Nordisk gennembrud for talegenkendelse

Efter flere års skandinavisk stilstand inden for computerbaseret talegenkendelse, vil IBM og Nordisk Språkteknologi (NST) levere produkter til generel dansk talegenkendelse. Det er et gennembrud efter mange års håb om talegenkendelse til danske computerbrugere.
Direktør Bente Maegaard, Center for Sprogteknologi (CST), glæder sig over nyheden. CST er en offentlig institution, som skal sikre god sprogteknologi til danske brugere.

»Det er simpelthen alle tiders. Vi savner et produkt med en bred talegenkendelse på dansk. Hidtil har ingen af de store producenter villet binde an med det,« siger hun.

Bente Maegaard understreger, at generel talegenkendelse er nødvendigt for det danske sprog.

At tale med computeren har været it-branchens drøm i 30 år. IBM og NST vil gøre det til en nordisk realitet. (Foto: Casper Dalhoff) Illustration: Casper Dalhoff

»Kulturministeriet kræver, at der skal tekstes til døve og at svagtseende og blinde får tekniske hjælpemidler som talesyntese og genkendelse,« siger hun.

IBM's salgschef for voice-systemer i Norden, Geir Nøklebye, forventer, at produkterne finder vej til hylderne i almindelige computerbutikker efter nytår.

»Vi regner med, at det danske sprogmodul er færdigudviklet her til efteråret. Realistisk set kan vi have et sprogmodul til diktering klar til danske pc-brugere i løbet af første halvår 2004,« siger han.