech-mobil/smartpho...

Og de mange kommuner der gør det svært for mobilselskaberne at udbygge deres netværk.

Hvor mange af jer der klager over dårlig dækning har en iPhone....

Jeg er lokomotivfører og kører dagligt mellem Malmø og Padborg og oplever dagligt den dårlige forbindelse.

Ja jeg har ingen smartphone, men en alm sonyericsson hos TDC og en tilsvarende arbejdstelefon hos telia.

Begge fungerer utrolig dårligt og mister forbindelsen:
mange steder i Sønderjylland,
mellem Lunderskov og Kolding,
vest for Ejby,
omkring Aarup,
mellem Udby og Nyborg,
i Storbæltstunnellen,
øst for Slagelse,
mellem Sorø og Fjenneslev,
mellem Borup og Viby Sj.
onkring Kalvebod
for bare at nævne de værste.

 • 0
 • 0

Der kan være flere årsagr til at du oplever dårlig dækninng. En af dem kan være at du køre i et IC4 tog, rent faktisk så er de tog helt håbløse når det kommer til dækningen. http://ing.dk/artikel/107193-dsb-erkender-...

En anden årsag kan være valget af operatør - der er firemobilnet i Danmark og de dæker meget forskelligt.

En treide årsag kan være softwaren i din telefon, du kunne evt. forsøget at sætte den til kun at køre GSM, der er nogle af de ældre 3G telefoner der har svært ( er langsomme) når de hopper fra 2G til 3G.

Og når det er sagt så kan der rent faktisk være dårlig dækning på visse af de strækninger du køre på - det kan skyldes typografien, kommuner som gør de svært at bygge netværk etc.

Der er rigtig mange faktorer der spiller ind - sådan er det vist også når toget er forsinket.

Meget enkelt så er det næsten altid DSB der får skylden for togforsinkelser men det er ofte andre ting der er årsagen og det er ofte Bane Danmark der har anvaret... :-)

 • 0
 • 0

Der findes mange steder i landet hvor kommuner gør hvad de kan for at sikre deres borger dårlig mobildæknig.

Hvis du ser på kommuner som Viborg, Århus og en del af dem i Nord Sjælland så har de meget svært ved at få tilladelser til at man kan sætte master op.

Lige nu er der en grotesk sag fra Viborg hvor operatørerne kan dokumentere dårlig dækning men kommunen vil ikke lade selskaberne sætte en mast op da det er landsone og de ikke ønser ny "bebyggelse" i landområder da man skal forhindre at byen spreder sig.

Meget enkelt så er det sådan at Viborg Kommune bevidst og systematisk arbejder for at ders borger ikke får den optimmale dækning i en række områder - det gælder også Århus, Aalborg og en række andre kommuner.

Meget enkelt så kan du sige at der findes områder hvor der er dårlig dækning, der findes også en vilje hos mobilselskaberne til at løse det problem men der findes også kommuner der ikke ønsker at ders borger skal have adgang til ny digital infrastruktur.

 • 0
 • 0

Der kan være flere årsagr til at du oplever dårlig dækninng. En af dem kan være at du køre i et IC4 tog, rent faktisk så er de tog helt håbløse når det kommer til dækningen. http://ing.dk/artikel/107193-dsb-erkender-...

Dejligt med kompetente svar fra kompetente folk.
Når jeg kører med dsb er det som passager og som regel kun IC3 (we both know why), og dér er der de samme fejl.
Når jeg kører selv, er det godstog (Hectorrail) og vi oplever ofte, at det er svært at komme igennem eller at holde forbindelsen - og det er kun GSM telefonen er sat op til.
Mvh

 • 0
 • 0

Hej Michael

Tak for kommentaren - Hvis problemerne er så massive som du beskriver dem så prøv lige at låne en anden telefon fra en af vennerne - se om du oplever det samme med den telefon du har nu.

Rent faktisk så kender jeg folk der med en iPhone næsten ingen dækning har hvor de bor og med andre telefoner oplever fin dækning og jeg kender folk der med en HTC model oplever super dækning og med en anden HTC telefon oplever dårlig dækning.

Der er desværre ingen regler for hvornår man aar god og dålig dækning og langt de fleste dækningsproblemer skyldes faktisk det hardware kunderne har.

Håber at det var svar på dine spørgsmål... :-)

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0

En booster på en mobiltelefon, øger muligvis sendeeffekten, og øger følsomheden. Stort set, kan jeg ikke se, at problemet er større, end hvis man sætter mobiltelefonen op i en flagstang. Det er et stort problem, med mobiltelefoner på flagstange og i høje huse, fordi de derved får en længere rækkevide - og forstyrer et større område. Burde mobilselskaberne ikke få det forbudt? Og specielt også i områder, hvor der ikke ER nogen mobildækning.

En mobiltelefon burde ikke sende med større effekt, selvom der sendes en booster på telefonen, da den skal regulere effekten til det mindst mulige, for at overholde GSM specifikationen. En booster der overholder kravene, vil derfor kun forstyre, hvor der ikke er dækning. Her "kontaktes" et større antal sendestationer på samme måde, som hvis man stiller sig på en høj bakke, eller binder telefonen op i flagstangen.

 • 0
 • 0