Ti meter lange vinger i limtræ af fyr er grundkomponenten i et norsk tidevandskraftværk, som en række investorer og den norske stat støtter.
Firmaet Hydra Tidal er tæt på sin første prototype på en mølle til 70 millioner kroner, der høster energi fra havstrømme og tidevand.
Kraftværket får fire turbiner, placeret parvis. Hver turbine får to vinger, der roterer modsat vej af den anden turbine i parret. Kontrarotationen hæver ifølge en artikel i Teknisk Ukeblad virkningsgraden fra 46 til 55 procent i vand med en gennemstrømningshastighed på 1,4 meter per sekund. Bladene kan desuden drejes - eller pitches - 180 grader, så de kan rotere begge veje afhængig af strømretningen.
Læs også: Animation af tidevands-mølle set under havoverfladen
Foreløbig arbejder Hydra Tidal på en prototype, men når tidevandskraftværkene er færdigudviklede, går de en effekt på 15 MW. De vil da kunne producere 5 GWh årligt med en driftstid på 4.200 timer, oplyser limtræproducenten Moelven i en pressemeddelelsen.
Producenten skal have et par million kroner for at bygge vingerne, der bliver ti gange to gange tre meter. Til formålet har Moelven måttet købe træ en med højere restfugtighed end til konstruktioner, der skal bruges på land.
»Lamellerne og hver af de færdige limtræskonstruktioner skal hurtigt ud og ind igen af et fugtreguleret lager, når de for eksempel bliver limet eller fræset. Konstruktionerne er helt afhængige af at blive opbevaret i en relativ fugtighed på 70-80 procent,» siger direktør Åge Holmestad i pressemeddelelsen.
Ifølge Teknisk Ukeblad har limtræ vist sig at være det bedst egnede materiale til tidevands-møllerne, foruden er fyr er både billigt og miljøvenligt. Limtræet får ifølge Moelven samme vægtfylde det omgivende vand. Hele konstruktionen flyder på havet med et tårn, der stikker op. Skal kraftværket hejses op, tømmes konstruktionen helt enkelt for ballastvand, så den flyder op til overfladen.
Den holdes fast med et kabel, der er fastgjort til to ankre, som sættes fast i havbunden. Trossen belastet ifølge Teknisk Ukeblad med mere end 225 tons, hvis kraftværket får den ventede effekt på 1,5 MW.
Princippet med fastgørelse i havbunden gør ifølge Hydra Tidal, at møllen ikke kun kan hente energi ud fra det skiftende tidevand på lavt vand tæt ved kysten, men kan komme helt ud i de store havstrømme på op til 300 meters dybde.
Selskabet er stærkt optimistisk omkring potentialet. Alene langs de norske kyster er der ifølge grundlægger Svein Henriksen potentiale til, at 6.000 fyretræs-møller kan høste 30 TWh årligt ud af tidevandet, hvilket udgør en fjerdedel af det norske strømforbrug.
Dokumentation
Hydro Tidal
Pressemeddelelse fra Moelven Limtre
Artikel fra Teknisk Ukeblad
Se animationer af tidevands-møllen her
