Nordisk konkurrence til Google Street View

Som Ingeniørens læsere på nettet så skarpsindigt har iagttaget, er en rød Opel Astra med et usædvanligt kamerastativ på taget - Googles Street View-bil - i øjeblikket ved at tage billeder af københavnske gader. Senere fortsætter den til Århus og Odense - men Googles bil forbliver ikke den eneste af sin slags på de danske veje.

Også nordiske Eniro er på vej med sin version af en 'Street View-teknologi', fortæller Eniros danske, administrerende direktør Henrik Dyring.

»Der er en stor interesse for vejkort på nettet. Kort kan bruges intuitivt, og folk kan lide at orientere sig på den lette måde, som kort giver mulighed for. Denne mulighed tilbyder vi allerede på Krak.dk, og det er kun naturligt at udbygge det med Street View,« siger Henrik Dyring.

Hvornår Eniro begynder at køre med fotobilen vil Henrik Dyring ikke lægge sig fast på, men han lover, at det bliver 'snart'.

Kun Eniro-fotos fra Norden

Hvor verdensomspændende Googles Street View i dag allerede dækker store dele af USA, Australien, New Zealand og dele af Europa, vil nordiske Eniro kun dække de nordiske lande ned til den dansk-tyske grænse.

»Til gengæld regner vi med i Norden at have en langt større detaljerigdom på vore kort og flere opdaterede informationer - på dette punkt er vi langt hurtigere end Google,« siger Henrik Dyring.

Dette, mener han, skyldes, at Eniro selv udarbejder kortinfo, mens Google køber deres.

Teknologien bag Eniros og Google Street View bliver sandsynligvis den samme. Googles bil baserer sig ifølge entusiastsites på nettet på et kamera-system med op til 11 linser fra producenten Immersive Media. Kameraet tager 30 billeder i sekundet af høj opløsning, således at resultatet ses som en højopløselig digital video 360 grader horisontalt og 180 grader vertikalt, som man kan spole frem og tilbage i.

På den bil, der kører rundt for Google, er monteret 9 k ameraer og fire 2D-scannere, som ifølge ing.dk-læser Jakob Køster scanner omgivelserne i 2D.

»Men når man foretager flere på hinanden følgende 2D-scanninger og kender afstanden mellem scanningerne, kan man sammensætte dem til en slags 2,5D billede af bygningerne. Samtidigt kan man lægge billeder fra kameraerne ind oveni, og dermed vise bygningen som den ser ud i en tilnærmet 3D-udgave,« siger Jakob Køster.

Scannerne er efter hans vurdering LMS 291 fra Sick. De tre scannere kan 'se' 180 grader i ét plan ud fra deres montering. Den forreste skyder vandret, mens scannerne på siderne skyder lodret.

Eniros formål med at lancere Street View er ifølge Henrik Dyring at generere mere trafik til krak.dk, hvor kortene ligger. Ifølge direktøren for Googles danske afdeling, Peter Friis, er der imidlertid ingen forretningsmodel med Google Streetview.

»Men det passer godt til vores mission om at gøre al information tilgængelig og søgbar. Og som sådan er det et godt produkt. Det er en ekstra dimension af Google Maps,« siger Peter Friis, der ikke vil komme ind på de tekniske detaljer bag Googles løsning.