Nobelpris i medicin for unik viden om vores immunsystem

Nobelpris i medicin for unik viden om vores immunsystem

Halvdelen af årets nobelpris i medicin går til en amerikaner og en luxembourger. Den anden halvdel går til en canadier. Tilsammen har de afdækket afgørende viden om vores immunsystem.

Nobelprisen i medicin 2011 deles i år i to, som tilsammen afdækker afgørende viden om menneskets immunforsvar.

Den ene del går til Bruce A. Beutler og Jules A. Hoffmann for deres opdagelser omhandlende aktivering af vores medfødte immunitet. Pointen er, at vores medfødte immunsystem er parat til at bekæmpe udefrakommende trusler som for eksempel virus eller bakterier.

De to modtagere af prisen har identificeret receptorproteiner, som kan genkende sådanne mikroorganismer og aktivere det medfødte immunsystem, hvilket er kroppens første forsvarsværk. Opdagelserne, som giver Beutler og Hoffmann den ene halvdel af nobelprisen, blev gjort i henholdsvis 1996 og 1998.

Sådan iværksættes kroppens immunforsvar.
Bruce A. Beutler
Jules A. Hoffmann Foto: Mosimann for Balzan
Ralph M. Steiman

Den anden del går til Ralph M. Steiman for hans opdagelse af dendriftcellen og dens rolle som aktivator og regulator af den tilpassede immunitet, hvilket indgår som kroppens reaktion i den næste fase, hvor mikroorganismer bliver udrenset fra kroppen. Opdagelsen af dendritcellen blev gjort tilbage i 1973.

Tilsammen kan opdagelserne gjort af de tre modtagere af nobelprisen føre til nye metoder til at bekæmpe for eksempel infektioner og cancer.

Priser er på tilsammen 10 mio. svenske kroner.
I 2010 modtog Robert G. Edwards prisen for udvikling af reagensglasbefrugtning.

Dansk succes i medicin

Prisen i medicin er uden sammenligning den nobelpris, hvor danskerne har gjort sig mest bemærket. Hele fem gange er prisen gået til en dansker:

· Niels Finsen modtog i 1903 prisen for forsøg med lys i sygdomsbehandling
· August Krogh modtog i 1920 prisen for undersøgelserne af kapillærernes fysiologi
· Johannes Fibiger modtog i 1926 prisen for at have påvist, at cancer kan fremkaldes eksperimentelt
· Henrik Dam modtog i 1943 (sammen med amerikaneren Edward Adelbert Doisy) prisen for opdagelsen af K-vitaminet
· Niels K. Jerne modtog i 1984 (sammen med vesttyskeren George J.S. Köhler og argentineren Cesar Milstein) prisen for teorier vedrørende kroppens immunsystem og opdagelsen af princippet for produktion af monoklonale modstandsstoffer

Dokumentation

Pressemeddelse fra Nobelkomiteen

Kommentarer (1)

Som det blev beskrevet i diverse medier igår, så døde den ene af prismodtagerne, Ralph Steinman, for få dage siden af kræft. Nobelpriskomiteen valgte dog alligevel at tildele ham prisen.

  • 0
  • 0