Nokia-direktør gør afvikling til udvikling

Selv om der kun er få måneder tilbage for Nokia Danmark, er der stadig fuld gang i udviklingsaktiviteterne. 120 medarbejdere er ved at lægge sidste hånd på en række funktioner, der skal være en vigtig komponent i kommende Nokia-telefoner, og selv om medarbejderne allerede er opsagt og skal finde nye græsgange med årets udgang, er det en imponeret administrerende direktør Peter Ib, der dagligt kan notere medarbejdernes indsats kort før lukketid.

»Det er et helt enestående drive og engagement, der bliver udvist på et så sent tidspunkt, og jeg er imponeret over, hvor dedikerede medarbejderne er i forhold til at få gjort tingene færdige,« siger han.

Det er godt et år siden, at den chokerende meddelelse blev givet til de 1.000 medarbejdere i Nokias danske udviklingsafdeling, der har været med til at udvikle nogle af de bedst sælgende Nokia-telefoner til dato og blandt andet stået bag udviklingen af 3210'eren og 3310'eren, der om nogen blev synonym med at have en mobiltelefon.

»Efter at direktør Mary McDowell havde afleveret den barske besked, var det vigtigt at få fokuseret på, at der også ville være tale om nye muligheder for den enkelte, og vi ville også gerne have, at den enkelte skulle kunne tænke tilbage på sin tid i Nokia som det tidspunkt, hvor det blev muligt at prøve noget helt nyt,« fortæller Peter Ib.

Bridge-initiativet

Selv var han blevet præsenteret for lukningsbudskabet kort tid forinden, men det krævede ikke meget betænkningstid at sige ja til at stå i spidsen for det såkaldte Bridge-initiativ, der skulle få det bedste ud af situationen.

»Jeg syntes, det lød som en spændende opgave. Jeg har været i Nokia i mange år og ville gerne være med til at få lukket det ned på en god måde. Især syntes jeg, det var rigtig spændende med visionen i Bridge-programmer, der gik ud på at sikre, at når Nokia trak sig ud af København, så var der skabt noget mere eller noget tilsvarende, i forhold til det vi efterlod, så der var tale om mere end blot en afviklingsforretning - det var også en vision om at få skabt noget nyt.«

Af de 880 medarbejdere, der har forladt Nokia allerede, er de 610 kommet i beskæftigelse. Enten i en anden Nokia-afdeling, i en anden virksomhed eller som iværksætter med fod under eget bord. Med udgangen af september er der etableret 35 nye virksomheder, der laver så forskellige ting som GPS-ure, boards til kitesurfere, der er lavet af genbrugstræ, brændselscellebatterier, hovedtelefoner og tøj.

»For mig har det lidt været den ultimative opgave i forandringsledelse. Det har både været en strategisk spændende visionær opgave, men også en hel masse operationelt arbejde for at få implementeret planen og holde en organisation kørende over en lang periode, der stadig skulle levere en række kritiske leverancer til Nokia. Og alt det samtidig med at folk løbende holdt op og forhåbentlig skulle videre i nye job,« fortæller Peter Ib.

Afviklingen af udviklingsafdelingen har også kastet direktøren ud i en masse eksterne relationer. Der er næppe noget førende mobilselskab, der ikke har været forbi i Sydhavnen, og områdets fremtidsmuligheder har også haft politisk interesse.

Desuden har Aalborg Universitet samlet sine københavneraktiviteter i lokaler, der tidligere tilhørte Nokias udviklingsafdeling, og Peter Ib ser gerne Sydhavnen som et nyt cluster med fokus på blandt andet ny teknologi:

»Det er en enestående chance, så til trods for at det er trist, at Nokia lukker, så er det, der kommer ud af det, måske endnu mere fantastisk.«

Selv om dagene er ved at rinde ud for direktørens ansættelse i Nokia, er fokus fortsat rettet mod at få de resterende medarbejdere videre mod en ny fremtid. Sin egen fremtid vil Peter Ib først koncentrere sig om, når lyset er slukket i lokalerne i Sydhavnen.

»Som jeg har det, bliver jeg nødt til at fokusere på det her året ud, og så må jeg til den tid se på, hvad jeg så skal lave - men jeg kunne godt forestille mig, at det, jeg kommer til at arbejde videre med, ligger inden for den relativt ekstreme forandringsledelse, som jeg har været med til her,« siger han.