Nordjyllandsværket lammet i over et halvt år: Årsag til vibrationer er et mysterium

Plus16. januar kl. 11:4210
Nordjyllandsværket lammet i over et halvt år: Årsag til vibrationer er et mysterium
Nordjyllandsværket (tidligere Vendsysselværket) ligger ved Limfjordens nordlige bred omkring 13 kilometer øst for Aalborg. Aalborg Forsyning overtog 31. december 2015 værket fra Vattenfall. Illustration: Thomas Dahlstrøm Nielsen / Wikimedia Commons.
Der vil gå flere måneder, før problemet er løst.
Artiklen er ældre end 30 dage

For fem måneder siden forsvandt røgen fra skorstenen på Nordjyllandsværket, der leverer el og varme til 110.000 borgere i Aalborg.

En fejl ødelagte generatoren og nedlagde al elproduktion i flere måneder.

Fejlen hjemsøger stadig kraftvarmeværket, der i dag kører med stærkt nedsat kapacitet.

Trods teknikere reparerede generatoren og geninstallerede den i oktober, viste det sig kort tid efter, at vibrationer spøger på værket.

Årsagen til vibrationerne er endnu ukendte, men de forhindrer værkets ejer, Aalborg Forsyning, i at skrue helt op for elproduktionen.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
21. januar kl. 11:02

Hvad med overharmoniske strømme? Kan det tænkes at nettet har ændres sig, så det er overharmoniske strømme, som genererer vibrationerne?

9
19. januar kl. 10:27

Når GE som leverandør af generatoren også ejer Bently Nevada som er eksperter i overvågning og vibrationsanalyse, så skulle man tro at en maskine på den størrelse er spækket med overvågning, så man sikkert er helt på det rene med hvad der er galt? Men det er naturligvis kun første skridt mod også at løse problemet, så mon ikke det handler om at man har fuldt overblik over problemet, men ikke umiddelbart har fundet en løsning på det?

8
19. januar kl. 09:58

Hvilken type generator er der tale om? Synkron, asynkron, regulérbar. Hvad bruges nulledningen til, er generatoren stjernekoblet med midtudtag?

7
17. januar kl. 14:05

Er der sket ændringer i netstrukturen udenfor værket?

Er statoren ikke viklet som en trekants 3-fase generator? I så fald undrer jeg mig over hvor jordledningen er forbundet?

Hvis man vil kan man selvfølgelig jorde hvilken som helst af faserne uden at det ændrer noget. Generatorspændingerne bliver alligevel transformeret op til højspændingsforbindelsen fra værket.

6
17. januar kl. 12:14

Er der sket ændringer i netstrukturen udenfor værket?

5
16. januar kl. 15:32

Det er ikke meningen at statoren skal bevæge sig, men der vil jo altid være nogen vibrationer. Den er jo ikke uendelig stiv eller tung. Og er der opstået en skade på statoren, så kan den jo have fået en højere mobilitet. Men om den bevæger sig på en måde, der ikke er tilsigtet kan man jo relativt let finde ud af med Operational Deflection Shape analyse. Det tænker jeg de har været igennem.

4
16. januar kl. 14:45

Har man undersøgt for SSR (Subsyncrounos Reasonance)?

3
16. januar kl. 14:40

Vibrationer i en ledning i statoren må jo skyldes voldsomme ændringer i strømmen for der er jo intet bevægeligt i statoren. Måske kan jernet i kernen have dårlig magnetisk kontakt.

2
16. januar kl. 14:39

Jesper Høstgaard-Jensen har dog selv en delvis teori.

»Kraftværket er bygget for snart 25 år siden, hvor elmarkedet ikke havde så store udsving i priser, og hvor kraftværkerne kørte meget mere stabilt. Nu har vi i et energimarked, hvor også det her store kraftværk kører meget mere op og ned i last fra time til time. Det kan måske være det, der over tid har givet de her vibrationer, men det er en gisning, og jeg tør ikke sige med to streger under, at det er årsagen.«

Gad vidst om han er så gammel at han kan huske en kursusleder hos Elsam der afsluttede sine indlæg med "Vindmøller har fanden skabt" 😉

1
16. januar kl. 13:30

Det lyder som et spændende problem. Kan man ikke få noget mere af vide? Se noget måledata osv.