Nordjyder pakker mobilnettet ned i en kuffert

Den nordjyske teleudvikler RTX er begyndt at slå igennem med en pakkeløsning til teleoperatører i den tredje verden. Pakken giver mobil telefoni og trådløs dataadgang til egne, hvor der ikke findes nogen infrastruktur i forvejen.

Den første kunde var et teleselskab i Rumænien, hvor fem byer nu er dækket. Og inden for de seneste måneder er der kommet endnu to sikre kunder i butikken. Først et mexicansk teleselskab, derpå sydafrikanske Skycom Technologies, som får sit telenetværk leveret til september.

Pakken rummer hele infrastrukturen fra den centrale telenetværksforbindelse over basisstationer, repeatere og til brugernes håndsæt og trådløse netkort til pc'er. Den bruger både Wi-fi og Dect i de sidste led ud til forbrugeren.

Det særlige ved ulandspakken er, at den er pålidelig og billig. Det skyldes bl.a., at der benyttes licensfrie radiofrekvenser. Dect-telefoni kører f.eks. på sin egen beskyttede frekvens mellem 1,7 og 1,9 GHz, og Wi-fi bruger det kendte 2,4 GHz-bånd.

Wi-fi bruges til at skabe hotspots til abonnenterne lige omkring basisstationerne, og med særligt antenneudstyr kan den trådløse rækkevidde blive bedre, end hvad vi kender fra de mange små Wi-fi-hotspots herhjemme.

Det er imidlertid de trådløse Dect-telefoner, der får den store udbredelse i både by- og landområder. Ved at opsætte kraftige repeatere i en cirkel omkring basisstationerne kan Dect-telefonerne få forbindelse i en radius af helt op til 8 kilometer om hver repeater.

Da Dect-standarden er konstrueret til stor apparattæthed, er der mulighed for at skalere systemet op til millioner af betalende brugere.

Der er "seamless handover" mellem basisstationerne, så en telefonerende bilist ikke mærker, at hans telefonforbindelse hopper mellem basisstationer, mens han kører.

»Vi har faktisk gode forventninger til vores operatørløsning. Når nu de første kunder ser, at systemet fungerer godt og stabilt, så vil der komme andre kunder i samme region,« siger kommunikationschef Jens Kofoed, RTX.

Fakta: RTX's operatørpakke til udviklingslandene

Operatørpakken er beregnet på den type telekunder, der kaldes Tier 2- og Tier 3. Det er ofte teleselskaber, som har lejet sig ind på et større teleselskabs infrastruktur.

Pakken giver kunderne mulighed for at opbygge deres eget Last-Mil- netværk helt ind til den store softswitch, hvor de er forbundet med det store teleselskab.

Pakken består af en RTX-sammenkobling med softswitchen. Systemet forlænges herfra med f.eks. fiber eller radiolink - hele vejen ud til basisstationerne - gennem et IP-baseret netværk.

Til forskel fra GSM-basisstationer kræver Dect-basisstationer ikke meget netværksplanlægning, fortæller ingeniør Georg Steen Christensen, som er vice president for RTX Network Systems.

»Dect er selvarrangerende. Hvis man mangler kapacitet, sætter man bare flere basisstationer op, og hvis man mangler rækkevidde, sætter man flere repeatere op. Dect-systemet finder selv ud af at vælge de signalveje, der har bedst signal og mindst støj.«

Da Dect-systemer råder over 10 radiokanaler, opdelt i hver 12 timeslots, giver det 120 signalveje per basisstation. Det er mere kapacitet end en tilsvarende, men dyrere, GSM-basisstation.

Systemet rummer også et billing og kan taksere forbruget på hver enkel terminal eller håndsæt.

Men den facilitet, der virkelig imponerer kunderne, er RTX's Mediagateway, som sluttes til systemet lige ved softswitchen. Fra den kan hele netværket nemlig overvåges helt ud i spidserne, og firmwaren kan opgraderes både i basisstationer, repeatere og i de enkelte telefoner.

Emner : Mobil