Nord Stream 1 lukket for gas: Canada frigiver gasturbine fra sanktioner

Plus11. juli 2022 kl. 10:5335
Nord Stream 1 lukket for gas: Canada frigiver gasturbine fra sanktioner
I Lubmin i Nordtyskland er gasforsyningen fra Rusland gået i stå til morgen på grund af vedligeholdelsesarbejde. Illustration: Jens Bttner/AP/Ritzau Scanpix.
De tyske myndigheder er bekymret for, at forsyningen ikke bliver genoprettet på grund af krigen i Ukraine.
Artiklen er ældre end 30 dage

Til morgen, klokken 6.00 mandag, blev gastilførslen fra Rusland til Tyskland lukket.

Strømforsyningen til Nord Stream 1 skal blandt andet tjekkes og repareres eller rekalibreres, og derudover skal der foretages softwareopdateringer, skriver flere tyske medier.

Det russiske Gazprom forsyner tyskerne med 55 bcm gas per år gennem den 1.224 kilometer gasforbindelse, der går fra Vyborg i det nordvestlige Rusland gennem Østersøen til Lubmin i Tyskland.

Ifølge Gazprom så vil vedligeholdelsen vare i ti dage frem til den 21. juli.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
35 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
44
18. juli 2022 kl. 21:45

Diskutionen om hvorvit Ukrine falder og bliver besat af rusland er jo ret hypotetisk idet vi intet aner om hvad der sker.

Det mest katastrofale er at se i nyhederne. iI nyhederne er det ganske tydeligt at det er langt mere alvorligt at nogle personer misser ferien sydpå end at der bombes og myrdes i Ukrine, det er tilsyneladende ikke længere noget som rager os en paps... ---desværre.

Den totale mangel på dækning af krigen og dens grusomheder, er formodentlig den største støtte Putin kan gives. Dansk presse støtter hermed efter bedste evne Putin.

43
18. juli 2022 kl. 17:40

Hej Jens Arne Hansen

Er det ikke dig der er meget langt fra virkeligheden når du ikke vil se i øjnene at årsagen til miseren i Tyskland er at VE simpelthen ikke leverer som forventet. Det kan vi ignorere i lille Danmark med et par forlængerledninger til naboerne, det går bare ikke i det meget større Tyskland. Så nu hvor gasafhængigheden af Putin er afsløret er man i fuld fart på vej tilbage til kul.

For det første er det 16 år med borgerlige tyske regeringer, Tysklands "blå stue", som ikke har udbygget VE tilstrækkeligt.

For det andet er måske ikke gasafhængigheden af Putin direkte men afhængigheden af fossil brændsel "afsløret" for længe siden. For eksempel i 2008 lufter Anders Fogh Rasmussen bekymringen i sin tale til Venstres landsmøde og han komme rogså med løsningen: "Og vi har sat ambitiøse mål om at fordoble andelen af vedvarende energi frem mod 2025. Vi ved alle sammen, at Danmark er førende inden for vindenergi. Og derfor er det selvfølgelig oplagt, at det bliver vi ved med at udbygge. Men vi skal også have et åbent sind over for andre vedvarende energier. Det kan fx være solenergi. Det kan være bioenergi, biomasse, biobrændsler. Det kan være bølgekraft."

41
18. juli 2022 kl. 10:57

Takket være USA, der har presset på med indæmning og undergravning af Rusland

Skulle vi ikke sådan principielt fastholde at naturligvis er der fejl på begge sider og det var helt i orden at diskutere det frem til 23. februar og måske igen når freden engang har sænket sig, men lige nu hvor Putins Rusland har overfaldet et naboland og startet en brutal krig så er der ikke plads til nuancer, så må man støtte sin egen side ubetinget, ignorere modpartens propaganda, og så tage diskussionen bagefter?

39
18. juli 2022 kl. 10:28

Man skal være meget langt fra virkeligheden</p>
<p>Er det ikke dig der er meget langt fra virkeligheden når du ikke vil se i øjnene at årsagen til miseren i Tyskland er at VE simpelthen ikke leverer som forventet. Det kan vi ignorere i lille Danmark med et par forlængerledninger til naboerne, det går bare ikke i det meget større Tyskland. Så nu hvor gasafhængigheden af Putin er afsløret er man i fuld fart på vej tilbage til kul.

Ja, og så er der realiteterne i USA - alt pegerpå en kollaps af USAs hegemoni og EUs gas og olieforsyninger. Takket være USA, der har presset på med indæmning og undergravning af Rusland m. fl. siden Sovjetunionens fald. Sanktioner, boykot, NATO udvidelse henover hovedet på EU - Merkel og Sarkoztý protesterede i 2008 mod vedtagelsen, som USA gennemtvang om at man ville have Georgien og Ukraine som NATOmedlemmer på længere sigt og Victoria Nuland, den gale neokonservative viceudenrigsmninister for Østeuropa blev jo afsløret i at støtte kup i Ukraine etc etc. ) De fartblinde og stokdøve USA neokonservative fortsatte parademarchen mod den endelige opløsning af USAs dominans med alle midler .., som illustreret meget godt her:https://www.mintpressnews.com/wp-content/uploads/2022/07/Untitled-design-13.png

Tyskeren gider ikke være med mere - de har jo presset frigivelsen af turbinen igennem som først bliver leveret om et par uger endda, men der er jo stadig spørgsmål om hvad der sker fremover med andre turbiner til Nord Stream som er indleveret til reparation og opgradering på Siemens fabrik i Canada ...der er ikke givet nogen garanti fra Canada (læs USA!)om dette sprørgsmål ... Så hvorfor kan man ikke bare åbent erklære at der ikke bliver restriktioner på vedligehold af disse turbiner fremover, så ville bolden jo være spåillet over i russernes lejr... I stedet kommer man med påstande om at EU (eller tyskerne) ikke kan udelukke at der ikke bliver leveret gas selv når den manglende turbine er installeret om nogle uger...Hvad med selv at give russene betingelserne for at kunne levere gas?

38
18. juli 2022 kl. 10:19

Så nu hvor gasafhængigheden af Putin er afsløret er man i fuld fart på vej tilbage til kul.

Der er ikke noget der er afsløret andet end din retorik når du bruger den slags udtryk. Hvis du finder en tilfældig tråd om eksempelvis Nord Stream 2, så ser du ikke andet end kritik af tyskernes satsning på gas. Hvis nogen taler for gas i disse tråde, så er det ironisk nok dine venner fra klimarealisme som ikke så (ser?) noget problem i at gøre sig afhængig af Rusland.

Tyskernes genstart af kulkraft er midlertidig. Det eneste positive ved krigen er at nu kommer der endelig fuld fart på udrulning af vedvarende energi. Tyskerne kommer til at droppe gas (og kul) for at installere varmepumper og vindmøller. Det er eneste teknologi der kan aktiveres hurtigt nok og samtidig det billigste.

37
18. juli 2022 kl. 10:10

Man skal være meget langt fra virkeligheden

Er det ikke dig der er meget langt fra virkeligheden når du ikke vil se i øjnene at årsagen til miseren i Tyskland er at VE simpelthen ikke leverer som forventet. Det kan vi ignorere i lille Danmark med et par forlængerledninger til naboerne, det går bare ikke i det meget større Tyskland. Så nu hvor gasafhængigheden af Putin er afsløret er man i fuld fart på vej tilbage til kul.

Et øjebliksbillede fra electricitymap lige nu viser en andel af kul på 30%, sol og vind tilsammen på kun 20% og gas stadig over 10%! Så sol og vind yder hver kun omkring 10% af den installerede effekt! Billigt, men desværre i realiteten ubrugeligt på grænsen til at man kan kalde investeringerne i sol og vind for spildt!

36
18. juli 2022 kl. 07:18

"Klimarealisme", men synes da at de gør det godt

Jeg kan ikke helt finde ud af, om du troller, eller du rent faktisk er teknisk afkoblet fra virkeligheden, at du mener, hvad du skriver. Situationen er i hvert fald den, at du aldrig leverer noget faktuelt til debatterne - kun retorik. Det giver ingen troværdighed på et teknisk videnskabeligt forum.

Men nej: Klimarealisme.dk gør det ikke godt - på nogen måde. For det første demonstrerer de gang på gang, at de simpelthen ikke forstår fysikken bag det, de skriver, og for det andet evner de ikke en gang at udbrede deres (usande) budskab til mere end ca. 1000 abonnenter - så på alle måder en fiasko ?.

Man kan så spørge sig selv, hvorfor du føler dig tiltrukket af et helt igennem usandt narrativ? - men måske fordi:

erkendelse kan tage tid og måske har du brug for meget mere tid

Eller måske fordi du demografisk passer perfekt ind i klimarealisme.dk: De benytter sig jo primært af for længst pensionerede kilder uden faglig baggrund inden for klima.

35
18. juli 2022 kl. 06:21

Jeg er hverken medlem af foreningen "Atomkraft, jatak" eller "Klimarealisme", men synes da at de gør det godt så kunne da godt finde på at støtte dem ?

@ Jens Arne

Så hører du nok mere til på deres Facebook sider, og ikke en faglig debat side som ing.dk. Klimarealisme er det ikke værd end at kommentere mht. viden om energi. og f.eks. har atomkraft ja tak gruppen et opslag et opslag der hedder: 'Bliv klimaklog på fem minutter' men retteligt burde hedde "Bliv klimadum på fem minutter" For igen påstår foreningen at nye Atomkraftværker er billige i EU (LCOE: 43 EUR/MWh) - det er der bare ikke andre der er enige i. Det Internatationale Energiagentur (IEA) har lavet eflere rapporter som angiver prisen til langt over 100 $/MWh altså mere end dobbelt så meget ved danske forhold! Og når det netop vedtagne energiforlig er implementeret, så vil kapacitetsfaktoren for atomkraft nå ned omkring 25% og prisen for atomkraft over 200 $/MWh. https://www.iea.org/reports/projected-costs-of-generating-electricity-2020?fbclid=IwAR0Newy3W3Nen0vEM3Mzf-sCMHNqO2qxxBTUOSJCG45bPWTeQFGEZgHp4zsIstedet for at glæde sig over, at den vedvarende energi i EU overhalede den fossile i elektricitetsproduktionen i 2020 og at Danmark var et af de lande i verden der producerer mest grøn strøm. Så argumentere man med at strømmen kun er en mindre del af energiforsyningen, uden at erkende at atomkraft har det samme problem. ..
Man skal være meget langt fra virkeligheden for at kunne støtte sådanne grupper. .

32
18. juli 2022 kl. 00:59

Jeg skal undlade at kommentere dine bortforklaringer, erkendelse kan tage tid og måske har du brug for meget mere tid ?

Er der andre end dig og dine, der væver videre om atomkraft?

Hivs du med mig og mine mener mig og en del af IDA's repræsentantskab, EU og IEC så må jeg desværre skuffe dig, jeg har intet med nogen af dem at gøre, jeg udtrykker blot mine meninger udfra min baggrund og erfaringer med energiteknik!

Jeg er hverken medlem af foreningen "Atomkraft, jatak" eller "Klimarealisme", men synes da at de gør det godt så kunne da godt finde på at støtte dem ?

31
17. juli 2022 kl. 22:07

Hej Jens Arne Hansen

Det var jo netop da sådanne fiktive regnearksøvelser mødte virkeligheden at det gik så galt at vi igen har en krig midt i Europa!

Du må lige uddybe hvorledes en udrening, der dokumeterer at vi med udbygning af VE og dermed gøre os uafhængige af russisk gas, kan gøre os afhængig af russsik gas og dermed, som du skriver, bibringe Putin den vildfarelse at han kan slippe godt fra invasionen af Ukraine.

For mens de fastholdt Tyskland i illusionen om at VE leverede som lovet og deres "Energiewende" var en succes, så var det i virkeligheden Putins gas der i stadig højere grad holdt samfundet kørende efterhånden som man lukkede kul- og atomkraft.

Tyskerne troede trods alt ikke mere på illusionen end at de pressede på for at naturgas skal være del af EUs grønne taksonomi.

Det er derfor jeg bruger overskriften "Ynkeligt!" om tyskernes optræden for man burde straks efter 24. februar have erkendt situationen og selv lukket for gassen som nu finansierede krigen, og nu stadig flere måneder efter ikke har taget sig sammen til det, mens mennesker dør i tusindvis i krigen!

Tyskland borgerlige regeringer, Tysklands "blå stue", har ikke lukket gassen endsige skruet ned siden annekteringen af Krim. Jeg forstår du mener at tyske rød grønne regeringer er dygtigere og mere handlingsdygtige end borgerlige regeringer, det er både rigtigt og sympatisk tænkt, men se blot på det postyr den danske regering fik ud af at tage den rigtige beslutning og handle på dette i forbindelse med corona og mink.

Og galskaben fuldendes af at man væver videre om atomkraft som man ikke kan få sig selv til at genstarte!

Er der andre end dig og dine, der væver videre om atomkraft?

Tænk hvis tyskerne havde set virkeligheden i øjnene og selv havde udvundet deres gas i stedet for at forlade sig på fantasiregneark som ovennævnte!

For det første bør du komme med en underbygget substantiel kritik inden du kalder Søren Lunds udregening for "fantasiregneark".

For det andet burde tyskerne have set virkeligheden i øjnene og ageret i henhold til dette. Jeg ved ikke hvad gas de skulle have udvundet, men uanset skal du så adressere dette til 16 år med borgerlige tyske regeringer, Tysklands "blå stue".

Hvor er det ynkeligt, at skyde skylden på dem der skal løse problemet.

30
17. juli 2022 kl. 19:57

Og med tak til Søren Lund.</p>
<p>Jeg har brugt lidt af min påske på at lege med data fra <a href="https://energy-charts.info/">https://energy-charts.info/</a&gt;, og udviklet følgende Excel-værktøj, til at imødegå de sædvanlige kommentarer om at "vinden varierer" og "hvor skal energien komme fra, når det er mørkt og vinden ikke blæser".

@ Niels Peter Jensen

Det var jo netop da sådanne fiktive regnearksøvelser mødte virkeligheden at det gik så galt at vi igen har en krig midt i Europa!

For mens de fastholdt Tyskland i illusionen om at VE leverede som lovet og deres "Energiewende" var en succes, så var det i virkeligheden Putins gas der i stadig højere grad holdt samfundet kørende efterhånden som man lukkede kul- og atomkraft. Og i modsætning til tyskerne gennemskuede han desværre narreværket og så hvor afhængige af ham tyskerne var blevet!

Ansvaret for krigen er naturligvis Putins, men tyskernes letsindighed bibragte ham den vildfarelse at han kunne slippe godt fra den. Det er derfor jeg bruger overskriften "Ynkeligt!" om tyskernes optræden for man burde straks efter 24. februar have erkendt situationen og selv lukket for gassen som nu finansierede krigen, og nu stadig flere måneder efter ikke har taget sig sammen til det, mens mennesker dør i tusindvis i krigen! Oven i det er de grønne så hændervridende i fuld gang med at genstarte kulkraftværker så de fremover kan udfylde hullet mellem forventningerne til VE og virkeligheden i stedet for gassen. Og galskaben fuldendes af at man væver videre om atomkraft som man ikke kan få sig selv til at genstarte!

Tænk hvis tyskerne havde set virkeligheden i øjnene og selv havde udvundet deres gas i stedet for at forlade sig på fantasiregneark som ovennævnte!

29
17. juli 2022 kl. 15:39

Hej Jens Arne Hansen

Hvor er det dog ynkeligt at Tyskland er kommet i den situation - der er krig og Tyskland betaler fjenden for gas og er med til at finansiere krigen!</p>
<p>Så hvis ikke de tyske vælgere sætter de grønne på porten ved næste valg efter at deres politik har fejlet så katastrofalt så står verden sgu ikke længere!

Valget hvor regeringsskiftet skete var 8/12-21.

Så det er 16 år med borgerlige regeringer, der har bragt Tyskland i de situation Tyskaland er i. Så det er Tysklands "blå stue", der har skylden og nu er det "de grønne" der skal rage kastanierne ud af ilden.

Hvor er det ynkeligt, at skyde skylden på dem der skal løse problemet.

15
15. juli 2022 kl. 07:58

Får du løn af Putin NVJ? - jeg mener: Hvs du virkelig ukritisk køber de russiske forklaringer - såehhhhh

14
15. juli 2022 kl. 07:52

Se dette link:

"Det russiske udenrigsministerium afviste spekulationer i forbindelse med suspension af forsyninger via Nord Stream-rørledningen på grund af planlagt vedligeholdelsesarbejde. Som understreget af den officielle repræsentant for afdelingen, Maria Zakharova, var deres tidsplan aftalt på forhånd med partnere inden for transport og levering af gas. Ifølge hende vil den videre drift af gasrørledningen afhænge af Ruslands partnere både med hensyn til efterspørgsel efter blåt brændstof og forebyggelse af den negative virkning af "illegitime restriktive foranstaltninger." Ifølge eksperter har spekulationer om muligheden for et fuldstændigt ophør af russiske gasleverancer til EU intet grundlag. Analytikere bemærker, at de europæiske myndigheder på denne måde forsøger at maskere deres egne fejl, hvilket førte til en storstilet energikrise i regionen."

"Han mindede også om, at forebyggende arbejde, svarende til det, der i øjeblikket udføres på Nord Stream-gasrørledningen, også periodisk udføres på lignende anlæg i Europa og Asien.

”De gennemføres hver sommer, hvilket er kendt af forbrugerne i forvejen. Der er ikke noget ekstraordinært her. Men i Europa har der været spekulationer om dette emne relateret til, at denne form for arbejde på Nord Stream angiveligt kunne vare længere eller endda kunne ende med en lukning af rørledningen. Men alle disse fantasier har ingen forbindelse med virkeligheden, ” understregede Pravosudov." ""Tidligere blev gas omdirigeret ad duplikerede ruter, men nu er der ingen sådanne muligheder på grund af vestlige sanktioner. Hvis Nord Stream 2 var blevet lanceret, så kunne den have udført disse funktioner, men i Europa blev en sådan udvikling af begivenheder også opgivet,” udtalte analytikeren i en kommentar til RT.

Kulagin kommenterede også situationen omkring reparationen af Siemens-turbinen i Canada, beregnet til Nord Stream.

"Dette udstyr er endnu ikke returneret, selvom teknisk og reparationsvedligeholdelse skulle have været afsluttet til tiden, uden hvilket der kunne ske en ulykke på anlægget. Hos Nord Stream er ydelsen af alle enheder strengt kontrolleret, og intervallerne for reparationsarbejde, som blev fastsat af udvikleren, overholdes. Derfor vil gasrørledningens funktion i høj grad afhænge af fremskridtene i disse processer,” sagde Kulagin."

"»EU diskuterer åbent, hvordan man stopper med at købe russisk gas, men i sidste ende kommer de til den konklusion, at det endnu ikke er muligt. Samtidig mangler Bruxelles, ligesom europæiske nationale regeringer, stadig at forklare årsagerne til stigningen i energipriserne, hvorfor antallet af anti-russiske udtalelser vokser uden nogen væsentlig grund,” mener Pravosudov.

Ifølge Vyacheslav Kulagin er der i situationen omkring anti-russiske udtalelser i energisektoren fra Bruxelles og en række europæiske lande "ikke økonomiske interesser, men politisk spekulation" fremherskende i europæiske embedsmænds bevidsthed."

Har Ingeniøren kommentarer til disse uddybende russiske kommentarer? De får jo hele Ingeniørens artikel til at "falde helt til jorden" - specielt når man interviewer en hard core VE mand som professor Matthiesen med de uvedkommende betragtninger en sådan person jo vides at have når det gælder f. eks gas...

13
15. juli 2022 kl. 07:52

Det er et gammelt trick at råbe dokumentation og fakta vel vidende at man alligevel ikke vil acceptere andet end det der bekræfter en selv!

Vrøvl - du har aldrig set mig afvise sund dokumentation. Derimod har du aldrig leveret noget som helst sagligt eller fagligt til klima eller energidebatten herinde - kun dit varemærke: Tom retorik.

Situationen i Tyskland handler om at VE ikke har leveret som forventet,

Nu var det, jeg harcelerede over jo netop Jespers manglende tro på, hvad der virkede i Danmark - så hvorfor whatabouter du - igen?

12
14. juli 2022 kl. 22:31

Konklusjonen er - overveldende - vindkraft er håpløst. På land og på vann.

I guder.

En opsummering af de gamle travere:

Kapacitetsfaktor er stort set ligegyldig for en vindmølle - så længe økonomien over den forventede investeringsperiode er positiv. Det er kun KK hvor investeringen er så sindsyg stor at det er nødvendigt at operere med 90+ i regnearket.[1]

Resourcer: Brugte vindmøllevinger er et meget, meget lille problem sammenlignet med fx. brugt isoleringsmateriale. Men der er sjovt nok ikke nogen der brokker sig over den heftige mængde glasuld der årligt bliver deponeret og foreslår at vi holder op med at isolere vores huse. På trods af dette misforhold vil jeg vove at gætte på at vindmøllebranchen får klaret deres livscyklusudfordringer lang tid før den sidste isolering er smidt i deponi.

[1] En udmærket illustration af fænomenet økonomi og kapacitetsfaktor er offentligt til skue i kraft af Middelgrundens vindmøllelaug. Jeg kan kun anbefale at gennemlæse deres regnskaber, så man ved selvsyn kan se at det er løbet fint rundt de sidste 25 år. Og sjovt nok har den lave kapacitetsfaktor nu den effekt at parken formodentlig kan køre 25 år mere da møllernes slitage tilsyneladende er mere underlagt antal drifttimer end antal kalenderår.

11
14. juli 2022 kl. 21:47

Så lidt faktuelle tal vil unægteligt pynte lidt - - -

Det er et gammelt trick at råbe dokumentation og fakta vel vidende at man alligevel ikke vil acceptere andet end det der bekræfter en selv!

Og hvis man som her ikke formår selv at kaste et blik på electricity map og forstå situationens alvor så skulle man måske overveje at undlade at blande sig i sådan en debat!

Situationen i Tyskland handler om at VE ikke har leveret som forventet, derfor er forbruget af gas og kul eksploderet med de uheldige følger det har fået og derfor er Tyskland havnet i den nuværende ynkelige situation.

Når det kan være svært for en dansker at forstå så skyldes det vores forskellige størrelse - med vort forbrug på 3 - 6 GW kan vi satse på VE og forlængerledninger til naboerne, med et tysk forbrug omkring 70 GW er det ikke en mulighed, man er nødt til at være selvforsynende med kraftværker på gas eller kul der kan supplere når VE svigter. På electricity map viser det sig ved Danmarks import som regel ses meget tydeligt, mens Tysklands import og eksport ikke fylder meget i billedet!

10
14. juli 2022 kl. 17:11

Del og spre!

Dette må bli kjent. Vindkraften er ustabil og ineffektiv, det vet vi, men nå er det nye tall for hvor ustabil og ineffektiv den er! Og best av alt: Tallene kommer fra bransjens selv.

Wind Europe er interesseorganisasjonen for vindkraft i Europa. De har gitt ut en rapport over all vindkraftutbygging og finansiering i 2021, i tillegg til statistikker over produksjon og andre forhold, og utsikter de nærmeste årene. Den er fritt for alle å laste ned, og lese.

https://neec.no/wind-energy-in-europe-2021-statistics-and-the-outlook-for-2022-2026/#:~:text=Europe%20installed%2017%20GW%20(11,last%20year%20were%20onshore%20wind.

Dette er et propagandaskrift fra en interesseorganisasjon. De fremmer vindkraft, vil ha mer vindkraft, og mer penger til vindkraft, så de setter opp tall og statistikker til egen fordel.

Likevel går det ikke an å skjule hvor elendig vindkraften utnytter kapasiteten som er installert. Bildet over viser, det er side 23 av 40 i rapporten. Den viser at på land (onshore) var det installert 207 GW (207 000 MW) effekt vindkraft. Den produserte 437 TWh (437 000 GWh). Det er 23 % av hva den ville produsert, om den produserte for fullt hele tiden.

For vindkraft på land i Europa, er det ikke 1/3 av tiden det blir produsert, men UNDER 1/4.

Det blir forklart i rapporten at det skyldes «gamle turbiner», men hallo, nå må vi bruke samme faktagrunnlag i forskjellige sammenhenger. Vi er lovet at turbinene skal vare 25 år, eller hva det var, at det ikke er noe problem at turbinene eldes og slites. Den overveldende delen vindkraft i Europa er bygget de siste få årene. Og allerede er den gammel!

For vindkraft til havs er tallene bedre, men BETYDELIG UNDER DE 45 % International Energi Assosciation (IEA) opererer med, og som legges til grunn i vurderingen av ny utbygd vindkraft til havs (40 % - 50 %, Offshore Wind Outlook 2019).

Effektivitetsgraden er 35 %. Vindkraft til havs produserer for fullt 1/3 av tiden, hvis vi teller fullasttimer gjennom året. Dette er omtrent det samme som vindkraft på land i Norge produserer over tid.

På bildene under har jeg skrevet inn forholdstallene mellom installert effekt og årsproduksjon for vindkraft til havs og på land i Europa. Det er 3,07, eller cirka 3,1 GWh/MW for havvind, 2,01 GWh/MW for landvind.

Det betyr at du tar installert effekt (i MW) for vindkraftverk på land i Europa, og ganger det med 2, og du får roughly årsproduksjon i GWh.

Merk at dette er omtrentlige tall for gjennomsnittsproduksjon. Det er selvsagt individuelle forskjeller, basert på hvor godt vinden blåser i et område, og hvor godt vindturbinene plassert der fungerer. Tallene avslører også det håpløse i at Tyskland av og til betaler Danmark for å skru av sine turbiner, sånt går selvfølgelig ut over årsproduksjonen.

Det er mange, også godt informerte folk, som opererer med altfor høye tall for kapasitetsfaktoren til vindkraftverk. Det går fint, for selv når man gir vindkraften et par prosentpoeng ekstra i produksjonsmuligheter, så vil det ikke bli i nærheten av å kunne dekke behovet. Men når de reelle tallene brukes, blir vanviddet åpenbart.

Europa i denne sammenhengen er EU + UK. På land produserer de under 1/4 av hva de kan, på havet litt over 1/3. Skal bransjen kunne øke disse tallene, for å sminke grisen, må gamle turbiner skiftes ut, og vi får søppelproblemet (anslått til 43 millioner tonn ikke-resirkulerbare rotorblader i 2050), og ressursproblemet. Det utararmer jorda å produsere alle rotorbladene, alle materialene i dem, all frakten som følger med.

Konklusjonen er - overveldende - vindkraft er håpløst. På land og på vann. ✊

Www.motvind.orgWww.energiognatur.no

Motvind Norge

9
14. juli 2022 kl. 09:34

"Så sent som i sidste måned reducerede det statsejede russiske gasselskab Gazprom mængden af gas, der flyder gennem Nord Stream 1 med den begrundelse, at der er en reparation på ledningen, som tager længere tid på grund af sanktioner.

Nu har Canada i weekenden besluttet at undtage en gasturbine fra sanktionerne, som har været til reparation på Siemens Energys canadiske fabrik, skriver nyhedsbureauet Reuters."

Den reparation der er tale om fremgår ikke helt klart. Der er tale om en gasturbine som Canada har tilbageholdt på gr. a. sanktionerne mod Rusland. Men nu har tysk pres resulteret i frigivelse af turbinen, efter flere måneders tilbageholdelse ( det fremgår ikke af Ingeniøren?) så gassen igen kan pumpes for fuld kraft. Desuden har man årligt vedligehold som standser gassen i et par uger. Men det er ikke denne årlige "reparation" som er skyld i gasmangel. Se her:

https://www.nord-stream.com/operations/maintenance/

Der er vist tale om lidt russisk humor her...

8
14. juli 2022 kl. 09:30

Helt uuenig

Det er fint nok at være uenig, men det ville være finere (og ikke mindst mere troværdigt), hvis du kunne basere din uenighed på andet end tiltro. Så lidt faktuelle tal vil unægteligt pynte lidt - - -

7
14. juli 2022 kl. 09:20

Helt uuenig Jakob. Har ingen tiltro til at ustabile energikilder kan klare behovet.

Hvem var det, der for 1/2 år siden lavede en genial regnearksøvelse der viste hvor godt VE i virkeligheden dækker/ kan dække vores behov? Jeg kan ikke genfinde den, kan en eller anden smide et link nedenfor? Bare så vi slipper for at piske den døde hest endnu engang.

Tak ?

Og ja, udenfor vindbæltet kommer vi vist ikke udenom atomkraft, men det er knap så relevant i Dansk kontekst.

6
14. juli 2022 kl. 09:04

Helt uuenig Jakob. Har ingen tiltro til at ustabile energikilder kan klare behovet.

5
13. juli 2022 kl. 20:20

Politikerne har vel hovedansvaret her. Sol og vind kan langtfra levere varen. Det er en ustabil energiform med lav kapacitetsfaktor og meget store arealkrav samt korte levetider. Kul er den værste dræber og har samtidigt det største CO2 aftryk. At man ikke har satset på kernekraft som udmærker sig ved at have den lavest mulige ulykkesfrekvens og laveste CO2 aftryk samt lille arealrav er ikke alene et teknisk spørgsmål men et problem skabt af blandt andet uvidende politikere. Vi har det samme problem i DK. Den grønne omstilling bliver et utrolig dyrt bekendtskab og komme sikkert aldrig i havn med den førte politik.

@Jesper Du kan vel forhåbentlig ikke være uvidende om de faktiske forhold?
Kapacitetsfaktoren for atomkraft ved danske forhold vil ikke være meget bedre end for vind. (hvis atomkraft skal levere hele el behovet) Arealbehovet er stort set det samme for atomkraft og havvind. (0,7-0,8 m2/MWh) Ulykkesfrekvensen er stort set den samme (0,03 pr TWh) Og prisen for ny atomkraft markant dyrere end vindscenariet (over 100 $/MWh mod knapt 70 $/MWh for vind)

4
13. juli 2022 kl. 17:41

Politikerne har vel hovedansvaret her. Sol og vind kan langtfra levere varen. Det er en ustabil energiform med lav kapacitetsfaktor og meget store arealkrav samt korte levetider. Kul er den værste dræber og har samtidigt det største CO2 aftryk. At man ikke har satset på kernekraft som udmærker sig ved at have den lavest mulige ulykkesfrekvens og laveste CO2 aftryk samt lille arealrav er ikke alene et teknisk spørgsmål men et problem skabt af blandt andet uvidende politikere. Vi har det samme problem i DK. Den grønne omstilling bliver et utrolig dyrt bekendtskab og komme sikkert aldrig i havn med den førte politik.

3
12. juli 2022 kl. 14:22

procent eller procentpoint ? ... vi er vel trods alt ingeniører, økonomer m.m. ;)

2
12. juli 2022 kl. 12:52

Kan du ikke finde et andet sted at poste dine (kulsorte) politiske synspunkter end på et teknisk-videnskabeligt forum Jens Arne?

1
12. juli 2022 kl. 11:42

Hvor er det dog ynkeligt at Tyskland er kommet i den situation - der er krig og Tyskland betaler fjenden for gas og er med til at finansiere krigen!

Så hvis ikke de tyske vælgere sætter de grønne på porten ved næste valg efter at deres politik har fejlet så katastrofalt så står verden sgu ikke længere!