Nordjysk rumfartsvirksomhed sender verdens første nanosatellit i geostationær bane

Plus2. marts kl. 05:127
Nordjysk rumfartsvirksomhed sender verdens første nanosatellit i geostationær bane
Ved et besøg på virksomheden underskriver prins Joachim en lille plakette, der skal med ombord i den geostationære satellit. Illustration: Lars Horn.
Den lille satellit sendes op med SpaceX, som har specialdesignet opsendelsen til Space Inventor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når danske Space Inventor til foråret sender en satellit i geostationær bane om Jorden, bliver det med specialdesignet udstyr som SpaceX har udviklet til satellitten, så den passer til på den store Falcon Heavy-raket.

Det er den amerikanske satellitoperatør Gravity Space, der har bestilt satellitten og skal stå for driften af satellitten.

Ingen har tidligere sendt så lille en satellit så langt ud i rummet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
4. marts kl. 11:09

Også der er Hr. Musk lidt foran... <a href="https://www.autoevolution.com/news/spacex-..">https://www.autoevolution…;. (jeg ved godt det er internt mellem Starlink satellitterne, men laser og modtager har de udviklet)

Ja, det vidste jeg ikke, men det er meget naturligt. Så mangler han lige GPS i rummet.

Det burde være muligt, at opnå et væsentligt lavere energiforbrug til kommunikation fra rummet, hvis man kan abonere på Musks laser-starlink kommunikation. Og dermed mindre sattelitter. Kommunikationssattelitter behøver måske kun sådan en starlink laser kommunikationsenhed, og naturligvis lidt styregrej og få solceller.

6
2. marts kl. 19:33

En anden god plan, som Musk kunne overveje, vil være GPS til rummet. Alle kæmper om GPS til jorden. Men, skal man f.eks. kunne kommunikere med laser mellem sattelitter, vil være en stor fordel med GPS i rummet, der dækker minimum synkronbanen.

5
2. marts kl. 19:12

Jeg tror, at det kunne være guf for Starlink, hvis de står for kommunikation til jorden i stedet for at alle sattelitter skal have egen antenne. Det kan ikke koste meget strøm at sende via laser til en starlink sattelit, eller at få dem til at sende tilbage til sattelitten. Men, kan måske være lidt svært at ramme præcist.

Hvis jeg var Musk, så vil jeg udvikle en lille laserfidus med meget lavt energiforbrug, der sættes på sattelitterne i rummet, og så de kan få adgang til kommunikation og internet via Starlink. Plus, et gratis abonnoment, til at frit bruge Starlink sattelitterne et år, hvis man sætter sattelitten op med SpaceX. Dertil, vil naturligvis tjenes på at sælge laser adapteren til Starlink. Kan man få energiforbruget ned, så kan sattelitterne gøres mindre og billigere. Det tror jeg man kan opnå, ved at bruge inter-sattelit kommunikation med laser der direkte peger på modtagesattelitten.

4
2. marts kl. 18:58

I stedet for at sende helt til jorden, kan så være en fordel at sende til f.eks. Starlink eller en iridium sattelit i lavere bane? Og er det muligt? Det bedste vil måske være, hvis det var muligt at sende til Starlink eller iridium via laser tur/retur der rammer en sattelit direkte. Det vil reducere sattelittens antennestørrelse og energiforbrug. Men starlink eller iridium vil naturligvis skulle udbygges til det. En anden mulighed kunne være relay sattelitter i den geostationære bane, som man kan booke sig ind på og sende via laser, i stedet for at sende og modtage selv fra jorden - det vil sandsynligvis bedst kunne betale sig, hvis man ikke har behov for en enorm båndbredde.

Jeg tror, at det kunne være guf for Starlink, hvis de står for kommunikation til jorden i stedet for at alle sattelitter skal have egen antenne. Det kan ikke koste meget strøm at sende via laser til en starlink sattelit, eller at få dem til at sende tilbage til sattelitten. Men, kan måske være lidt svært at ramme præcist.

3
2. marts kl. 16:22

Du rejser nogle vigtige spørgsmål, regulering er det der i sidste ende sikrer at vi alle får maksimal fornøjelse ud af nye landvindinger. Historien viser at reguleringen som regel er fase-skudt bagud i tid - det er nok et grundvilkår.

Mht. rummet så er det faktisk et wild west og det skyldes især at det oplagte regulerende organ FN ikke har så meget magt som agt. Jeg har skrevet lidt om problematikken for lav jordbane, det er ikke den, der bliver brugt i ovenstående artikel:https://ing.dk/blog/hvem-ejer-lav-jordbane-228534

Mht kirkegårdsbanerne, så er de ikke så dårlige endda, de er meget langt ude og der er rigtig god plads.

1
2. marts kl. 09:29

ville det være rigtigt fint at få indblik i. Det kan da være en fordel med bedre og mere stabil data-adgang for den enkelte og for samfundet, og det aktuelle projekt kan være fint og nydeligt. Men findes der 'færdelsregler' og samlet indsigt i, overblik over diverse udsendte satelitter, ophavsmænd, slutbrugere og præcist hvad satelitterne hver især bruges til?

Udover risikoen for mere rumskrot (ad nævnte 'kirkegårdsbane' - har banen uendeligt plads, bliver 'skeletterne' pænt i gravene forever?). Dertil findes der noget steds kvalificeret belysning af og sikring af jordboernes privatliv, sikkerhed og sundhed?

Uden gennemlysning og tilstrækkelig regulering kan både rummet og kloden være et Wild West-tech- slaraffenland, også for tvivlsomme aktører. På et tidslunkt hvor samme klode mere end nogensinde har påtrængende brug for seriøs regulering mht. klima, miljø, sikkerhed osv.