Nobelpristager banede vejen for billig kunstgødning og katalysatorer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nobelpristager banede vejen for billig kunstgødning og katalysatorer

Nobelprisen i kemi blev onsdag tildelt den tyske professor Gerhard Ertl for "hans studier af kemiske processer på faste overflader."

Som den eneste modtager af en af de tre naturvidenskabelige nobelprisen modtager Gerhard Ertl prisen og de tilhørende 10 millioner svenske kroner alene.

Hvorfor ruster jern, hvordan fungerer brændselsceller og katalysatorer i biler? Det er spørgsmål, som overfladekemien er med til at besvare.

Udviklingen inden for halvlederindustrien i 1960'erne, der var satte skub i forskningen vedrørende kemiske processer på overflader, og Gerhard Ertl var en af de første til at se mulighederne i disse teknikker.

Det er et eksperimentelt vanskeligt område at beskæftige sig med, da det kræver høj-vakuum at studere kemiske reaktioner på metaloverflader. Det er blandt andet inden for udviklingen af eksperimentelle teknikker, at Gerhard Ertl har ydet et stort bidrag.

Han har særligt studeret Haber-Bosch-processen, hvor nitrogen udvindes fra luften til anvendelse i kunstgødning ved hjælp af jernoverflader, der fungerer som katalysatorer.

Han har også studeret oxidation af kulilte (CO) på overflader af platin, en reaktion der anvendes i bilkatalysatorer til at rense udstødningsgasser.

Gerhard Ertl er født i Bad Cannstadt i Tyskland i 1936, Han er professor emeritus ved Fritz-Haber-Institut der Max-Planck-Gesellschaft i Berlin.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten