Nokia sadler om: Valg af chip koster dyrt i 5G-kapløb

Illustration: Nokia

De seneste år har Huawei, Nokia og Ericsson kæmpet om kampen som den dominerende netværksleverandører til mobilteknologi. I første omgang har Huawei tabt pusten på grund af den amerikanske og europæiske tøven med at anvende Huawei af sikkerhedspolitiske årsager.

Alligevel har Nokia ikke været i stand til at udnytte den fordel i forbindelse med, at rigtigt mange teleselskaber har skullet vælge ny netværksleverandør til infrastrukturen bag de nye 5G-netværk.

I februar var fordelingen, at Huawei har vundet 91 5G-kontrakter, mens Ericsson har vundet 81 og Nokia 68. Modsat Ericsson og Nokia oplyser Huawei dog ikke, hvem de har indgået 5G-kontrakter med, og det er derfor ikke muligt at vurdere omfanget af de 91 5G-kontrakter, de har indgået.

Læs også: EU strammer 5G-sikkerhed: Men Huawei udelukkes ikke

En af forklaringerne på den manglende 5G-succes er Nokias valg af chip-teknologi. I første omgang satsede Nokia på at bruge såkaldte field-programmable gate array (FPGA) i stedet for en mere konventionel system-on-chip (SoC)-løsning.

Et FPGA-kredsløb har flere programmeringsmuligheder, mens SoC-løsninger har færre, når de først er fremstillet. Ved at vælge FPGA-løsningen håbede Nokia at kunne levere en fleksibel og hurtigere 5G-løsning til teleselskaber verden over. Det valg viste sig dog at blive en meget dyr løsning. Det erkendte Nokias topchef Rajeev Suri allerede tilbage i oktober sidste år.

Klar med ny SoC-løsning

Nu har Nokia så i denne uge annonceret, at man sadler om og i stedet satser på en ARM-baseret SoC-løsning sammen med det amerikanske chipproducent Marvell til deres ReefShark 5G-chipsæts, ligesom Nokia også har annonceret, at man fortsætter samarbejdet med Intel, som ellers var udpeget som skurken bag den fejlslagne FPGA-satsning.

For selvom Nokia ikke selv har peget fingre af Intel, så har flere analytikere netop udpeget den amerikanske chip-gigant som akilleshælen for Nokia i 5G-kapløbet.

Læs også: 5G-chip-krig fortsætter: Intel kaster håndklædet i ringen

»Vi tror, at det centrale problem for Nokia har været udviklingen af 5G baseband, dels på grund af Nokias interne udviklingsproblemer, men også Intels 10 nanometer-forsinkelser,« skrev analysevirksomheden Barclays i november, ifølge telemediet Lightreading.

Intel har i de senere år tabt terræn til sine konkurrenter på grund af flere års forsinkelser med 10 nm-processoren Cannon Lake, ligesom virksomheden sidste år kastede håndklædet i ringen og opgav at udvikle en 5G-kompatibel chip til smartphones.

Skifter ud på toppost

FPGA-valget får nu også konsekvenser på ledelsesgangen hos Nokia, hvor selskabets nuværende adm. direktør, Rajeev Suri, træder tilbage efter seks år på posten og erstattes med finske Pekka Lundmark, som i dag er direktør i det finske energiselskab Fortum. Det meddelte Nokia mandag i denne uge.

Det sker i kølvandet på, at markedsværdien af Nokias aktier er raslet det seneste år.

Om det nye valg af chipteknologi kommer til at bringe Nokia tilbage i front med 5G-udrulning, er uvist. I Danmark har Telia/Telenor valgt Nokia som netværksleverandør; TDC er gået med Ericsson, mens teleselskabet 3 endnu ikke har lagt sig fast på, om den nuværende aftale med Huawei skal forlænges eller erstattes af Nokia eller Ericsson.

Læs også: Skov, hav og bakker: Helsingør åbner testområde for 5G

Deling af frekvensspektrum er forsinket

Det er ikke kun valget af chipteknologi, der har givet teleselskaberne anledning til at brokke sig over den tekniske udrulning af 5G. I USA har det amerikanske teleselskab T-Mobile kritiseret unavngivne netværksleverandører for at forsinke udrulningen af 5G, fordi den såkaldte Dynamic Spectrum Sharing-funktion (DSS) ikke har fungeret som forventet fra starten.

DSS gør det muligt for teleselskaber at opdele eksisterende 4G-frekvenser, så de både kan bruges til 4G og 5G. Det er en forudsætning for, at mange teleselskaber i USA kan etablere 5G-netværk, fordi de endnu ikke har adgang til dedikerede 5G-frekvenser i frekvensbåndet under 6 GHz.

T-Mobile fortalte, at en af de store 5G netværksleverandører har været forsinket med leveringen af DSS-funktionaliteten, og at de første test viste sig ikke at fungere korrekt. T-mobile satte ikke navn på, hvilken leverandør der var tale om, men det er kendt, at Nokia har været forsinket med sin DSS-løsning. Kort tid efter T-Mobiles kritik svarede Ericsson og sagde, at det ikke var deres DSS-teknologi, der var forsinket.

Læs også: Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk