Nordens største solcelleanlæg åbner i København
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nordens største solcelleanlæg åbner i København

2.932 solpaneler skal tilsammen udgøre Nordens største solcelleanlæg, der bliver indviet den 30. april på rensningsanlægget Damhusåen i Sydhavnen, København.

Den spildevandsrensende virksomhed Lynettefællesskabet lægger grund til anlægget, der får en samlet effekt på 777 kW. Det vil årligt producere 740.000 kWh solcellestrøm, oplyser virksomheden. Det svarer til 225 husstandes årlige elforbrug.

»Som miljøvirksomhed er vi naturligvis stolte over at kunne udvise et godt eksempel. Etablering af solcelleanlægget er en fornuftig investering, samtidig med at det gavner CO2-udslippet, så vi glæder os over, at en væsentlig del af vores strøm nu genereres uden at belaste miljøet,« siger Torben Knudsen, direktør i Lynettefællesskabet.

I den seneste tid har der været virak om store solcelleparker, der har været planlagt flere steder i landet. Energiforligets partier og klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) foretog derfor en lynjustering af loven om støtte til solceller, der markant forringede afregningsprisen for en times ubrugt strøm, hvis anlægget er større end 6 kW. Det skete for at lukke solcellefesten, som var på sit højeste i efteråret, og som truede med at trække for mange milliarder ud af statskassen.

Lynettefællesskabets solcelleanlæg. Illustration: kasters.dk

Lynettefællesskabets plan er dog at aftage strømmen selv, og derfor påvirkes forretningen ikke af den forringede støtte. Investeringen er samtidig kommet i stand ved hjælp af et EU-tilskud på seks millioner kroner.

Det store anlæg forventes at skulle dække 10 procent af virksomhedens årlige strømforbrug, og dermed skulle investeringen være tjent hjem igen efter 13 år.

På den politiske front er der også stor tilfredshed med solcellerne:

»Lynettefællesskabets solcelleanlæg er et godt initiativ. Jeg håber, at andre virksomheder vil foretage lignende investeringer og dermed hjælpe København med at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025,« siger Ayfer Baykal (SF), der ud over at være teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune er bestyrelsesformand for Lynettefællesskabet.

Lynettefællesskabet er Danmarks største virksomhed inden for spildevandsrensning, der foruden anlægget Damhusåen ejer rensningsanlægget Lynetten. De to anlæg renser vand for 1,1 millioner mennesker i otte kommuner.

Det er rart at se flere og flere investerer i solcelle anlæg. Desværre bliver der bare misbrugt rigtig meget god jord til at sætte anlæggene op på, istedet for at bruge alle de hus-, lejligheds-, fabriks-, og offentlige bygningstage. For ved at sætte solceller på tagene istedet for at plasterer bygge grunde til, ville effekten og transporten blive meget kortere.

  • 1
  • 4

Man kunne også sætte en gammel 500 kW vindmølle op, og få en dobbelt så stor årligt energiproduktion.
Solcelleparker er sjældent særligt imponerende.

Mvh
Anders Lund

  • 9
  • 0