Nordmænd er negative over for FM-sluk
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordmænd er negative over for FM-sluk

Illustration: fbhenrg / Bigstock

Hver tredje nordmand står stadig uden DAB-radio, selv om landet netop nu er i gang med at slukke sine FM-sendere. I år skal alle norske radiolyttere derfor skifte til en DAB+-radio.

Hertil kommer, at kun 31 procent af nordmændene er positive over for skiftet, mens hele 55 procent er negative. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Den første norske fylke, der slukkede for FM-signalet, var Nordland, der gennemførte overgangen 11. januar i år. Siden er to andre områder fulgt efter.

Læs også: De første norske FM-sendere er nu slukket

Ifølge den fagligt ansvarlige for undersøgelsen, Frank Aarebrot, professor ved Respons Analyse, skyldes nordmændenes modstand, at DAB-radio ikke betragtes som et nævneværdigt fremskridt.

I Nordland, der gennemførte overgangen som de første, er det heller ikke alle, der er overbevist. Her er hver tiende blevet vænnet fra at høre radio, efter FM-signalet blev slukket. En undersøgelse viste tidligere på måneden, at radiolytningen i det område er gået fra 74 til 64 procent af befolkningen.

Læs også: Nordmænd gennemfører FM-sluk trods massiv modstand

I Danmark har Folketinget tidligere haft planer om at slukke FM-nettet i 2019, men den plan er udskudt på ubestemt tid. Folketinget vil tage emnet op igen, når 50 pct. af danskernes radiolytning foregår digitalt. Til den tid kan FM-signalet slukkes med mindst to års varsel, hvis politikerne ønsker det.

De seneste tal fra DR Medieforskning viser dog, at det indtil videre kun er 36 pct. af danskernes radiolytning, der foregår digitalt.

Rettet 20/3: Det er nu specificeret i artiklen, at Norge skifter til DAB+. Det fremgik tidligere ikke af artiklen, om der var tale om DAB+ eller den ældre DAB-teknologi.

DAB er en hørbar forringelse af lydkvaliteten sammenlignet med FM.
Hvis man indfører ny teknologi burde man som minimum forvente bedre lydkvalitet og ikke blot muligheden af at overføre flere kanaler samtidig.

  • 33
  • 0

Hvis man indfører ny teknologi burde man som minimum forvente bedre lydkvalitet og ikke blot muligheden af at overføre flere kanaler samtidig.

Og bedre dækning!

10.06.2016, heise.de: Medienforum NRW: Neuer Streit über Digitalradio DAB+:
Citat: "...
Streitthema in Köln: Sollte das Digitalradio endgültig als Verlust abgeschrieben werden und man bei UKW bleiben?
[]
Fünf Jahre nach Aufnahme des Sendebtriebs des neuen Digitalradio-Standards DAB+ reicht die Abdeckung immer noch nicht, um ein Abschaltdatum für das klassische UKW-Radio abzusehen. Auf dem Medienforum NRW in Köln diskutierten Branchenvertreter am Donnerstag kontrovers zur Frage, ob das Projekt ein Fehlschlag ist.
..."

22.04.2016, welt.de: Die Digitalisierung hat das Digitalradio gefressen:
Citat: "...
Nur zehn Prozent nutzen Digitalradio DAB+
...
In Zahlen: Laut Digitalisierungsbericht 2015 steigt die Verbreitung des Digitalradios in Deutschland zwar, sie liegt aber trotzdem bei nur gut zehn Prozent. Internetradio nutzen knapp 30 Prozent der Menschen, UKW-Radios [=FM-radio] etwa 92 Prozent.
..."

Citat fra et tidligere indlæg: "...Efter 20 år har DAB inte lyckats slå igenom hos konsumenterna, DAB är inte en "ny teknik" utan en lösning som söker sitt problem - istället för tvärtom...."

Dab-dekningen langs veiene er bare sammenliknet med FM-stereo [som har ringere dækning end mono] og ikke mono i offisiell rapport:
Klagestorm mot dab
:
Citat: "...
På drøye to uker har norske bilister sendt inn 1000 klager om dårlig dab-dekning. Ingen vet om dekningen langs veien faktisk er bedre på dab enn på FM.
...
Mono-signalene går lenger enn stereo-signalene, og det er den sammenlikningen vi har forespurt fra departementet. Forutsetningen har hele tida vært at dab-dekningen skal være minst like god som FM, sier Nils Sødal.
...
Selv om kvaliteten på FM-mono er dårligere enn stereo, er den ofte god nok til å høre nyheter, trafikkmeldinger og værmeldinger, ifølge Naf.
...
Så det kan hende at dekningen langs veien faktisk er bedre på FM-mono enn dab?

Ja, det kan hende, men siden FM-mono ikke er definert i internasjonale standarder, er det vanskelig å svare på dette. Hvis man har en god FM-mottaker, kan det hende at man opplever bedre dekning på FM. Problemet er at mange ikke har like god mottaker- og antenneløsning for dab-mottakeren som de har for FM.
..."

10. marts 2015, motormagasinet.dk: DAB-omstilling vil koste bilister milliarder:
Citat: "...
En omstilling til DAB kan koste billisterne et to-cifret milliardbeløb, lyder advarslen fra FDM.
..."

Indlæg fra anden tråd.

  • 12
  • 2

"Gå indendørs, luk døre og vinduer, stands ventilationen og tænd for Danmarks Radio!"

I tilfælde af en situation hvor man er afhængig af, at kunne lytte til beredskabsmeldinger ved hjælp at en batteriradio, er man ilde stedt med DAB.
Det holder ikke mere end max 1/20 af den tid en FM-transistorradio gør.
- De par stykker jeg har erfaring med, endda meget mindre end det.

  • 27
  • 0