Nordens Atlantis kan gemme sig ved Doggerbanke

10. maj 2019 kl. 16:0210
Nordens Atlantis kan gemme sig ved Doggerbanke
Illustration: Allexxandar, BigStock.
Forskere er i gang med at undersøge, hvordan det forhistoriske land Doggerland har set ud. De håber ikke blot at lave en tredimensionel kortlægning, men også at kunne bevise, at fortidens mennesker har boet på det nu oversvømmede område.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskere vil kortlægge, hvordan Doggerland mellem England, Belgien, Holland og Danmark har set ud i fortiden, før området blev oversvømmet for 8-10.000 år siden.

Formålet er udover at kortlægge datidens floder, søer og bakker også at finde DNA-levn fra planter og dyr, skriver The Guardian.

»Hvis det lykkes, vil det være første gange nogen har fundet beviser på, at der levede mennesker dybt under Nordsøen. Det ville i sandhed være unikt. Det ville være ny viden om, hvad der i virkeligheden er et tabt kontinent,« siger arkæologiprofessor Vincent Gaffney fra University of Bradford til The Guardian.

En nål i en høstak

I onsdags satte en 11-dages ekspedition i gang med både belgiske og britiske eksperter ombord. Forskerne kommer ikke til at gå på havbunden for at lede med lys og lygte efter gamle potteskår, men kommer i stedet til at tage prøver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gaffney er overfor The Guardian optimistisk, men understreger stadig, at der stadig er brug for lidt held med at finde de rigtige beviser, før drømmen om at kortlægge Doggerland kan gå i opfyldelse.

Det skyldes, at prøverne bliver indsamlet med en 1-meter lang spand, mens hele området er på størrelse med Holland. Så det er som at finde en nål i en høstak.

Tidligere fund peger dog forskerne i retning af specifikke steder, hvor de antager, forhistoriske mennesker har boet for 6.000 år siden.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
13. maj 2019 kl. 00:43

Var Doggerland landfast med Danmark? Holland? England?

Ja, og via Danmark med Sverige; det var en sammenhængende landmasse indtil oversvømmelsen, da smeltevand hævede havniveauet generelt, samtidig med at smeltevand fra den nuværende Østersø (Baltiske Ocean) gennembrød landet, som afspærrede den Østersø sydlige og dermed skabte Øresund.

i hele eller del af dets eksistens?

Se dette oversigtskort med omtrentligeårstal hvor man kan se, at i den seneste fase for o. 7.000 år siden, var Doggerland næsten en ø.

En kort video på youtube viser det omtrentlige forløb

8
12. maj 2019 kl. 21:42

Interessant, men for meget halv forklaring, så jeg vil gerne vide: Var Doggerland dækket af is under sidste istid? I hvor lang tid var Doggerland isfrit, inden det blev oversvømmet? Var Doggerland landfast med Danmark? Holland? England? i hele eller del af dets eksistens? I hvor høj grad var disse områder beboede mens Doggerland eksisterede? Efter hvad jeg ved var der ikke egentlige byer i stenalderen heromkring, men kun nogle bopladser, så det er vel også hvad man kan gøre sig håb om at finde spor efter derude. Og selv om de har været der, kræver det virkeligt held at finde.

7
12. maj 2019 kl. 18:58

Citat fra artiklen: "Det ville være ny viden om, hvad der i virkeligheden er et tabt kontinent,« siger arkæologiprofessor Vincent Gaffney fra University of Bradford til The Guardian."

“That would be new knowledge of what is really a lost continent.”

Vesterhavet har et areal på ca. 575.000 km².

Selv med den bedste vilje af verden er der ikke plads til noget, som kan betegnes som et kontinent. Det allermindste eksemplar i den kategori er Australien med et areal på 7.617.900 km²; subsidiært er Australien en del af kontinentet Oceanien på lidt over 9.000.000 km²

Skomager bliv ved din læst og arkæolog bliv ved dine menneskelige artifakter, for geologi er ikke en del af jeres "ressortområde".

3
11. maj 2019 kl. 16:26

Mennesket(og neandertalere) er vandret med disse dyr, som nomader.

Jeg ved godt, at der i moderne mennesker er lidt neanderthaler, men artiklen handler om Doggerbanke for 6.000 år siden, og så vidt jeg ved, så uddøde neanderthalerne for ca 30.000 år siden? Bydannelser er over 6.000 år gamle. Jeriko feks er ca 11.000 år, så principielt set, kunne der godt have været mindre bysamfund derude i Nordsøen.

Mvh Bjørn

2
11. maj 2019 kl. 15:12

Dengang var der efter årstiderne en stor vandring af store, nu uddøde, byttedyr. Mennesket(og neandertalere) er vandret med disse dyr, som nomader. Derfor kan der kun være tale om midlertiddige bopladser med bål. Bosættelser måske i huler, for vinter/sommer ophold.

1
11. maj 2019 kl. 11:21

#Hvis det lykkes, vil det være første gange nogen har fundet beviser på, at der levede mennesker dybt under Nordsøen. Det ville i sandhed være unikt.# Nu var der heller ikke nogen Nordsø ved slutning af den seneste istid. Nordsøen opstod som en følge af isens tilbagetrækning. Den global vandstand steg med ca 70 til 120 m. "Nordens Atlantis" bliver ikke nævnt af The Guardian og jeg anser det for meget usandsynligt, at der har eksisteret bosættelser af den karakter nogensinde i Doggerlandet.