Nordjyder vil stoppe CO2-lagringsprojekt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordjyder vil stoppe CO2-lagringsprojekt

Når modstanderne i Øster Han Herred mod et CO2-lager i undergrunden kommer til Christiansborg på torsdag d. 14. maj, er det med følelsen af en sejr, fordi Nordjyllandsværkets ejer, Vattenfall, har udskudt de seismiske undersøgelser, som skulle være gennemført i forsommeren.

»Vi må nok erkende, at vi har været meget optimistiske i vores tidsplanlægning og tilsyneladende ikke været helt dygtige nok til at informere om CO2 og lagring af CO2. Vi vil derfor give projektet lidt mere tid og benytte de kommende måneder til at være endnu mere ude med vores kommunikation og dialog om projektet,« oplyser kommunikationschef Marianne Reedtz Sparrevohn, Vattenfall, men afviser, at projektet ved Arentsminde og Birkelse er opgivet.

CO2-alarmer i tusind år

Men lodsejerne i "Nej til CO2-lagring" vil ellers på torsdag opfordre Folketingets energiudvalg til at stoppe hele projektet øjeblikkeligt.

Ved et teknisk uheld kan koncentreret CO2 stige op fra undergrunden og lægge sig i kældre og lavninger og dermed udgøre en sundhedsrisiko. Med andre ord skal der opsættes CO2-alarmer på udsatte huse og steder de næste 1000 år, anfører "Nej til CO2-lagring".

De bestyrker deres afvisning med et notat fra en schweizisk ekspert, dr. Ulf Bossel fra European Full Cell Forum. Hans kritik af for CCS (Carbon Capture Storage, CO2-lagring) er imidlertid generel og tager ikke udgangspunkt i den geologiske formation under Arentsminde og Birkelse. Kritikken vedrører den energikemiske balance, forbruget af kul til CO2-opsamling og de store investeringer i en ikke-udviklet teknologi på bekostning af sol og vind.

SSW siger nej til klimafarligt affald

I den anden ende af Jylland syd for grænsen opfordrer det dansk-frisiske mindretalsparti SSW delstatsregeringen i Kiel til at opgive planen om CO2-deponering i Vadehavet eller andre steder i Nordfrisland.

»Ingen nordfriser ønsker at leve oven på et underjordisk CO2-depot. Den slesvig-holstenske regering må gør alt for, at Nordfrislands undergrund og Vadehavet ikke bliver en losseplads for RWE-DEAs farlige affald fra kulkraftværkerne,« siger landdagsmedlem Lars Harms (SSW) til Flensborg Avis.

Omvendt CO2-udledning

Nordjyllandsværket CCS-projekt kombinerer kul og biomasse, så der ligefrem kunne være tale om en negativ CO2-udledning, dvs. at CO2 fra CO2-neutral biomasse fjernes fra atmosfærens kredsløb.

Danmark har ikke fået del i den første EU-pulje på knap 10 milliarder kroner til CCS, der er en del af EU's krisepakke på i alt 5 mia. euro. Danmark og EU-kommissionen har dog en gensidig forståelse om, at biomassefyrede værker kan få CO2-kvoter som betaling for den negative eller omvendte CO2-udledning.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

I stedet for CO2 kunne man pumpe luft ned naar vinden bläser til overlöb. Naar der saa bliver vindstille kunne man faa 60% af energien igen.

Godt nok er energitabet lidt större end ved pumpede vandlagre, men til gengäld kan man opnaa en betydelig lagerstörrelse. Og man kan undgaa problemerne med fiskerne og om hvor energiöerne skal anbringes!

Mvh Per Grunth

  • 0
  • 0

>> Ved et teknisk uheld kan koncentreret CO2 stige op fra undergrunden og lægge sig i kældre og lavninger og dermed udgøre en sundhedsrisiko. Med andre ord skal der opsættes CO2-alarmer på udsatte huse og steder de næste 1000 år, anfører ”Nej til CO2-lagring” <<

Kunne det ikke lige uddybes ?? Det lyder usandsynligt at det skulle være en signifikant risiko i mine ører.

  • Jesper
  • 0
  • 0

Ja måtte det brede sig til hele landet! så vi kan få en upolitiseret debat. Men indtil den jammer har lagt sig her i efteråret er der sikkert ikke nogen muligheder for at komme til orde med mere nyanserede indlæg. Selv her i "Ingeniøren" får man på puklen for at have en anden mening, men det går vel over igen !
Lars

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten