

Pludselige udslag på seismografer og bobler på havoverfladen ved Bornholm vidnede den 26. september om, at noget helt vildt var sket på havbunden.
Hvor vildt er forskerne først langsomt ved at danne sig et billede af.
Nu kan danske, polske og tyske forskere løfte sløret for en ny del af fortællingen om Nord Stream-sprængningerne.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hej Thomas: Sennepsgas udgør - iflg rapporten - 2,3 ton af det resuspenderede materiale, så ja flere tons. Ikke desto mindre udgør sennepsgassen kun 0,00001 % af det toksiske bidrag til havmiljøet (hvor fx TBT udgør 51,6 %). Men ja - vinklingen er jeres at bestemme, men efter min mening er der større problemer i dette end de gamle kampstoffer.
Man kan jo altid diskutere, hvad overskriften skal fokusere på. Men ophvirvlingen af giftgasser jo en sjældenhed. Vi har jo masser af bly og kviksølv andre steder. Men der er ikke mange steder med krigsgasser. Derfor denne vinkling. Bemærk, at der er tale om 34 ton krigsgasser, der er hvirvlet op. Størstedelen af dog ikke sennepsgas, men arsen-baseret krigsgas og/eller anden. Sennepsgasserne udgør dog en ret væsentlig del, så der er i den grad tale om tonsvis.
Overskriften har fokus på sennepsgassen. Iflg. rapporten er langt den største del af miljøeffekterne nu relateret til spredning af sediment med indhold af ikke-kampstoffer, idet bly og TBT (tributyltin) har udgjort 3/4 af "the total mixture toxicity contributions".