Nordiske techmedier sammen om støtte til ukrainske kolleger

Journalistteamet på det ukrainske Creators Media Group, der driver tre forskellige tech medier i Ukraine. Billedet er taget seks måneder før krigen brød ud. I dag sidder chefredaktør Vera Chernysh (tredje fra højre bagerst) i Portugal og holder sammen på journalisterne, hvoraf nogle er tilbage i Ukraine, mens andre er spredt ud over Europa. Herfra bedriver de fortsat journalistik til ukrainerne. Illustration: Daniil Pavlov

I det øjeblik russerne rykkede ind i Ukraine, rykkede annoncørerne ud af det ukrainske Creators Media Group, der er en af landets største udgivere af techmedier og står bag medierne Highload, ITC.ua og MC.Today.

Siden har chefredaktør Vera Chernysh kæmpet for at holde mediegruppens i alt 40 journalister på lønningslisten og sikre fortsat udgivelse af medierne - nu med artikler, der har relevans for de ukrainske læsere i en krigstid.

Selv opholder Vera Chernysh sig i Portugal og herfra holder hun kontakten med journalisterne, der i dag er spredt ud over Europa. Flere af dem er fortsat i Ukraine, blandt andet i nogle af værst ramte områder, fortæller hun til Teknologiens Mediehus.

Creators Media Groups forretningsgrundlag hviler normalt på annoncer og advertorials, men med krigens indtræden er tæppet fuldstændig trukket væk under medieforretningen. Vera Chernysh forsøger at holde den i gang via fundraising, så journalisterne kan sikres løn, som er hendes største udfordring lige nu, og fortsætte deres journalistiske arbejde.

Lødig journalistik er særdeles vigtig i en krig, som ikke alene føres med krudt og kugler på slagmarken men også med sandheder og løgne på internettet. Og i vor tid har techjournalister med forståelse for bl.a. moderne våben og cyberkrig en væsentlig rolle.

Derfor er fem nordiske teknologimedier gået sammen om at støtte Creators Medias fundraising. Fra Danmark er det Teknologiens Mediehus og Computerworld. Fra Norge TU og fra Sverige er Ny Teknik med til at støtte økonomisk.

Interesserede kan selv bidrage via dette link