Nordmænd gennemfører FM-sluk trods massiv modstand
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordmænd gennemfører FM-sluk trods massiv modstand

Illustration: Pure

Tvivl om DAB-signalernes pålidelighed i nødsituationer har helt frem til sidste øjeblik fået norske politikere til at forsøge at droppe planerne for lukning af FM-båndet til januar. Lukningen fortsætter dog trods massiv modstand i befolkningen.

Såvel den norske public service-station NRK og de kommercielle kanaler forsvinder i løbet af 2017 fra det norske FM-bånd, så de fremover kun kan modtages via DAB. Det til trods for, at to tredjedele af befolkningen er imod lukningen, skriver den norske avis Dagbladet.

Læs også: Norge slukker FM-signal i 2017

Det fremgår af en undersøgelse, som analysebureauet Ipsos har lavet for avisen. Her erklærer 66 pct. af befolkningen sig imod lukningen, mens kun 17 procent er for, og de øvrige ikke har en holdning til spørgsmålet.

»Modstanden er ikke vanskelig at forstå. Det er klart, at det er vanskeligt at argumentere for, at det er nødvendigt at slukke FM-nettet og erstatte det med DAB,« siger Svein Larsen, formand for Norsk Lokalradioforbund til Dagens Næringsliv.

»Når man tænker på NRK’s intensive kampagner om DAB, er det forbavsende lavt,« konstaterer han over for avisen med henvisning til de 17 pct. opbakning til DAB.

Læs også: Vi kan beholde FM-båndet efter 2019

Storting i tvivl

Lukningen af nettet er planlagt til at starte den 11. januar og skal afsluttes i december 2017. Den skal foregå gradvist landet over blandt andet for at sikre, at DAB-nettet i hele landet er driftsikkert og dækkende nok til at tage sig af beredskabsmeddelelser.

Netop beredskabsformål var årsagen til tvivl blandt de valgte medlemmer af det norske storting. Her blev beslutningen om lukning af FM-båndet både forsøgt udskudt og aflyst, men et flertal i parlamentet valgte en løsning, hvor lukningen fortsætter som planlagt, men følges tæt af regeringen, skrev Dagens Næringsliv efter debatten i stortinget.

Det skete allerede dagen efter, at Arbeiderpartiet, bakket op af et flertal i tinget, krævede flere svar fra regeringen, før de kunne stemme for lukningen.

Læs også: Svenskerne sår tvivl om fremtidens DAB-radio

Blandet FM-skæbne i nordiske lande

Allerede i midten af 2015 planlagde Norge at skifte fuldstændigt til DAB og dermed slukke FM-signalet i løbet af 2017. Siden beslutningen har politikere, debattører og befolkningen generelt debatteret slukningen ivrigt.

Den svenske regering har modsat Norge valgt at annullere deres slukning af FM-nettet på grund af usikkerhed med hensyn til beredskabsmeddelelser og på grund af den høje pris for nye radioer. Den beslutning faldt for halvandet år siden på baggrund af kritik fra den svenske post- og telestyrelse.

Læs også: Sverige skrinlægger DAB-radio

Ved den lejlighed annoncerede den svenske regering, at DAB-planerne igen kunne blive aktuelle, hvis nordmændene gør sig positive erfaringer med teknologien.

I Danmark er planen fortsat at slukke for FM-nettet. Tidligere var det planen, at det skulle foregå ved udgangen af 2019, men Folketinget har ikke længere sat en fast dato for FM-slukningen. I stedet skal Folketinget tage stilling til slukningen, når 50 pct. af radiolytningen i Danmark foregår digitalt.

Læs også: Vi kan beholde FM-båndet efter 2019

De oprindelige planer mødte voldsom kritik, da udskiftning af samtlige danske radioer, særligt bilradioer, vil blive dyr for forbrugerne. FDM pegede eksempelvis på, at det vil koste et tocifret milliardbeløb at udskifte samtlige danske bilradioer.

Opdateret kl. 13:15: Tidspunktet for slukning af det danske FM-net er fjernet, da den beslutning er ændret.

Efter et halvt år i en ny bil med både DAB og FM kan jeg kun konstatere, at der er flere sorte huller på DAB end på FM båndet. Hver eneste gang med svigt af DAB har jeg kunnet fortsætte lytningen på FM i stedet.
Disse huller forekommer midt i landet og ikke i yderkanter, hvor FM til tider kan være lidt støjfyldt.

  • 16
  • 0

Øh - hvornår er det blevet planen af lukke FM båndet i 2019? Tror lige journalisten skal checke den information lidt grundigere, da det er forkert. Det er heller ikke korrekt, at lukningen kræver at 50% af lytningen skal være over DAB - streaming medregnes også.

Derudover så "lukkes" DAB nettet i Danmark 1. oktober 2017 og erstattes af et DAB+ netværk.

  • 6
  • 0