Nødråb fra branchefolk: Ingeniørmangel truer den grønne omstilling

Plus31. januar 2022 kl. 11:238
Semco Martime vindpark
Illustration: Semco Maritime.
Danske virksomheder har ikke i nærheden af de inge­niører, der skal til for at kunne reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 pct. inden 2030, mener flere organisationer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Arbejdsmarked Nødråb fra branchefolk:

Manglen på ingeniører i Danmark er nu så udtalt, at det truer den grønne omstilling. Sådan tolker en række organisationer nye tal om situationen på arbejdsmarkedet.

En ny konjunkturundersøgelse fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) viser således, at 98 pct. af medlemsvirksomhederne i dag mangler kvalificeret arbejdskraft mens foreningens 10 største medlemmer tilsammen efterspørger 700-800 ingeniører.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
1. februar 2022 kl. 09:20

Min far gik på efterløn i frustration over det samme - det er patetisk at man bliver ved med at pive over ingeniørmangel, når det rigtige ville være at sige at man mangler billige unge ingeniører

7
31. januar 2022 kl. 23:30

Det er altså vildt igen og igen at kunne læse om ingeniørmangel, når man selv har gået ledig i 4 år og kun modtager svar på ca. 30% af jobansøgninger. Mine ledige ingeniørvenner (der også er over 50) fortæller samme historie. Derfor er det så træls at skulle læse, at den ingeniørforening (IDA), som vi betalt til i 30+ år, lægger navn til påstanden om ingeniørmangel. Hvad er det, der foregår?

5
31. januar 2022 kl. 16:03

'In good we trust, from everyone else we need data'.

Du mener måske: ”In God we trust. All others must bring data.” sagt af W. Edwards Deming? Wiki-opslag: William Edwards Deming (October 14, 1900 – December 20, 1993) was an American engineer, statistician, professor, author, lecturer, and management consultant. Educated initially as an electrical engineer and later specializing in mathematical physics, he helped develop the sampling techniques still used by the U.S. Department of the Census and the Bureau of Labor Statistics.

4
31. januar 2022 kl. 15:57

'In good we trust, from everyone else we need data'. Hvad siger statistikkerne fra AKA? Hvor mange ledige ingeniører er der pt. i DK? Det nuværende narrativ om mangel på ingeniører er unuanceret. Der er erfarne, såvel som nyuddannede ingeniører, som står og venter på jobs. Desværre er der, som det er tilfældet med praktik og lærepladser til unge mennesker, fokus på arbejdstagere, som kan 'hit the ground running'. Dvs. ikke kræver noget af virksomheden, men kan udfylde en plads/funktion fra dag 1, hvilket en nyuddannet eller erfaren ingeniør fra et andet fagområdet naturligvis ikke kan præstere. Måske arbejdsgiverene skal tage en smule ansvar og handle. Et godt eksempel er Give Steel, som uddanner dobbelt så mange læringe, som de selv har brug for - det er ansvar for egen virsksomhed, og samfundsansvar. Og så tjener de samtidig penge.

2
31. januar 2022 kl. 14:18

Mon ikke flere ingeniører genererer større vækst, som så igen bliver til mere forbrug, med større CO2-udledning til følge?

1
31. januar 2022 kl. 13:50

DTU vil gerne uddanne mange flere ingeniør til gavn for dansk virksomheder. Vi kunne hente mange dygtig unge mennesker ind fra udlandet til vores kandidatuddannelser, men det har politikerne sat loft på. Vi ved at de har lyst til at blive i danmark, og de er dygtig til at få job efter dimission. Så det er en stor økonomisk gevinst for danmark. Vi ser gerne at loftet på udenlandsk ingeniørstuderende blev fjernet. Philip Binning, Dekan DTU