Nordmænd er negative over for FM-sluk

Illustration: fbhenrg / Bigstock

Hver tredje nordmand står stadig uden DAB-radio, selv om landet netop nu er i gang med at slukke sine FM-sendere. I år skal alle norske radiolyttere derfor skifte til en DAB+-radio.

Hertil kommer, at kun 31 procent af nordmændene er positive over for skiftet, mens hele 55 procent er negative. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Den første norske fylke, der slukkede for FM-signalet, var Nordland, der gennemførte overgangen 11. januar i år. Siden er to andre områder fulgt efter.

Læs også: De første norske FM-sendere er nu slukket

Ifølge den fagligt ansvarlige for undersøgelsen, Frank Aarebrot, professor ved Respons Analyse, skyldes nordmændenes modstand, at DAB-radio ikke betragtes som et nævneværdigt fremskridt.

I Nordland, der gennemførte overgangen som de første, er det heller ikke alle, der er overbevist. Her er hver tiende blevet vænnet fra at høre radio, efter FM-signalet blev slukket. En undersøgelse viste tidligere på måneden, at radiolytningen i det område er gået fra 74 til 64 procent af befolkningen.

Læs også: Nordmænd gennemfører FM-sluk trods massiv modstand

I Danmark har Folketinget tidligere haft planer om at slukke FM-nettet i 2019, men den plan er udskudt på ubestemt tid. Folketinget vil tage emnet op igen, når 50 pct. af danskernes radiolytning foregår digitalt. Til den tid kan FM-signalet slukkes med mindst to års varsel, hvis politikerne ønsker det.

De seneste tal fra DR Medieforskning viser dog, at det indtil videre kun er 36 pct. af danskernes radiolytning, der foregår digitalt.

Rettet 20/3: Det er nu specificeret i artiklen, at Norge skifter til DAB+. Det fremgik tidligere ikke af artiklen, om der var tale om DAB+ eller den ældre DAB-teknologi.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

DAB er en hørbar forringelse af lydkvaliteten sammenlignet med FM. Hvis man indfører ny teknologi burde man som minimum forvente bedre lydkvalitet og ikke blot muligheden af at overføre flere kanaler samtidig.

  • 33
  • 0

Hvis man indfører ny teknologi burde man som minimum forvente bedre lydkvalitet og ikke blot muligheden af at overføre flere kanaler samtidig.

Og bedre dækning!

10.06.2016, heise.de: Medienforum NRW: Neuer Streit über Digitalradio DAB+: Citat: "... Streitthema in Köln: Sollte das Digitalradio endgültig als Verlust abgeschrieben werden und man bei UKW bleiben? [] Fünf Jahre nach Aufnahme des Sendebtriebs des neuen Digitalradio-Standards DAB+ reicht die Abdeckung immer noch nicht, um ein Abschaltdatum für das klassische UKW-Radio abzusehen. Auf dem Medienforum NRW in Köln diskutierten Branchenvertreter am Donnerstag kontrovers zur Frage, ob das Projekt ein Fehlschlag ist. ..."

22.04.2016, welt.de: Die Digitalisierung hat das Digitalradio gefressen: Citat: "... Nur zehn Prozent nutzen Digitalradio DAB+ ... In Zahlen: Laut Digitalisierungsbericht 2015 steigt die Verbreitung des Digitalradios in Deutschland zwar, sie liegt aber trotzdem bei nur gut zehn Prozent. Internetradio nutzen knapp 30 Prozent der Menschen, UKW-Radios [=FM-radio] etwa 92 Prozent. ..."

Citat fra et tidligere indlæg: "...Efter 20 år har DAB inte lyckats slå igenom hos konsumenterna, DAB är inte en "ny teknik" utan en lösning som söker sitt problem - istället för tvärtom...."

Dab-dekningen langs veiene er bare sammenliknet med FM-stereo [som har ringere dækning end mono] og ikke mono i offisiell rapport: Klagestorm mot dab: Citat: "... På drøye to uker har norske bilister sendt inn 1000 klager om dårlig dab-dekning. Ingen vet om dekningen langs veien faktisk er bedre på dab enn på FM. ... – Mono-signalene går lenger enn stereo-signalene, og det er den sammenlikningen vi har forespurt fra departementet. Forutsetningen har hele tida vært at dab-dekningen skal være minst like god som FM, sier Nils Sødal. ... Selv om kvaliteten på FM-mono er dårligere enn stereo, er den ofte god nok til å høre nyheter, trafikkmeldinger og værmeldinger, ifølge Naf. ... – Så det kan hende at dekningen langs veien faktisk er bedre på FM-mono enn dab?

Ja, det kan hende, men siden FM-mono ikke er definert i internasjonale standarder, er det vanskelig å svare på dette. Hvis man har en god FM-mottaker, kan det hende at man opplever bedre dekning på FM. Problemet er at mange ikke har like god mottaker- og antenneløsning for dab-mottakeren som de har for FM. ..."

10. marts 2015, motormagasinet.dk: DAB-omstilling vil koste bilister milliarder: Citat: "... En omstilling til DAB kan koste billisterne et to-cifret milliardbeløb, lyder advarslen fra FDM. ..."

Indlæg fra anden tråd.

  • 12
  • 2

"Gå indendørs, luk døre og vinduer, stands ventilationen og tænd for Danmarks Radio!"

I tilfælde af en situation hvor man er afhængig af, at kunne lytte til beredskabsmeldinger ved hjælp at en batteriradio, er man ilde stedt med DAB. Det holder ikke mere end max 1/20 af den tid en FM-transistorradio gør. - De par stykker jeg har erfaring med, endda meget mindre end det.

  • 27
  • 0

DAB er en hørbar forringelse af lydkvaliteten sammenlignet med FM.

Det er jo faktuelt noget vrøvl. DAB+ vinder "hands down" over FM hvis man giver teknologien bare moderat fair betingelser - dvs sige båndbredde.

Hvis man har noget ordentligt digitalt lydsystem kan man selv sammenligne med denne lydfil: http://a-bc.co.uk/audio/DABv2.wav

DAB+ (kaldet AAC+ 56 kb/s i filen) lyder ikke helt så godt som CD, men bedre end FM.

Men lyt selv og læs mere på http://a-bc.co.uk/audio-quality-comparison...

  • 3
  • 10

De glemmer at simulere DAB+ udfald og blackout (manglende dækning) på samme måde som det sker fx i en bil.

Ja, korrekt, men sådan er det med digitale signaler. Det er alt eller intet. Men trådstarter påstod altså at DAB af princip lyder dårligere end FM, og det er rent sludder.

Hvis man vil læse lidt nørdet om hvor ringe båndbredde man faktisk kan slippe af sted med til taleradio (a la DR-P1 og 24syv) så kan 700 bit/s (ja bits, ikke bytes) faktisk gøre det. Kønt er det nu ikke, tænk kortbølgeradio: http://www.rowetel.com/?p=5373

  • 3
  • 3

Her er hver tiende blevet vendt fra at høre radio efter FM-signalet blev slukket

  • måske(?) Jeg er nu mere tilbøjelig til at tro, at de er blevet vænnet fra det!? ;)
  • 10
  • 3

Svar på:

Ja, korrekt, men sådan er det med digitale signaler. Det er alt eller intet.

Hej Michael

Det er ikke helt rigtigt. Grunden er, at (de fleste af) nutidens digitale modulationer er designet til ikke at lave en gradueret kvalitet, som funktion af signal/støj-forholdet:

læs venligst følgende indlæg med mulig løsning: 1, 2, 3, 4.

Læs også følgende indlæg; "vi" har rig historisk erfaring: Citat: "... Vi har (haft) erfaring med digital teknik i de analoge FM-kanaler og TV-kanaler i mange årtier: Radio Data System (RDS), FM-stereo og Tekst-tv. Digital teknik bukker under ved støj og interferens (multi-path sum, destruktiv interferens) "cliff-effect" - og analog (mono, farve og sort-hvid) kører fint videre med god forståelighed. ..."

-

Eksempel på en nyere codec som ikke behøver så stor buffer ved kodning og dekodning og som virker glimrende ved mange båndbredder; open-source-compatible, royalty-free licenses. Forslag: Lav streams, på fx 8 (fx mono), 16 (fx mono), 32 (stereo eller flere kanaler), 64, 128, 256...kbit/s som sendes til hver sin modulation hvor 8kbit/s sendes til den mest robuste stream og 256kbit/s sendes til den mindst robuste steam. Dekoderen "redder" så meget af dataene som muligt:

Wikipedia: Opus (lydformat): Citat: "... Opus er et lydkompressionsformat udviklet af Internet Engineering Task Force (IETF).[1] Formatet er skabt specielt til realtidsanvendelser, som kommunikerer over internettet. Opus er et åbent lydkodningsformat og standardiseret via RFC 6716. Opus anvender teknik fra codec'ene SILK og CELT - og tilbyder codec-kildekoden som fri software med en enkelt restriktion.[2] ... I november 2014 begyndte Youtube at anvende Opus, ved 48, 64 og 160 kbit/s (nominelle streams) i sin HTML5-videospiller. ... Citat: "... Opus is covered by several patents. These patents are available under open-source-compatible, royalty-free licenses. If you are not trying to attack Opus with your patents, you will not have problems with these licenses ..." ..."

Opus kan anvendes i Digital Radio Mondiale (DRM), men Opus er (endnu) ikke en del af DRMs definition: Citat: "... Digital Radio Mondiale – a digital radio format for AM frequencies – can broadcast and receive Opus audio (albeit not recognised in official standard) using Dream software-defined radio. ..."

  • 4
  • 0

Nu har YouSee slukket for FM på kabel, så nu er vi desværre tvunget til enten at høre DAB eller internet radio eller radio via TV eller FM med en æter båren antenne i tuneren. En stump ledning i tuneren, virker ikke så godt som antenne. DAB er længere tid om at tænde og skifte program. Wi-Fi internet kommer med buffer underrun, da huset i forvejen er fyldt med trådløst lort. TV et har lortelyd og er længere om at tænde og skifte program, end et rør bestykket TV fra 60erne og først i 70erne. Digitalt lort.

  • 19
  • 0

Her i Danmark vil en lukning af FM vel lige nu betyde at mindset 90 pct. af danske bilejere vil være uden mulighed for at modtage radio. (Og selvom alle nye biler så fra d.d. fik DAB så gør vores vanvittige afgiftssystem jo at der går MANGE år inden de gamle biler er skrottet.

Det er mig bekendt, stadigvæk meget få nye biler i Danmark som sælges med en DAB kompatibel radio og ud af dem som har været født med en DAB radio er en del jo også "døde" da man pludseligt skiftede til DAB+

Hvis man slukker FM herhjemme så vil det betyde at jeg i min bil vil streame fra min mobil og der er det sikkert at det ikke bliver alm radiokanaler men musik uden reklamer.

Har faktisk en bil med en Android radio og har forsøgt mig med en DAB+ dongle som også kan modtage FM.

FM går fint igennem men DAB er nærmest ubrugeligt da det falder ud på manglende signal ofte når jeg kører

  • 12
  • 0

Her i Danmark vil en lukning af FM vel lige nu betyde at mindset 90 pct. af danske bilejere vil være uden mulighed for at modtage radio.

Selv hvis alle danske bilejere så får en DAB+-bilradio, har vi stadig et andet uløst problem: Udenlandske bilister, som kører i Danmark, kan ikke modtage radio.

Så hvis man skal skifte, skal det være i hele EU. Og forinden skal man i en lang årrække have haft krav om, at bilradioerne i nye biler skal understøtte DAB+.

Den anden rækkefølge, som vi i Danmark næsten har besluttet, er helt i skoven.

Dernæst kommer et andet problem, som jeg ikke har set omtalt: Trafikmeldinger udsendes i dag gratis på digital form til bilernes GPS-navigationsanlæg via TMC. Og TMC er noget, der er indlejret i nogle FM-radiostationers signal.

Så slukker vi FM-nettet, holder bilernes navigationsanlæg også op med at modtage gratis trafikmeldinger.

Nogle vil så være så heldige, at deres navigationsindlæg har et abonnement, hvor der hentes trafikmeldinger over telefonnettet. Andre vil køre i blinde, når de hverken kan få trafikmeldinger over radioen eller på navigationsanlægget.

  • 17
  • 0

Har faktisk en bil med en Android radio og har forsøgt mig med en DAB+ dongle som også kan modtage FM.

FM går fint igennem men DAB er nærmest ubrugeligt da det falder ud på manglende signal ofte når jeg kører

Hej Henrik

Alle DAB+ (faktisk også FM-radio) til mobilt brug og indendørs brug (indendørs antenner) burde være udstyret med antenne diversity eller endnu bedre diversity combining (især maximal-ratio combining; MRC) (to antenner eller flere).

Det burde gøre modtagelsen bedre, hvor der er destruktiv interferens (vil ødelægge en delmængde af COFDM underkanalerne), hvilket der altid er ved bakker, huse og ved indendørs brug.

Bilantennerne - to stk - skal sidde udendørs mindst en bølgelængde fra hinanden - eller mindst fire antenner med MRC, hvis de er placeret på indersiden af bilruderne (een til hver bilside). Bilruderne må ikke have indlejret elektrisk ledende film - det vil dæmpe signalet betragteligt.

Faktisk burde antennerne også have polarisations-diversity.

Bare en paserende bil eller en person som går rundt boligen kan ændre interferensmønsteret - og fx lave udfald.

Læs venligst følgende indlæg: radiomodul med MRC

http://web.archive.org/web/20060427002449/... Quote: "... Diversity is only of value for the relatively rapid fading caused by multipath. This kind of fading is encountered extensively at HF and for tropospheric and ionospheric scatter propagation at higher frequencies. Similarly, mobile vehicles passing through a static multipath field at VHF and UHF encounter such fading as a result of their motion. …"

Diversity Reception for Digital Audio Broadcasting: Citat: “… A DAB diversity receiver was developed and used in a series of field measurements that confirmed the expected diversity gain. … To perform field tests we build up a DAB diversity receiver consisting of two RF-tuners and a baseband processing unit realised on a general purpose DSP. This implementation allows to decode the signal from the first, and the second antenna and the diversity signal in parallel. Therefore a comparison of single path reception and diversity reception is easily possible. Using a special test signal emitted from the Hanover DAB transmitter we are able to determine bit error rates before and after channel decoding. The results were analysed in detail. … The quadratic diversity combining (QDC) receiver as depicted in Figure 1 simply adds these demodulated symbols from both diversity branches before feeding them into the Viterbi decoder: … Figure 3: Simulations (sim.) and union bounds (UB) for coded DQPSK with one antenna (1 Ant.) and 2-fold diversity (2 Ant.) for a moderately time- variant Rayleigh fading channel with sufficient interleaving and uncorrelated antennas. … Of particular importance is the ability of the receiver to decode simultaneously the signals of the two single antennas and the diversity combined signal which allows a perfect comparison of these three signals and therefore the evaluation of the diversity gain. … For the field test several hundred kilometres were driven in the region of Hildesheim and Hanover to gain experience and statistics regarding the the results. … [Please see page 6] The audio signal was good for half of the route for the single antenna whereas the audio signal of the diversity system was good for nearly the whole route. … V. CONCLUSION The analytical evaluations and simulations show that a diversity gain in the range of 4 to 7 dB is possible for a two- antenna system for DAB. The higher gains of this range can be achieved especially in channels with insufficient interleaving. The correlation between the fading amplitudes of the two antenna positions leads to a small degradation of the diversity gain. It depends on the distance between the two antennas and the PAS of the signal. The field tests were conducted for different antenna configurations. In regions with insufficient coverage the performance improvements with the diversity system were impressive. So we see a differentiation potential for car manufacturers using well-designed DAB diversity receivers in future. …"

Simulations and Measurements of a Receiver Diversity System for DRM+: Citat: “… To enhance the system performance of a DRM+, Digital Radio Mondiale system in VHF Band II, several receiver diversity techniques have been evaluated. In this paper simulation and measurement results of different receiver diversity and combining techniques are presented. … 3. RECEIVER DIVERSITY TECHNIQUES … Maximum Ratio Combining (MRC): The gain of each branch is made proportional to the RMS signal level and inversely proportional to the mean square noise level in that branch. For this combining method the exact knowledge of the channel response of each branch is necessary. Two decoding stages up to channel estimation have to be implemented. To reduce the computational complexity and power consumption of the MRC scheme, different methods are given for example in [8]. … The same for MRC which performs better than EGC and therefore has been chosen for the measurements. … 4. CONCLUSIONS In this paper simulations and measurements of a receiver diversity system for DRM+ were presented. Simulations show that a significant diversity gain can be achieved with receiver diversity. Different combining methods were compared, the best results could be achieved with Maximum Ratio Combining. Another promising method, that needs less computing time is Selection Combining. The measurement results show that reception could be enhanced in most urban and suburban locations with receiver diversity. Maximum Ratio Combining provides better results at all locations. With Selection Combining in three out of four locations the reception quality could be enhanced. …”

STA662 AM/FM, DAB/DAB+/DMB-A, DRM multi-standard digital radio receiver: Citat: “… Multiple streams parallel processing FM phase diversity plus two DAB channels … * FM/AM Virtual Phase-array Antenna switching strategy * FM/AM Antenna Switching Diversity control (ASD) …"

Weird problem with DAB: Citat: “… I prefer DAB but I can't use it in foggy/misty weather and I get three breaks when I drive through certain areas on my daily work journey. Still some work to do for the broadcasters I feel. … I've given up on DAB for now due to loss of signal. Individual stations on FM appear to have greater range? … Just been trying out the DAB over the last couple of weeks and finding I'm getting quite a number of bouts of intense signal interference, or total loss of reception on just about every channel I try. Only previous experience of in car DAB was with a Skoda Octavia III last year and it seemed much more reliable and suffered no interference and only the occasional drop out and this was on the same roads/routes. … We have found the Volvo DAB works better than in our old ford tourneo connect or our Astra GTC. But reception has got worse with the recent hot weather all to do with atmospheric pressure. … I have also found the reception to be worse at the moment - interesting that you say it is linked to the hot weather. I have given up on it for now. … I have also noticed today with the hot weather the reception for some local stations has got worse. I usually use my iPod though so not a huge issue for me really. …" http://www.volvov40club.com/forums/7-volvo... Quote: “… One of the big myths of digital broadcasting is the supposed resistance to interference - the error correction algorithms will cope with a low level of interference, but higher levels that would make FM or AM sound crackly but still audible will overload the digital error correction and you end up with no signal. …”

  • 1
  • 2

Digitalt lort.

Her skulle nogen egentlig råbe MASKINSTORMER, men ingen gør det.

Jeg var blandt de første i DK der indkøbte noget der nærmest mindede om en prototype på DAB, og sikke en fiasko. Magen til ringe modtageevne skal man lede længe efter. Senere modeller ligeså ringe. Og kW-forbrug som andre også nævner - det er helt ufatteligt ringe.

  • 14
  • 0

Jeg var blandt de første i DK der indkøbte noget der nærmest mindede om en prototype på DAB, og sikke en fiasko. Magen til ringe modtageevne skal man lede længe efter. Senere modeller ligeså ringe. Og kW-forbrug som andre også nævner - det er helt ufatteligt ringe.

DAB-radioer er også designet til at være ufleksible og "snæversynede" (VHF III-only) - og så er de for dyre.

Lav dog radioer, som kan modtage flere modulationsvarianter og former - gerne i software, så de kan software opdateres til at klare nye modulationer. Det eneste Titus II mangler er antenne-diversity:

September 7, 2016, rtl-sdr.com: The Titus II Complete SDR Solution: Citat: "... The frequency range extends from 100 kHz to 2 GHz, and the built in software is capable of decoding AM/FM/SSB and DRM. Since it is essentially an SDR with an Android tablet, it should also be capable of decoding any other signal, as long as software decoders are written for it. We are unsure what SDR is used on the inside, but judging by its frequency range we speculate that it may be the same Mirics chips that are used inside the SDRplay RSP. Rumour currently has it from word of mouth of the developers that this unit will priced “well below $100 USD”. ..."

PantronX Titus II brochure (pdf) original: Citat: "... Quad-core ARM A53 processor @ 1.2 GHz ... * 5 Watt Stereo Audio * High capacity Li-poly battery ... Software: * Demodulation software for AM, FM, Digital and SSB * Open source software Radio libraries * WiFi hotspot – Share RF broadcast and files. ... Actual size: 290mm x 150mm x 45mm ..."

http://titusradio.com

  • 1
  • 1

Som bekendt har YouSee slukket for FM signalet. Hvis det ønskes fortsat at anvende sit gamle anlæg, kan det foreslås at koble en DAB tuner til anlæggets forstærker. Der skal tilsluttes til aux eller til en af de øvrige indgange (tape, phono eller hvad der nu er). Jeg har selv anvendt en Scansonic D-100 DAB tuner. Det medfølgende tilslutnings kabel passer til ikke alt for gamle anlæg. Ældre anlæg skal sandsynligvis have et DIN stik. Udgangen i tuneren er et mikro jackstik. Muligvis er der anlæg, som kræver et jackstik som indgangsstik. Det er i øvrigt vigtigt at købe en DAB+ tuner. Så skulle den være fremtidssikret.

  • 0
  • 1

Bilantennerne - to stk - skal sidde udendørs mindst en bølgelængde fra hinanden - eller mindst fire antenner med MRC, hvis de er placeret på indersiden af bilruderne (een til hver bilside). Bilruderne må ikke have indlejret elektrisk ledende film - det vil dæmpe signalet betragteligt.

Man kan godt lave vandrette karrosseri indlejrede flade effektive lodret polariserede (bil,tog,fly,båd)antenner (kan selvfølgelig også skaleres til VHF):

Progress In Electromagnetics Research, Vol. 121, 75–88, 2011: A NOVEL LOW-PROFILE WIDEBAND UHF ANTENNA: Citat: "... The test results show that the antenna has an omni-directional radiation pattern in the horizontal plane, is of low-profile, has a height [egentlig dybde] of less than 0.1λmax, and is wideband with an impedance bandwidth of 65% from 430MHz to 845MHz for VSWR < 2.5 and an impedance bandwidth of 43% from 440 MHz to 680 MHz for VSWR < 2.0. [] The proposed antenna can be easily flush-mounted on a planar surface and therefore has great potential for uses on aircrafts and high-speed trains due to its conformal capability. ..."

6*3 bilantenner indlejrede i taget (man skal vist dukke sig lidt...) - så er man godt kørende...fx: * 87,5-175MHz, 34cm dyb/høj, 180cmØ (UPS), VHF II (FM-bånd), 2meter radioamatør * 170-340MHz, 18cm dyb/høj, VHF III (DAB+) * 430-800MHz, 7cm dyb/høj, 37 cmØ, 70cm radioamatør, UHF IV,V kanal 21-60 * 800-1600MHz, 4cm dyb/høj, GSM, 2G, 3G, 4G, (muligvis GPS) 23cm radioamatør * 1600-3200MHz, 2cm dyb/høj, 2G, 3G, 4G, 2,4GHz Wi-Fi * 3200-6400MHz, 1cm dyb/høj, 5GHz Wi-Fi

Måske skulle man indlejre disse 18 bilantenner i tagbagagebægeren istedet...

-

Dette går vist ikke...: * 44-88MHz, 68cm dyb/høj, 360cmØ VHF I, 6meter+4meter radioamatør

  • 2
  • 0

Jeg forstår heller ikke fordelen ved DAB...

FM i bilen fungerer bare upåklageligt med god lyd for mine ører, og skal jeg høre specielle radiokanaler eller noget mere specifikt, foregår det over 4G-nettet via stik fra mobil til bilens radio. De eneste som virkeligt får noget ud af skiftet fra FM til DAB, er de 50 audiophil-radiolyttere, der er tilbage i Danmark + forhandlerne af DAB-enheder og aftagerne af FM-skrottet. Den store taber er miljøet, og de nye naboer til 2000 tons elektronik-skrot, for noget som er ... ja, vel egentligt en ikke særligt stor opgradering for alm. mennesker...

Jeg forstår godt at den alm. mand ryster på hovedet over det - og måske endda holder helt op med at høre radio, hvis han præsenteres for en regning på 3.000-4.000,- + for skift af enheder i bilen + hjemmet, for noget som han ellers hele tiden har været godt tilfreds med...

Og hvem har snart ikke et stik i bilen til mobilen alligevel, i forhold til en DAB-radio?

  • 6
  • 0

Det hedder vist bekvemmelighed.

At tænde for en FM-radio tager 1,0 tryk på en knap, og så er der lyd med det samme. At skifte kanal på en FM-radio tager 1,0 tryk på en knap, og så hører du det nye med det samme.

Altså jeg tænder for min DAB+ radio og det tager vel omkring 4 sekunder før der kommer lyd. Det kan jeg altså godt vente på, og jeg kan også godt vente 2 sekunder på at skifte kanal. Det er altså intet problem.

Den slags brok var forøvrigt akkurat det samme, som mange folk bemærkede at vi gik fra analog tv til satellit - specielt da vi gik fra analog satelitmodtagelse til digital var der rigtig mange der ikke kunne forstå, at et kanalskifte pludselig skulle tage mere end 300 millisekunder.

Brok...

Hvad er det nu fordelen er ved DAB+ i forhold til FM? * I stuen? * I kælderen? * I bilen i DK (de næste 10 år): * Aflytning af musik og nyheder? * Anvendelse af klassisk GPS-navigation fra Garmin etc.? * I bilen i udlandet? * I en bil fra udlandet i DK?

Nu er jeg ikke ude på at omvende folk, som allerede har bestemt sig, men problemerne med DAB+ er altså ikke så store, som de gøres til.

Grunden til at DAB modtagelsen i Danmark ikke er på højde med FM, er ikke kun tekniske årsager. Det skyldes også at politikerne ikke har stillet krav om samme dækning på FM og DAB. Ja, DAB og DAB+ har nogle tekniske udfordringer, som gør at dækningen er mindre end FM, men det er lige så meget den politiske beslutning, som det er teknologien, den er galt med.

Heldigvis har politikerne besluttet, at der skal gøres noget ved det - den dårlige nyhed er at arbejdet med at forbedre DAB+ dækningen først er gennemført i 2019.

DAB+ har efter min mening kun to rigtig store fordele: - Det potentielle udvalget af radiokanaler - Økonomien for radiostationerne såfremt de udelukkende sender i DAB+

Du skriver noget om GPS, biler fra udlandet osv. Disse "ulemper" kan løses ved at lave én landsdækkende FM kanal, der i en overgangsperiode sender til hele landet. Her kunne det være fint, hvis det f.eks. var DR P7 Mix, som man valgte. De sender pop-musik og der udsendes nyheder hver time, og hvis kanalen udsendes regionsopdelt, så kan kanalen også samtidig bruges til trafikradio. Samtidig kan kanalen bruges til RDS trafikinfo til GPS enheder.

Teknologiskiftet til DAB(+) har allerede taget ALT for lang tid i Danmark, og politikerne skulle have tagen en beslutning for mange år siden. Jo længere politikerne venter med at tage en beslutning, jo længere trækker pinen ud.

Når det er sagt, så gå lige en tur i i Elgiganten eller Bilka, og se hvor mange rene FM radioer de sælger. De sælger DAB+. DAB+ og flere DAB+ radioer.

  • 0
  • 5

Om DAB er bedre end FM eller omvendt er reelt ligegyldigt, da FM signalet bliver slukket. Det er der næppe noget at gøre ved. Som det fremgår af mit indlæg, behøver det slukkede FM signal ikke at medføre andet end beskedne udgifter (omkring 600 kr).

  • 1
  • 6

Teknologiskiftet til DAB(+) har allerede taget ALT for lang tid i Danmark, og politikerne skulle have tagen en beslutning for mange år siden. Jo længere politikerne venter med at tage en beslutning, jo længere trækker pinen ud.

Hej Johnny

Jeg takker politikkerne for, ikke at have danset (helt) efter DAB-lobbyisternes pibe... og effektueret "FM-sluk".

11 mars 2013, DAB-systemet är ett hot mot svensk radio: Citat: ... Och varken här eller i övriga världen finns det några ambitioner eller beslut om att ”släcka FM-nätet” vilket är DAB-lobbyns mest spridda lögn. FM-nätet blir kvar i bland annat Norge för lokal radio. FM är den enda världsstandarden och används i samtliga 200 länder. ..."

Digitalradio Sverige FM: Frågor och svar. Nyheter, fakta och debatt om radio idag och imorgon.................... "Demokratiska beslut kräver insikter och kunskaper": Citat: "... .8. Kan FM-nätet "stängas" ? ... Uppgifterna om att ett land beslutat "stänga ner FM" är således helt osanna. Politiker kan dock tvinga offentlig finansierad radio som public service att enbart sända DAB och därmed tvinga dess lyssnare att följa med. Då räknar man med att kommersiell radio och närradio följer med frivilligt. ... Det paradoxala i Frankrike är att regeringen stoppade DAB för public serviceradion 2012 p.g.a. de höga kostnaderna. De stora kommersiella näten är inte heller intresserade av DAB. ..."

  • 2
  • 0

12. januar 2017, : Kritikk av DAB Radio Gratulerer med DAB-lanseringen - den er helt meningsløs: Citat: "... Nei. Dessverre. DAB vil bli stående som en total meningsløs oppgradering som ikke gir innbyggerne noe som helst bortsett fra en milliardregning. ... Mens Norge, vi jobber baklengs. Med kul teknologi fra nittitallet. ..."

05.02.2017, saltenposten.no: Synspunkt - Dette er et overgrep: Citat: "... Når det gjelder de to bilene har jeg ikke tatt meg kostnaden å bytte ut bilradioen. Om jeg vil ha alt på plass vil det koste meg 20-30.000 kroner. ... Norge er ikke alene om å satse på DAB. 41 land har bygd ut eller bygger ut DAB. Men Norge er første land som har vedtatt å slukke FM. ... Titter vi over på svenskene - noe vi ofte har gjort før, så har den svenske Riksdagen formelt vedtatt å legge DAB-prosjektet dødt i vårt naboland, i alle fall inntil videre. ... Vårt FM-nett hadde holdt i mange år, riktignok hadde det kostet nær 200 millioner kroner i året å drifte for å drifte dette ut 2019. Men hva er vel dette mot alle de milliardene vi nå må bruke for å få DAB på plass, i alle biler og i alle hjem? ... Regningen for å skifte til DAB i disse bilene koster alene 23 milliarder kroner, eller for å beskrive det i tall som vi forstår, 4.600 kroner per innbygger her i landet. I tillegg kommer et ukjent antall milliarder for at det andre radioutstyret som vi må bytte.

Dette er regningen som Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet, har sendt til det norske folk. Ei regning som er så stor at jeg vil heller kalle det et overgrep fra Stortingsflertallets side. ..."

  • 2
  • 0

13.03.2017, tv2.no: Advarer om DAB-dekningen: Kan være sikkerhetsrisiko: Citat: "... 75,4 prosent opplever DAB-dekningen som dårligere enn FM-dekningen var.

68,3 prosent mener DAB-dekningen utgjør en sikkerhetsrisiko.

Respondentene listet opp mer enn 60 strekninger hvor DAB-mottaket faller ut. ..."

25. februar 2017, blv.no: Kritiske til DAB-radio: Citat: "... – Kan noen fortelle meg hvorfor vi bytter fra FM til DAB, er det noen som vet/forstår hvorfor vi gjør dette? Bortsett fra å la NRK få monopol i eteren, og at H.C.A. tjener masse penger på å selge DAB-radioer til NRK, skriver Marius Berg. ..."

  • 2
  • 0

Hej Johnny

Jeg takker politikkerne for, ikke at have danset (helt) efter DAB-lobbyisternes pibe... og effektueret "FM-sluk".

Glenn, du overset det absolut vigtigste er det er, at politikernes ubeslutsomhed efterlader både sælgere og forbrugere i et limbo.

Hvad skal sælgeren sælge til forbrugeren? Skal sælgeren sælge en FM radio? En DAB+ radio? En Internet-radioer?

Sælgeren er forpligtet til på et objektivt grundlag at informere forbrugerne, så forbrugerne kan træffe et kvalificeret valg. Men hvad skal sælgerne sige?

Jo, sælgeren kan blot sige, at FM forsætter indtil politikerne beslutter noget andet. Men sådan fungerer det ikke ude i virkeligheden. Derude går sælgerne med livrem og seler for ikke at gentage "MPEG2 farcen" og derfor anbefaler sælgerne DAB+ og/eller Internetradioer.

Dermed er sælgerne med til at skubbe på udviklingen imod nedlukningen af FM båndet. De gør det ikke for at sælge flere radioer - salget vil være der under alle omstændigheder - de gør det for at sikre deres egen r*v.

  • 0
  • 0

13.03.2017, tv2.no: Advarer om DAB-dekningen: Kan være sikkerhetsrisiko: Citat: "... 75,4 prosent opplever DAB-dekningen som dårligere enn FM-dekningen var.

68,3 prosent mener DAB-dekningen utgjør en sikkerhetsrisiko.

Respondentene listet opp mer enn 60 strekninger hvor DAB-mottaket faller ut. ..."

  1. februar 2017, blv.no: Kritiske til DAB-radio: Citat: "... – Kan noen fortelle meg hvorfor vi bytter fra FM til DAB, er det noen som vet/forstår hvorfor vi gjør dette? Bortsett fra å la NRK få monopol i eteren, og at H.C.A. tjener masse penger på å selge DAB-radioer til NRK, skriver Marius Berg.

Glenn, jeg synes det er vældig fin med alle disse links, men hvad mener DU om emnet Glenn?

Forøvrigt en "spændende" artikel Norsk TV2 havde - specielt den sidste del er direkte latterlig. NLFs DAB-undersøgelse har hele 125 respondenter. Seriøst, hvordan kan man lave en undersøgelse baseret på 125 respondenter?

Derudover stiller man ikke det absolut med RELEVANTE spørgsmål (i den useriøse undersøgelse). Hvilken form for antenne har du monteret?

Der er dog nogle spændende ting man kan læse ud fra den useriøse undersøgelse: 15,2 procent havde fabriksmonteret DAB+ radioer... sjovt nok mener 15,8 procent at FM og DAB+ dækningen er lige god, og 8,8 procent mener, at DAB+ dækningen er bedre end FM dækningen.

Gad vide om dem der har gode erfaringer med DAB+ har en fabriksmonteret radio? En fabriksmonteret radio, der er tilkoblet en ordenlig ekstern antenne på bilens tag?

Men igen - det er 125 respondenter!

Kilde: http://www.tv2.no/a/8989515/

  • 0
  • 0

Du påpeger fint én af de store ulemper. Det vil være voldsomt dyrt, og jo helt overflødigt hvis man bare undlader at slukke FM.

En ordenlig antenne på taget af bilen koster ~700-800 kroner, og en DAB+ bilradio koster 1.1000-1.200 kroner. Vi taler altså om sammenlagt en udgift uden montering på omkring 2.000 kroner.

Men som jeg også skrev, så kan vi blot nøjes med at udsende én midlertidig landsdækkende kanal på FM båndet, så hvis vi samtidig accepterer at den udsendes i mono, så kan vi opretholde både trafikinfo, RDS data og beredsskabsinformationer uden at det kommer til at koste alt for mange penge.

Så alle DRs kanaler skifter til DAB+/Streaming over Internettet, og så P7 Mix på FM båndet i mono. Så må alle da være glade?

  • 0
  • 0

Næh.

DAB koster, som du anfører, nok mindst 4000 ekstra pr. bil, hvis det skal laves ordentligt og med relativt rimelig modtagelses-stabilitet.

Lige et øjeblik; Hvordan blev mit estimat på 2000 kroner pludselig til 4000 kroner? Hvis man har en lidt kvik mekaniker, og såfremt en DIN ramme ikke koster spidsen af en jetjager så bør omkostningen ikke komme i nærhenden af 4.000 korner.

Og hvis man bibeholder én FM kanal, så er der ingen grund til overhovedet at skifte bilradioen ud?

Det koster INTET at opgive DAB og bare fortsætte med FM. Og der er ingen ulemper ved at lukke for DAB og bare fortsætte med FM.

Jo, det vil koste forholdsvis mere at udsende FM sammenlignet med DAB+, SÅFREMT man sammenligner teknologierne på teknologiernes præmisser. Præmissen for DAB+ er f.eks. at økonomien kun hænger sammen, hvis man udsender flere kanaler sammen (dvs. mindst 8-10 kanaler per kanal).

Ulempen ved at lukke DAB/DAB+ er at man så ikke længere kan udsende en hel række kanaler. DR vil f.eks. være nødsaget til at lukke P5, P6, P7, P8 og DRs nyhedskanal eller alternativt udelukkende sende disse kanaler via internettet.

Men hvis man sender via internettet, så koster det pludselig penge for forbrugerne at modtage DRs programmer. Hvem ønsker f.eks. flere udgifter til streaming i bilen og campingvognen?

Hvorfor skulle jeg betale mit teleselskab 49 kroner ekstra hver måned for hver enhed jeg ønsker at streame til? På den anden side, så er det sikkert teleselskabernes våde drøm, at alle danskere skal til at købe flere abonnementer og mobilt bredbånds routere, så folk kan streame radio.

Så jo ulempen ved at droppe DAB+ er at man enten må leve med langt færre FM kanaler eller også må man til lommerne og betale ens teleselskab for muligheden for at streame.

Det kan godt være, at det ikke er noget problem for de digitalt indfødte, der gerne betaler EKSTRA for at kunne streame radioer , og som allerede streamer alt på deres smartphone. Men prøv at sælge den ide til Oda på 65, der bare gerne vil høre P5 ude i kolonihavehuset.

  • 0
  • 1

Jf. FDM bliver det dyrt:

"Omstilling til DAB koster milliarder Fx koster en DAB-radio i den nye VW Golf over 10.000 kroner, mens en velfungerende eftermonteret løsning beløber sig til ca. 5000 kroner. Den høje pris i nye biler vil betyde, at udbredelsen af DAB i den danske bilpark bliver minimal, og at behovet for eftermontering derfor også vil være tilsvarende stort. Ser vi på hele bilparken, som på nuværende tidspunkt tæller 2,3 mio. personbiler, skal forbrugerne samlet set investere et tocifret milliardbeløb for at få en fungerende radio i bilen.

Sagen er, at DAB+ radioer er stadard i andre lande. Det koster ikke ret meget ekstra at sætte en DAB+ radio i bilen, og i f.eks. Norge og England er det i dag næsten standard.

Hvorfor det skal koste så meget ekstra i Danmark - se det er et godt spørgsmål? Er det forhandlerne eller vores afgiftssystem pilen peger på?

Men igen - vi opretholder blot én landsdækkende FM kanal, og så er vi ude over de værste gener.

Teknologisk blindgyde Tanken bag digital radio er ellers god. DAB vil kunne give bilisterne en forbedret radiooplevelse og mulighed for bedre og mere aktuelle trafikmeldinger. Men idéen om, at DAB er løsingen på ønsket om digital radio, syntes mere logisk for 10-15 år siden. For i dag spiller internettet en stadig mere oplagt rolle som kanal for kommunikation – også i bilerne. Det er i hvert fald den vej, bilfabrikkerne går. Derfor er der også en reel risiko for, at DAB bliver en teknologisk blindgyde, ligesom Betamax videobåndet og DAT-båndene blev det. "

DAB+ er en teknologisk blindgyde, men vi er allerede drejer ned at vejen, og derfor kan vi lige så godt forsætte.

På sin vis er FM også en teknologisk blindgyde, men hvem brokker sig over det? Det er da kun fordi FM har været i brug så længe, at folk ikke længere kalder det en teknologisk blindgyde.

Jo længere vi venter, og mere latterlig bliver diskussionen, da sælgerne af radioer allerede næsten udelukkende sælger DAB+ radioer. Bilbranchen har dog ikke hoppet med på "vognen" endnu, hvilket sådan set er det reelle problem. Dette bliver nok ikke ændret med mindre politikerne gør noget.

Det betyder reelt, at danskerne invester milliarder i DAB+, når de køber køkkenradioer og nyt anlæg til stuen, men denne investering risikerer at være spildt, hvis bilbranchen ikke også kommer med.

  • 1
  • 2

Næh. DR vil ikke være nødsaget til at lukke de angivne kanaler.

DR vil være nødsaget til at fokusere deres radioudbud på det antal kanaler, der kan være på FM. Og det medfører ganske rigtigt langt færre kanaler end DR sender på nu.

Elsker det ord; "Fokuserer". Det er lige som ordet "omstrukturering".

Fokuserer er vel blot et andet ord for, at DR bliver nød til at lukke en masse kanaler og give danskerne endnu mindre for licenskronerne. Jeg er ikke modstander af at stække DR, men lige netop her har du de ulemper ved at lukke for DAB og bare fortsætte med FM, som du efterspørger.

Lukning af DAB giver et markant tyndere udbud af nichekanaler.

Men - er der overhovedet nævneværdigt antal lyttere på hver af de mange radiokanaler?

Ja, både P5 og P7 har et rimeligt antal lyttere. P2 har også en fast lytterskare.

Og HVIS der er - på blot nogle af dem - er det så måske fordi DR har tvangsflyttet populære programmer væk fra FM og over på DAB for at tvinge lyttertallene i vejret?

Det kan man måske påstå med P5, men flytning af programmer havde også noget med en "foryngelse" af P4. P7 har dog ikke fået tilført nogle programmer.

  • 0
  • 0

PS: Måske kan du oplyse lidt fakta om DAB+ penetrationen + planer for FM-båndet i de lande vi hyppigst kører i, hvis borgere hyppigst kører som turister hos os, og som vi hyppigst køber/sælger brugte biler fra/til. (og jeg spørger kun fordi jeg simpelthen ikke VED det - men formoder at du måske har VIDEN om dette.) (Umiddelbart tænker jeg: * Sverige * Tyskland * Norge * Frankrig * Østrig * Schweiz * BeNeLux * Kroatien * Italien

De tal kan du hente fra lobbyist organisationen Worlddab (http://www.worlddab.org/country-information) Her kan jeg tilføje at Belgien først i gang med at udrulle DAB+ og Tyskerne lige nu udruller den anden nationale mux.

Men I bund og grund, så skal man lægge mest mærke til, hvad tyskerne foretager sig. Selvom vi i lille Danmark ikke vil vide af det, så er vi blot en nordtysk delstat, når det gælder elektronik. Når tyskerne siger hop, så hopper vi. Tyskerne opruster på DAB+, og så bør vi i Danmark følge med...

Og så skal vi lige huske på, at en DAB+ radio ikke er ubrugelig i udlandet. DAB+ radioer kan stadigvæk skifte til FM, og moderne DAB+ bilradioer skifter selv automatisk mellem FM og DAB+ hvis det er nødvendigt.

  • 0
  • 0

De kunne sende det som DVB sammen med TV signalet. Så har du et alternativ til teleselskaberne. Og stort set gratis for DR.

Vi er nu mange der effektivt har gratis mulighed for at streame via de datapakker vi alligevel har.

Ja, det kunne DR gøre i morgen, hvis de ønsker det - og det gør man også allerede i udlandet. Herhjemme udsender f.eks. YouSee også radio via DVB.

Problemet er dog ligesom med DAB+, at folk skal have nye modtagere. Jo, man kan bruge sit TV, men det er bare pokker uhandy at slæbe et 40" LCD-TV med på bagsædet af den lille VW uP!, hvis man blot ønsker at lytte til P5. Ellers skal folk igen ud og købe nyt radioudstyr til modtagelse af radio via DVB-T.

  • 0
  • 0

Jeg er faktisk enig et pænt stykke hen ad vejen. Men - det er lidt det samme med Sverige. Vi er også en vestsvensk delstat. Så når svenskerne siger hop (aktuelt = STOP for DAB), så skal vi også hoppe. Og stoppe. Tyskerne/svenskerne har begge stor indflydelse på DK.

Taler vi om "akademikerne" på universiteterne, så kan sagen være en anden, men taler vi om elektronikbranchen, så må jeg altså understrege, at det simpelthen ikke er en korrekt antagelse.

Hvis man har med elektronikprodukter at gøre, så ved man at norden inkl. Danmark anses som ét marked, og sådan som udviklingen går i dag, så sættes dagsordnen i de centraleuropæiske lande.

Den tekniske udvikling dikteres altså af branchefolk, der rent fysisk (og mentalt) sidder i lande som Holland, Belgien, Tjekkiet eller Tyskland. De selskaber, som producerer og sælger produkterne til salgskanalerne i norden, sidder simpelthen ikke i norden, og deres beslutningsprocesser har ikke ret meget med danske og svenske forhold at gøre. De tager beslutninger på europisk niveau.

Og så beundrer jeg lidt din ihærdighed for at promovere en teknologi hvis overlevelse er lidt tvivlsom, trods nogle af dens utvivlsomt gode egenskaber. Jeg erindrer selv følgende, primært IT-relaterede, eksempler: * OS/2 (ægte død, men nok nogle få i drift stadig) * Lotus Notes (teknisk set levende, men meget lille aktiv markedsandel) * VMS (jeg er sikker på der er nogle i drift stadig - men næppe nye kunder. Supportsituation ubekendt) * Betamax (teknisk bedre end VHS, men samlet set fravalgt)

Overvej gerne lige en ekstra gang om du er ved at promovere "OS/2" eller "Betamax". Teknisk set bedre, men fravalgt af kunderne hver gang det blev alvor.

Prøv at se på JPEG. En gammel elendig form for komprimering, som alligevel er utroligt udbredt, og selv i dag forbedres den ældgamle teknologi med nye tiltag. Produktet er teknisk forældet, men forbrugerne vælger det stadigvæk.

Samtidig bliver man nød til at sige, at DAB+ måske er en teknisk blindgyde ligesom FM eller VHS-båndet, men salget af DAB+ radioer stiger altså på de vigtige markeder. Og når salget på de vigtige markeder er stabilt elle stigende, så er de store producenter også mere villige til at investere og markedsføre DAB+ radioer.

Det betyder igen øget momentum for DAB+ upåagtet havde alle "nørderne" i Danmark og Sverige råber af grimme tillægsord.

I en perfekt verden så ville jeg de personlig også ønske, at vi på europæisk plan havde valgt at skrifte til DVB-T2-lite med en kort overgangsperiode, men når EU ikke sætter foden ned, så må vi nøjes med DAB+.

  • 0
  • 0

Her skulle nogen egentlig råbe MASKINSTORMER, men ingen gør det.

Jeg var blandt de første i DK der indkøbte noget der nærmest mindede om en prototype på DAB, og sikke en fiasko. Magen til ringe modtageevne skal man lede længe efter. Senere modeller ligeså ringe. Og kW-forbrug som andre også nævner - det er helt ufatteligt ringe.

Jeg havde i 80erne en grøn Philips transistorradio fra 60erne. Jeg havde fået den. Den spillede bedre en mange DÅB radioer til 1500Kr. Den havde højttaler på hele fronten. Kørte en uges tid på 4 stk. Mono R20 batterier, som enten ikke mere kunne trække en lommelygte. Den fiskede jeg ofte op af batteri skraldespande, og kørte dem helt ned.

  • 3
  • 0

Hvor meget strøm bruges til servere til streaming, sammenlignet med strøm til en FM sender?

Pas - hvordan skal man kunne udregne det? En encoder tager ikke ret meget strøm, men det gør al det udstyr, som flytter streamen fra encoderen ud til hr og fru Jensen i den anden ende.

Hvor meget strøm tager en carrier-grade switch fordelt ud på alle kunderne? Hvor meget strøm tager slutkundens CPE? Hvor meget strøm tager en internetradio sammenlignet med en FM radio eller DAB+ radio? Spørgsmålene er mange.

  • 0
  • 0

Nej sådan hænger det ikke sammen. DAB+ salget tog fart længe før YouSee droppede FM.

Deraf kan du dog ikke konkludere at kunderne aktivt tilvælger DAB. Jeg benytter eksempelvis aldrig DAB delen af min radio.

Nu er det tilfældigvis noget jeg ved lidt om, ligesom du sikker kan belære mig en masse om fiberbranchen og TDCs wholesale kontrakter :-)

Men du har helt ret Baldur - man kan ikke konkludere, at kunderne aktivt tilvælger DAB/DAB+, men de fravælger det heller ikke aktivt... Det er ligesom med DVB-S2 tunere i moderne TV. I dag sælges rigtig mange nye TV med indbygget satellittuner.

Skyldes det at de danske forbrugere efterspørger DVB-S2 tuner? Skyldes det at Viasat er begyndt at sælge CI+ moduler, så man kan se Viasat uden en ekstern satellitboks? Eller skyldes det at forbrugerne ønsker at kunne modtage satellit-tv?

Eller skyldes det udelukkende, at der sidder en tysker, som kigger på det europæiske med, og han har så konkluderet, at eftersom både tyskerne, italienerne og franskmændene elsker satellit-tv, så er kan man lige så godt levere DVB-S2 tuner alle TV?

Der findes selvfølgelig forbrugere som aktivt efterspørger DAB+, men som jeg har forsøgt at forklare, som findes der nogle helt andre dynamikker på markedet, som almindelige mennesker overhovedet intet aner noget om. DAB+ har momentum, fordi der er en udvikling i gang på de store europæiske markeder, og i det spil er Danmark blot en lille bitte ubetydelig brik.

  • 0
  • 0

Nu er det tilfældigvis noget jeg ved lidt om

Kan du hjælpe med at opklare et mysterium? Hvor er DVB radioerne? Når man søger på det finder man artikler om ganske store lande der vil satse på DVB, herunder lande med flere indbyggere end Europa. Man finder referencer til chipsets der kan alle tre digitale standarder DAB, DRM+ og DVB (det må være fremtiden). Men man finder ingen radioer. Her menes radioer uden TV.

Markedet må være der. Der er tilsyneladende langt større markeder der har annonceret DVB satsning i forhold til DAB.

DVB må være det billigste for os som samfund da vi slipper for at have to broadcast net. FM båndet kan overlades til lokalradio, der eventuelt kan benytte DRM+.

  • 0
  • 0

Kan du hjælpe med at opklare et mysterium? Hvor er DVB radioerne? Når man søger på det finder man artikler om ganske store lande der vil satse på DVB, herunder lande med flere indbyggere end Europa. Man finder referencer til chipsets der kan alle tre digitale standarder DAB, DRM+ og DVB (det må være fremtiden). Men man finder ingen radioer. Her menes radioer uden TV.

Markedet må være der. Der er tilsyneladende langt større markeder der har annonceret DVB satsning i forhold til DAB.

DVB må være det billigste for os som samfund da vi slipper for at have to broadcast net. FM båndet kan overlades til lokalradio, der eventuelt kan benytte DRM+.

DVB-T2lite (eller T2A, som det også kaldes) er teknisk set den absolut bedste teknologi. Transmissiomkostningerne med DVB-T2lite er efter de tal jeg har set omkring 1/4 del af DAB+, fordi der er plads til flere kanaler på DVB-T2lite, og fordi dækningen er bedre.

Men det er bare ikke teknologinørderne som bestemmer, hvordan verdenen skal se ud, hvilket jeg har forsøgt at forklare.

Der er masser af DAB+ radioer på markedet, og der kommer flere og flere modeller fra de store producenter. Jeg ved ikke, hvad du Googler dig frem til, men rent generalt så bliver DAB+ omtalt ALT for negativ af både danske og udenlandske journalister. De fleste forstår simplethen ikke behovet for et nyt radiobaseret digitalt net, når vi nu har FM.

De samme kvæulanterne ses også i denne debat med brok såsom: "Vi har ikke brug for flere kanaler", "Mere reklameradio kan vi ikke bruge", "lydkvaliteten er for dårlig på DAB" og "Vi har internet, hvad skal vi med DAB"?

Kvæulanterne sidder med skyklapperne på, og de mener, at deres opfattelse af verdenen er universel - det bringer minder frem om en flok Politikken læsere, der for første gang oplever en debat på Facebook, og hvor politikkens læsere derefter kommer frem til konklusionen at "almindelige mennesker er ikke kloge nok til at debattere komplekse emner, og derfor skal kun eksperter og venstreorinterede moralskophævede interlektuelle have lov til at skrive debatindlæg.

Her er f.eks. to dugfriske nyheder: http://www.worlddab.org/news/7537/4-millio... http://www.worlddab.org/news/7536/thailand...

Ja, selv Thailand, som sort på hvidt vil være et oplagt marked for DVB-T2lite, udruller nu DAB+.

Derudover er Belgien også hoppet med på vognen og deres landsdækkende DAB+ net lanceres i år, mens tyskerne lancerer den anden landsdækkende mux. Kigger man alene på Belgien og Østrig, så er der tale om markeder med 19 millioner potentielle kunder. Så Sveriges 10 millioner indbyggere får måske ikke DAB+, mens det er lige meget i det store hele.

Er det nok til at sige at DAB+ er fremtiden? NEJ, men det er et fingerpeg om, at teknologien ikke er stendød, som dumme journalister og andet godtfolk påstår.

  • 0
  • 0

Netop. Hvorfor skulle folk have besvær og udgifter på at løse et problem, som de mener er ikke-eksisterende ? Det synes jeg faktisk er en meget sund indstilling, uanset hvad du måtte finde på at kalde os.

Det er det jeg kalder "Radio24syv argumentet". Det var netop den slags argumenter, der var imod "Radio Møller" dengang Radio24syv stadigvæk var på tegnebrættet.

  • Hvad skal vi med en ny taleradio, hvis har allerede både P1 og P4?
  • Hvad skal vi dog med en radiostation, der stort set ikke spiller musik?
  • Radio Møller er spild af penge for P1 sender allerede det samme
  • Radio Møller bidrager ikke med noget, som DR ikke allerede kan levere bedre.
  • Hvorfor skal P2 fjernes fra FM og erstattes med en taleradio?
  • Hvorfor skal vi nu købe en DAB eller Internetradio for at kunne høre P2 i dagtimerne?
  • Hvorfor skal vi nu købe en DAB eller Internetradio for at kunne høre P1 i aftentimerne?

Fin selv på flere fordommme.... Radio24syv har i den grad bevist at der var en marked for radiokanalen, men det ændre ikke på, at det skete på bekostning af P1 og P2. Specielt P2 lytterne var rasende.

Men vi fik udvidet radioudbuddet i Danmark med introduktionen Radio24syv, og det er faktisk hele argumentet for DAB+. Det er udvidelsen af radioudbuddet, og kan give flere radiokanaler til alle danskerne.

Det er ikke alle, som føler noget behov for mere end én radiokanal, men vi er dog også en del, der gerne vil have adgang til 36 forskellige radiokanaler.

Og her må jeg simpelthen sige, at 'nørder' har evigt svært ved at se ud over egen næsetip, fordi de ved, at der findes noget teknologisk bedre.

Det er akkurat ligesom da Boxer TV startede i Danmark. Ingen nørd med respekt for sig selv kunne se det smarte ved Boxers elendige billedkvalitet sammenlignet med Canal Digital. Hvad skal vi dog med Boxer TV, når Canal Digital kan levere noget bedre? Boxer TV har i dag tre gange så mange kunder som Canal Digital i Danmark...

Derfor bruger jeg ordet "kværulanter". Hands down - der findes andre bedre teknologier end DAB+, men det er nu en gang den teknologi, der her og nu kan levere 36 radiokanaler i rimelig lydkvalitet til danskerne.

  • 0
  • 3

Kan du hjælpe med at opklare et mysterium? Hvor er DVB radioerne?

Hej Baldur

Min gamle Mac-DVB-dongle kan modtage alle radiokanalerne via DVB-T2-Lite:

13. Marts 2012, elektronikbranchen.dk: Tablet-venligt tv i æteren i København: Citat: "...»Jeg vil gerne have, at de nuværende set-top- og tv-fabrikanter ikke længere bruger førstegenerations chips, men går videre til næste generation chips, som kan tolke T2 Lite,« siger han..."

  • 1
  • 0

Kan du hjælpe med at opklare et mysterium? Hvor er DVB radioerne?

Ah.. jeg læste ikke dit indlæg ordenligt - undskyld!

Ja, jeg vil også gerne vide, hvor DVB radioerne er... Det spørgsmål stillede jeg også til Kenneth Wenzel fra Open Channel tilbage for et par år siden her på Ing.dk.

Jeg kan simpelthen ikke google tråden, så svaret fra Kenneth Wenzel er frit fra min hukommelsen; Der var noget lignende "man kan købe nogle chips til DVB-T2lite lige om lidt og så kommer det", "hvad definerer du som en radiomodtager" og "der er masser af settopbokse og TV, der kan modtage radio". Som jeg husker det, så rygsvømmede han flere olympiske længder i stedet for at svare, og jeg erindre at det svar havde jeg ikke lige regnet med fra landets nok mest kompetente person på området.

Hvis jeg husker korrekt, så kan man faktisk bestille radioer i Kinaland med DVB-T2lite, men sålænge der ikke er noget marked, så er ingen producenter, der bestiller radioer med denne modtager indbygget. Det er hønen og ægget.

  • 0
  • 2

Vi mangler en autoriseret app, der kan sende trafikradiomeldingerne ud til mobilen.

Der findes en, der vistnok kører på et rss-feed, men DR fodrer den ikke med nok data.

Jeg behøver ikke at få at vide med 10 minutters mellemrum at der er kø på Køge Bugt motorvejen; der burde være et timestamp, så appen kunne vide at jeg havde fået det at vide før.

Og jeg er ligeglad med det, når jeg kører ved Korsør, men DR mener vist at hele Sjælland skal have det at vide, og sender det til samtlige regioner. En længde/bredde kunne bruges til at indstille i appen om hvor stor radius der er interessant.

  • 0
  • 0

Svar på:

Vi mangler en autoriseret app, der kan sende trafikradiomeldingerne ud til mobilen.

Hej Leif

Google Maps? Den kan vise live hvor der er forsinkelse, uanset on det er en væltet måge eller landet lastbil, der er årsagen og undgå dem under navigation, hvis det er muligt.

Hvorfor ikke bruge denne: https://play.google.com/store/apps/details...

Vejdirektoratets app Trafikinfo giver dig vej- og trafikmeldinger - nu også i form af de seneste meldinger fra P4 Trafik. Det er muligt at få læst nye meldinger op automatisk, så du ikke behøver at kigge på app’en. Meldingerne læses også op hvis app’en kører i baggrunden – så du kan få informationen, selvom du eksempelvis benytter en anden navigationsapp.

  • 0
  • 0

Har DAB radio i bilen - og uden at diskutere lydkvailtet, kan jeg blot sige at det er UBRUGELIGT.

Udfald og "anders and" lyd på vej til/fra arbejde -glem det.... Hvis det skal have blot minimal chance skal dækningen opgraderes MAX!

Har netop kasseret min moders DAB radio, og erstattet den med en SCANSONIC internetradio, det virker rigtig fint - og så kan hun også høre udenlandsk radio - det er hun rigtig glad for.

DAB er blevet overhalet, sådan er det.

  • 3
  • 0

Det kan godt være, at det ikke er noget problem for de digitalt indfødte, der gerne betaler EKSTRA for at kunne streame radioer , og som allerede streamer alt på deres smartphone. Men prøv at sælge den ide til Oda på 65, der bare gerne vil høre P5 ude i kolonihavehuset.

Spot on ! Nu hedder min mor bare Ingrid, og er 85. Men vil netop gerne høre P5 - MEN DET KAN HUN IKKE VIA DAB PÅ GRUND AF DÅRLIG DÆKNING ! Det er muligt at få til at fungere med en udendørs antenne i området, men det er ikke tilladt at montere antenner på ejendommen ( Etageejendom )

Hun er alligevel ikke i stand til at leve uden internet, så løsningen blev en Internetradio.....

  • 2
  • 0

Har DAB radio i bilen - og uden at diskutere lydkvailtet, kan jeg blot sige at det er UBRUGELIGT.

Udfald og "anders and" lyd på vej til/fra arbejde -glem det.... Hvis det skal have blot minimal chance skal dækningen opgraderes MAX!

Sådan af ren nysgerrighed er din DAB radio så fabriksmonteret? Benytter du en lille rudeantenne eller er det er ekstern monteret DAB antenne? De problemer du oplever med DAB - oplever du også dem på DR P4?

  • 0
  • 1

Fabriksmonteret, nej - eftermonteret original, ekstern antenne....... Har i begyndelsen haft en "transistorradio" med for at checke at det ikke var installationen der var defekt, der var overvældende enighed om at det IKKE virker.

Aner ikke med P4. Har opgivet DAB. Hører typisk P1/P3/24-7 - det virker perfekt på FM.

Kør fra Fåborg til Assens og forvent radiodækning på DAB = nej FM virker perfekt. Selv mobildata virker, undtagen lige 1000 meter i Damsbo skoven ( her er DAB også stendød )

Og hvis jeg havde en ekstern antenne til mobilen, ville der formentlig også være dækning gennem Damsbo.

DAB skal dø, det var en fin ide engang, men der er ingen ide i at holde fast i det. Jeg kan simpelt hen ikke se fordelene, om så dækningen kom på niveau med FM. FM virker fint,dem der har specielle ønsker kan bruge mobilen ( data ) - der er formentlig flere der har mobil + data, end der er der har DAB.

  • 3
  • 0

Man er jo nødt til at spørge. Hvilket problem er DAB egentlig løsningen på ? Indtil nu har jeg kun set et eneste argument for DAB i denne tråd. Vi har som menneskehed brug for 36 reklamefinansierede kanaler der spiller Phil Collins i en uendelig båndsløjfe, kun afbrudt af højtråbende reklamer for Elgiganten og hårfjerner fra Matas. For det vil vi gerne betale med manglende dækning, eksorbitante udgifter til en ny radio i bilen sammen med to tre antenner der stritter i alle retninger, større tangerende til gørende uanvendeligt forbrug i mobile enheder og alt dette kan udføres i samarbejde med utilfredse nordmænd. Hvad er der dog at vente på . Efi, IC4, polsag osv osv mangler en værdig afløser.

  • 3
  • 0

Fabriksmonteret, nej - eftermonteret original, ekstern antenne....... Har i begyndelsen haft en "transistorradio" med for at checke at det ikke var installationen der var defekt, der var overvældende enighed om at det IKKE virker.

Aner ikke med P4. Har opgivet DAB. Hører typisk P1/P3/24-7 - det virker perfekt på FM.

Kør fra Fåborg til Assens og forvent radiodækning på DAB = nej FM virker perfekt.

Grunden til at jeg spørger er, at jeg oplever enormt stor forskel på folks oplevelser af DAB.

Jeg tale for et par uger siden med en kørende sælger, der kører hele landet rundt. Han havde en fabriksmonteret DAB radio, og han var godt tilfreds med dækningen. Jeg har glemt om det var en BMW eller Mercedes han kørte rundt i, men der var ingen klager fra ham.

Ligeledes har jeg en kollega, der monterede en ny Pioneer DAB+ radio i sidste uge, hvor han med lidt fusk satte radioen til bilens eksisterende antenne i stedet for at bruge den medfølgende rudeantenne. Jeg tale med ham i går, og han har endnu ikke oplevet ét eneste udfald på DAB, så han var faktisk ganske positivt overrasket.

Men nu bliver det næsten anekdoter, men det undre mig meget, at folks oplevelser er så forskellige. De fleste dårlige erfaringer med DAB i bilen, som jeg har hørt om, de kan spores tilbage til en rudeantenne eller en forkert antennemontering.

Når det er sagt, så er jeg enig med at DAB skal dø, og det gør det heldigvis også den 1. oktober, når DAB+ tager over i Danmark.

  • 0
  • 0

Når det er sagt, så er jeg enig med at DAB skal dø, og det gør det heldigvis også den 1. oktober, når DAB+ tager over i Danmark.

Jah. Og jeg ( og alle andre med "non-DAB+" modtagere... ) med en ren DAB modtager kan så købe nyt udstyr. Vakst ! Not gonna happen....

Jeg kan simpelthen ikke se argumentet for DAB, udover flere kanaler. Min holdning er at dem der vil høre nichekanaler, kan så gøre via internet. Og behold så FM. Skrot al DAB/DAB+.

  • 3
  • 0

Mon ikke en markant del af deltagerne her betragter DAB radioer som DAB radioer, liggyldigt hvor mange plusser man tilføjer?

Jo, det tror jeg desværre du har ret i, men det svarer til at man sammenligner en almindelig benzinbil med en hybridbil og konkluderer, at begge er ubrugelig til bybrug, da de begge har en forbrændingsmotor.

Jeg mener, at man skal lade være med at dømme DAB+ ude på forhånd, og jeg mener, at man skal huske alt for mange danskere ikke benytter de optimale tekniske løsninger (såsom en ekstern antenne i stedet for en rudeantenne).

Den artikel som Glenn Møller-Holst linker til hos NRK er eller en ganske fin artikel, hvor forskellen er forklaret ganske godt. Som der også står i artiklen, så er bruger- og udstyrs-fejl ganske oplagte fejlkilder. https://www.nrk.no/nordland/opplever-du-at...

  • 0
  • 0

Her kommer en rigtig "god forklaring" på at DAB(+) dækker dårligere - DAB(+) er bare dyrere at installere rigtigt og de professionelle har "kun" sammenlignet DAB(+)-dækning med FM-stereo-dækning.

Men reelt kan brugere sagtens nøjes med musik og tale i FM-mono når alternativet er intet signal - så forbrugerne er blevet fuppet "teknisk set".

Tore Lunestad replik "Etter hvert som DAB-teknologien blir mer «moden» antar Lunestad at utstyret på markedet kan få bedre følsomhet for å ta inn signalene" - det kan vel omformuleres til at DAB(+)-teknologien ikke er moden nok.

DAB-tunere/radiomodtagere er blevet udviklet i mere end 25 år - og det er stadig ikke modent - i det 21. århundrede - noget er helt forkert?

Sammenhold det med kæmpeudgiften til forbrugerne:

10. marts 2015, motormagasinet.dk: DAB-omstilling vil koste bilister milliarder: Citat: "... En omstilling til DAB kan koste billisterne et to-cifret milliardbeløb, lyder advarslen fra FDM. ..."

NRK-artikel:

16.03.2017, nrk.no: Opplever du at radiodekninga har blitt dårligere med DAB? Du kan ha et poeng: Citat: "... Hvis du er ute og kjører på veien og opplever å ikke få inn DAB+ der du før fikk inn FM, så kan du ha rett i at dekninga har blitt dårligere. Men når myndighetene sier at dekninga er like god som på FM har også de rett. Hvordan henger dette sammen? ... Sødal tror det i en del tilfeller kan ha sammenheng med bruker- og utstyrsfeil. For eksempel at antenna til DAB-adapteren er montert feil, eller at utstyret mangler det som på fagspråket heter «Service Following». Men det betyr ikke at brukerne alltid har feil. For det kan faktisk hende at du har gjort alt riktig, men likevel ikke får inn radio der du tidligere har fått inn FM. ... – Det er slik at FM-signalene når lengre i mono enn i stereo. Hører du på FM i mono vil du kunne oppleve at kvaliteten blir dårligere, men likevel god nok til å få med trafikkmeldinger, vær og nyheter, sier han. Når man snakker om at DAB-dekningen er like god som på FM, sammenligner man egentlig med FM-stereo, som ikke når like langt. ... Tore Lunestad, sjefingeniør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), sier at det ikke er så enkelt å konstatere at FM-mono har bedre dekning enn DAB+. For hva som er FM-mono er ikke helt klart definert i internasjonale standarder. ... Etter hvert som DAB-teknologien blir mer «moden» antar Lunestad at utstyret på markedet kan få bedre følsomhet for å ta inn signalene. ... – Folk flest hører vel ikke den store forskjellen på FM stereo og mono, spesielt ikke i bil. Det er den opplevde dekningen som er viktig. Utfordringen er gjerne å få en DAB+-mottaker med god følsomhet i bilen da installasjon og antenneløsning er avgjørende. ..."

  • 1
  • 1

Her kommer en rigtig "god forklaring" på at DAB(+) dækker dårligere - DAB(+) er bare dyrere at installere rigtigt og de professionelle har "kun" sammenlignet DAB(+)-dækning med FM-stereo-dækning.

Men reelt kan brugere sagtens nøjes med musik og tale i FM-mono når alternativet er intet signal - så forbrugerne er blevet fuppet "teknisk set".

Glenn, du er meget selektiv, når du udvælger dine citater - det er utroligt manipulerende, når du kun bruger citater, som udelukkende understøtter dine synspunkter, selvom artiklen samlede ordlyd er noget anderledes.

Jeg vil opfordre folk til SELV, at læse hele artiklen i stedet for at danne sine mening ud fra Glenns uddrag.

Kilde: https://www.nrk.no/nordland/opplever-du-at...

Hvis jeg lige skal lave det samme trick med omvendt fortegn, så kan man hive følgende ud af artiklen:

"DAB forsterkes av refleksjoner fra fjellsider og lignende, det gjør ikke FM. Generelt slår det positivt ut i fylker som Nordland, hvor topografien er varierende."

Så DAB(+) bliver altså bedre af refleksioner fra fjeldsider, og dem er der masser af i Norge. FM bliver ikke bedre af refleksioner, og dermed har DAB en fordel. Man kan altså konkludere, at DAB er at foretrække fremfor FM i Norge.

"Kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge sier DAB-dekningen på veiene generelt er god ut fra de tester som er utført, og at det ikke er grunnlag for å si at dekningen er bedre på FM-mono enn DAB+."

Så man kan altså IKKE sige, at der er bedre mono FM signal sammenlignet med DAB+.

"Altså at man får inn 15 radiokanaler på DAB hvor man tidligere ikke har hatt FM-dekning i det hele tatt."

Der er altså steder, hvor man tidligere ikke kunne modtage FM kanaler, hvor man i dag kan modtage 15 radiokanaler via DAB. Der er altså områder i Norge, hvor dækningen er gået fra ingen dækning til dækning med 15 digitale radiokanaler.

  • 0
  • 2

DAB-tunere/radiomodtagere er blevet udviklet i mere end 25 år - og det er stadig ikke modent - i det 21. århundrede - noget er helt forkert?

Der er f.eks. forskel på hvordan radioerne håndterer Single Frequency Network (SFN). I SFN udsendes samme signal fra flere sendemaster, og radiomodtagerne kan kombinere signalerne fra disse master på forskellig måde.

Der findes forskellige synkroniseringsmetoder i de forskellige radiomodtagere, og der kan være en stor forskel på de enkelte radioer.

Det kunne f.eks. være denne problematik der tænkes på, når man taler om mulighederne for udvikling.

  • 0
  • 3

I ovenstående priser skal altså tillægges følgende: * Ordentlig, udendørs antenne (som du selv skriver) * Montage af udendørs antenne.

Kan DU opstille et eksempel hvor du kan slippe billigere end 4.000 kr. ?

Jeg formoder at der ikke er ret mange der selv er friske på at give sig i kast med at montere og ledningsføre anden bilradio + ekstra, udvendig antenne.

Jeg kan godt opstille et billigere eksempel: Jeg kører rundt med denne udvendige antenne, som kostede under 30 pund incl. kabel, og som jeg kunne montere selv, uden brug af værktøj: http://www.dabonwheels.co.uk/Kinetic_DEGA-...

Med den antenne oplever jeg i praksis aldrig udfald på de landsdækkende DAB-/DAB+-kanaler.

Antennen er dog i dag udgået og afløst af en teleskop-model, som er nogle få pund dyrere: http://www.dabonwheels.co.uk/Kinetic_DEGA-...

Selve radioen er en standardstørrelse (1DIN) fra JVC med DAB+, og hele historien kostede mig cirka 1500 kroner. Det var i 2011 - sidenhen er der kommet billigere DAB+-bilradioer på markedet.

  • 0
  • 2

Svar på:

Men hvis du så lægger mærke til det sidste afsnit i artiklen: "De sier at forklaringen kan være at signaler fra enkelte biladaptere kan oppfanges lenger unna enn forventet."

...Ja, så er det faktisk en ikke-historie.

Du har "ret"; det er nok bare tre til fire DAB/FM-biladaptorer?:

11. april 2017, klassekampen.no: NRK har fått tips om flere ulovlige FM-sendinger: Påskeprogram i piratfare: Citat: "... Fakta Fare for piratsendinger: • NRK har fått tips om at det foregår piratsendinger på FM tre steder hvor det riksdekkende FM-nettet er stengt: Vesterålen, Mo i Rana og Steinkjer. ... For to uker siden var Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i Steinkjer med en målebil for å sjekke et tips om ulovlig videresending av NRK P1. Det var Trønder-Avisa som meldte fra om at man kunne ta inn FM-signaler i store deler av sentrum. NRKs FM-nett ble slukket i Trøndelag og Møre og Romsdal i februar. ..."

Iikke desto mindre er "ikke-historien" omtalt i flere medier :-)

Nordmændene har FM-abstinenser; måske er det grunden til, at historierne dukker op?

  • 0
  • 0

Du har "ret"; det er nok bare tre til fire boostede DAB/FM-biladaptorer?:

Eller måske er de ikke-boostede. Vi ved det ikke, ikke engang den norske telestyrelse (Nkom) ved det. Men hvis der er blevet gabende tomt på FM-båndet i de områder, så skal der jo ikke så meget til, før man kan fange de signaler på en vis afstand - historien siger jo ikke, at de skal være blevet hørt med stærk signalstyrke og fuld stereo.

Den artikel, du citerer fra nu, skriver også: "– Vi har ikke funnet noen piratsendere. Men vi mistenker at signaler fra enkelte biladaptere kan oppfattes lenger unna enn det vi hadde forventet og at det kan være forklaringen, sier Per Eirik Heimdal, seksjonssjef i frekvensavdelingen i Nkom.

FM-signalene kan altså ha kommet fra dab-adaptere som tar inn dab-signaler, gjør dem om til FM og sender dem ut igjen. Disse signalene kan tas inn av radioapparater i nærheten, og dermed kan det oppfattes som at det pågår en ulovlig FM-sending."

Iikke desto mindre er "ikke-historien" omtalt i flere medier :-)

Det bliver det ikke automatisk sandt af. Lur mig om de "flere medier" overhovedet selv tjekkede op på det, eller om ikke de bare skrev af fra det medie, der skrev det først. Men bevar's, det er da en god historie. ;-)

  • 0
  • 0

22.04.2017, dn.no: Dab-nedtur i nord for de store. Lyttertallene til de riksdekkende kommersielle radiostasjonene stuper etter omleggingen til dab i Nordland. Lokalradioene i FM-nettet kan derimot glede seg: Citat: "... I Bodø-området har P4 og Radio Norge mistet rundt halvparten av lytterne etter at Nordland var først ut i det som noe upresist ofte omtales som FM-slukkingen, melder Medier 24. For mens de riksdekkende kanalene flytter over til det nye radionettet, skal lokalradioene fortsette FM-sendingene i noen år til. Og for dem som fortsatt er der de alltid har vært, har rikskanalens flytting gitt et løft.

– Sammenlignet med første kvartal i 2016, har lokalradio [på FM] doblet sin oppslutning i de 13 første ukene med dab i mediedistrikt Bodø, sier styreleder Svein Larsen i Norsk Lokalradioforbund. Han presenterte ferske lyttertall fra Kantar TNS da forbundets landskonferanse startet fredag. ... P4 [på DAB] har gått fra 7.000 lyttere daglig, til 2.500 i Bodø-området. ..."

  • 2
  • 0

04.05.2017, lokalradio.no: DAB er endeholdeplassen for radio, mener fremtidsforsker: Citat: "... Eirik Newth er opprinnelig astrofysiker og forfatter, men har i den senere tiden forsket på fremtiden. ... Han trakk fram DAB som noe av det dummeste norske myndigheter har gjennomført og mente at DAB var en endeholdeplass for radio. – Det vi gjorde var å bygge en endeholdeplass, istedet for en holdeplass vi kunne reise videre fra, sa Newth. ... I tillegg har Norge nå brukt milliarder på en kringkastingsmodell som er i ferd med å fases ut i andre land og vi er bundet opp til en svært kostbar infrastruktur som må vedlikeholdes, mente Newth. Han pekte også på at radio er sterk svekket blant de unge lytterne og mente tydeligvis at DAB gjør at de unge forsvinner helt fra radio. – I fremtiden må vi lage en plattform som kan utvikles videre, sa Newth. ..."

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten