Nordjysk dronebekæmper imponerer amerikansk forsvar

Droner er blevet billige og kan bruges til alt fra overvågning, over smugling og til deciderede angreb. Illustration: US Air Force / Airman 1st Class Kirby Turbak

Den nordjyske virksomhed MyDefence får nu direkte økonomisk støtte af det amerikanske forsvarsministerium Pentagon for at videreudvikle sin teknologi til dronebekæmpelse.

MyDefence var en af omkring seks udvalgte virksomheder, som fik lov at stille op i den såkaldte "Black Dart"-øvelse, som blev afholdt i juni på et missil-afprøvningsområde i New Mexico.

Øvelsen er specifikt møntet på bekæmpelse af UAV'er - ubemandede flyvende fartøjer - og er et slags udskillelsesløb, hvor private teknologileverandører kan få lov at vise hvad de kan, under overværelse af repræsentanter fra forskellige amerikanske myndigheder, deriblandt Department of Homeland Security og Pentagon.

Og her imponerede det nordjyske selskab altså så meget, at det har fået en såkaldt OTA-kontrakt af en særlig innovationsenhed under det amerikanske forsvarsministerium, Defence Innovation Unit. Enheden er stiftet til at sikre at det amerikanske forsvar hurtigt er med til at præge nye teknologier, så de er brugbare for militæret.

»Vi skulle beskytte et område imod droner, som kom flyvende ind. Vi havde forskellige dele af vores udstyr med og så gælder det om at have systemer som kan opfange dem på lang afstand, så brugeren ved de er på vej, og kan aktivere sin jammer eller gøre noget andet«, forklarer direktør Dan Hermansen.

Inviteret til ny ukendt test

En OTA-kontrakt kan være på helt op til 250 millioner dollars, og er en måde hvor Pentagon uden om de almindelige langsommelige udbudsregler eksempelvis hurtigt kan entrere med en lovende lille virksomhed om en prototype eller være med i delfinansieringen af en udviklingsproces.

MyDefences OTA-kontrakt er ikke en guldrandet størrelse, ifølge direktøren, men indebærer en støtte til omkostninger og den videre udvikling.

Og ikke mindst sikrer den at MyDefence snart igen skal vise hvad virksomhedens teknologi kan. Næste tests indhold vil først blive oplyst op til at den afholdes, men vil blive sværere og mere krævende end den i juni.

»Det, som myndighederne vil, er at finde frem til, hvad det er for teknologier og produkter, som de fremadrettet vil pege på til beskyttelse af kritisk infrastruktur. Og her handler det om at komme videre til næste del«, siger Dan Hermansen.

Præcis hvad den går ud på, er ikke klart. Men virksomhedens teknologi er godkendt, og sandsynligvis går en næste prøve ud på at se hvordan den spiller sammen med det amerikanske forsvars egne løsninger samt nye leverandørens.

»Hele præmissen er, at vi ikke kender næste skridt. Det er et meget lukket miljø, så vi har ikke fået et beløb på en kontrakt eller instruktioner om at vi skal levere sådan eller sådan. Men vi har fået at vide, at vi er kommet med i næste omgang, og så får vi senere at vide, hvad det går ud på. Sandsynligvis vil vores udstyr være integreret ind med noget af det andet i et fælles system«, siger direktøren.

Detekterer og jammer droner

MyDefences teknologi sigter på at uskadeliggøre små kommercielle droner, som er et stigende problem på grund af deres lave pris og deres udbredelse.

I civil kontekst kan det være UAV'er, som flyver ind over lufthavne og er til fare for flysikkerheden. Eller droner, som smugler narkotika eller våben ind over murene i fængsler.

I den militære verden kan der være tale om forsøg på at spionere på militære installationer eller baser. Eller måske ligefrem droner udstyret med små sprængladninger, som kan bruges til at angribe fodsoldater.

For at stoppe UAV'erne har MyDefence udviklet trådløse sensorer og jammere.

»De trådløse sensorer bliver brugt til at opfange videosignaler, som sendes tilbage fra dronen tilbage til piloten, kontrolsignaler som bliver sendt til dronen fra pilotens fjernbetjening og dertil telemetrisignaler - for eksempel batteristatus og position - som dronen sender tilbage«, forklarer Dan Hermansen.

»Sensorerne opfanger altså dronen og piloten og i hvilken retning de er i, ud af alle de her millioner af signaler som er i luften«, siger han.

Kan hjælpe med at finde piloten

Oplysningerne fra de trådløse sensorer bliver hentet ind i en backend, hvor de samles.

»Her giver de brugeren mulighed for at tage hånd om situationen og iværksætte jamming, som ødelægger kontrolsignalerne, så dronepiloten ikke kan styre den aktivt længere«, siger Dan Hermansen.

MyDefence har blandt andet udviklet sensorer og jammere, som kan bæres af fodsoldater, og helt af sig selv detekterer og standser droner som nærmer sig Illustration: MyDefence

Det handler om at overdøve signalerne fra pilotens fjernbetjening, så dronen ikke længere opfanger dem. Derfor er det i princippet også ligegyldigt om signalerne eksempelvis er krypteret.

»Men den typiske trussel derude er de droner, man kan købe på nettet eller i en hobbyforretning. Og de har en bestemt signatur som er individuel fra drone til drone, og dem har vi specialiseret os i at kunne genkende«, siger han.

Samtidig giver systemet et fingerpeg om, hvor piloten befinder sig, ud fra de styresignaler han udsender, hvorefter der kan sendes en patrulje ud, eller i en civil sammenhæng, ringes til politiet.

»Dronen og pilotens signaler har ikke nogen retningsbestemmelse på - det er lidt ligesom en tv-mast som stråler i alle retninger. Vores er mere retningsbestemt, for der er ingen grund til at vi jammer i øst og vest, hvis vi ved præcis, hvor vi skal gøre det«, siger Dan Hermansen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dette er et våbenkapløb som så meget andet.

Butiksudstyr er 2.4/5.8GHz. Hjemmebygget med længere rækkevidde er 900MHz, 866MHz eller 433MHz - Under $10 per modtager. Videosendere i 800-1300MHz området med modtager ligger oppe i $50 klassen. I gamle dage var det 27/40MHz control, og det findes som udstyr endnu.

Autonomt udstyr kræver at man jammer GPS, men det er svært at lokalisere da det ikke nødvendigvis udsender radiosignaler. Det kan laves endnu billigere. GPS moduler er også under $10.

Og så er der hobbyfolk der gerne vil nå langt, de bygger lidt større droner (fly) og bruger mobiltelefon til både styring og video. Der er meget latency, men ofte er det OK. Og da der er manuel styring er GPS ikke vigtigt.

Mobilstyring bør teoretisk kunne laves ved at indkapsle antenne så den ikke kan se landjorden, så kan man fange airborne only. Der bør ikke være mange relektioner i luften. Duer dog ikke hvis der flyves lavt, eller der er for meget der kan reflektere signaler. Dog bør telemaster kunne lokaliseres disse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten