Nordjysk affaldsselskab: »Glædeligt, at vi genanvender 32,5 procent«

Affaldsselskabet Reno-Nord håndterer affald fra Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild og Aalborg kommuner. Illustration: Louise Holst Andersen

Det er positivt, at næsten en tredjedel af den plast, nordjyderne sorterer hjemme under køkkenvasken, bliver til nye plastprodukter.

Sådan lyder det fra Kristoffer Hjort Storm (DF), som er viceborgmester i Aalborg Kommune og bestyrelsesformand for affaldsselskabet Reno-Nord, der indsamler og sorterer plastaffald fra fem nordjyske kommuner.

»Det er glædeligt, at vi kan få genanvendt 32,5 procent i vores kommuner i forhold til for bare få år siden, hvor det var 0 procent. Vi er ikke i mål, men vi er godt på vej,« siger han til Ingeniøren.

Ingeniøren har ud fra en række tal og procenter estimeret Reno-Nords reelle genanvendelsesprocent til at ligge omkring 32,5 procent. Resten bliver enten brændt, energiudnyttet eller brugt til syntetisk brændstof. Men det skræmmer ikke Kristoffer Hjort Storm.

Læs også: Mønsteranlæg i Aalborg kan heller ikke redde plasten: Sorteret plastaffald går op i røg

»Hvis de 32 procent er det muliges kunst, så er det jo langt bedre end 0 eller 1 procent. Jeg synes faktisk, det er positivt, for det viser bare, at der stadig er mulighed for at forbedre det,« siger han og fortsætter:

»Jeg ved godt, at nogle affaldsselskaber puster deres tal op, men det her viser bare, at vi ikke kan genanvende mere end 32 procent lige nu.«

Han henviser til, at affaldsselskabet Vestforbrænding gennem en række år har fortalt borgerne i hovedstaden, at 75 procent af deres plastaffald bliver genanvendt. I sommer kom det dog frem, at det reelle tal snarere var 30 procent.

Læs også: PODCAST: Det meste plast brændes af eller downcycles

Reno-Nord sorterer som det eneste kommunale affaldsselskab selv husholdningsplasten fra deres ejerkommuner. Det sker på et sorteringsanlæg i Aalborg, som ifølge en vurdering fra Teknologisk Institut udsorterer 45 procent af plasten til de rene plasttyper PET, PP, HDPE og LDPE, mens 35 procent bliver oplagret med henblik på senere at blive til syntetisk brændstof.

De rene plasttyper sendes til oparbejdningsvirksomheder i Polen og Tyskland, men fordi plasten aldrig vil være helt ren, sker der et spild på de virksomheder. I sidste ende bliver under en tredjedel af plasten til nye plastprodukter såsom blomsterpotter, film og rør.

Læs også: Murerbaljer, plastsække og urtepotter: I Nordjylland bliver god plast genanvendt til dårlig plast

Men det er stadig en høj nok genanvendelsesprocent til, at Kristoffer Hjort Holm synes, at det er værd at fortsætte med at sortere sit eget plastaffald derhjemme.

»Der er tydeligvis stadig plads til forbedring, og derfor får jeg ikke mindre lyst til at sortere mit plastaffald, fordi så skal jeg stå og vurdere: Gad vide, hvor langt den her emballage kommer på vejen mod genanvendelse? Det vil jeg hellere overlade til nogle fagfolk,« siger han.

Men hvis vi ringer igen om fem år, vil han nok ikke længere være tilfreds med en genanvendelsesgrad på 32,5 procent, fortæller bestyrelsesformanden.

»Selvfølgelig ville jeg gerne have haft, at de 32 procent var 72 eller 42 procent – men det kommer. Og 32 procent er trods alt bedre end 0. Og så stor en gene for folk er det heller ikke at sortere deres affald.«

Reno-Nord skal i november besøge de forskellige oparbejdningsvirksomheder i Polen og Tyskland for at se, hvad der sker med den reelle plast, og hvordan de håndterer den plast, der ikke kan genanvendes.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er rart at der er nogen der er realistiske i deres beskrivelse af hvad vi kan opnå. Hvis vi ikke er realistiske vælger vi ikke de fornuftige veje fremad og når ikke i mål. Det er rigtigt vigtigt at se på de store mængder der ikke lader sig sortere. Kan de eventuelt erstattes af noget der lader sig sortere. Noget af det der også er interessant er hvor meget energi vi bruger på at genanvende. Så mangler vi bare at politikerne, inklusive den til enhver tid siddende opposition, også begynder at kræve relistiske tal i stedet for skønmalerier.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten