Fødevarer Nordic Harvest producerer grøntsager på hylder
Lagerhallen er indhyllet i et lilla skær fra tusindvis af små lysdioder, og luften er tung som i et drivhus. På gulvet arbejder mennesker og maskiner sammen om at imitere landmandens oldgamle proces fra plantning af frø til høstning af afgrøde.
Virksomheden Nordic Harvests vertikale landbrug i Taastrup dyrker spinat, mynte og andre urter. Men planterne gror i enorme reoler i stedet for i jorden.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
"Selvom Nordic Harvests produkter taber i priskonkurrencen til landbruget,..." »Når vi har bevist, at business casen fungerer, Altså de er endnu ikke konkurrencedygtige i forhold til traditionelt landbrug!
Vil kunne betale sig for dem, at producere noget af strømmen selv - f.eks. solceller, eller en vindmølle?som principielt kan komme 100% fra VE, så selv hvis energiforbruget er større, kan miljøpåvirkningerne herfra sagtens være mindre (eller endda tæt på nul).
Umiddelbart ser det ud til at de fleste miljøpåvirkninger ved denne produktionsform vil være mindre end de tilsvarende fra konventionelt landbrug,..
Man må håbe, at landbruget, politikere og provins-Danmark kender deres besøgelsestid. Altså miljø- og teknologisk oprustning, drevet af skrappe, tidssvarende miljøkrav i provinsen. Ellers vil storbyerne vel udkonkurrere provins og landområder endnu mere på sigt, når man ikke længere behøver landareal til fødevareproduktion.
Umiddelbart ser det ud til at de fleste miljøpåvirkninger ved denne produktionsform vil være mindre end de tilsvarende fra konventionelt landbrug, herunder ikke mindst nogle af de væsentligste, som fx. arealforbrug, CO2, ødelæggelse af muldlaget, sprøjtegift i miljø og grundvand samt "nærringsstoffer" i søer, åer, fjorde og havet). Undtagelserne syntes at være energiforbruget, samt materialeforbruget til "produktionsanlæggene". I moderne landbrug anvendes dog ofte fossildrevne landbrugsmaskiner, mens energiforbruget til dyrkning i haller er elektricitet, som principielt kan komme 100% fra VE, så selv hvis energiforbruget er større, kan miljøpåvirkningerne herfra sagtens være mindre (eller endda tæt på nul).Ja, og CO2 regnskab, LCA og hvad det hedder. Skulle jo gerne vise fine præstationer når færdigudviklet. Ellers taber man på gyngerne, hvad man vandt på karussellerne.
Det ville være interessant at få oplyst kwh forbrug for et kg salat her versus på friland.
Ja, og CO2 regnskab, LCA og hvad det hedder. Skulle jo gerne vise fine præstationer når færdigudviklet. Ellers taber man på gyngerne, hvad man vandt på karussellerne.
Selvom Nordic Harvests produkter taber i priskonkurrencen til landbruget..
Politikerne kunne kræve, at konventionelle landbrugsprodukter blev afgiftsbelagt og mærket jf. deres eksterne miljøbelastning og indhold af fx pesticidsporstoffer. Så ville miljøvenlige produkter selvsagt klare sig bedst, også på pris.
For år siden fik en tv-kanal mærket nogle fødevarer i køledisken med 'indeholder stråforkorter', og sjovt nok valgte kunderne alternativerne - helt af sig selv.
Underligt, at politisk flertal fortsat bidrager til at belønne og camuoflere forurenerne.
For dyre i forhold til hvad? Ideen er at minimere arealforbruget til dyrkning, vandforbrug og mængden af gødning, samt helt undgå pesticider, og dermed minimere/undgå de kedelige påvirkninger som konventionelt landbrug og til dels også økologisk landbrug har på den omgivende natur, grundvand etc. Desuden åbner det - groft sagt - op for at "landmænd" ikke længere behøver bo på landet, men har mulighed for for at bo i eller ved byen hvis de har lyst. Jeg er tilbøjelig til at sige at der er tale om to meget forskellige typer produkter, som ikke direkte kan sammenlignes. Personligt ville jeg klart være villig til at betale ekstra for disse produkter, ligesom jeg også ofte gør når jeg køber økologisk.Deres grøntsager er stadig for dyre, og hvad gør de med ders affald og hvor kommer gødning fra. Hvor meget frilandsjord har de brug for?
Deres grøntsager er stadig for dyre, og hvad gør de med ders affald og hvor kommer gødning fra. Hvor meget frilandsjord har de brug for?
Det ville være interessant at få oplyst kwh forbrug for et kg salat her versus på friland.