Nobelprismodtager: Stands ozon, sod og HFC-gasser straks
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Nobelprismodtager: Stands ozon, sod og HFC-gasser straks

Nobelpristageren i kemi 1995, dr. Mario Molina, og fem andre forskere gør nu opmærksom på, at der kan være en mulighed for at undgå den risikable 2 procents globale temperaturstigning inden for dette århundrede. Hvis altså klimabalancen ikke allerede er tippet, og de selvforstærkende mekanismer er begyndt at virke.

Men det kræver, at verdens ledere også retter fokus mod andet end teknologier til at nedbringe CO2-udslippet, skriver forskerne i en artikel i det anerkendte forskningspublikation Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), som blev offentliggjort for tre dage siden. (se link nedenfor)

Det var Mario Molina, der i 1974 slog alarm, fordi udslip fra køleskabenes CFC-gas var i færd med at ødelægge ozonlaget. Derfor modtog han Nobelprisen i 1995.

Den farlige og irreversible klimaforandring, som ventes at blive ustabil ved omkring 2 graders temperaturstigning, kan måske stadig hindres, skriver anerkendte forskere. Men det kræver mere end en global CO2-begrænsning. Klimaanlæg og køleskabe er ved at blive et stort problem. Det samme gælder sod fra dieselbiler samt forurenende gasser fra industrien. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Ifølge forskerne er der brug for lovgivning inden for 2-3 år, implementering inden for 5-10 år og klimavirkning inden for årtier derefter.

HFC-gasser

Først og fremmest er de HFC-erstatningsgasser, som er udviklet til erstatning for CFC-kølemidlet i køleskabe og køleanlæg, i sig selv ved at blive et klimaproblem. HFC bruges også til industriens fremstilling af isolationsskum. Takket være u-landenes voksende efterspørgsel efter aircondition-anlæg, ventes forbruget af HFC-gasser at vokse faretruende.

Hvis den nuværende udvikling af forbruget fortsætter, vil HFC-gassernes virkning på klimaet i 2050 være på størrelse med 19 procent af CO2-udslippet.

Sod

Den 2. eller 3. største bidragsfaktor i klimaændringerne anses nu for at være sod-dannelse fra ufuldstændig forbrænding af diesel, biobrændsler og biomasse (for eksempel fyring og madlavning med træ).

De sorte sodpartikler opsuger sollysets energi meget effektivt, selv om de ligger spredt over store landområder. Og sod anses nu for at være årsag til næsten halvdelen af den 1,9 graders gennemsnitlige temperaturstigning, der er registreret i Arktis siden 1890.

Denne forurening kan afhjælpes, dels med dieselfiltre til biler, og dels ved at varme mad med soldrevne komfurer i stedet for at fyre med træ og kogødning.

Ozon i lav højde

Gasarten Ozon gør gavn i stor højde, men den er klimaskadelig i lav højde (troposfærisk ozon), hvor den giftige gas påvirker klimaet som en drivhusgas og i øvrigt skader afgrøder og helbred.
Den slags ozon-lag skabes af andre gasudslip, såsom CO, NOx, methan og andre kulbrinter, som udledes gennem ufuldstændige forbrændingsprocesser i industrien.

Forskerne skriver, at hvis man reducerer den troposfæriske ozon med 50 procent, får verden 10 år ekstra til at nedsætte CO2-udslippet.

Kulproduktet Biochar

CO2 kan aktivt fjernes fra kredsløbet. Når man koger biomasse-affald ved lave temperaturer uden ilt, også kaldet pyrolyse, fremkommer et stabilt, finkornet kulstof, Biochar.

Den slags kulstof, hvori luftformig CO2 er indfanget gennem planternes fotosyntese, kan pløjes ned i jorden, hvor det bliver liggende i århundreder eller årtusinder.

Forskningsartiklen vil senere i år indgå som baggrundsmateriale for en særlig artikel "Tipping elements in Earth systems" i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dokumentation

Forskningsartikel fra PNAS

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

-- Menneskeskabt kemisk forurening! --
Ja, det er relevant og vigtigt, at folk med faglig viden i bl.a. kemi, fysik og biologi informerer om, at der i problemet med bl.a. fremtidige klima-ændringer, er mange flere stoffer og alvorligere kemikalier i aktion end kuldioxid (CO2)!

De sundhedsmæssige og miljømæssige langtidsvirkninger af den menneskeskabte kemiske forurening kan vi ikke (endnu) forudberegne!

Hilsen fra
Louis Nielsen

 • 0
 • 0

[Ironi on]
Og så går man her og tror at man ved at fyre med træ gør miljøet en tjeneste. Det bliver ellers lovprist som miljøvenlig og CO2-neutral varme i byggemarkedernes kataloger, Idé-Nyt, gør-det-selv blade og af brændeovnsbranchen, og hvem der nu ellers måtte have økonomiske interesser i klemme.
Og de dér miljøfanatikere brokker sig over, at der lugter af skovbrand og brændt plastic i kvarteret, at deres vasketøj må tørres indendørs, at deres børn ikke kan sove udendørs eller lege ude i haven, og at de aldrig kan lufte ud, og at de får astma og allergi og lungekræft.
Og nu kommer nogle kloge mennesker og siger, at det også skader det globale miljø at fyre med træ.
De kan sgu få en gang røg allesammen! Nu vil jeg gå ud i haven og save gamle vinduer, gulvspånplader og limtræsspær op, så jeg har noget at fyre med vinteren over.
Og det kan jeg gøre med god samvittighed, for det er jo ikke ulovligt. Spørg bare ham dér miljømedisteren - han siger jo ingenting og gør ingenting. Så han kan også få en gang røg!
Der er kun alle de forbandede kværulantiske naboer og miljøfanatikere, der brokker sig. De skulle da nødigt brokke sig - de burde vide hvordan der lugter nede i fyrrummet nede i kælderen, og hvor meget det sviner, når jeg tømmer asken af i affaldsækken til dagrenovation, eller når skorstensfejeren er på besøg. Vi er jo nogen, der lider og ofrer os i miljøets tjeneste! Skam jer!
[/Ironi off]

 • 0
 • 0

Det kan lige nås inden klimamødet at lave en plan for de fjernvarmerør der er isoleret ved hjælp af freon som er en overordentlig drivhusgas.Hvis det bliver timet rigtigt kan det neutralisere det grimme ozon.

 • 0
 • 0

Fint ironisk indlæg Carsten!

Ja, de fleste stoler mere på veltalende personer og smarte reklamer, selv om de ofte er direkte i modstrid med kendsgerninger.

Det er vigtigt at fagfolk får mulighed for at formidle deres faglige viden til den almene befolkning.

Hilsen fra
Louis Nielsen

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten