Nordjysk kæmpetag reddet fra kollaps

Midt i en af de koldeste og mest snefyldte januar måneder, der har været præget af en række tagkollaps, findes der også solstrålehistorier, hvor det har været tæt på at gå galt, men ikke gjorde det på grund af hurtig indgriben.

Tagene på knap 90.000 kvm. fabriksbygninger hos Ideal Combi i Hurup i Thy har været udsat for en sne belastning så stor, at stålåsene, der er med til bære taget, nogle steder gav sig op til 20 cm.

»Vi tog pejlinger og kunne se, at hvis vi ikke gjorde noget, så fik vi problemer. Og det skulle gøres hurtigt,« siger Mejner Kristensen, service- og vedligeholdelseschef hos Ideal Kombi i Hurup, der fremstiller vinduer.

Tagene på den store vinduesfabrik i Thy har haft alt mellem 30 cm. og 3 meter sne liggende på grund af snefygningen, og det gav risiko for tagkollaps, ligesom det er sket for i hvert fald otte andre bygninger i Nordjylland de seneste par uger.

Derfor har i gennemsnit 30 mand gået de sidste par uger og med skovle, sneslynger, transportbånd og trillebøre samt spånsugere, der normalt bruges i produktionen, fjernet sne fra tagene.

»Vores entreprenør siger, de aldrig har oplevet noget lignende,« forklarer Mejner Kristensen om de mængder sne, der har ramt den nordjyske del af landet.

Præcis hvor stor belastningen har været på vinduesfabrikkens tag, er der ikke foretaget beregninger af, men normalt regner man med, at sne vejer mellem 100-200 kg/kubikmeter.

Det tal er dog væsentlig højere, hvis der er tale om snefygning, hvor sneen pakker sig, eller hvis det i en periode regner, så sneen bliver tungere.

Derfor har man for at være på den sikre side afstivet de dele af taget, der har givet mest efter.

»Vi går med livrem og seler. Nogle af de steder, hvor vi har fjernet sneen, har stålåsene hævet sig igen. Men noget af taget har taget permanent skade, og der er helt sikkert noget af det gamle tag, der skal skiftes,« siger Mejner Kristensen.

Han mener ikke, tagkonstruktionen har været underdimensioneret, men det vil senere undersøgelse vise. Snerydningen forventes færdig i slutningen af ugen.

Se billeder af skaderne og det store oprydningsarbejde i galleriet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Præcis hvor stor belastningen har været på vinduesfabrikkens tag, er der ikke foretaget beregninger af, men normalt regner man med, at sne vejer mellem 100-200 kg/kubikmeter.

Det tal er dog væsentlig højere, hvis der er tale om snefygning, hvor sneen pakker sig, eller hvis det i en periode regner, så sneen bliver tungere."

Hvad er det for noget ævl der refereres her - fuldstændig ude på Lars'es mark. Et skud fra hoften (med lukkede øjne) giver ca. 750 kg/m3 når luftfugtigheden har kondenseret rigtig effektivt i sneen. Sneen er drivende våd men holder stadig på vandet - jvf. når man leger med sneen i rendestenen.

Hvornår går "specialisterne" i gang med at se på tingene i PRAKSIS?

  • 0
  • 0

Densiteten af frostsne er 100-200 kg/m3, også efter fygning. Jo koldere det er når sneen falder, jo lettere er den og kun ved ganske få graders frost kommer vægten op på 200 kg/m3, som under snestormen for 3 år siden. Ved tykke lag vil den dog trykkes noget sammen, men aktuelt næppe til 200 kg/m3. Tøsne vejer max 400 kg/m3, uanset hvor meget regn der falder. Overskydende vand lægger sig på bunden. Det bliver et problem hvis fx is hindre det i at løbe af. Kun i det tilfælde er vægten af tøsne interessant, der komme jo ikke større last bare fordi sneeen synker sammen under tøvejr. Mon ikke det er bedre at basere sig på viden end vildskud fra hoften?

  • 0
  • 0

;-D Tjo måske, men hvad så med frostsne med kondenseret fugt - hvor tung kan den blive? Det er jo nok dét der er mest interessant lige i øjeblikket.

Jeg synes det er sjovt at man enten taler om nyfalden frostsne eller våd tøsne. Hvis man bliver meget teoristisk (TøHø) så skulle vægten jo kunne blive næsten som masiv is, når den fugtige luft suges ind og fryser til is dér. Dér holder dine 400 kg næppe.

Problemet er vel at det er meget få, der ser denne mulighed i øjnene som man siger. ;-) Det er jo nok derfor tagene alligevel styrter sammen selv om "specialister" (hvem det så end måtte være) har udtalt, at det ikke ville ske i år.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten