Nordjysk producent af 3D-printere melder alt udsolgt

Marts måned i år markerer en milepæl i virksomheden THY3D's historie. Her valgte grundlægger, ejer og eneste ansatte, Søren Ellemann Hansen, at erstatte rollen som hobby-producent af 3D-printere med en tilsvarende fuldtidsbeskæftigelse. Indtil videre har han langet cirka 1.000 3D-printere over disken og kan snart begynde at skimte en hæderlig årsløn.

For salget af små 3D-printere går bare én vej, og det er opad. Altså bare ikke i Danmark:

»De par stykker, jeg har solgt i Danmark, har været til venner. Ellers går eksporten især til USA, men også England, Tyskland, Indien, Kina og Sverige,« fortæller Søren Ellemann Hansen. I runde tal står USA for den største andel af salget med 69 procent og Kina med 15 procent. Han har ikke rigtig nogen forklaring på, at den ikke sælger mere i Danmark. Men måske skyldes det, at man endnu ikke har opdaget printeren fra Thy.

Produktionskapaciteten ligger nu på 250 printere pr. uge, men den bliver langtfra udnyttet, da der også skal være tid til udvikling af prototyper samt skæg og ballade, som Søren Ellemann Hansen forklarer.

Tilfældighed satte udvikling i gang

Det var egentlig lidt af en tilfældighed, at han kom i gang med at udvikle sin egen 3D-printer. Søren Ellemann Hansen er uddannet automatikmekaniker og har haft en karriere som teknisk chef inden for reparation og vedligeholdelse. Men det var nogle kontakter inden for plaststøberi, som satte det hele i gang. Her kviede man sig, hver gang der skulle laves en prototype hos et eksternt firma. Derfor forsøgte Søren Ellemann Hansen at bygge sin egen 3D-printer. Efter en hel række forsøg kom kvaliteten op på det rigtige niveau, og han begyndte at sælge modellerne - og det er altså gået rigtig godt:

»Bare i dag står der 14 papkasser med printere, som skal til Tyskland og USA i dag. Det underlige er, at jeg kan sælge dem billigere, end man kan købe tilsvarende printere for i USA,« fortæller Søren Ellemann Hansen. Faktisk ligger prisen for hans billigste printer på 3.500 kr. inklusive moms:

»Lige nu prøver jeg ikke at reklamere for meget, for så kan jeg ikke følge med. Derfor har jeg også besluttet ikke at tage ordrer ind, som jeg ikke kan levere. Der er ikke noget med ventelister her hos mig,« siger han og hentyder til flere af de amerikanske producenter, hvor kunderne indbetaler pengene og så ellers kan sætte sig og vente i flere uger, nogle gange måneder, på, at printeren dukker op.

Dansk og kinesisk produceret samlesæt

Hvis man har sin virksomhed nede i kælderen under sit hus, er det begrænset, hvor meget industriproduktion man kan præstere. Derfor søger Søren Ellemann Hansen lige nu efter lidt større lokaler. Men indtil da bliver delene til hans printere ved med at blive leveret ved kælderdøren. Og det er komponenter produceret både i Danmark, Indien og Kina:

»Lige nu får jeg elmotorer fra Kina og print fra Indien. Alt pladearbejde og laserskæring får jeg udført her i Danmark hos KK-Metal i Snedsted,« fortæller han.

Men hvis man selv har en 3D-printer, er der jo ingen grund til at bestille andre til at levere plastkomponenter - dem printer man selv:

»Det gør også, at jeg lynhurtigt kan tilpasse komponenterne optimalt til produktet. Jeg behøver ikke bruge det op, jeg har fået leveret, eller vente på en ny levering med de rigtige stumper,« siger Søren Ellemann Hansen, som derudover genbruger den plast, som er gået til spilde i printerprocessen. Det klares ved at køre det igennem en kompostkværn og så ekstrudere det til ny printertråd.

Endnu består THY3D kun af Søren Ellemann Hansen, men succesen med 3D-printere fik i foråret nogen, muligvis det lokale Vækstcenter i Thy, til at melde THY3D til DR's program 'Vækstfaktor'. Her konkurrerer danske vækstvirksomheder om at blive Danmarks vækstvirksomhed, med al den opmærksomhed der følger. Men Søren Ellemann Hansen måtte bogstavelig talt skubbe DR ud af indkørslen:

»Jeg skal ikke være med i noget vækstfaktorshow. Den fase er jeg slet ikke kommet til endnu. Måske om et års tid eller mere. Lige nu har jeg rigeligt at gøre med at få produceret printere til kunder rundt om i verden.«

Dokumentation

THY3D

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hatten af for Søren Ellemann og hans produkt, men Bjørn Godske - der er 3D printere og der er 3D printere og så er der 3D printere. Hvorfor bruger du ikke et par linier på at informere om specs vedr. tolerancer, materialer samt evt. "skrive" hastighed? Søren har naturligvis disse specs klar i venstre ærme, så det er vel bare at spørge :-)

 • 0
 • 0

Ja, godt gået af Søren!

Og også lidt utroligt, at han kan sælge 1000 printere 'under radaren' af hele RepRap 'flokken'. Jeg har i hvert fald aldrig set Thy3D (altså butikken) nævnt nogen steder før! Mht. specs, så er det jo nok nogenlunde standard specs for en RepRap-type maskine med Gen6 elektronik.

Og så burde Søren nok få en eller anden til at læse korrektur på hjemmesiderne thy3d.dk og thy3d.com. Selvom det da lyder til, at butikken kører fint, til trods :)

 • 0
 • 0

Ja, godt gået af Søren!

Og også lidt utroligt, at han kan sælge 1000 printere 'under radaren' af hele RepRap 'flokken'. Jeg har i hvert fald aldrig set Thy3D (altså butikken) nævnt nogen steder før! Mht. specs, så er det jo nok nogenlunde standard specs for en RepRap-type maskine med Gen6 elektronik.

Og så burde Søren nok få en eller anden til at læse korrektur på hjemmesiderne thy3d.dk og thy3d.com. Selvom det da lyder til, at butikken kører fint, til trods :)

På den her side ligger der nogle specifikationer:

http://www.thy3d.dk/?p=93

 • 0
 • 0

Hvor meget varme kan sådan noget extruderet plastik holde til?

Snakkede forleden aften med en ven om hvorvidt man kunne bruge sådan en tingest til at lave små serier af køkkenredskaber til handicappede med forskellige behov, f.eks. kopper (100C) og spatler (hvor varm bliver en stegepande?)

Og indeholder plasten stoffer som ikke er rare at få i maden?

 • 0
 • 0

Hmm... den side viser en smeltet kop og siger, at PLA ikke er godt til varme væsker... :-)

Eller har jeg ikke læst teksten ordenligt?

 • 0
 • 0

PLA smelter som nævnt ved 160C, men det bliver blødt allerede fra 70-90C, lidt afhængig af type.

Så nej, til varme ting er PLA desværre ikke særlig anvendeligt. Der er ABS bedre, men det er lidt sværere at printe med (bedst med opvarmet 'printplade', hvilket PLA ikke behøver).

 • 0
 • 0

Hej henrik Så lige spørsmålet. Svaret er Åbent. Nå jeg har lavet noget der er nyt eller bare en smule bedre eller ringer end andre har delt, offentliggør jeg det. Jeg forsøger ikke at side for længe på info. eks hardware http://www.thingiverse.com/thing:24437 eks software http://www.thingiverse.com/thing:20886

Det er dog ikke kun thingiverse jeg deltager på men også reprap.org mendel-parts mm

Da jeg samtidig sælger det jeg laver, supporter jeg selvfølgelig produktet overfor mine kunder. Men så sandelig også overfor fællesskabet

MVH Søren THY3D

 • 0
 • 0

Det er fint at du smider links til det her - men når du afleder et værk af et andet værk, så skal du overholde dette værks licenser.

Din "HUGO Mk.1" 3D-printer ligner unægteligt noget, der er afledt af RepRap-projektets "Wallace": http://reprap.org/wiki/Wallace - du skriver endda selv, at dit kit indeholder "RepRap dele i plastik". RepRap Wallace er GPL-licenseret, hvilket giver dig visse forpligtelser omkring afledte værker.

Printet, der vises på billederne under på http://www.thy3d.dk/?product=hugo-mk-1-3d-..., ligner et RAMPS 1.4: http://reprap.org/wiki/RAMPS_1.4 - også under GPL.

Den Heated Build Plate, der vises på billederne under på http://www.thy3d.dk/?product=hugo-mk-1-3d-..., ligner en Prusa PCB Heatbed: http://reprap.org/wiki/PCB_Heatbed - også under GPL.

Billederne på http://www.thy3d.dk/?product=hugo-mk-1-3d-... ser ud til at benytte en extruder, der unægteligt ligner en "Greg's Wade Reloaded": http://www.thingiverse.com/thing:18379 - som er under CC-BY-SA licensen, som også giver dig visse forpligtelser omkring afledte værker.

Jeg kan ikke noget sted på http://www.thy3d.dk finde referencer til ovenstående værker - eller noget omkring licenser af de projekter, du har baseret dit kommercielle produkt på?

 • 0
 • 0

derudover genbruger den plast, som er gået til spilde i printerprocessen. Det klares ved at køre det igennem en kompostkværn og så ekstrudere det til ny printertråd.

Mægtig interessant. Hvis Thy3D virkeligt har perfektioneret en maskine baseret på noget så simpelt som en kompostkværn til re-ekstrudering af filament til hobby 3D-printer markedet, kan de tjene mange penge. Se fx http://inventables.blogspot.dk/2012/05/40k...

Kan vi høre noget mere omkring denne kompostkværnsbaserede vidundermaskine?

 • 0
 • 0

Det faktisk ikke så relevant. Tit er det fordi den oprindelige opfinder ikke har helt styr på licenserne. F.eks. med Rostock/Kossel som er det sidste nye (Delta baseret) har Johann som opfinderen specifikt været ude og sige han ikke kræver noget men at de ca. 2-5 i USA osv. der er i gang med at tilbyde kits eller færdig bygget dog har sagt de vil give et par procent som støtte til videre og sige tak ud over hvad de selv laver af forbedringer. Er selv en af dem der forbedre på denne type og til at bruge fiskeline i stedet for belter generelt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten