Nordmænd hamstrede Teslaer til klokken slog 12 nytårsaften

Plus3. januar kl. 11:5720
Nordmænd hamstrede Teslaer til klokken slog 12 nytårsaften
12 procent af nye elbiler købt i Norge var af mærket Tesla, som derfor igen er årets bestseller. Illustration: Bigstock.
Nye regler gør visse elbiler dyrere i Norge, og det kan være forklaringen på, at rekordmange købte elbil inden året var omme.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Importører og forhandlere har gjort alt, hvad de kunne, for at få biler indregistreret. Mange holdt åbent, indtil nytårsraketterne skulle sendes op.«

Sådan siger Øyvind Solberg Thorsen, der er direktør i den norske organisation Vejtrafikkens Oplysningsråd (OFV), i en pressemeddelelse.

Aldrig er så mange nye personbiler indregistreret i Norge som i december 2022.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
6. januar kl. 16:04

i er ikke uenige. Hvad jeg argumenterede for er, at der er en god mening i at beskatte store elbiler og holde de små ditto frie, netop som Nordmændene tilsyneladende gør. Der må formodes en vis proportionalitet imellem bilen vægt, CO2 udledning (og pris).

Enig, og det er også hvad vi gør i DK. Her er grænsen omkring 400.000. Over 400.000 stiger afgiften gradvist. Under alle omstændigheder betaler vi også moms af alle elbiler i DK.

Vi mangler alene at få helt fjernet afgiftslettelserne på PHEV'er. Den afgiftsfritagelse er det rene ebberød bank. Her om vinteren kan jeg i praksis opleve en del PHEV'er der - på trods af at de har blokeret et 11 kW ladepunkt hele dagen - og derfor er ladet helt op, starter fossilmotoren så snart føreren starter bilen.

19
6. januar kl. 15:26

Min forudsætning er at folk køber biler under alle omstændigheder, så udledningen ved fremstillingen er der under alle omstændigheder. Ved at flytte købet over på elbiler opnår vi at udledningen ved driften minimeres.

Vi er ikke uenige. Hvad jeg argumenterede for er, at der er en god mening i at beskatte store elbiler og holde de små ditto frie, netop som Nordmændene tilsyneladende gør. Der må formodes en vis proportionalitet imellem bilen vægt, CO2 udledning (og pris).

18
6. januar kl. 15:00

Jeg kender ikke tallende for Model Y, men en Polestar koster 24 tons CO2 at fremstille. <a href="https://www.polestar.com/dato-assets/11286..">https://www.polestar.com/…;
<p>24 tons CO2 svarer rundt regnet til afbrænding af 8 tons benzin eller ca 150000km kørt i en lille 3-cylindret diselhakker.

Her sammenligner du udledningerne ved fremstilling af en elbil samt udledningerne ved kørsel. Det sammenligner du med kun udledninger ved afbrændigerne af benzin i en fossilbil. Du mangler så udledninger ved fremstillingen af fossilbilen. Mit bud vil være at de udledninger ikke ligger ret langt fra de 24 tons Polestar har opgivet for deres elbil.

Min forudsætning er at folk køber biler under alle omstændigheder, så udledningen ved fremstillingen er der under alle omstændigheder. Ved at flytte købet over på elbiler opnår vi at udledningen ved driften minimeres. De seneste opgørelser fra bl.a. DTU opgør at allerede efter 15.000 km vil den samlede udledning fra en elbil være lavere end for en tilsvarende fossilbil - og elbilens energiforbrug bliver mere og mere "rent".

I øvrigt er jeg enig i betragtningen om at pengene er givet bedst ud hvis de investeres i udbygningen af kollektiv trafik. Mere og bedre tog. Se på Schweitz hvad der kan opnås med målrettede investeringer i kollektiv trafik

17
4. januar kl. 16:29

Det er vi ikke uenige i, men er der noget realistisk alternativ?

Her og nu? Mindre elbiler... og mere offentlig transport. Hvorfor den Norske skat på dyre biler giver god mening. Den ville give endnu mere mening, hvis skatten lå på CO2 udledningen relateret til fremstilling.

I fremtiden? Endnu mindre elkøretøjer, mindre vejtransport og endnu mere offentlig transport 😁😁

Næhh jeg tror også vi er enige....

16
4. januar kl. 15:52

I bund og grund er vejtransport i store individuelle metalæsker bare ikke særlig godt for miljøet, ligegyldigt hvor grøn sæbe man vasker det med.

Det er vi ikke uenige i, men er der noget realistisk alternativ? For hvis ikke, så er jeg stadig af den mening at elbiler klart er et stort fremskridt i forhold til fossilbiler. Jeg håber endda at vi kan drive det lidt videre end bare reduceret fossilforbrug, emissioner og støj. Fx ville helt eller delvist nedgravede motor- og landeveje løse en del af de resterende problemer med biler, herunder ikke mindst arealforbrug, støj og trafikdræbte dyr. Og den form for løsninger er klart enklere at gennemføre hvis vi køre i emissionsfri køretøjer.

15
4. januar kl. 12:56

Det samme er ikke tilfældet for fossilbiler. CO2 emissonerne fra fremstillingen vil naturligvis blive lavere lige som for elbiler, men CO2 emissionerne knyttet til kørslen vil være uændrede.

Det giver rigtig meget mening at se på her & nu udledning.

Hvis du udvider din argumentation til PtX bliver ICE'er med et trylleslag også emmisionsfrie. Med det ved vi godt ikke kommer til at ske - ikk? Jeg mener dog at have hørt om grønne PtX biler fra ICE'ernes grønvaskerfløj.

I bund og grund er vejtransport i store individuelle metalæsker bare ikke særlig godt for miljøet, ligegyldigt hvor grøn sæbe man vasker det med.

14
4. januar kl. 12:49

Elbiler er ikke miljøvenlige - de er bare mindre miljøskadelige end deres ICE-fætre.

Det giver ikke mening, i en diskusion om forskellige teknologier som el- og fossilbiler, at tage udgangspunkt i hvad situationen er lige nu.

CO2 emissionerne fra elbiler (både hvad angår CO2 emissioner fra fremstilling og kørsel) vil løbende blive lavere, i talt med den stigende elektrificering af vores samfund, og anvendelse af stigende mængder VE.

Det samme er ikke tilfældet for fossilbiler. CO2 emissonerne fra fremstillingen vil naturligvis blive lavere lige som for elbiler, men CO2 emissionerne knyttet til kørslen vil være uændrede.

Hertil kommer at selv de elbiler som allerede kører på gaden løbende bliver mere miljørigtige, i takt med at andelen af VE i vores energiforsyning stiger. Fossilbilers emissioner er derimod fastlagt i det øjeblik de køre af samlebåndet, stort set uanset den tekniske udviklinger derefter.

Samlet kan man sige at elbiler allerede i dag er mere miljøvenlige end fossilbiler, og forskellen vil kun blive større med tiden. Det kan ikke udelukkes at man med tiden kan nå ned på CO2 emissioner fra elbiler, som i praksis er uproblematiske. Der er derimod ikke muligt med fossilbiler.

13
4. januar kl. 11:15

Ud over generel misundelse, er der så nogen rationel grund til at synes, det er på sin plads, at norske elbiler bliver dyrere?

Man må vel formode at billige elbiler er mindre forurenende at fremstille end dyre ditto.

I en ideel verden burde elbiler blive beskattet efter deres beregnede levetids CO2 udledning - gerne med et bundfradrag der fritog dem der var mest klimavenlige.

Jeg kender ikke tallende for Model Y, men en Polestar koster 24 tons CO2 at fremstille. https://www.polestar.com/dato-assets/11286/1630409045-polestarlcarapportprintkorr11210831.pdf

24 tons CO2 svarer rundt regnet til afbrænding af 8 tons benzin eller ca 150000km kørt i en lille 3-cylindret diselhakker.

Elbiler er ikke miljøvenlige - de er bare mindre miljøskadelige end deres ICE-fætre. Jeg plejer at regne dem som ca 1/3 så miljøskadelige. Elbiler hjælper så bare ikke særlige meget, hvis man køber en bil i dobbelt størrelse fordi den er fritaget for afgift.

11
4. januar kl. 05:40

Ikke så dybt inde i reglerne, men mon ikke det svarer til hvis man i sin tid købte en Golf 1,1 og så eftermonterede mekanikken fra en skadet Golf GTI?

Bilen skulle i så fald afgiftsberigtiges fordi dens identitet var ændret til en dyrere model i serien, og ve den der blev stoppet af politiet i sådan en bil uden at have afregnet med toldvæsnet.

10
3. januar kl. 21:19

Kunne man forestille sig en 'fidus', hvor man køber en el-bil til under 500.000 med et meget lille batteri (og derved undgår afgifter) og derefter får eftermonteret et stort batteri? -Idet jeg antager, at batteriet er en af de dyreste komponenter i en elbil..

8
3. januar kl. 15:39

Faktisk gik 2022 salget så vidt for sig at Tesla Model Y slog en 53 gammel rekord i Norges bilhistorie. I 1969 solgte VW 16,706 af VW Beetle til det norske folk. En rekord der nu er slået af Tesla Model Y med 17,572 stk. i 2022.

Flot Norge fører an, synes faktisk også at det er helt på sin plads at der begynder at komme nogle afgifter på, moms fra 500k NOK klarer i nok.

7
3. januar kl. 15:13

Det er sjældent klogt at kloge sig på andres viden og motiver - tro på det bedste til andet er bevist; det vil gøre dig til et gladere menneske. Og helt ubetydeligt er indgrebet vel næppe når “Aldrig er så mange nye personbiler indregistreret i Norge som i december 2022.” Eller har alle de nordmænd også helt misforstået det hele?

5
3. januar kl. 14:30

Ha ha, nej i en hård debat må man gerne gå til den. Men nu tænkte jeg på tonen i hvilken du korreksede journalisten; her mener jeg nok man i stedet bør vejlede venligt, i respekt og ydmyghed for, at man en skønne dag måske selv har været lidt uskarp. Eller måske slet og ret for at være en rar person at debattere med. Jeg er helt enig i, at unødvendig kørsel i storbyerne skal begrænses. Nu arbejder vi jo ikke med bompenge her i Danmark, så det redskab (kæppen) har vi ikke til rådighed. Til gengæld kunne jeg ønske, at det blev faciliteret meget bedre (guleroden) at drage fra forstæderne ind til byens kultur-, mad- og shoppingtilbud via offentlig, lettiltængelig, lækker og meget ofte kørende offentlig transport. Når man her i decembers gaveræs så de uendelige køer af stillestående biler i tomgang foran fyldte p-huse helt inde i centrum, blev man glad for sin cykel og centrale bopæl, og tænkte, at det da umuligt kunne være særlig svært at komme op med et alternativt tilbud til dén ærgerlige bil-oplevelse!

4
3. januar kl. 14:01

Kære Ketil, du mener vel ‘slut på skattefordele’? Så du kan også fejle. En vis ydmyghed og plads til at vi alle ind imellem kunne være lidt skarpere, vil give dig et superdejligt 2023. Rigtig godt nytår.

Du har helt rett! Men ydmykhet passer ikke i en hard debatt! Biler opp til 500.000 er fortsatt skatt og avgiftfrie, med unntak av en vektavgift. Avgiften for bompassering har også gått opp og det er bra for en behøver ikke oppmuntre til unødvendig kjøring i storbyer!

3
3. januar kl. 13:27

Kære Ketil, du mener vel ‘slut på skattefordele’? Så du kan også fejle. En vis ydmyghed og plads til at vi alle ind imellem kunne være lidt skarpere, vil give dig et superdejligt 2023. Rigtig godt nytår.

2
Journalist -
3. januar kl. 13:15
Journalist

Hej Ketill, jeg har bestemt ikke intentioner om at vildlede nogen. Så nu har jeg rettet lidt i teksten, så man ikke er i tvivl om, at det netop kun omhandler de dyreste biler. Godt nytår.

1
3. januar kl. 12:26

Slutt på avgifter! Langt derifra, det meste er det samme med avgiftsfrihet opp til 500.000 kr. Artikkelforfatter burde anmeldes for grov løgn !