Nordkorea sender missil op i 910 kilometers højde: Kan være affyret fra ubåd

Billede fra det statslige nordkoreanske nyhedsagentur af en test af et kortrækkende ballistisk missil tidligere på året. Illustration: KCNA

Tidligt i morges lokal tid fik fragtpiloten Ken Hoke en usædvanlig besked fra kontroltårnet i Tokyo på skærmen i sin Boeing 757.

»Missil kan være affyret fra Nordkorea,« stod der ifølge et billede, han senere publicerede på Twitter.

»Roger,« var det eneste mulige svar fra piloten, som dog understreger, at han og andenpiloten fik travlt med at kigge ud af cockpitvinduerne.

Her nogle timer efter er affyringen bekræftet. Men militæranalytikere arbejder stadig på at finde ud af, hvad Nordkorea testede denne gang. Det er landets 11. prøveaffyring i år og foregik kun et døgn efter, at regimet tilkendegav, at de atomare nedrustningssamtaler med USA fortsætter.

Ifølge Sydkorea var der sandsynligvis tale om et SLBM – et ballistisk missil, som kan affyres en ubåd – der nåede 910 kilometer ud i rummet på det højeste punkt af sin bane.

Det slog ned i havet øst for den koreanske halvø, 450 kilometer fra affyringsstedet ud for den østlige Nordkoreanske by Wonsan.

Har rækkevidde på 2.000 kilometer

Ifølge Japan ramte missilet i havet inden for landets såkaldte eksklusive økonomiske zone, som strækker sig 200 sømil ud fra kysten. Det er første gang, et missil fra Nordkorea rammer så tæt på Japan.

Den såkaldte apogee – banens højeste punkt – gør ifølge Sydkoreas forsvarskommando prøveaffyringen til den med den længste rækkevidde siden 2017.

Der var sandsynligvis tale om et missil i Pukguksong-klassen, som Nordkorea ifølge Sydkorea har under udvikling.

Havde nordkoreanerne valgt en standardbane, havde rækkevidden været knap 2.000 kilometer, og missilet har altså medium rækkevidde og truer dermed hele Sydkorea og Japan.

Kan have været totrinsraket

Det er fortsat uklart, om missilet rent faktisk blev affyret fra en ubåd, eller prøveaffyringen skete fra en alternativ testplatform.

Ubådsaffyringer af atomvåben regnes militærstrategisk som forudsætningen for at kunne signalere en 'second strike'-kapabilitet – evnen til at kunne hævne et atomvåbenangreb, som skal afskrække en modstander.

Tidlige rapporter fra Japan om, at der kan have været tale om to missilaffyringer, er nu berigtiget til, at missilet kan have haft mindst to trin, som delte sig undervejs.

I 2017 prøveaffyrede Nordkorea et interkontinentalt ballistisk missil, som nåede en højde på 4.500 kilometer og sandsynligvis brændte op i atmosfæren.

Det er fortsat tvivlsomt, om Nordkorea har udviklet et atomvåben, som er lille nok til at kunne monteres på et missil, og som kan klare en genindtræden i atmosfæren

Emner : Forsvar