Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Nobelpris i medicin: Frigørelse af immunforsvaret i kampen mod kræft

Illustration: The Nobel Committee for Physiology or Medicine, Mattias Karlén

To immunologer blev i dag belønnet med Nobelprisen i medicin for deres forskning i proteiner, der bremser kroppens immunforsvar i kampen mod kræftceller.

Tasuku Honjo fra Kyoto Universitet og James P. Allison fra University of California har henholdsvis fundet og udviklet kræftbehandling på baggrund af såkaldte 'checkpoints,' der blandt andet forhindrer T-celler i at angribe kræftceller. Det har 'revolutioneret behandlingen af kræft' med den såkaldte 'immune checkpoint therapy.'

'Immune checkpoint therapy' går ud på at hæmme blandt andet proteinerne CTLA-4 og PD-1 og på den måde stimulere immunforsvaret i kampen mod kræftcellerne. Dermed har prismodtagerne 'etableret et helt nyt princip i kræftbehandling,' skriver Nobelforsamlingen ved Karolinska Institutet.

Læs også: Nobeltiden nærmer sig – her er årets favoritter

Forskellige proteiner fungerer som henholdsvis bremser og acceleratorer for T-celler, en type hvide blodlegemer, der spiller en central rolle i kroppens immunforsvar. James P Allison var en af flere, der i 1990'erne fandt ud af, at proteinet CTLA-4 havde en bremsende funktion.

Modsat andre forskere fokuserede han på, hvordan fundet kunne bruges i kampen mod kræft. Han havde allerede udviklet et antistof, der binder sig til CTLA-4, og i 1994 lykkedes han og andre forskere på University of California med at kurere mus for kræft ved at blokere T-celle bremsen.

Læs også: Danske forskere undersøger: Kan immunsystemet selv bekæmpe kræft?

Nobelforsamlingen ved Karolinska Institutet i Sverige, der uddeler prisen, beskriver i en pressemeddelelse, hvordan det ligeledes lykkedes på menneskelige patienter med hudkræft i et klinisk forsøg i 2010. Resultaterne var 'aldrig set før for patientgruppen'.

Blandt andet The Guardian skriver, at Nobelkommiteen endnu ikke har haft held med at få fat på James P. Allison, mens følgende billede fra Kyoto Universitet af Tasuku Honjo og hans hold derimod allerede har nået Nobelprisens Twitter-konto, hvor nobelprismodtagernes fund ligeledes beskrives.

Få år inden James P Allisons fund fandt Tasuku Honjo T-celle-proteinet PD-1. I en række forsøg over flere år viste Tasuku Honjo, at også PD-1 bremser T-cellerne. Dog på anden vis end CTLA-4.

Først i dyreforsøg og senere på menneskelige patienter har også behandling, der hæmmer PD-1, vist sig at fungere ekstremt effektivt mod kræftceller.

Læs også: USA godkender banebrydende immunterapi-behandling til børn

I 2012 gav et klinisk forsøg således 'dramatiske resultater,' skriver Karolinska Instituttet. Behandlingen førte til 'langsigtet remission' samt mulig helbredelse for patienter, hvor kræften havde spredt sig, hvilket ifølge Karolinska Institutet tidligere blev betragtet som stort set uhelbredelige tilfælde.

Emner : Medicin