Nødhjælp er også satellittelefoner

11. september 2015 kl. 10:51
Nødhjælp er også satellittelefoner
Illustration: OneWeb.
Kommunikation er blevet en afgørende faktor i moderne kriseberedskab. En ny type ngo'er har set dagens lys og står parat med den seneste kommunikationsteknologi, når katastrofen rammer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når vi hører ordet nødhjælp, tænker de fleste af os på mad, tæpper og medicin. Men kommunikationsteknologi er ifølge Evert Bopp, grundlægger af Disaster Tech Lab, et af de vigtigste områder inden for moderne nødhjælpsteknologi

»Et af problemerne med traditionel radiokommunikation i katastrofeområder er, at de frekvenser og sendebånd, der må og kan benyttes, er forskellige fra region til region. Det er derfor ikke sikkert, at det radioudstyr, internationale hjælpeorganisationer medbringer, altid kan benyttes,« fortæller Evert Bopp til CCTV-America.

Disaster Tech Lab er en frivillig nødhjælpsorganisation og et eksempel på, hvad moderne nødhjælp også er. Disaster Tech Lab har nemlig specialiseret sig i hurtigt at oprette mobile wifi og internet-stationer i områder, hvor infrastrukturen er ødelagt.

Evert Bopp oplever, at der for tiden er en god tendens i samarbejdet mellem private techvirksomheder og lokale myndigheder om udviklingen af nye teknologier, der kan bruge inden for katastrofeberedskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på Flygtningene

Ingeniøren sætter fokus på forskellige teknologiske løsninger, der kan være med til at lette flygtningekrisen.

Løsninger, der kan gøre livet lettere for flygtningene, og hjælpearbejdet mere effektivt.

Vi vil samle de kompetencer i Danmark, der sammen kan se løsninger.

Med udstyr og teknologi fra firmaer som Globalstar er det muligt for Disaster Tech Lab at oprette telefonforbindelse direkte via satellit, hvilket sikrer hurtig kommunikation i katastrofeområderne.

‘Når katastrofen rammer, er adgangen til sociale netværk og mobilkommunikation blevet essentielle værktøjer for nødhjælpsarbejdere i deres arbejde med at lokalisere og hjælpe i nærområderne,’ skriver marketingdirektør Gavan Murphyman fra Globalstar til AidEx

Teknik der hjælper

Sidst tele-ngo´erne var på hårdt arbejde, var i forbindelse med jordskælvet i Nepal i april, hvor over 135.970 huse blev ødelagte og 6.659 personer menes at være omkommet.

»Vi krammede hinanden, nogle af os græd. Derefter rakte vi ud efter vores telefoner,« siger Kunda Dixit, redaktør på Nepali Times, til IRIN om minutterne efter jordskælvet i april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kunda Dixits udtalelse er et meget godt billede på, hvordan moderne kommunikation er blevet en naturlig del af vores adfærdsmønster.

Formanden for Civil Society and Technology Project på Central European University i Budapest, Kate Coye, beskriver kommunikationsbehovet således over for New Scientist

»Jeg ønsker ikke at prioritere den ene type nødhjælp frem for den anden, men kommunikationsbehovet er tydeligt og har brug for at være til rådighed med øjebliks varsel.«

Kate Coye refererer til sine oplevelser med den seneste flygtningestrøm over Middelhavet og ind i Europa.

Det nyeste inden for satellitkomunikation i forbindelse med nødhjælpsarbejde er båret på vej af det kommercielle marked. Såkaldt SPOT-teknologi, udviklet til, via satellit, at spotte trackere, bjergbestigere, sejlere og andre, der begiver sig ud, hvor almindelige radiosignaler ikke rækker, bruges nu af nødhjælpsarbejdere til at finde hinanden og sikre, at beredskabscentre kan følge deres teams i marken under katastrofer.

Plads til frivillige med teknisk snilde

Disaster Tech Lab er i disse dage ved at sammensætte et team, der skal til Middelhavet og hjælpe de store flygtningestrømme på øerne mellem Grækenland og Tyrkiet.

‘Vores mål er at skabe internet og kommunikationsmuligheder i de improviserede flygtningelejre og for nødhjælpsarbejderne på øerne i middelhavet. Vi vil lave informationsposter, som skal etablerer kontakt mellem flygtningene og deres familier,’ skriver Disaster Tech Lab på deres blog.

Har du lyst til at opleve Disaster Tech Lab arbejde på helt tæt hånd, søger de fortsat frivillige med teknisk snilde til deres team i Middelhavet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger