Nordmænd lancerer live-måling af radon

8. januar 2017 kl. 12:0012
Nordmænd lancerer live-måling af radon
Illustration: Airthings.
En elektronisk måler kan konstant oplyse om radonniveauet og skal erstatte månedlange målinger og laboratorieundersøgelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den giftige gas radon er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft årligt, men i dag tager den mest udbredte test for radon i hjemmet stadig to måneder at udføre, hvilket desuden kræver, at man involverer et laboratorium.

Radonmåleren Airthings Wave skal monteres i loftet som en røgalarm og kan ved hjælp af dioder og en app give besked om radonniveauet i rummet. Illustration: Airthings.

Det forsøger en gruppe nordmænd at forenkle ved hjælp af en elektronisk radonmåler, der konstant kan måle radonniveauet og rapportere om det. Måleren ligner en røgalarm og sender live-målingerne til brugerens mobiltelefon, ligesom den kan indikere, om radonniveauet er i orden ved hjælp af en lysdiode.

Illustration: Airthings.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser selskabet Airthings, der netop har lanceret den nye måler Airthings Wave på den årlige forbrugerelektonikmesse CES i Las Vegas.

Læs også: Nye målinger peger på mere radon i danske boliger

I en app kan brugeren holde øje med radonniveauet og for eksempel finde ud af, om et radontiltag virker. Derudover kan appen give besked om temperatur og luftfugtighed. Illustration: Airthings.

»Vi ønsker, at radonmålere skal være lige så udbredte som røgalarmer. Der er trods alt flere, der dør af radon end af bilulykker og brand tilsammen,« siger direktør i Airthings Øyvind Birkenes til den norske avis Teknisk Ukeblad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Realdania bag ny kampagne: Radon er stadig totalt overset

Detektoren fungerer ved hjælp af en fotodiode i et diffusionskammer, som tæller de alfapartikler, der bliver udsendt, når radon henfalder. Fotodioden genererer impulser for hver partikel, og en algoritme analyserer sig frem til, hvor mange af impulserne der skyldes alfa-partikler fra radon.

Det giver ifølge Airthings en forholdsvis nøjagtig radonmåling. Selskabet oplyser på sin hjemmeside, at målingerne efter syv dage vil falde inden for 12 pct. fra den faktiske radonmængde i luften. Efter en måned vil det tal være bragt ned til 9 pct.

Læs også: Niras-chef: »Jeg turde ikke bygge et hus uden radonsug«

Måleren kan desuden måle temperatur og luftfugtighed i rummet, den er placeret i. Airthings fremhæver desuden, at deres måleteknik modsat den almindelige sporfilm-baserede metode ikke er påvirket af luftfugtigheden.

Airthings begynder efter planen at sælge den nye måler til marts. I dag har selskabet allerede solgt flere andre typer radonmålere, der fungerer med samme teknologi.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
9. januar 2017 kl. 06:52

en geigertæller udelukkende til alfa stråling, det påviser ikke Radon som sådan men al alfa stråling og så antager man at fordi det er alfa stråling over et vist niveau i en bygning så skyldtes det Radon.

Jeg tror ikke din beskrivelse er korrekt.https://www.tu.no/artikler/denne-norske-smartsensoren-skal-mate-husets-radonniva-kontinuerlig-og-i-sanntid/367140"En fotodiode i et diffusjonskammer teller alfapartikler, og genererer små strømpulser. Det er også mange andre partikler som treffer dioden, noe som gjør det viktig å signalbehandle frem pulsene man leter etter. Avanserte algoritmer hjelper til med å identifisere de riktige partiklene."

Ud fra den beskrivelse vil jeg tro der er tale om en scintillationsdetektor. Forskellen fra en normal geigertæller er at man kan måle energien i de enkelte alfapartikler. Derudfra kan man bestemme hvilken type henfald partiklen kommer fra, og dermed skelne radon baserede henfald fra anden bestråling. Tricket lader til at være at de har bygget en scintillationsdetektor med tilhørende signalbehandling der er både rimelig billig og rimelig nøjagtig.

8
8. januar 2017 kl. 20:39

Bare til andre der er blevet forvirret: Tilsyneladende er det Canary (canary.no) der blot har skiftet navn... Har tidligere kigget på deres Corentium Home sensor. Går ud fra at der er samme teknologi i den nye - og den ser umiddelbart lidt billigere ud og logger. Tilgengæld mister man så displayet "til fordel for en bluetooth-transceiver"... ;-)

7
8. januar 2017 kl. 20:34

...en geigertæller udelukkende til alfa stråling, det påviser ikke Radon som sådan men al alfa stråling og så antager man at fordi det er alfa stråling over et vist niveau i en bygning så skyldtes det Radon.

Jeg syntes at konceptet er som sådan ganske strålende men jeg er betænkelig ved at kalde det en Radon måler, til det skal der en reel analyse af hvor meget Radon der er i luften og ikke hvor meget alfa stråling der er i lokalet.

6
8. januar 2017 kl. 20:33

.... skolelæreres faktuelle basisviden inden for Fysik, kemi, regning. Matematik ligger uden for deres interesseområde, da de ikke aner hvad man bruger matematik til. De er lykkelige når de kan lære ungerne at løse en andegradsligning:)

For bare at læse indlæggene ikke lige her, men på stedet generelt bemærkes manglen tydeligt.

Der en lemminge effekt hvor en solid skepsis aldeles mangler.

5
8. januar 2017 kl. 18:57

Den giftige gas radon er medvirkende årsag til...

- som jeg har forstået det, er radon sundhedsskadelig pga. radioaktivitet:

Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Radon kan ikke ses, lugtes eller smages og fremkalder ikke bivirkninger, man kan føle med det samme. Alligevel berører radon mange danskere...

https://www.sst.dk/da/straalebeskyttelse/radioaktivitet/radon

Radioaktivitet har i min begrebsverden intet med gift(ighed) at gøre!

4
8. januar 2017 kl. 15:25

Som Ingeniøren har skrevet om før så er det kun rygere der skal frygte Radon. Derfor er der næppe grund til at have dette apparat i alle hjem.

3
8. januar 2017 kl. 14:54

"Der er trods alt flere, der dør af radon end af bilulykker og brand tilsammen,"

Bortset fra at radon vist ikke optræder på nogle dødsattester. Måske de også skulle indrettte den til at måle partikler, så skræmmeeffekten kan blive større.

2
8. januar 2017 kl. 14:06

Forstår ikke at du er så negativ over for det. Prøv at google radon måling. Så kan du se hvor udbredt sådanne målinger er. Hvis nogen har udviklet noget der gør det nemmere, så er det da kun positivt. Hvorfor skal vi ikke bruge energi på at beskytte os i boligerne, selvom man også kan dø af alt mulig andet? Jeg tror nu nok, at samfundet kan bruge energi på mere end en ting af gangen.

1
8. januar 2017 kl. 13:36

Endnu en dims der kan beskytte os og skræmme os! Hvad med en transportabel tobaksrøg måler eller et indbygget alko-meter i mavesækken. En stress måler i blodbanen og en mobningsmåler til klasseværelset og kontoret? Vi mangler også en måler til TV og internet der kan give alarm overfor for meget bagedyst og islamofobi.

Selvfølgelig er Radon et problem der bør tages alvorligt, men der er så mange andre kilder til død og ødelæggelse,som er 10, 100 og 1000 fold værre. Måske vi skal koncentrere os om dem først?