Nordjysk brændselscelle-succes kommer på tyske hænder
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordjysk brændselscelle-succes kommer på tyske hænder

Nordjyske Serenergy – den første brændselscellevirksomhed i Danmark, der løb rundt kommercielt – kommer nu helt på tyske hænder, idet de to stiftere og Aalborg Universitet netop har solgt alle deres aktier til den tyske virksomhed Fischer. Den tyske koncern har ejet halvdelen af aktierne i virksomheden siden 2011.

Serenergy, som er et spinoff fra Aalborg Universitet, udvikler højtemperatur PEM-brændselsceller, der kører på methanol som brændstof. Virksomheden beskæftiger 35 personer med fabrikation og markedsmodning af brændselscellesystemer til erstatning af dieselmotorer til elproduktion på fjerntliggende steder.

Læs også: Kun ét dansk firma har overskud på at sælge brændselsceller

Stifterne, direktør Anders Korsgaard og teknisk direktør Mads Bang, fortsætter i virksomheden, og ifølge Anders Korsgaard er sagen ‘landet ret godt’:

De to stiftere af Serenergy, Anders Korsgaard (tv.) og Mads Bang, sælger nu resten af aktierne til den tyske Fisher-koncern, der i forvejen ejede halvdelen. Illustration: Aalborg universitet

»Jeg ser det som led i en evolution. Vores teknologi er så godt som klar til markedet, og derfor er næste skridt en opskalering af både produktionsfaciliteter og salgsaktiviteter, som alt sammen koster penge. I stedet for at være på evig kapitaljagt kan vi nu koncentrere os om at udvikle virksomheden her og i Tyskland hos Fischer, hvor komponenterne til brændselscellerne bliver produceret,« siger han.

Og så er Anders Korsgaard glad for, at ejeren er en virksomhed, der i forvejen kender virksomheden og har en vis kapital at arbejde med.

Brændselsceller til tredjeverdenslande

Serenergy satser først og fremmest på at sælge sine methanol-brændselsceller i tredjeverdenslande som erstatning for dieselmotorer til elforsyning af for eksempel telekommunikation.

Virksomheden har i øjeblikket udrulningsaftaler for teknologien med en håndfuld kunder i Afrika, Sydøstasien og på Filippinerne, hvor man øjeblikket har anlæg ude til test. De skal afløses af demoanlæg i 2015-2016, og senere kommer anlæg, som skal i kommerciel drift.

»Disse projekter har god økonomi, fordi anlægget har mange driftstimer, så det er et godt sted at starte. Men på sigt har vi stadig hybridbiler i kikkerten som aftagere til teknologien, hvor brændselscellerne skal lade på elmotorens batteri,« siger han.

Læs også: Benzinselskab vil sælge træsprit og øge elbilers rækkevidde til 800 km

Han tilføjer, at hver dieselgenerator udleder CO2 svarende til 100 personbiler, fordi de er i gang 12-24 timer i døgnet. Så skiftet til mere effektive brændselsceller, der kører på methanol, giver store besparelser, hvilket kan bringe tilbagebetalingstiden helt ned på et-to år.

En 5 kW brændselscelle fra Serenergy kan i dag købes for omkring 150.000 kroner, men det beløb ventes at falde markant de kommende år, i takt med at udbredelsen vokser.

Ifølge virksomheden er virkningsgraden øget fra godt 30 procent til 45 procent i den nye generation af brændselsceller.

Læs også: Ny type brændselsceller kan give brinten baghjul

Fischer Group med hovedsæde i Achern i Schwarzwald-regionen i det sydvestlige Tyskland blev stiftet i 1969 og har i dag egne aktiviteter i otte lande, tilknyttede selskaber i 20 lande og i alt godt 1.500 ansatte.

Hovedaktiviteten er volumenproduktion af rør og andre emner i rustfrit stål og specielle metallegeringer. Produkterne havner i en lang række brancher lige fra bil- og luftfartsindustri til forbrugerelektronik og medicinalvareproduktion.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

30000 kr køber 1 kW kernekraftværk med finsk forsinkelse.
Methanol er nede i 40 øre per kWh termisk som følge af lav pris på råstof (Kul og naturgas)
Fyringsolie er omkring 25 og naturgas 33.
Dieselgeneratorer har virkningsgrader 40% og gnisttændere en anelse lavere.
Stadig interesseret?

  • 0
  • 1

Jeg tænkte bare det kunen være sjovt at have et anlæg i huset der lavede ens størm, så man ikke behøves være tilsluttet el-nettet .. :)

.. er sikker på det nok skal lykkes engang, det virker da enormt smart :)

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten