En elektronisk måler kan konstant oplyse om radonniveauet og skal erstatte månedlange målinger og laboratorieundersøgelser.

Den giftige gas radon er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft årligt, men i dag tager den mest udbredte test for radon i hjemmet stadig to måneder at udføre, hvilket desuden kræver, at man involverer et laboratorium.

Radonmåleren Airthings Wave skal monteres i loftet som en røgalarm og kan ved hjælp af dioder og en app give besked om radonniveauet i rummet. Illustration: Airthings

Det forsøger en gruppe nordmænd at forenkle ved hjælp af en elektronisk radonmåler, der konstant kan måle radonniveauet og rapportere om det. Måleren ligner en røgalarm og sender live-målingerne til brugerens mobiltelefon, ligesom den kan indikere, om radonniveauet er i orden ved hjælp af en lysdiode.

Illustration: Airthings

Det oplyser selskabet Airthings, der netop har lanceret den nye måler Airthings Wave på den årlige forbrugerelektonikmesse CES i Las Vegas.

Læs også: Nye målinger peger på mere radon i danske boliger

I en app kan brugeren holde øje med radonniveauet og for eksempel finde ud af, om et radontiltag virker. Derudover kan appen give besked om temperatur og luftfugtighed. Illustration: Airthings

»Vi ønsker, at radonmålere skal være lige så udbredte som røgalarmer. Der er trods alt flere, der dør af radon end af bilulykker og brand tilsammen,« siger direktør i Airthings Øyvind Birkenes til den norske avis Teknisk Ukeblad.

Læs også: Realdania bag ny kampagne: Radon er stadig totalt overset

Detektoren fungerer ved hjælp af en fotodiode i et diffusionskammer, som tæller de alfapartikler, der bliver udsendt, når radon henfalder. Fotodioden genererer impulser for hver partikel, og en algoritme analyserer sig frem til, hvor mange af impulserne der skyldes alfa-partikler fra radon.

Det giver ifølge Airthings en forholdsvis nøjagtig radonmåling. Selskabet oplyser på sin hjemmeside, at målingerne efter syv dage vil falde inden for 12 pct. fra den faktiske radonmængde i luften. Efter en måned vil det tal være bragt ned til 9 pct.

Læs også: Niras-chef: »Jeg turde ikke bygge et hus uden radonsug«

Måleren kan desuden måle temperatur og luftfugtighed i rummet, den er placeret i. Airthings fremhæver desuden, at deres måleteknik modsat den almindelige sporfilm-baserede metode ikke er påvirket af luftfugtigheden.

Airthings begynder efter planen at sælge den nye måler til marts. I dag har selskabet allerede solgt flere andre typer radonmålere, der fungerer med samme teknologi.

Job fra Jobfinder