Nobelpris-modtager sabler Lomborgs klimabog ned

24. juli 2020 kl. 15:32852
Nobelpris-modtager sabler Lomborgs klimabog ned
Illustration: Lars Bertelsen.
Joseph E. Stiglitz, nobelpris-modtager i økonomi, er ikke imponeret over Lomborgs 'False Alarm', der opfordrer til en moderat tilgang til klimaproblematikken, mindre panik og større omtanke for økonomien.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske politolog og debattør Bjørn Lomborg er aktuel med sin nye bog 'False Alarm', hvor han adresserer klimamæssige problematikker, løsninger og behovet for disse.

Med undertitlen 'How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet' bliver man budt velkommen til en bog, der promoverer en moderat tilgang til klimaforandringer og slår fast, at der findes andre ligeså vigtige problemstillinger i samfundet.

Men den nye klima-bog falder ikke i lige god jord alle steder, og hos New York Times har Nobelpris-modtager i økonomi Joseph E. Stiglitz anmeldt bogen og kaldt den for 'decideret farlig læsning' for folk, der ikke er velinformeret nok om klimaforandringernes omstændigheder på forhånd.

Joseph E. Stiglitz modtog Nobelprisen i Økonomi i 2011 sammen med George Akerlof og Michael Spence grundet deres viden og erfaringer i forhold til at analysere konsekvenserne af asymmetrisk information i markedsøkonomi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Leder: Derfor holder vi debatten åben for klimaskeptikerne

'False Alarm' benægter ikke klimaproblemernes eksistens, og bogen anerkender også, at disse problemer i stigende grad bliver større og større. Men Bjørn Lomborg understreger, at man ikke kan tillade sig at kategorisere problemerne som en decideret krise. Lomborg refererer til klimapanikken som en konsekvens af 'dårlig videnskab', der fører til 'endnu dårligere politik'. Den dårlige politik og monetære investering i grønne løsninger verdenen over kan, ifølge Bjørn Lomborg, føre til store økonomiske skader for især de fattigste i samfundet.

Flere kritkpunkter

Hos New York Times kritiserer økonomen Joseph E. Stiglitz bogen for på naiv vis at have tillid til, at virksomheder og selskaber sagtens kan regulere sig selv på en klimamæssig front, uden at stater bliver nødt til at indføre reguleringer, der garanterer klimaets velbefindende.

Læs også: Kendt klimaskeptiker sadler om: Global opvarmning bliver dyrt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Joseph E. Stiglitz er heller ikke imponeret over Bjørn Lomborgs tillid til 'det bedst mulige udfald' af stigende globale temperaturer, især ikke når verdenssituationen i dag, ifølge Stiglitz, er en fagre nye verden, hvorfor man ikke har tilstrækkeligt med empiriske eksempler på, om de bedst mulige udfald egentlige kan komme på tale eller ej. Stiglitz understreger derudover, at eksperternes estimater for fremtiden kun bliver værre og værre.

Ligeledes kritiseres 'False Alarm' og Bjørn Lomborg for at undervurdere de skader, som et varmere klima kan føre til. I bogen påpeger Lomborg selv, at der ikke er videnskabelig bevis for, at klimaet endnu i dag har taget skadet grundet menneskeskabte klimapåvirkninger, mens kritikeren refererer til flere estimater om fremtidens planet, hvis mennesket ikke griber ind i tide.

Joseph E. Stiglitz understreger selv, at vedkommende normalt ikke bruger tid på at anmelde dårlige bøger, der ikke fortjener andet end at blive rakket ned, men at vedkommende her gør en undtagelse for at advare om faren ved bogens indhold.

852 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
862
7. december 2020 kl. 11:44
861
7. december 2020 kl. 11:29

Selvfølgelig forefår der en transport af CO2 via havstrømme - i og med der er havstrømme og CO2 optages i/afgives fra havet. Og lige så selvfølgelig vil den transport foregå fra kolde imod varme områder.

Det er fuldstændig korrekt. Jeg har faktisk tidligere linket til en videnskabelig artikel eller to der omhandler netop optag og afgasning af CO2. Og der er ingen tvivl om at der er et optag i de kolde regioner og en afgasning i de varme.

Mit indlæg ovenfor gik sådan set blot på at få Per til at vise præcis hvor i hans såkaldte referencer der beskrives en transport af CO2 i havet. På det punkt er han så ved at træde vande, for det står der intet om i hans referencer!

Min tese er at han har læst: CO2 optages i havvand -> havvand transporteres rundt på jorden i havstrømme -> CO2 transporteres fra nordpolen til sydpolen.

hvor hans konklusion naturligvis er fuldstændig uden belæg i det citerede.

Men du har ret: Den gode Per flytter sig ikke en millimeter ligegyldigt hvad der måtte komme frem af lødige argumenter.

860
7. december 2020 kl. 11:05

Jeg har læst begge dine 'referencer'. Kan du ikke forklare hvor præcis - som i direkte citat - der i dine kilder står at havvandet transporterer co2?

@Dan, gerne, blot du lige vil forklare hvorfor du bruger det injurierende udtryk "Per løgnhals"? Ingen har kunnet tidligere, måske kan du?

At havet optager CO2 der findes her som [HCO3]- , det er vist alment kendt? At havet "forsurer", det ved stort set alle. HCO3 omdannes naturligvis ikke til CO2 fordi det passerer ækvator, vel? I øvrigt står det i mine referencer, se f.eks. hvad "experimentarium" skriver.https://www.experimentarium.dk/klima/oceaner/

At CO2 passerer ækvator som du vist antydede, kan ikke rigtig lade sig gøre pga. fysikken bag vindens bevægelser. Varme luft stiger opad ved ækvator, trykket formindskes i højden og udvider sig, en Hadleyceller dannes. Nej, ingen CO2 eller CH4 over ækvator.

Dan, jeg mangler dine kommentarer til den ofte tilsendte absorbtionsgrafik, hvor man klart ser de enkelte klimagassers absorbtion, metans overlappes totalt af vanddamp, ikke? Mon ikke at du og Kristian har overset, at metans spektrum ligger udenfor "det optiske vindue"? (Jeg læste en artikel om fænomenet fra "Oregon petition" gruppen, der omfatter over 30.000 videnskabsfolk (mend mindst en ph.d-titel). Hele den spektrum ligger udenfor! I øvrigt har jeg fået opklaret problemet med metans GWP-værdi ved en venlig henvendelse med et link. GWP-værdien over 100 år indholder 8-10 stk.

859
4. december 2020 kl. 09:43

'referencerne' ovenfor udtaler sige udelukkende om dette optag - transport er ikke nævnt med et eneste ord.

Hej Dan

Selvfølgelig forefår der en transport af CO2 via havstrømme - i og med der er havstrømme og CO2 optages i/afgives fra havet. Og lige så selvfølgelig vil den transport foregå fra kolde imod varme områder.

Det er bare ligesom ikke det, der er issuet i denne diskussion.

Det oprindelige dogme fra Per A var jo, at eftersom der er (næsten) lige så meget CO2 på den sydlige som på den nordlige halvkugle, er det et bevis på, at stigningen i CO2 ikke er antropogen, da langst den største antropogene udledning foregår på den nordlige halvkugle.

Så fra at påstå dette, er det nu endt i en diskussion om hvordan antropogent udledt CO2 migrerer til den sydlige halvkugle, hvilket i bund og grund ikke har den mindste indflydelse på vores problem: AGW - altså en klassisk AGW-benægter afsporing af debatten.

At langt den største transport over Ækvator foregår luftbårent, viser krypton85 studiet dog uden nogen tvivl - men igen: Det er komplet irrelevant for AGW debatten.

Jeg stiger af det nytteløse i at køre dette videre, alle (undtagen Per A) er jo helt på det rene med, hvordan tingene hænger sammen, og denne situation må vi nok betragte som helt statisk: Vi fortår videnskaben - og intet kan flytte Per A - han er simpelthen for inputresistent.

858
3. december 2020 kl. 20:29

Løs mine henvisninger igen, de stammer fra videnskabelige kilder, det er ikke de værste kilde

Per A. Hansen såkaldte "videnskabelige kilder" i hans dropboxtegneserier er oftest uden nogen form for kildeangivelse.

Men han citerer gerne fra Schiller-instituttet, der som bekendt mener, at al snak om klimakrise er orkestreret af det engelske kongehus i spidsen for en samling fascister, der vil erobre verdensherredømmet.

Undskyld mig: Men mennesker med den slags "videnskabelighed" tror jeg lige så lidt på, som jeg tror på Per A. Hansen evindelige løgne, fordrejelser og patroniseren af mennesker som siger ham imod.

https://ing.dk/artikel/danske-forskere-vil-lukke-munden-paa-klimaskeptikere-med-ny-orkanmodel-230094#comment-980571

855
3. december 2020 kl. 12:45
854
3. december 2020 kl. 12:28

Gider du ikke lige svare høfligt på de fire spørgsmål i #848 Per?

853
3. december 2020 kl. 12:02

[

I indlæggene #592, #648, #645, #661, #749, og #786 fremturer du med dine km3/sekund - og det er endda kun i denne tråd.

@Flemming, undskyld at din titel "Per Løgnhals slåt til igen" passer for såvidt at jeg naturligvi gerne svarer på dine hjælpe- og indholdsløse indlæg.

Jeg har set på dine henvisninger til #592, #645 etc. Der er noget du igen, igen har misforstået. Tallet 50 mio. stammer fra et link til "experimentarium".https://www.experimentarium.dk/klima/oceaner/Desuden:https://faktalink.dk/havet-livgivende-dodbringende-legendeskabende

Der står bla. "Flere mekanismer i oceanerne spiller en central rolle i klimaudviklingen. Havet optager CO2 og fungerer hermed som en slags CO2-lager. Havvand optager omkring 1/3 af den CO2, der tilføres atmosfæren. Havene har således optaget omkring 80-90% af den globale temperaturstigning "

Det oversætter du så til, at det er mig, der har beregnet disse tal! En debattør benyttet denne værdi på en sidegren omkring Florida og regnet videre på. Og fundet der var et "k" for meget. Ikke mit bord, men en manglende på viden om hvad der diskuteres, nemlig CO2s transport med havstrømmene.

Derfor må jeg total afvise dine beskyldninger som ubegrundede, og din opfordring til at man generelt skal klage over mine indlæg indlæg er ganske ubegrundet, det er meningstyranni! Medmindre man går ind for censur af videnskabelige målinger, eller gerne vil af med en debattør, man ikke rigtig kan argumentere med. Løs mine henvisninger igen, de stammer fra videnskabelige kilder, det er ikke de værste kilder. Og prøv nu lige at holde dig til fakta, jeg har alene ydet den service til dig, at levere videnskabelige artikler om emnet, nemlig at CO2 transporteres med havstrømmene, ikke med blæsevejr over Ækvator. Mon ikke du overser, at der såogså blæser den anden ved, så der ikke opstår vacuum? Men summa summarum, du tager fel på alle punkter i dit indlæg.

• Vestigia terrent !

851
3. december 2020 kl. 11:47

men det er løgnagtigt at beskylde mig for at have lavet den fejl, det må være den, der har skrevet vedkommende artikel.

Ingen har beskyldt dig for at fabrikere fejlen - kun for at gentage den mindst 10 gange efter du var blevet gjort opmærksom på den.

Jeg fatter ganske enkelt ikke, hvorfor du og dine mange tommel-op tilhængere fortsat kan tro på, at vinde fra nord blæser gennem Hadleycellerne og via ækvator havner på den sydlige halvkugle.

Det er fordi, du ikke forstår Hadleycellerne. I et idealiseret meteorologgisk system har du (næsten) ret. Men det meteorologsike system er alt andet end ideelt. Du er bevet forevist links til live gengivelser af vindsystemer i verden, og det fremgår med al ønskelig tydelighed, at der er masser af vinde, der blæser over ækvator. Hvis det ikke var tilfældet, ville man jo heller se identiske koncentartioner af krypton85 på den nordlige og den sydlige halvkugle, da dette ikke opløses (nævneværdigt) i vand.

Så jo, der er masiiv opblanding af CO2 mellem luftmasserne på den nordlige og den sydlige halvkugle vis vinde

Benægt nu ikke du har nævnt det i det normale grove sprogbrug, du/I har alle forskere indenfor både paleo- og almindelige geologer imod Jer, vedrørende tidligere tiders klimaforhold. Jeg erkender dog, du kom med en enkelt reference, der skulle tilbagevise talrige geologers forskning spm jerg har postet i massevis

Jeg har aldrig benægtet temperaturkurverne i halocæn, så det er atte en LØGN fra dig Per. Det jeg (og senest Dan) har forsøgt at forklare dig, er, at dine kurver ikke er up to date - i og med de ikke medtager den voldsomme temperaturstigning, vi har set de seneste ca. 100 år. Tager man dem med i ligningen, falder dit argumenr pladask fra hinanden.

Fire spørgsmål, jeg gerne vil have et høfligt svar på:

Har du kigget på mine link over temperaturkuver? Har du nogen saglige kritik til dem? (som jeg har til dine) Forstår du, at dine link ikke medtager den seneste ca. 1,0 grad stigning? Forstår du, at hvis man forlænger dine kurver frem til år 2020, vil dette punkt være meget højere end de tidligere varmeperioder (som jeg stadig aldrig har benægtet)?

Og nej, jeg har ikke kun postet et link - jeg har linket til såvel data gående 10.000 som 2.000 år tilbage, så det var en LØGN mere.

CO2 ikke er den eneste ene klimafaktor, den har som jeg har beregnet for dig tidligere, mistet godt 50 gange sin oprindelige klimaeffet

Det er noget vås - du har jo selv fremført, at de første 20 ppm havde en effekt på ca. 16 W/m2 - det vil sige, at den i følge dit ovenstående udsagn har mistet 50 * 16 = 800 W/m2 siden??

For øvrigt har jeg jo gentagne gange forklaret og beregnet for dig, at CO2 som klimagas er et eskalerende - og ikke aftagende problem, hvis man bruge rigtige tal fra den rigtige verden som input til formlerne - og ikke dine hypotetiske tal. Men det regnestykke har du (som den eneste) tilsyneladende ikke forstået endnu? Jeg har i hvert fald ikke set et eneste validt argument imod den beregning fra

850
3. december 2020 kl. 11:22

men artiklen anbefaler så vidt jeg husker GWP100 supleret med GWP20. Det var dét jeg bad dig forholde dig til.

@Mogens, det spørgsmål overlader jeg til eksperterne, jeg har bemærket at man normalt benytter GWP100, hvis ikke andet nævnes. Mht. til metan, så mener jeg at det ville give et bedre resultat, hvis man anvendte GWP20, Det er de fysiske egenskaber som vises i den grafiske figur over klimagassernes absorption, som er det mest interessante. Her ses både absorption, overlapning samt beliggenheden af det optiske vindue, som man bla. har skrevet om, med reference til artikel om emnet fra "Oregon Petition", som jeg har læst et eller andet sted. Men igen, tak for linket til materialet, det vil jeg læse grundigt på,

848
3. december 2020 kl. 10:58

Så en bevist usandhed - om den er bevidst eller ej, er selvfølgelig det store spørgsmål, da meget lidt af det du skriver herinde, synes at have nogen relation til en bevidsthed - - -

at en af os er en løgnhals det har jeg aldrig benægtet, men det er ikke mig. At jeg at ca. 10 referencer har gengivet en enkelt, men et "k" for meget benægter jeg ikke, men det er løgnagtigt at beskylde mig for at have lavet den fejl, det må være den, der har skrevet vedkommende artikel. Det eneste esentielle er, at jeg med disse mange r3eferencer har påvist, at CO2 fordeler sig over planeten via havstrømmene som [HCO3]-. At drage Golfstrømmen ind i den debat tyder på manglende lyst til at erkende fakta, for kulstoffet i havstrømmene er forlængt afgasset eller anvendt til den voldsomme vækst i havet, som bla. blåhvalerne nyder godt af. Det manglende "k" havde i øvrigt intet som helt med det essentielle at gøre, nemlig at CO2 føres med havstrømmene, de har forlængst passeret ækvator, det er totalt irrelevante oplysninger der intet har med sagen at gøre. Prøv af fokusere noget bedre på det aktuelle, tak.

Jeg fatter ganske enkelt ikke, hvorfor du og dine mange tommel-op tilhængere fortsat kan tro på, at vinde fra nord blæser gennem Hadleycellerne og via ækvator havner på den sydlige halvkugle. Jeg gætter dog på, at om et årstid så er du den førende kapacitet på havstrømmenes transport af HCO3- !

Benægt nu ikke du har nævnt det i det normale grove sprogbrug, du/I har alle forskere indenfor både paleo- og almindelige geologer imod Jer, vedrørende tidligere tiders klimaforhold. Jeg erkender dog, du kom med en enkelt reference, der skulle tilbagevise talrige geologers forskning spm jerg har postet i massevis, herunder den danske forsker prof. Marit Søderkvist, som jeg hørte i Herning sidste år i et 2 timers foredrag. Så din ene reference vil jeg da gerne erkende du har postet, sikkert vha. Google. Men de kalder man for "Cherry Picking", for du refererer til en enkelt forfatter, uikke til en forsker. Jeg har postet næsten 10 referencer til geologer og iskerneforskere, der har en anden mening.
Så erkend blot, at der er fuld videnskabelig baggrund for de nævnte varmeperioden som jeg har nævnt flere gange, den minoiske periode, bronzealderen, romertiden og vikingetiden, jeg ser væk fra den første i Holocæn (der jo blot betegner perioden efter Istiden), den skyldes jordaksens høldning var lidt større end nu). At lukke af for kendsgerningerne er dumt, iskerneforskningen har bevist det, liget af Ötzi i alperne vider af de var snefrie for ca. 5000 år siden, uanset hvor meget du benægter varmeperioderne. Men synd for dig at den væmmelige CO2 ikke er den eneste ene klimafaktor, den har som jeg har beregnet for dig tidligere, mistet godt 50 gange sin oprindelige klimaeffet. En fordobling til 800 ppm vil bevirke større vækst, godt 3 watt/kvm, men den største ulemper er at man fortæstter med et uhæmmet forbrug af fossil energi. Det har jeg skrevet artikler om gennem 40 år. Men det er da ubelejligt med disse kendsgerninger, når man nu bliver fodret med skræscenarier og en lidt varmere Jord, døde isbjørne, koralrev mmm. Lær af fortiden.

847
3. december 2020 kl. 10:41

100 års forløb

Nu går der rod i hvilke svar der ligger i hvilke tråde. Fred være med det.

Jeg går ud fra at det er den her artikel du refererer til:https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2018/em/c8em00414e?fbclid=IwAR3bcM2jsuCRx9-ef1XPDcfWpm1YpZH46o2t4GWm-t-9doruRtsIRdbEH2A

Jeg synes du misser pointen, Artiklen handler primært om metoder til at regne på- og illustrere CO2 på de samme grafer på trods af vidt forskellig effekt og levetid. Hvilke metoder man kan benytte og hvilke kompromisser hver metode indebærer. Ingen metode er ideel, men artiklen anbefaler så vidt jeg husker GWP100 supleret med GWP20. Det var dét jeg bad dig forholde dig til.

Men pyt. Hvis inputtet har givet dig ro i forhold til de 100 år, som du fremfører igen og igen og igen, så fred med det :)

846
3. december 2020 kl. 10:12

Jeg stiller dig en masse spørgsmål og du vælger at fokusere på enhedsfejlen km3/m3.

@Kære Mogens, du har ret, men jeg måtte lige rette beskyldningen om at jeg er skyld i en artikels fejl, der i øvrig kommer sagen ved. Det drejede sig om en sidegren på den nordlige halvkugle, debatten her gik på at nogle fastholdt at CO2 passerede Ækvator med vinden. Men mange tak for du bliver ved med din berettigede kritik, jeg havde nemlig problemer med linket, som jeg fik indlæst i går. Det var de oplysninger jeg havde efterlyst længe, så jeg er ærgerlig over det missede, så igen tak for din tålmodighed. Jeg fik din reference læst ind, den blev oversat automatisk, og den kom med de oplysninger, som jeg forgæves havde efterlyst længe, nemlig hvilke klimagasser kunne banke den døde metan op på en GWP-værdi på 23. Din reference gav det svar, jeg havde ventet, når metanet blev spaltet i CO2 og H2O, ja så stod et andet metanmolekyle klar! Så efter 100 års forløb ville 8-10 metanmolekyler være spaltes, samme antal CO2-molekyler være produceret etc. Det giver mening, blot burde det samlede resultat vel være fordelt på de 8-10 metanmolekyler? Jeg fik ikke alt med, så den er gemt i et html-format på min harddisk, den vil jeg så læse igennem. Så tak for en fremragende artikel, som også bekræfter ozons meget korte levetid (ca. 1 måned), og undskyld min fejl. Artiklen beskæftigede sig ikke med et andet problem, som man kan se i metans absorbtionsspektrum, som jeg har postet nogle gange, og som viser de fysiske forhold vedrørende ansorbtionen:https://www.dropbox.com/s/4r1fxdbdyvextzt/metan017Pct.jpg?dl=0Som man kan se på detaljerne til vestre, så absorberer metan kun effektiv på en lille del, max. 87% på nogle få bølgelængder. Normalt ligger absorptionen på ca. 30%. Men lodret over kan man se, at vanddamp dækker metans spektrum ca. 100%, så med mange tusind gange flere H2O end CH4-molekyler må man forvente, at metans drivhuseffekt er ret lille og størst i områder med få vandmolekyler. Det er disse fysiske forhold jeg har debatteret ud fra, men ingen synes at være interesseret iu andet end CO2, som jeg vel nok er en af de første til at pege på som drivhusgas ( for ca. 40 år siden).

845
3. december 2020 kl. 08:58

Jeg er naturligvis ikke inputreistent, men jeg vil ikke acceptere argumenter der forlængst er tilbagevist, jeg kar ikke skrevet km3 overhodendet,

Det var så en LØGN igen

I indlæggene #592, #648, #645, #661, #749, og #786 fremturer du med dine km3/sekund - og det er endda kun i denne tråd.

Så en bevist usandhed - om den er bevidst eller ej, er selvfølgelig det store spørgsmål, da meget lidt af det du skriver herinde, synes at have nogen relation til en bevidsthed - - -

844
2. december 2020 kl. 16:45

Hej Per.

Jeg stiller dig en masse spørgsmål og du vælger at fokusere på enhedsfejlen km3/m3. En lille del af indlægget, som jeg blot bruger til at illustrere at du ikke tager det ind, som bliver skrevet til dig. Hvad siger det os?

843
2. december 2020 kl. 16:24

Jeg tænker desværre ikke, at denne post rammer noget som helst i dig. Du fremstår helt ekstremt inputresistent. I sådan en grad at selv når du gentagne gange bliver gjort opmærksom på, at du er kommet til at skrive km3 i stedet for m3, og endda bliver præsenteret for regnestykker, der viser hvor absurde tallene bliver med forkerte enheder. Ja så fortsætter du bare. Du hører det slet ikke.

@Mogens, undskyld jeg ikke så dit udmærkede indlæg, som jeg da har taget til mig. Tak for det. Jeg er ikke inputresistent, men jeg har skam interesseret mig for emnet i snart 40 år, hvor min gode ven, Uffe Korsbech skreb en artikel om den forstående fare for CO2 som drivhusgas. Jeg har forresten for nogle år siden skrevet en artikel i "Ingeniøren" om CO2 og klima. Men dengang var der ingen interesser.

Jeg er naturligvis ikke inputreistent, men jeg vil ikke acceptere argumenter der forlængst er tilbagevist, jeg kar ikke skrevet km3 overhodendet, jeg har alene linket til nogle glimrende artikler, hvor en enkelt falndt et "k" for meget, som intet havde med emnet at gøre, jeg henviste til en række forskningsrfesultater der påvist at forsuret havvand blev ført rundt på kloden via havstrømmene. Alle seriøse forskere ved at CO2 flyttes fra nord mod syd med havstrømmene, så de inputresistente er de, der mener at den blæser over ved ækvator, det har jeg ført bevis for at der ikke er tilfældet. At en sidegren af Goldstrømmen så bruges som bevis for at jeg argumenterer forkert er ganske absurd, dels sker det på den nordlige halvkugle, dels lang tid efter, at kulsyren i havet anvendt til en stor algevækst, en forudsætning for stor krillproduktion og dermed en stor bestand af hvaler. Min eneste bevæggrund er at debatten sker på et oplyst grundlag, ikke på tilfældige meninger man har hentet fra medierne. Som du måske har set, så er jeg den, der benyttet flest henvisninger fra forskningen, det synes jeg hører hjemme i denne kreds. Og undskyld igen den sene replik, jeg fik ikke dit bidrag i min mail.

841
19. november 2020 kl. 10:53

En ny byge fra Per A!

@Hej Søren Rosendahl, nyt at høre fra dig, sidst mente du det var en forsker der blev tromlet ned fordi han mente vi gik mod en ny Istid. Det var nu mange der mente, vedkommende (nu sir Hougthon) blev udpeget af m. Thatcher som leder af det nye panel kaldet IPCC.

Mine "byger" erkender jeg, som du kan se så skyldes de mange indlæg at jeg ikke rigtig kan få debattørerne til at erkende bla. forskningen vedrørende havstrømmene, som jeg ved du godt er klar over flytter enormne mængder CO2 fra nord mod den sydlige halvkugle i form af [HCO3]-. Det koster en masse indlæg at tilbagevise postulaterne om at CO2 blæser tværs igennem Hadleycellerne med henvisning til en ca. 70 år gammel undersøgelse der påviser at der flyttes lidt krypton over ækvator! Sikkert med de cycloner, der optræder i sommerhalvåret, men hvirvelvinde har det med at aflevere gasarterne hvor de tog dem? Jeg har postet ca. 10 videnskabelige artikler, man har fundet en fejl "et "k" for meget", hvilket koster lidt indlæg for at fortælle, at det skam ikke er mig, der har ansvaret for teksten, jeg har ikke regnet det ud, men mange har desværre ikke forstået pointen, nemlig at CO2 flyttes rundt med havstrømmene, der drives af "Grønlandspumpen". Det er heller ikke mit ansvar, at så mange afviser videnskabelige resultater fra utallige havundersøgelser.

Men rigtig dejligt at de dig på banen igen, du kan uden tvivl bidrage med din store viden om kemi, selv om ovenstående nok er noget under det niveau du bevæger dig på.

838
17. november 2020 kl. 11:58

Har du ikke lært forskellen på km3 og m3 på dit meteorologikursus? Adskillige har fortalt dig, at dit tal stammer fra en misforståelse fra en journalist - alligevel holder du krampagtigt fast i det - hvad siger det om dig?</p>
<p>For at gentage, hvad en anden debattør har skrevet ovenfor: Jeg synes, du skulle få lavet en aftale med din læge og blive undersøgt for demens. Det vil måske spare dig for yderligere ydmygelser i det offentlige debatrum.

@Fl. hvis du kigger efter, så er det ikke mig, der har skrevet artiklen. Du har ikke rigtig forstået noget af debatten, for det drejer sig ikke om mængderne af vand, men derimod om at CO2 fra den nordlige halvkugle føres til den sydlige via havstrømmen som [HCO3]- . At CO2 ragerer med vand er et normalt kemiforsøg i Folkeskolen, hvor man puster ned i kalkvand, hvporved der dannes det tungtopløselige kalk - CaCO3. At så mange har protestret vildt over det som havforskerne har påvist, og hellere vil tro på Junges 70 år gamle undersøgelse af krypton undrer det mig særdeles meget. Altså, det drej3er sig ikke om en forskers korrekturlæsning af en tekst, men om CO2s fordeling over kloden, som alle andre end denne gruppe mener sker ved at den blæses gennem Hadleycellerne ved ækvator. Dine 14 tommel-op ere tyder på, at din foreslåede demenstesten nok hellere må adresseres til 15 andre. Jeg har eksamen i meteorologi, ja, men her lærer man da ikke noget om havstrømme, men om meteorologiske fænomener, herunder at det faktisk ikke bløser gfennem Hadleycellerne, som flertaller i denne grupp emener. Spørg blot en meteorolog. [HCO3]- stammer fra min kemi og biologibøger, det giver forsuring af havet, og CO2 afgasser faktisk ikke når havstrømmene passerer ækvator, den styre i øvrigt af Henrys lov. Så igen, igen, igen, du tager som altid fejl. I øvrigt er det antropogene andel af CO2 i havstrømmene ca. 2%, ifølge min egen regnebog.

837
17. november 2020 kl. 11:38

Jeg er enig med dig mht. Per A. Hansens evne til at forplumpre enhver debat, og at forsøg på at få en DIAlog (græsk for "SAMtale") med ham er håbløst, og at det bedste derfor er forsøge at "tie" hans vås ihjel.

@Søren, forplumring af en debar er f.eks. at skrive op om Schiller-instituttet i en debat om Lomborgs seneste bog. Ogdså selvom det skyldes forveksling med et link til en hel anden side i et helt andet forum. Kom gerne med noget vedrørende Lomborgs bog og klimaeffekter, som er emnet i denne tråd, at tage Schiller ind i debatten må vist kaldes "forplumring", ikke? Jeg synes da du skal deltage i debatten, bare det drejer sig om emnet, som du hidtil ikke har berørt.

836
17. november 2020 kl. 11:16

Jeg tror faktisk han startede med at postulere at CO2 indholdet var forskelligt på den nordlige og sydlige halvkugle. Men ok jeg kan tage fejl, det er lidt svært at holde styr på alle de forskellige røverhistorier.

@Dan, du husker en smule forkert! Jeg stillede spørgsmålet om årsagen til at CO2-indholdet var det samme overalt, på trods af at det var den nordlige del, der afbrændte den overvejende del af det fossile energikilder. Det fik Dan til at hente en 70 år gammel artikel af Junge, der hverken målte mængder af CO2-transport forbi ækvator, men derimod målte på Krypton! Det er den egentlige røverhistorie, for jeg har dokumenteret via en række linkt til havforskernes undersøgelser, at CO2 transporteret som [HCO3]- med havstrømmene! At du så opfatter det som "røverhistorie" er din egen sag, men en røverhistorie er da at benægte at CO2 ikke transporteres med havstrømmene! Det er der almindelig konsensus om indenfor havforskningen

835
16. november 2020 kl. 10:45

Måske er amerikanerne heldige, de har kun een Trump ?

831
15. november 2020 kl. 18:42

Hadleycellerne transporterer som udgangspunkt ikke luft på tværs af ækvator, og hvis atmosfæren var simpelt, 100% stabilt, system, kunne man teoretisk tale om en seperation mellem de to halvkugler.

@Søren, jamen så er vi jo enige, det samme har jeg plæderet for i masser af indlæg, men enkelte hårdnakkede benægtere mener det er hovedfærdselsåren med utallige henvisninger til en 70 år gammel artikel af Junge, der ikke har målt på CO2. Men hvorfor tærske langhalm på dette emne, det står da i mange af mine henvisninger til eksperter, der har målt transporten vis havstrømmene! Hvad er problemet? Uden transporten af CO2 med havvandet var der stort set ingen dyreliv i d antarktiske regioner, hvor algernes fotosyntese drives af den [HCO3]-, der leveres af havstrømme. Altså, der blæser bare ikke gennem Hadleycellerne som mange har postuleret og har fået masser af Pil-op for påstanden, forhåbentligt har alle nu fået den fejltagelse rettet.

829
10. november 2020 kl. 23:13

Flemming... Er du typen der ikke kan få øje på en hundelort uden partout at skulle stikke en pind i den så stanken breder sig? ;-) I 2 dage havde hans indlæg fået lov til at simre i en stuvning af nedadvendte tomler.. og så kunne du bare ikke nære dig længere..

827
10. november 2020 kl. 16:41

Flemming, mener du virkelig at det trediesidste indlæg er fornuftigt? ;-)

826
10. november 2020 kl. 15:27

Husk, at når man peger på folk, peger fire fingre på en selv.?

825
10. november 2020 kl. 15:08

Er også de to ovenstående indlæg fra Per A noget forfærdeligt sludder.

824
8. november 2020 kl. 13:23

eg er enig med dig mht. Per A. Hansens evne til at forplumpre enhver debat, og at forsøg på at få en DIAlog (græsk for "SAMtale") med ham er håbløst, og at det bedste derfor er forsøge at "tie" hans vås ihjel.</p>
<p>Hvor svært det end kan være ... SUK.

Det er lettere end du tror, Søren. Du har forsynet debatten med mange indlæg, hvor du vil have mig til at kommentere Schiller-instituttet, som du mener jeg har omtalt! Det har jeg ikke, problemet er at du åbenbart har forvekslet en grafik fra Sherrer-instituttet i Schweitz. Det kan man da kalde at forplumre en debat, ikke?

Men kom gerne med flere argumenter for at CO2 blæser frisk gennem hadleycellerne ved Ækvator, gerne med nogle tal for mængderne, som ingen rigtig vil ud med. Det e rher forplumringerne sker, ikke gennem havstrøæmmene, som jeg har taget ind i debatten fordi de er veldokumenterede.

823
8. november 2020 kl. 13:15

Man behøver ikke engang numeriske fakta, for at se at 55 mio km3/s i er helt ude af enhver proportion.</p>
<p>Skal vi alligevel sætte tal på, så står der i indledningen på Wikipedia at den mexikanske golf rummer ca 2,5 mio km3 vand, så Per må jo finde det realistisk at al vandet i hele golfen udskiftes 22 gange i sekundet.

@Søren, du har ikke forstået ret meget af debatten, desværre. Mine mange links til forskningen vedrørende havstrømme drejer sig ikke så meget om mængderne, at en enkelt kilde så har et "k" for meget med ændrer ikke ved det essentielle, som du ikke har fået fat i: Altså, en gang til for .......osv. Du regner løs på en gren af havstrømmene mange tusinde kilometer fra havstgrømmene fra Stillehavet ikke?

Nedbøren indeholder CO2 i form af [HCO3] -, ergo regner CO2 ned. Dine beregninger mangler forresten mængderne af C. Havstrømmene mod Antarktis indeholder enome mængder CO2 i form af HCO3-, som havets organismer bruger til fotosyntese i havet, det er grundlaget for dyrfelivet i havet, uden disse havstrømme var der ingen alger, krill, fisk og hvaler her! heller ikke Pingviner! Dine beregninger har intet med denne del at gøre, du prøver at dokumentere at CO2 blæser uhindret gennem Hadleycellerne, prøv bare at fortælle en meteorolog denne epokegørendse nyhed! Nej, dine CO2 teorier holder ikke vand, CO2 fordeler sog over kloden via havstrømmene, der er forskerne enige om. Du er god til et regne, kan vi få dig til at regne lidt på CO2-passagen gennem Hadleycellerne, altså kvantitative mængder baseret på videnskabelige målinger?

Det er ikke mig du skal henvende dig til vedrørende den gren af Golfstrømmen, du regnede på, men derimod forfatteren til artiklen, hvor der var kommet en "k" fo rmeget med! Min afdeling er kulstoffets kredsløb til vands og til lands. Den humane faktor er forresten ca. 2-3% totalt.

822
8. november 2020 kl. 12:59

[1] Jeg kan godt forklare dig hvorfor, men skal vi ikke bare sige at du, når du har læst og forstået materialet omkring CH4, kan du komme tilbage og undskylde og fortælle hvorfor du tog fej

@Dan, tak for de gåde råd mht. formatteringen. Jeg har forstået metans kemiske og fysiske forhold i atmosfæren, den er rimelig enkel. En gang til for prins Knud:

  1. CH4 har en halveringstid på ca. 10 år, d.v.s. at den omdannes til 1 stk. CO2 og 2 stk H2O efter ca. 10 år. Efter de 10 år kan metan ikke absorbere flere varmestårler. Derefter overtager 1 stk. CO2 (GWP-værdi = 1) og 2 stk. vandmolekyler klimaeffekten. Vandmolekyler har ikke fået tildelt mogen GWP-værdi. Både CO2 og H2O har en begrænset levetid, H2O danner aerosoler og regner med. CO2 optages i atmosfærfens vandmolekyler og regner ned som [HCO3]- Derefter ingen klimaeffekt. Vi kan se bort fra ozondannelsen, den er ikke målt, desuden er levetiden så kort som ca. 30 dage.

|<------ CH4------->|< ----- H2O + CO2------->|<---------- 70-90 år ---- ---- ------------->| Hvorfor regner du ikke bare på disse værdier, der er da såre simpelt?

Jeg har set bort fra vanddampens stort set 100% overlapning i metans absorptionsområde, det er ca. 100%! I områder med ingen vanddamp må metans drivhuseffekt antages at være af en vis størrelse, altså der hvor vanddampen er frosset til is. Jeg har kun set søforklaringer, ovenstående er en enkelt model, hvor der ses bort fra overlapningen i praksis. Cogito, ergo sum! Hvis du klikker på mine indlæg får jeg advis om indlæg, jeg bruger ikke så megen tid på at se i Feeds. Mvh Per A. Hansen

821
29. oktober 2020 kl. 14:28

Vi kan ikke have seriemoppere og videnskabsreligiøse skrivende frit her på stedet??

820
29. oktober 2020 kl. 12:55

Aha, så Per A. havde alle de rigtige og "yderst fornuftige" synspunkter - men kun Jens Arne forstod ham - så derfor har han valgt at skifte karriere til pauseklovn på sine gamle dage.

Flot kommet til undsætning, Jens Arne, ikke et øje tørt. ?

819
29. oktober 2020 kl. 12:34

Om han har evnerne er vel ikke så relevant som at se hvor godt han oftest lykkes med at dreje alle svarindlæggende overpå enten ligegyldige detaljer eller absurde påstande?

Jeg tror man skal huske baggrunden! Fornylig kom jeg tilfældigt til at kigge i en 10 år gammel debat hvor Per deltog med sit velkendte og yderst fornuftige synspunkt at der findes et alternativ til den danske klimapolitik som er enklere og mere effektivt end det vi har valgt at gøre. Men det synspunkt er som bekendt blevet systematisk nedgjort og udskammet her på stedet og det kan måske have hærdet ham til rollen som skydeskive så han måske ligefrem nyder den på sine gamle dage?

For i stedet for at tale om elefanten i stuen, at vi har en klimapolitik der baserer sig på gode hensigter og afhængighed af naboernes hjælp, så har nogen valgt at tage den ene alarmerende klimahistorie efter den anden op for at bekræfte sig selv i at vi er på rette vej, altså ikke-historier hvor man behageligt kan debattere videnskab og ingenting.

Jeg tror at Per m fl nyder en gang imellem at torperedere denne meningsløshed og kaste en brand ind i debatten og se tumperne rulle sig ud!

Og ja, der var egentlig lagt op til at debattere Lomborgs bog, men det er vel et godt billede af situationen her at det er umuligt!

818
29. oktober 2020 kl. 08:38

Hvis I nu bare havde ladet været med at svare, da han kom tilbage, var tråden død nu ... og tro mig, ingen ville kunne have det indtryk at han havde ret

817
28. oktober 2020 kl. 23:05

Er det ikke Lomborg der emnet ?

Har I glemt over skriften ?

816
28. oktober 2020 kl. 19:21

Flemming... Om han har evnerne er vel ikke så relevant som at se hvor godt han oftest lykkes med at dreje alle svarindlæggende overpå enten ligegyldige detaljer eller absurde påstande?

815
28. oktober 2020 kl. 18:28

Torbjørn - du skriver:

Jeg hælder derimod mere til at han er en Troll... Og en overmåde succesfuld en af slagsen... For det lykkes ham gang på gang at få folk til at jagte en "bold" som han har skudt langt ud på en mark!

Jeg er enig med dig mht. Per A. Hansens evne til at forplumpre enhver debat, og at forsøg på at få en DIAlog (græsk for "SAMtale") med ham er håbløst, og at det bedste derfor er forsøge at "tie" hans vås ihjel.

Hvor svært det end kan være ... SUK.

814
28. oktober 2020 kl. 18:23

Skal ingenlunde kunne udtale mig om Pers mentale helbred, da det trods alt er begrænset hvilken reel indsigt man kan få deri ved at studere indlæg på et internetsite. Jeg hælder derimod mere til at han er en Troll...

Der har jeg også været og forkastet teorien. Per har ikke evnerne tul at trolle på det niveau. Han er så langt ude, at han reelt tror på sit ævl.

Og hans manglende relation til virkeligheden kombineret med, at han aldrig kan huske, hvad hverken han selv eller andre har skrevet, hans fremskredne alder samt det faktum, at blev opfordret til at forlade sit seneste job i 1993, gør, at jeg fastholder min teori.

At ignorere ham totalt virker ikke - der har jeg også været.

?

811
28. oktober 2020 kl. 17:30

Skal ingenlunde kunne udtale mig om Pers mentale helbred, da det trods alt er begrænset hvilken reel indsigt man kan få deri ved at studere indlæg på et internetsite. Jeg hælder derimod mere til at han er en Troll... Og en overmåde succesfuld en af slagsen... For det lykkes ham gang på gang at få folk til at jagte en "bold" som han har skudt langt ud på en mark! Derfor mener jeg at Flemmings mål med at han ikke skal stå uimodsagt overfor sagesløse nye læsere er omsonst... For hvormange læser egentlig debattråde med 500+ indlæg igennem? Min mening er at man bør lade ham stå uimodsagt bortset fra tomler ned! Kun dermed kan man begrænse antallet af vanvittige udsagn fra ham og dermed nedbringe sandsynligheden for at søgende læser nogle af dem.

812
28. oktober 2020 kl. 17:32

Har du ikke lært forskellen på km3 og m3 på dit meteorologikursus?

Jeg tror det grundlæggende problem hos Per A., er en total blottelse for proportionsfornemmelse, kombineret med en usædvanlig mangel på kildekritik, når kilden bare siger noget, der understøtter hans hjemmekomponerede verdensbillede.

Man behøver ikke engang numeriske fakta, for at se at 55 mio km3/s i er helt ude af enhver proportion.

Skal vi alligevel sætte tal på, så står der i indledningen på Wikipedia at den mexikanske golf rummer ca 2,5 mio km3 vand, så Per må jo finde det realistisk at al vandet i hele golfen udskiftes 22 gange i sekundet.

Dette selvom han ikke engang kan hælde vandet ud af et glas på 1/22 sekund.

810
28. oktober 2020 kl. 12:48

Gab, Gab, Gab. Jamen fortæl da endelig Pakistan og Iran at det ikke er muligt at sortere isotoper med centrifuge, der har de gjort i mere end 10 år. Og har adskilt U-325 fra U-238, hvor forkellen i masse er tusindvis gange mindre.

En centrifuges evne til at adskille komponenter med forskellog vægtfylde styres udelukkende af, hvor mange g, den leverer. De centrifuger man bruger i nuklearsammenhæng har en ydelse i størrelsesordenen mega g mens din selvopfundne gascentrifuge har en ydelse, der skal måles i milli g - altså igen en forskel på en faktor over en milliard! Og stadigvæke har du jo ikke forsklaret, hvorden den fraseparerede krypton85 skulle finde ned til den sydlige halvkugle.

Dit postulat bekræfter jo sådan set blot, hvad jeg antydede ovenfor: Du forstår (heller) ikke centrifuger.

Jeg har dokumenteret med videnskabelige henvisninger, at CO2 ikke blæser over Ækvator

NEJ du har ikke. Du har forklaret noget om Hadleyceller, som er en idealiseret betragtning af vindsystemerne omkring Ækvator. Adskillige (mig inklusive) har linket til real time målinger af jordens vindsystemer. Disse viser med al ønskelig tydelighed, at der er masser af vinde, der blæser over Ækvator.

Og vi lever fortsat i en koldere periode end normalt siden sidste Istid, ikke? Eller benægter du det fortsat?

. Ja, det benægter jeg - og al videnskaben. Kun dine benægter "realisme" sites holder fast i det - åbenlyst falske - dogme. Dit sinspunkt var sandt i 1900, men da temperaturen er steger markant siden da, er det ikke længere sandt. Se evt. her

Debatten er endt i har og briller, kan man ikke argumentere fagligt, ja så kan man jo begynde at brokke sig over om det nu er tale om 1 eller 2 kubikkilometer vand mere eller mindre.

Det handler stadig ikke om 1 eller 2 km3 mere eller mindreDet handler om, at du påstår, at Golfstrømmen transporterer

55.000.000.000.000.000 m3 vand i sekundet

og det rigtige tal er

**55.000.000 m3 vand i sekundet"

Har du ikke lært forskellen på km3 og m3 på dit meteorologikursus? Adskillige har fortalt dig, at dit tal stammer fra en misforståelse fra en journalist - alligevel holder du krampagtigt fast i det - hvad siger det om dig?

For at gentage, hvad en anden debattør har skrevet ovenfor: Jeg synes, du skulle få lavet en aftale med din læge og blive undersøgt for demens. Det vil måske spare dig for yderligere ydmygelser i det offentlige debatrum.

809
28. oktober 2020 kl. 11:07

Hele polemikken startede med at jeg spurgte om årsagen til at CO2-indholdet var det samme som på den nordlige halvkugle, hvor den emmeskelige faktor med overforbuget af fossil energi er enorm.

Svaret var dengang at det jo bare blæste over

Og svaret er stadig at det bare blæser over!

Og som jeg skrev før, så er CO2-koncentrationen ikke den samme på begge halvkugler.

https://dougrobbins.blogspot.com/2016/08/the-keeling-curve-and-global-co2.html

Med nuværende CO2-tilvækst, går ca 2 år før det niveau vi pt kan måle ved Station P (50. nordlige breddegrad) kan måles på Amsterdam Island (37. sydlige breddegrad).

Så det der udeledes på den nordlige halvkugle idag, vil først være fordelt over begge halvkugler om ca 2 år.

Det er stadig mindst 10 gange hurtigere end det kan transporteres via havstrømmene.

807
28. oktober 2020 kl. 11:01

ordi nettotransporten af CO2 over ækvator via havstrømmene er på størrelse med den tranport der udføres af lyserøde bjerggeder?</p>
<p>Du har fået referencer til videnskabelige artikler der behandler optag og afgasning af CO2 fra havvand.
O2 flyttes ikke fra pol til pol med vandet. CO2 flyttes fra pol til ækvator.

@Dan, Til det første må jeg endnu engang henvise til de facts, som forskerne har leveret, læs dem gerne igen. CO2 flyttes som HCO3- med havstrømmene, fra Stillehavet mod Antarktis og videre med Golfstrømmen. Dan, det er ikke så svært, læs bla. hvad Galathea-ekspeditionerne har målt en gang til.

Debatten er endt i har og briller, kan man ikke argumentere fagligt, ja så kan man jo begynde at brokke sig over om det nu er tale om 1 eller 2 kubikkilometer vand mere eller mindre.

Dan, se gerne på animationerne som nogle mener er bevist på at forskerne tager fejl, nemlig at man gerne ser at CO2 blæser frit og uhindret gennem ækvatorielle egne. Hvis du ser godt efter vil du måske kunne se lidt at det, som Junges m.fl. nævnte, nemlig af cycloner omkring Ækvator kan flytte lidt rundt på luften NORD--> SYD. De tilføjer også, at de også kan blæse tilbage igen!

Jeg forstår ganske enkelt ikke bevæggrundene for at manipulere med fakta, angiveligt for at "skåne" CO2-teorien eller hvad? Jeg ser med interesse at du benytter Happer, i starten gjorde du da ellers grin med ham og hans navn? Men fint at han er accepteret, det er Lindzen også

806
28. oktober 2020 kl. 10:46

Så opfandt PAH en “atmosfærisk centrifuge” der kan skille krypton85 fra CO2. Dette er for det første ikke fysisk muligt og for det andet løser det ikke PAH’s problem: Hvordan skal den udseparerede krypton85 komme fra den nordlige til sydlige halvkugle, der er jo ingen vind.

Gab, Gab, Gab. Jamen fortæl da endelig Pakistan og Iran at det ikke er muligt at sortere isotoper med centrifuge, der har de gjort i mere end 10 år. Og har adskilt U-325 fra U-238, hvor forkellen i masse er tusindvis gange mindre. Måske er der smuttet et par forelæsninger i fysik engang? Det er en skam, denne tråd skulle handle om Lomborg, men der er mere klimafysik i tråden. Og det synes jeg er et spændende emne. Og ret underholdene når belæste personer ikke rigtig kan finde ud det, som f.eks. hvor Golfstrømmen går.

Det kniber en smule at forstå en kort tekst, det kniber med at forstå kulstoffets kredsløb, nemlig at CO2 indgår i en kemisk forbindelse med vand og danner kulsyre/-syrlig, der regner ned på land og vand. I havet styres CO2-indholdet af bla. Henrys lov (Google det gerne). Uden den var der ingen fotosyntese af nævneværdigt omfang. Ja, CO2 regner ned som HCO3- !! Denne reaktion er folkeskolestof, blæs i en klar opløsning af kalkvand (altså Ca[OH]2! og kom på omgangshøjde med 7. klasserne!

Jeg har dokumenteret med videnskabelige henvisninger, at CO2 ikke blæser over Ækvator, men derimod fordeles over kloden via havstrømme. At der smutter lidt over svarende til forholdet mellem dryp fra en istap og et åløb, ja jeg ser væk fra istappens bidrag! Men Flemming benægter fortsat fakta, det er hans ret, derimod vil jeg gerne have mig frabedt at der fortsat manipuleres med det, jeg har skrevet, uanset om det så måske er det enenste, der kan styrker selvtilliden en smule pga. lidt manglende viden om emnet?

Jeg "opfandt" ikke centrifugen, jeg læste de idelige henvisninger til den meget hyppigt citerede Junge, her fandt jeg faktisk oplysningen om cykloner langs ækvator under passatten. Det er da en fysisk naturlov, at man ka n separere gasarter med forskelling massefylde med centrifugering. Det lærer man både i ingeniøruddannelserne og andre akademiske uddannelser. Altså i faget FYSIK. her må være smuttet et par stykker?

Og vi lever fortsat i en koldere periode end normalt siden sidste Istid, ikke? Eller benægter du det fortsat?

Flemming, du havde mere succes med at finde slåfejl i mine indlæg, de faglige facts har du aldrig kunne sætte fingeren på, bortset fra at optræde som Kapt. Haddock overfor mine kilder. Det var du til gengæld ganske eminent til, ingen kan som du jorde forskere, du ikke er enig med. Ikke med fakta, men med retorik.

808
28. oktober 2020 kl. 11:06

IPCC har slet ikke greb om disse ting og indrømmer endda at der er stor usikkerhed.</p>
<p>Så der er stor usikkerhed om at de ikke har greb om disse ting?</p>
<p>Jeg ser skam med glæde frem til at Happer og andre laver yderligere forskning der underbygger og formindsker usikkerheden ved IPCCs konklusioner. Ligesom hans resultater har gjort indtil nu.

Næh, IPCC slet ikke greb om disse ting. Men fremturer med uunderbyggede klimamodeller der viser for meget opvarmning relateret til målte data. Det er helt sikkert.

Man fusker med konstanter og parametre, som kan ses slet ikke at reproducere målte data. Det er da alment kendt.

Men IPCC indrømmer at de antagelser de gør sig er meget usikre. Men fremturer alligevel med prognoser som data viser er helt ved siden af. Jævnfør f. eks. Lindzen eller John Christy. Christy har i sin rapport en lille historie om hvordan hans review blev negligeret i IPCC rapporten. Hans indvendinger blev parkeret i en supplerende rapport der udkom længe efter IPCCs politiske makværk var offentliggjort , takket være politisk korekte hovedforfattere til det afsnit Christy bidrog til. Samme historie har Lindzen jo fortalt om gennem årtier, efter at han forlod IPCC på grund af netop den politisk motiverede styring. For slet ikke at tale om Pielke Jr. etc etc. Klimaforskere er også kendt for ikke at ville diskutere og forklare forskning, som Happer gjorde rede for flere steder. Happer var jo leder for USAs offentligt finansierede forskning for nogle år siden og lagde mærke til at alle andre end klimaforskere var lykkelige for at tale om resultater af den forskning som regeringen støttede. Med et par undtagelser var det slet ikke tilfældet for klimaforskere. ...

Jamen vi glæder os så allesammen, kan jeg forstå, over at Happer nu vil vise hvad det er for noget makværk IPCC har formået at promovere som videnskab - af politiske årsager.

I mellemtiden kan du jo så passende se på det arbejde en anden ekspert i stråling har lavet (han citeres da også af Happer!) Hermann Harde www.hharde.de , som har inkorporet både skyer og aerosoler i sine beregninger. Med resultater der øjeblikkeligt blev "politisk behandlet" som han beskriver på sin hjemmeside. Men meget interessante betragtninger iøvrigt over IPCC og de klumrede klimamodeller man laver der.

805
28. oktober 2020 kl. 10:15

Jeg tror faktisk han startede med at postulere at CO2 indholdet var forskelligt på den nordlige og sydlige halvkugle. Men ok jeg kan tage fejl, det er lidt svært at holde styr på alle de forskellige røverhistorier.

@Dan, du husker altså en smule forkert. Hele polemikken startede med at jeg spurgte om årsagen til at CO2-indholdet var det samme som på den nordlige halvkugle, hvor den emmeskelige faktor med overforbuget af fossil energi er enorm. Mit spørgsmål skyldes bla. at en debattør nævnte dit link til Junge 6-8 gange i samme indlæg (!).

Svaret var dengang at det jo bare blæste over, efterfulgt at enkelte kommentarer der antydede at jeg ikke helt havde forstået, du mente f.eks. at dit kenskab til meteorologi var større i 5. klasse, end mit var! Jeg formoder at meteorologi ikke var et punkt på timeplanen dengang?

Selv efter ca. 10 henvisninger til videnskabelige målinger og undersøgelser var/er der endnu en del der ikke er overbeviste, man ville sikkert beskytte ikonet CO2 mod angreb for dens potens som styring af klodens klima!?

Det kunne være interessant af lade nogle meteorologer læse indlæggene igennem i den sidste halvdel. Men hvad mener du selv? Tror du stadig ikke at cykloner kan seperere tunge gasarter en lille smule?

804
28. oktober 2020 kl. 10:02

Til orientering kan jeg fortælle dig at der selvfølgelig ikke løber 55 millioner km3 pr sekund med golfstrømmen. Der løber ca 30 mio m3/s (ikke km3/s) pr sekund gennem Floridastrædet, som trækker yderligere 30-40 m3/s med sig sydfra efter Floridastrædet.

@Søren Lund, til din orientering kan jeg nævne, at jeg faktisk nævnte det samme overfor Flemming, der som altid ikke rigtig læser hvad videnskabelige kilder nævner. De nævnte tal har jeg forlængst nævnt overfor vedkommende er forkert opfattet, så her er vi 100% enige! CO2 optages faktisk ikke ret meget af havet, den er der allerede. CO2 forbinder sig med vandet i atmosfæren og regner ned i havet! CO2 passerer derimod ikke ækvator med andet en så lille bidrag, at det svarer til tagdryp sammenlignet med et åløb. Dine oplysninger om luftstrømme er jeg ikke uenig i, men her er vi i småtingsafdelingen.

Jeg fatter ikke den enorme modstand imod hvad videnskaben fortæller om CO2s blanding i atmosfæren, det står da endog mreget klart i de mange link, jeg har postet. Hvorvidt havet optager leer afgiver CO2 afhænger bl.a. af Henrys lov. Mine kilder gennem ca. 30 år har været de tilgængelige videnskabelige kilder, som er meget underholdende. F.eks. at vi lever i et koldere klima end normalen siden sidste Istid, og at der smeltede mere i i Arktis end der gør i dag. At nogle bliver ophidsede af at få fortalt, at man dyrkede jordbær og korn i Grønland i Vikingetiden er egentlig lidt underligt?. (næste debatemner er måske FNs manipulering af klimadata?). Nå, men her er en lille prøve på mine kilder, (resten ca. 90 stk. venter jeg med.)

https://www.experimentarium.dk/klima/oceaner/https://www.youtube.com/watch?v=J-YW8Y0ooPg

https://www.youtube.com/watch?v=l9tMxWUYIOQ&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=l9tMxWUYIOQ

tryk på trekanten, følg pilene Eller se på link ovenfor. Men interessant hvilken iderigdom som klimabenægtere kan finde på, det er ret underholdende, men forhåbentlig finder nogle ud af, at det ikke er nok at kunne sige CO2 for at blive klimaekspert!

802
27. oktober 2020 kl. 23:56

Historien starter med følgende påstand fra PAH:

Jeg tror faktisk han startede med at postulere at CO2 indholdet var forskelligt på den nordlige og sydlige halvkugle. Men ok jeg kan tage fejl, det er lidt svært at holde styr på alle de forskellige røverhistorier.