Nokia udvikler mobiltelefonen, der aldrig skal oplades

Verdens største producent af mobiltelefoner, Nokia, er ved at udvikle en komponent, som er i stand til at trække op til 50 milliwatt elektrisk energi ud af al den elektromagnetiske bølgeenergi, vi omgiver os med - lige fra traditionelle radiobølger til wi-fi, mobilmaster og tv-master.

Det skulle være nok til at holde en mobiltelefon opladet i al evighed.

Målet på de 50 milliwatt ligger dog et stykke ude i fremtiden, oplyser Markku Rouvala fra Nokias forskningscenter i Cambridge, England. Prototyper er i dag kun i stand til at høste 3 til 5 milliwatt.

Princippet i energihøsten er det samme, som i dag bruges i passive RFID'er (Radio Frequency IDentification) og i gammeldags krystalradioer: Elektromagnetiske bølger omdannes til et elektrisk signal. For at kunne omdanne så meget energi som muligt, er der brug for en modtager med så stor båndbredde så muligt. Det vil sige mellem 500 megahertz og 10 gigahertz.

Gert Frølund Pedersen, der er professor i kommunikationsteknologi på Aalborg Universitet, tror dog ikke, at man overhovedet kan hente nok energi ud af luften. Måske er det ligefrem ulovligt.

»Hvis jeg oplader min telefon med et mobilsignal, reducerer jeg dækningen for alle andre mobilkunder. Mobilselskabet skal derfor øge sendestyrker, det vil de helt sikkert ikke kunne lide,« siger Gert Frølund Pedersen.

Han henviser til, at det er ulovligt at gøre noget tilsvarende med tv-signaler.

»Rent fysisk viser vores erfaringer, at der simpelthen ikke er nok energi i luften til, at det kan betale sig," siger han.

Aalborg-professoren peger i stedet på solenergi eller rystelser som langt bedre til at oplade batteriet i en mobiltelefon.

Nokia forventer, at energihøsteren kan finde vej ind i mobiltelefoner inden for de næste tre-fire år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En simpel hovedregning siger at 50 mW jævnt fordelt i en båndbredde på 10 GHz, vil give en effekt, i en båndbredde på 1 MHz, på 5 uW.

Hvordan kan det være ulovligt?

Vil det sige at alle radiomodtagere, der jo netop omdanner elektromagnetiske bølger til et elektrisk signal, er ulovlige?

Solenergi til opladning af mobiltelefoner. Mon ikke de fleste mobiltelefoner hovedsageligt befinder sig andre steder, en der hvor solen skinner?

Jeg er så rystet over det faglige indhold i denne artikel, at det vil kunne lade indtil flere mobiler op...

 • 0
 • 0

Jeg er så rystet over det faglige indhold i denne artikel, at det vil kunne lade indtil flere mobiler op...

Arrh. Nu tager du vist strøm på os...

 • 0
 • 0

ja sikkert mange andre end mig der har haft den tanke men sjovt alligevel. og magen til gang sludder selvflg kan man ikke suge æteren tom for energi, så kan GFP være nok så meget professor den køber jeg ikke.

godt nokia har taget ideen op

 • 0
 • 0

Vil det sige at alle radiomodtagere, der jo netop omdanner elektromagnetiske bølger til et elektrisk signal, er ulovlige?

Jeg kan komme i tanke om en slags eksempel fra gamle dage: En familiefar levede i parcelhus nær en radiosendemast, og forbandt husets lyskilder med en antenne på taget. På en eller anden måde evnede han at bringe dem til at lyse, en energi som han sugede ud af radiomastens udspredning af energi. Ejeren af radiosendemasten anlagde vistnok en retssag og fik forbudt denne snylters aktivitet. Energimængden var dog sandsynligvis meget stor, og snylteren gjorde det sandsynligvis som en protest imod sendemasten. Min kilde: Min fysiklærer i 9. klasse, mange år siden, en dygtig mand der dengang deltidsunderviste på Århus universitet.

Noget helt andet: Telefoner, som man bærer i sin lomme, eller telefoner som man binder til et håndled som et ur: Hvorfor ikke i stedet indbygge en lille generator der evner at omdanne bevægelser til energi? En sådan dims, plus en lille solcelle til når telefonen blot ligger og er slukket, burde hjælpe.

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke i stedet indbygge en lille generator der evner at omdanne bevægelser til energi?

Det er svært at drage tilpas med udbytte af menneskets bevægelsesenergi, særligt hvis dit isenkram ligger i en lomme.

Visse armbåndsurer klarer sig med kinetisk energi, men de bruger også væsentligt mindre strøm, og har den klare fordel at sidde et sted på kroppen, der svinger forholdsvis meget.

 • 0
 • 0

på at "sugeeffekten" er kraftig nok til at påvirke den gennemsnitlige intensitet af strålingen i et rum.

Og selv hvis... Er der ikke noget med at en menneskehånd absorberer en stor del af signalet fra mobiltelefoner, så de derfor skruer op på maksimal styrke når man klemmer til? Synes jeg har læst i det udmærkede ugeblad, Ingeniøren.

Det kan blive besværligt at få gennemført et forbud mod menneskekroppe.

 • 0
 • 0

så må vi jo håbe nordkorea eller andet land ikke laver maskine der suger alt fra hele kloden til sig,

det vil da med et slag få al teknik til bryde samen , sikken et scenarie,

ret sælsomt fysisk fænomen det vil jeg med glæde høre mere om. den må scenariet meget gerne tage op

 • 0
 • 0

ja sikkert mange andre end mig der har haft den tanke men sjovt alligevel. og magen til gang sludder selvflg kan man ikke suge æteren tom for energi, så kan GFP være nok så meget professor den køber jeg ikke.

godt nokia har taget ideen op

Så en betonmur, der omdanner radiosignalet til varme, svækker heller ikke modtagelsen bagved muren? Er radiosignaler holdt op med at følge termodynamiken?

 • 0
 • 0

Eksemplet med at kunne få lamper til at lyse er rigtigt nok.

Det kræver blot tre ting:

Effekten fra senderen skal være høj.

Bølgelængden stor (f.eks Kalundborg langbølgesender, bølgelængde 1200 m).

Afstanden til senderen skal være lille, således at feltstyrken er stor.

Det kunne f.eks være Kalundborg....

Ellers gælder der generelt følgende ved modtagerantenner:

Den effekt der kan afleveres til en belastning fra en antenne, er proportionalt med antennens effektive areal, der igen er proportionalt med bølgelængden.

Når belastningens impedans er den samme som antennens, bliver halvdelen af den modtagne effekt genudstrålet.

Ved 500 MHz og opefter er bølgelængden så lille og afstanden til sendeantennerne så stor (målt i bølgelængder) at mobiltelefonerne, ikke ville kunne ændre feltstyrken i væsentlig grad.

 • 0
 • 0

Jeg skal ikke udtale mig om det virker, men det er vist ikke en forsinket aprilsnar.

http://www.technologyreview.com/communicat...

Jeg ved heller ikke om høsteren "suger" radiosignaler til sig - det virker i mine øjne vanskeligt da de kommer med lysets hastighed. Men kan man udnytte radiobølger til at generere energi i stedet for blot at blive absorberet i andre fysiske ting, så ville det da være dejligt.

Som jeg opfatter det, så tager høsteren blot det radiosignal der alligevel rammer, "absorberer" det og generer energi. Men som det fremgår af artiklen, så er der lang vej til 50mW.

 • 0
 • 0

I starten af tresserne byggede jeg et krystalapparat. Umiddelbart efter HF-delen sad en transistor (LF-udgang) der blev drevet af strøm hentet fra en (lang LW) sekundær antenne efter samme princip. Jeg husker ikke lige effekten, men det virkede sgu'...(Det var vist dengang man brugte germanium i transistorer; 0,1 volt!) hej hej

 • 0
 • 0

Selvfølgelig er der noget effekt i alle de signaler, der fiser rund omkring os, men at det skulle være ulovligt, sålænge det ikke er meget store strukturer, er noget vrøvl. Noget helt andet er om der overhovedet er effekt nok, og det tror jeg ikke. Så skulle alle former for modtagere jo godkendes, for at de ikke tilfældigvis suger noget til sig, som de ikke er godkendt til. Det ville også betyde at mennesker og deres eventuelle plomber i tænderne skulle valideres! Men i øvrigt er det korrekt med lystofrørene og en sender. Jeg mener at det var et kolonihaveområde nær senderen i Hamborg. Kolonihave folk kunne åbenbart godt tåle strålingen, bare de ikke brugte den til noget fornuftigt :). Et lille P.S. Der hvor det er mest interessant er der nok også mindst stråling (3. verden).

 • 0
 • 0

I starten af tresserne byggede jeg et krystalapparat. Umiddelbart efter HF-delen sad en transistor (LF-udgang) der blev drevet af strøm hentet fra en (lang LW) sekundær antenne efter samme princip. Jeg husker ikke lige effekten, men det virkede sgu'...(Det var vist dengang man brugte germanium i transistorer; 0,1 volt!) hej hej

Selvom du tydeligt kunne høre krystalradioen i høretelefonerne, brugte den langt mindre effekt, end de nyudviklede moderne low-power high-tech modtagere. Den energi, som blev brugt til at levere lyden i højttaleren, lå på niveau med den som et moderne digitalur bruger. Havde moderne høretelefon radioer brugt ligeså lav energi, kunne de køre flere år tændt uafbrudt, på et AA batteri.

Desuden, var antennen langt større. På størrelse med en mobiltelefon, vil du have problem med at få nok energi, til at drive radio og høretelefonen. En lille fotocelle, der leverer et par mikrowatt, er dog rigeligt til at drive høretelefonerne, og en radio, behøver i praksis hellerikke stor energi.

Det er bestemt sandsynligt, at man kan lave en mobiltelefon, som kan modtage opkald, og i standby bruger så lav energi, at den kan fødes med solceller, eller et batteri i mange år. Men, at skulle kunne bruge telefonen til samtale, uden lang tids opladning, er usandsynligt. En viberator bruger også stor strøm, meddens en pizoelektrisk ringer der bruger resonans, kan gøres mere energieffektivt, og nok vil kunne fungere nogle år på et batteri.

 • 0
 • 0

Du har fuldstændig ret. Jeg ville bare nævne at det ikke KUN er fup og fidus. Der er noget om snakken...:-)

 • 0
 • 0

Det er korrekt, jeg har for en del år siden set billeder og læst tekst om netop dette i forbindelse med radioens 'barndom', der var tale om en meget stor spole som tappede energien fra langbølgesenderen, hvilket selvfølgelig var forbudt, så det er dokumenteret i radiohistorien.

 • 0
 • 0

Det er korrekt, jeg har for en del år siden set billeder og læst tekst om netop dette i forbindelse med radioens 'barndom', der var tale om en meget stor spole som tappede energien fra langbølgesenderen, hvilket selvfølgelig var forbudt, så det er dokumenteret i radiohistorien.

Energien i lysområdet, er dog langt større - og sandsynligvis ikke forbudt at tappe. Ja - måske med mindre der bruges en "sugespole"...

 • 0
 • 0

næ selvfølgeligt ikke.. taler kun om man ikke kan støvsuge æteren for signaler.kun opsnappe de signaler der pasere men selvflg laver man en opsnapper der er lige så høj som senderen og lige så bred som signalet så kan man da godt tage det hele. så bliver det bare ikke i en model lomme tlf, ;)

 • 0
 • 0

Mange af vi "gamle" radioamatører har lavet mange sjove ting gennem tiden. Festligt og fornøjeligt var det for mange år siden i et lejet sommerhus - når naboen på de mørke aftener undrede sig over "de mærkelige mennesker" inde ved siden af der rendte rundt i haven med et 40W lysstofrør i hånden (med lys i) - uden ledninger. Og det var naturligvis kun for at imponere naboen.

Effekten var ca. 50W på 3.5 MHz tilført en afstemt trådantenne hængene nogle meter over jorden. Man skulle lidt tæt på antennen for at tænde røret - men man kunne altså holde lys i det indtil flere meter væk.

 • 0
 • 0

Hej venner, Da jeg så artiklen, kom jeg i tanker om: Der findes et radiomuseum i Schweiz, på nettet. De havde for nogle år siden en række gamle historier fra det tyske "Funkschau", fra årene 1957 / 58. Her er der flere byggevejledninger for AM-modtagere, og en morsom krølle: Da en amatør i Berlin første gang berettede om disse muligheder, fik han myndighederne (Deutsche bondepost) på nakken: Den slags hævdedes at være forbudt. Manden klarede frisag, fordi han i Berlin kunne "tappe energi" fra besættelsestroppernes (USA, UK) propaganda-sendere - og de var udenfor bondepostens jurisdiktion. Så "energi ud af den tynde luft" ER mulig, men om det slår til, når man vil oplade en moderne mobiltelefon er noget andet. Her er net-adressen for artiklerne http://www.radiomuseum.org/forum/transisto.... Mvh. "Der Alte"

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten