Nordic Harvest producerer grøntsager på hylder: »Uden maskiner skulle vi have 150 arbejdere ansat«

Plus20. februar 2021 kl. 16:009
Nordic Harvest producerer grøntsager på hylder: »Uden maskiner skulle vi have 150 arbejdere ansat«
Nordic Harvest holder til i en lagerhal i Taastrup ved København, hvor der dyrkes spinat, mynte og andre urter i enorme reoler med kunstig belysning og algorimestyring af en række parametre. Illustration: Hjalte Josefsen.
Det vertikale landbrug er i konstant udvikling for at holde omkostningerne nede. Nordic Harvest er ingen undtagelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fødevarer Nordic Harvest producerer grøntsager på hylder

Lagerhallen er indhyllet i et lilla skær fra tusindvis af små lysdioder, og luften er tung som i et drivhus. På gulvet arbejder mennesker og maskiner sammen om at imitere landmandens oldgamle proces fra plantning af frø til høstning af afgrøde.

Virksomheden Nordic Harvests vertikale landbrug i Taastrup dyrker spinat, mynte og andre urter. Men planterne gror i enorme reoler i stedet for i jorden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
24. februar 2021 kl. 17:02

"Selvom Nordic Harvests produkter taber i priskonkurrencen til landbruget,..." »Når vi har bevist, at business casen fungerer, Altså de er endnu ikke konkurrencedygtige i forhold til traditionelt landbrug!

7
23. februar 2021 kl. 11:36

Umiddelbart ser det ud til at de fleste miljøpåvirkninger ved denne produktionsform vil være mindre end de tilsvarende fra konventionelt landbrug,..

Man må håbe, at landbruget, politikere og provins-Danmark kender deres besøgelsestid. Altså miljø- og teknologisk oprustning, drevet af skrappe, tidssvarende miljøkrav i provinsen. Ellers vil storbyerne vel udkonkurrere provins og landområder endnu mere på sigt, når man ikke længere behøver landareal til fødevareproduktion.

6
23. februar 2021 kl. 11:20

Ja, og CO2 regnskab, LCA og hvad det hedder. Skulle jo gerne vise fine præstationer når færdigudviklet. Ellers taber man på gyngerne, hvad man vandt på karussellerne.

Umiddelbart ser det ud til at de fleste miljøpåvirkninger ved denne produktionsform vil være mindre end de tilsvarende fra konventionelt landbrug, herunder ikke mindst nogle af de væsentligste, som fx. arealforbrug, CO2, ødelæggelse af muldlaget, sprøjtegift i miljø og grundvand samt "nærringsstoffer" i søer, åer, fjorde og havet). Undtagelserne syntes at være energiforbruget, samt materialeforbruget til "produktionsanlæggene". I moderne landbrug anvendes dog ofte fossildrevne landbrugsmaskiner, mens energiforbruget til dyrkning i haller er elektricitet, som principielt kan komme 100% fra VE, så selv hvis energiforbruget er større, kan miljøpåvirkningerne herfra sagtens være mindre (eller endda tæt på nul).

4
23. februar 2021 kl. 09:11

Selvom Nordic Harvests produkter taber i priskonkurrencen til landbruget..

Politikerne kunne kræve, at konventionelle landbrugsprodukter blev afgiftsbelagt og mærket jf. deres eksterne miljøbelastning og indhold af fx pesticidsporstoffer. Så ville miljøvenlige produkter selvsagt klare sig bedst, også på pris.

For år siden fik en tv-kanal mærket nogle fødevarer i køledisken med 'indeholder stråforkorter', og sjovt nok valgte kunderne alternativerne - helt af sig selv.

Underligt, at politisk flertal fortsat bidrager til at belønne og camuoflere forurenerne.

3
22. februar 2021 kl. 08:33

Deres grøntsager er stadig for dyre, og hvad gør de med ders affald og hvor kommer gødning fra. Hvor meget frilandsjord har de brug for?

For dyre i forhold til hvad? Ideen er at minimere arealforbruget til dyrkning, vandforbrug og mængden af gødning, samt helt undgå pesticider, og dermed minimere/undgå de kedelige påvirkninger som konventionelt landbrug og til dels også økologisk landbrug har på den omgivende natur, grundvand etc. Desuden åbner det - groft sagt - op for at "landmænd" ikke længere behøver bo på landet, men har mulighed for for at bo i eller ved byen hvis de har lyst. Jeg er tilbøjelig til at sige at der er tale om to meget forskellige typer produkter, som ikke direkte kan sammenlignes. Personligt ville jeg klart være villig til at betale ekstra for disse produkter, ligesom jeg også ofte gør når jeg køber økologisk.

2
21. februar 2021 kl. 11:29

Deres grøntsager er stadig for dyre, og hvad gør de med ders affald og hvor kommer gødning fra. Hvor meget frilandsjord har de brug for?

1
21. februar 2021 kl. 09:09

Det ville være interessant at få oplyst kwh forbrug for et kg salat her versus på friland.