Nordisk rapport: Byg flere elkabler mellem landene - det betaler sig
Europa får brug for nye kabler, der kan lede overskydende strøm fra vedvarende energi hen til forbrugscentrene i Tyskland, Holland og Storbritannien.
Det er de fleste enige om, og nu viser en analyse foretaget for Nordenergi, der er en sammenslutning af de nordiske energiproducenter, at det også vil være en god forretning.
Ifølge rapporten Challenges for Nordic Power, der er udarbejdet af konsulentvirksomhederne Thema og Econ Pöyry, er det primært kablernes evne til at sikre balance i elsystemet, som resulterer i en god business case. Analysens beregninger viser, at et kabel på 1.400 MW vil give en årlig indkomst på mellem 130 og 180 millioner euro i 2020, og det er en konservativt skøn, hedder det.
Årsagen til at Nordenergi gerne ser flere kabler, er naturligvis udbygningen med vedvarende energi, der udgør et særligt problem for de nordiske lande først og fremmest Norge og Sverige. De to lande i forvejen har en meget høj andel af vandkraft, og vindkraftudbygningen vil derfor i stort omfang være overskydende produktion.
Men hvis den øgende nordiske VE-produktion ikke skal gå til spilde eller resultere i meget lave elpriser på engrosmarkedet og dermed trække økonomien væk under elproduktionen i Norden, skal der nye kabler til, der kan lede strømmen fra Norden til det nordvestlige Europa først og fremmest Tyskland.
Her vil nye vindkraftparker nemlig erstatte pensionerede termiske kraftværker, og tyskerne vil stå med et stor behov for at kunne regulere produktionen om ti år, fremhæver rapporten.
Ren lykke er det dog ikke. Ifølge et notat fra Dansk Energi om rapporten er det kommende 3,5 milliarder kroner Cobra-kabel mellem Danmark og Holland ikke inddraget i analysen, og der vil vær en risiko for, at økonomien i kablet forringes af nye transmissionskabler mellem Norge og Holland.
Hvordan og hvor meget er dog usikkert. Generelt fremhæver Dansk Energi, at økonomien i nye kabler er rigtig god, og de penge, som kabler vil tjene ind, kan bruges til nye forbindelser og forstærkninger af det nuværende distributionsnet.
