Nordmænd fyrer konkurstruet Storstrøms-entreprenør
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Nordmænd fyrer konkurstruet Storstrøms-entreprenør

Tålmodigheden med den italienske entreprenør Condotte er sluppet op i Norge.

Condotte havde to ud af fem store kontrakter på det store jernbaneprojekt Follobanen. Men på grund af alvorlige økonomske problemer, har Condotte ikke betalt sine underleverandører og Condottes del af projektet har derfor stået stille de sidste to uger. Det har fået den norske pendant til Banedanmark, Bane Nor, til at ophæve kontrakten med entreprenøren.

»Bane Nors centrale interesse er at løse opgaven med at færdiggøre Follobanen indenfor de givne økonomiske rammer og med den rigtige kvalitet frem mod slutningen af 2021. I dette lys må Bane Nor gøre, hvad der er nødvendigt,« forklarer projektdirektør Per David Borenstein i en pressemeddelelse offentliggjort på Bane Nors hjemmeside.

Den italienske entreprenør Condotte skylder penge til mange af sine underleverandører på det norske jernbaneprojekt Follobanen. Derfor er entreprenøren i dag blevet opsagt fra projektet. I Danmark skal Condotte være med til at bygge den nye Storstrømsbro, men usikkerhed om selskabets økonomi har indtil videre sat kontraktunderskrivelsen på hold. Illustration: Bane Nor

Bane Nor har ophævet kontrakterne med Condotte og vil selv færdiggøre arbejdet. Men herhjemme er Condottes problemer også af stor vigtighed.

Læs også: Underskrift på kontrakt for ny Storstrømsbro udsat på grund af korruptionstvivl

Dansk udbud er stoppet efter korruptionssag

Condotte udgør nemlig en tredjedel af det konsortium, der i efteråret blev udpeget som vinder af opgaven med at opføre en ny Storstrømsbro – en opgave, som det italienske konsortium ville have 2,06 mia. kr. for, mens det næstlaveste bud lå på 2,2 mia. kr. Det dyreste bud var lige under 2,5 mia. kr. Men kort før den endelige kontrakt skulle underskrives, stoppede Folketingets trafikudvalg processen.

Fagbladet 3F havde nemlig i flere artikler afsløret, at to af deltagerne i konsortiet var sigtet for korruption i forbindelse med det store dæmningsprojekt Moses i Venedig. Efterfølgende viste det sig, at Condotte desuden havde så alvorlige økonomiske problemer, at selskabet måtte bede om konkursbeskyttelse den 9. januar.

Efter Kammeradvokaten havde undersøgt sagen – igen (for Kammeradvokaten var også Vejdirektoratets juridiske vejleder under udbudsprocessen) – krævede Vejdirektoratet en redegørelse fra konsortiet om Condottes økonomiske situation. Men hverken redegørelsen eller Vejdirektoratets svar er blevet offentliggjort endnu.

Læs også: Italienere lander den nye storstrømsbro med tørskoede metoder

Dagen efter, konsortiet havde modtaget kravene om yderligere dokumentation fra Vejdirektoratet, forsikrede lederen af et af konsortiets andre parter, Itinera S.p.A., Silvia Fascio, imidlertid, at konsortiet ville kunne klare opgaven uanset, hvad der skete med Condotte.

»Joint venturet er sikre på, at der kan skabes en tilfredsstillende løsning, så projektet kan fortsætte som planlagt. Condotte finansielle problemer er meget uheldige, men joint venturet har den finansielle styrke og tekniske kapacitet til at gennemføre projektet, og det vil vi dokumentere overfor Vejdirektoratet,« sagde han i en udtalelse sendt til flere medier.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Skatteyderne i DK, der i disse år mishandles mere end nogen sinde, vil foretrække at et projekt til 4+ mia. DKK udføres af en entreprenør med de bedste referencer indenfor store broprojekter. Ingen tvinger bygherren til atter at vælge billigste tilbud, som man udmærket ved bliver fulgt op af ekstraregninger.
Jurister (bl.a. hos Kammeradvokaten) bør udelukkende være bisiddere, - og altså ikke beslutningstagere, der fx fravælger særdeles kvalificerede og velrenommerede danske brobyggere.

  • 4
  • 0