Nokia-ingeniør: »Jeg kunne godt blive fristet til at flytte til Tyskland«

Hvis nogen af de mange Nokia-medarbejdere er sønderknuste efter mødet i Bella Center i dag, hvor de netop har fået besked om, at deres arbejdsplads nu lukker, så er det ikke noget, de skilter med.

De Nokia-folk, Ingeniøren møder foran Bella Centrets svingdør ved middagstid, ligner mest af alt konferencedeltagere på vej hjem. Små grupper stiller sig op foran centret for at sludre, mens andre går direkte mod cykelstativer og parkeringsplads.

Portfolio manager Claus Olsen følges ud sammen med en syv-otte kolleger fra Mobile Phones-afdelingen - og i modsætning til de fleste andre vil han godt snakke med pressen oven på det møde, som har sat en stopper for hans niårige karriere i Nokia.

»Lukningen var ventet, fordi vi ingen danske topchefer har tilbage. De er stukket af det seneste år. Der var fire vice presidents, som alle har søgt andre udfordringer,« siger Claus Olsen, som beskriver sin egen sindstilstand som 'fattet':

»Jeg havde en klar forventning om, hvor det her bar hen, så derfor har jeg allerede ansøgninger ude, for med min anciennitet kunne jeg godt se, at det var et stykke tid siden, at vi lavede produkter, der rykkede,« siger den 36-årige svagstrømsingeniør.

Allerede inden mødet har han tænkt meget over, hvordan fremtiden kunne se ud, hvis Nokia i Danmark lukkede:

»Vi har chefer i Ulm i Tyskland, så jeg kunne godt blive fristet til at flytte til Tyskland, og har allerede nævnt det for min kone. Nokia er jo en global virksomhed og jeg har tit været på forretningsrejse til Ulm. Selvfølgelig er det et stort skridt, men vi er parate til det. Hellere det, end at stå med håret i postkassen om to år,« siger Claus Olsen, og tilføjer, at det ikke vil være så besværligt at rykke til udlandet i en periode, da familien kun har et barn på to år.

Senior manager Henrik Frengler, som er afdelingschef i Mobile Phones, sammenfatter sin følelses oven på mødet som 'trist', men han føler sig også afklaret:

»Det er kommet langsomt, bid for bid. Det triste er, at de kompetencer, vi har her i Købehavn, virkelig er i verdens eliten. Vi har et godt ry, og har samlet mere og mere erfaring gennem tiderne. Derfor gør det ondt at se de gode kompetencer gå til spilde. Tænk på den historie Nokia har haft i Danmark. Det har været helt unik. På et tidspunkt voksede vi så meget, at vi var nødt til at sidde i containere, fordi vi ikke kunne bygge nyt hurtigt nok,« siger Henrik Frengler.

Han hæfter sig ved, at jobsituationen for ingeniører ikke just er optimal på nuværende tidspunkt, men regner med at fortsætte med et lederjob:

»Jeg beskæftiger mig med mennesker og generel ledelse, så det vil jeg gerne fortsætte med. Nu skal jeg lige fordøje det her, og så skal jeg videre,« siger Henrik Frengler, og fortsætter:

»Generelt er ledigheden et problem, men det er heller ikke sjovt at se, hvordan produktudvikling bliver overført til Kina. Den trend er mere utryg, hvornår stopper den. Hvornår skal vi alle sammen sælge vores huse og flytte til udlandet,« siger han.

Trods dagens opsigelse fornægter 11 gode år i Nokia sig ikke, og Henrik Frengler betegner sin snart forhenværende arbejdsplads som et rigtig godt sted at være:

»De tænker meget på, hvordan vi har det - og måden, det her foregår på, virker også meget human. De sætter et internt rekrutteringsfirma op, og det er også årsagen til, at de fleste er afklaret,« siger Henrik Frengler.

Alle medarbejdere har fået lovning på løn frem til den 31.12.11, men hvornår de har sidst arbejdsdag, får de først at vide ved udgangen af juni. Det ligger dog fast, at SmartPhone-afdelingen lukker først, og Mobile Phone først en gang i løbet af 2012.

Emner : Arbejdsmarked
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når der er ledige kompetancer indenfor mobiltelefon udvikling i Danmark, fordi at Nokia har lukket udviklingsafdelingen - så vil være naturligt, hvis andre virksomheder åbner en udviklingsafdeling i Danmark. De får masser af dygtige personer, der har erfaring indenfor mobiltelefonudvikling, og som gerne vil have job.

Men hvorfor flytter så mange virksomheder ud af landet? Skyldes det, den borgerlige politik? Hvad har de gjort forkert? Hvorfor vælger de danske topchefer i Nokia, at søge andre steder hen? Skyldes det Nokia, eller skyldes det skattereglerne, som de flygter fra? Men, så vidt jeg ved, er topskatten jo faldet de sidste mange år. Vil topchefer ikke betale skat, hvis de skal blive i landet? Og, hvis topcheferne er typen, som ikke vil betale skat - vil de så arbejde for landet, og at vi skal beholde arbejdskraft i landet? Skal skatten øges, for at holde på de gode topchefer? Eller, hvad skal gøres?

 • 0
 • 0

Jens: De har ansat en direktør fra Microsoft.

Beslutningen skyldes jo ikke lokale vilkår som skat, etc. Den danske virksomhedsbeskatning er jo ganske human, trækket ligger på medarbejderne og der havde Nokia i sin danske afdeling meget kompetente folk - som givet nok skal finde nye jobs, det er jo ikke ufaglærte eller omstillingsvanskelige.

Dilemmaet ligger i at de danske (og andre) Symbian udviklere er ofret på alteret fordi NOKIA simpelthen er på vej i en helt ny retning. Noget måtte gøres, men Microsoft vejen får i hvert fald undertegnede til at overveje at udskifte 'old faithful' med en ny smart Andriod mobil, måske endda en Iphone. Det her lægger NOKIA i graven, vent og se. Der er en glimrende analyse - endda 6 mdr gammel, på http://www.theregister.co.uk/2010/09/19/no...

 • 0
 • 0

Nokias mobiltelefoner har været førende i en lang årrække. Desværre har de ikke fulgt med Apple og diverse Android-firmaer.

I dag er de effektivt overtaget af Microsoft, hvilket betyder at mange ikke vil købe en Nokia-mobil næste gang. Jeg har allerede suppleret min gode gamle Nokia-smartphone (N95 8GB) med en iPod Touch 4 og en HTC med Android.

Microsoft har tidligere forsøgt sig med smartphones, hvilket blev en stor fiasko. Det bliver svært for dem at gøre comeback på mobiltelefon-fronten.

Hverken regeringen, Thorning-Schmidt eller Ole Sohn vil få nogen som helst indflydelse på udviklingen af mobiltelefoner!

 • 0
 • 0

Det kan være en rigtigt god idé at tage til udlandet for at finde nyt job.

Dog skal man være opmærksom på, at man skal være forsikret i det land man arbejder. Det vil sige at man skal sørge for at blive fra sin danske a-kasse (for ingeniører typisk IAK) til det tyske a-kasse system . Læs mere her: http://iak.dk/A_kasse_i_udlandet.aspx

Er man tæt på efterlønsalderen skal man være opmærksom på at arbejdskravet i forhold til efterløn skal være opfyldt med dansk arbejde.

Det er derfor altid en god idé at kontakte sin a-kasse, inden man søger arbejde i udlandet.

Venlig hilsen Anne- Marie Engel, juridisk konsulent IAK

 • 0
 • 0

Jeg har allerede ansat 2 tidligere Nokia medarbejdere til vores tyske kontor hos Designit. De er begge er meget dygtige, og vi har haft meget glæde af deres kompetancer.

Vi søger 10 nye medarbejdere til vores kontor i München indenfor informationsarkitektur og GUI design. Jeg tror ikke at dygtige Nokia medarbejdere får lov til at rende rundt længe uden arbejde!

Op med hovedet jungs. I får nogle nye spændene udfordringer snart!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten