Nordjysk ekspert: Vi tror tagene holder til sneen - denne gang

For tre år siden styrtede 15 tage på eller i nærheden af fabriksbygninger, stalde og sportshaller ned i løbet af en weekend i februar.

Ingen mennesker omkom dengang, men ødelæggelserne var store, da ophobede snedynger lagde så meget tryk på tagenes bærende konstruktioner, at de til sidst gav efter.

Forklaringen var i flere tilfælde, at snefygning skabte store snedriver på blandt andet flade tage, der ikke var dimensioneret til at klare belastningen.

Thy hallen kollapsede i februar 2007 under snemasser. Ved rent held kom ingen til skade. (Foto: Peder R. Hansen/Birch & Krogboe) Illustration: Peder R. Hansen/Birch & Krogboe

Det har fået flere til at stille spørgsmål ved, om noget lignende kan ske i år, hvor bæltekøretøjer i øjeblikket kæmper med snedyngerne i Nordjylland, og hvor DMI forventer, at der det næste døgns tid falder en halv meter sne.

Ifølge eksperter på området er det dog usandsynligt, da situationen for tre år siden var helt speciel. Trods de store sne mængder i dele af landet er risikoen for tagsammenstyrtninger i år usandsynlig, vurderer civilingeniør ved byg- og anlæg på Aalborg Universitet, John Dalsgaard Sørensen.

»Jeg mener ikke, det samme kan ske. Dengang var der snefygning tre dage i træk. Hvis det her kun varer en dag, er det ikke særlig sandsynligt. Der er sikkert også mange, der tjekkede deres beregninger en ekstra gang efter ulykken for tre år siden,« siger han.

Efter sammenstyrtningerne for tre år siden, blev reglerne for danske haller med cylindriske tage skærpet, men det forhindrer ikke sneen i at fyge ned på lavere liggende, flade huse, der måtte ligge i nærheden.

»De regler vi har nu er forbedret efter forrige snestorm. Men vi arbejder stadig på dem. Grænserne for, hvor meget sne der må være på et tag er meget vanskelige at fastsætte. Det er balancen mellem at laves reglerne for stramme eller for usikre. I meget uheldige situationer kan man få større snebelastninger, end loven foreskriver,« siger John Dalsgaard Sørensen.

Når han ikke er bange for tagsammenstyrtninger i år, skyldes det også, at snestormen i Nordjylland, som han selv lige har brugt to timer på at kæmpe sig igennem, har en anden karakter end den, der raserede landet i 2007.

Dengang var der snefygning i flere dage, mens det ifølge DMI ser ud til, at snefygningen aftager de næste døgn.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan jo fjerne den sne, der ligger på tage. Det fjerner jo enhver risiko

Nej!!! Med mindre du vil så på taget i en snestorm (evt. om natten) og skovle sne ned fortløbende. Hvis det er en hal på 2000m² får du MEGET travlt. Hvis du venter til stormen er det for sent!!!

 • 0
 • 0

Efter at have arbejdet i Norge et stykke tid, med Norske snelast normer. De har en væsentlig foreskel, Da de behandler is-danelser, når sneen smelter. De skriver spesifikt at isdanelser om foråret giver størrer laster end ny-sne, ved vinterstart. Samt de behandler sne overhæng, ved tagkanter. Disse ting kunne tages i betragtning, hvis der skal skrives nye normer ved store tagflader.

Personligt har jeg oplevet 30-40cm tyk ren is på altaner, om foråret og det giver megte store laster, som langt overgår den karateristiske last fra normerne.

 • 0
 • 0

Det er da gribende med al den lette fygesne. Det har vist aldrig gjort noget ved noget.

MEN

når fugten i luften suges ind i kondensgeneratoren (bare for at kalde sneens mangel på energi noget teknologisk ;-D ) inde i sneen SÅ bliver "snemassen" tæsketung, hvorefter underlaget måske kollapser. Derfor skal man op på "dynen" mens det er frostvejr for at fjerne den (snedynen).

Hvor svært kan det være???

 • 0
 • 0

Hej

"Tag faldt ned over 800 grise 800 grise ligger fanget under taget i deres svinestald i Sindal, efter masser af sne fik taget til at styrte ned over de indespærrede dyr", EB 07-01-2010.

Derfor har eksperterne det lidt svært for tiden indenfor mange områder. Eksperterne nyder ikke i samme grad befolkningens tillid som tidligere primært pga. manglende overblik, snævre meninger, forkerte forudsigelser etc.

Hilsen Christian Drivsholm 8450 Hammel

 • 0
 • 0

[quote]Man kan jo fjerne den sne, der ligger på tage. Det fjerner jo enhver risiko

Nej!!! Med mindre du vil så på taget i en snestorm (evt. om natten) og skovle sne ned fortløbende. Hvis det er en hal på 2000m² får du MEGET travlt. Hvis du venter til stormen er det for sent!!![/quote]

Sådan som jeg læser nyhederne er sammenstyrtningerne ikke sket på snedagene som var 5. og 6. januar.

Endeligt er det vist ikke de store flade tage, men lange staldbygninger, der har problemerne.

Hvis man ikke vil fjerne sne, må man bygge sikrere. Husk normer ikke forhindre skader, men kun gør det samfundsmæssigt acceptabelt.

de bedste hilsnsr Peter Kamp

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten