Nordmænd lancerer live-måling af radon
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordmænd lancerer live-måling af radon

Den giftige gas radon er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft årligt, men i dag tager den mest udbredte test for radon i hjemmet stadig to måneder at udføre, hvilket desuden kræver, at man involverer et laboratorium.

Radonmåleren Airthings Wave skal monteres i loftet som en røgalarm og kan ved hjælp af dioder og en app give besked om radonniveauet i rummet. Illustration: Airthings

Det forsøger en gruppe nordmænd at forenkle ved hjælp af en elektronisk radonmåler, der konstant kan måle radonniveauet og rapportere om det. Måleren ligner en røgalarm og sender live-målingerne til brugerens mobiltelefon, ligesom den kan indikere, om radonniveauet er i orden ved hjælp af en lysdiode.

Illustration: Airthings

Det oplyser selskabet Airthings, der netop har lanceret den nye måler Airthings Wave på den årlige forbrugerelektonikmesse CES i Las Vegas.

Læs også: Nye målinger peger på mere radon i danske boliger

I en app kan brugeren holde øje med radonniveauet og for eksempel finde ud af, om et radontiltag virker. Derudover kan appen give besked om temperatur og luftfugtighed. Illustration: Airthings

»Vi ønsker, at radonmålere skal være lige så udbredte som røgalarmer. Der er trods alt flere, der dør af radon end af bilulykker og brand tilsammen,« siger direktør i Airthings Øyvind Birkenes til den norske avis Teknisk Ukeblad.

Læs også: Realdania bag ny kampagne: Radon er stadig totalt overset

Detektoren fungerer ved hjælp af en fotodiode i et diffusionskammer, som tæller de alfapartikler, der bliver udsendt, når radon henfalder. Fotodioden genererer impulser for hver partikel, og en algoritme analyserer sig frem til, hvor mange af impulserne der skyldes alfa-partikler fra radon.

Det giver ifølge Airthings en forholdsvis nøjagtig radonmåling. Selskabet oplyser på sin hjemmeside, at målingerne efter syv dage vil falde inden for 12 pct. fra den faktiske radonmængde i luften. Efter en måned vil det tal være bragt ned til 9 pct.

Læs også: Niras-chef: »Jeg turde ikke bygge et hus uden radonsug«

Måleren kan desuden måle temperatur og luftfugtighed i rummet, den er placeret i. Airthings fremhæver desuden, at deres måleteknik modsat den almindelige sporfilm-baserede metode ikke er påvirket af luftfugtigheden.

Airthings begynder efter planen at sælge den nye måler til marts. I dag har selskabet allerede solgt flere andre typer radonmålere, der fungerer med samme teknologi.

Endnu en dims der kan beskytte os og skræmme os!
Hvad med en transportabel tobaksrøg måler eller et indbygget alko-meter i mavesækken.
En stress måler i blodbanen og en mobningsmåler til klasseværelset og kontoret?
Vi mangler også en måler til TV og internet der kan give alarm overfor for meget bagedyst og islamofobi.

Selvfølgelig er Radon et problem der bør tages alvorligt, men der er så mange andre kilder til død og ødelæggelse,som er 10, 100 og 1000 fold værre.
Måske vi skal koncentrere os om dem først?

  • 6
  • 9

Forstår ikke at du er så negativ over for det. Prøv at google radon måling. Så kan du se hvor udbredt sådanne målinger er.
Hvis nogen har udviklet noget der gør det nemmere, så er det da kun positivt.
Hvorfor skal vi ikke bruge energi på at beskytte os i boligerne, selvom man også kan dø af alt mulig andet? Jeg tror nu nok, at samfundet kan bruge energi på mere end en ting af gangen.

  • 7
  • 2

"Der er trods alt flere, der dør af radon end af bilulykker og brand tilsammen,"

Bortset fra at radon vist ikke optræder på nogle dødsattester.
Måske de også skulle indrettte den til at måle partikler, så skræmmeeffekten kan blive større.

  • 6
  • 8