Nobelpris i fysik belønner indsigt om universets udvikling og vores egen plads i kosmos

Hvad er vores egen rolle i universet? Det har dette års Nobelprismodtagere i fysik været med til at give et bud på. Illustration: Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Årets Nobelpris går til forskere, der har ydet bidrag til vores forståelse af universets udvikling og Jordens plads i kosmos, har Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm besluttet.

Canadieren James Peebles fra Princeton University i USA, der er født i 1935, modtager halvdelen af prisen på i alt 9 mio. svenske kr. for sine teoretiske opdagelser, der går tilbage til 1980'erne inden for fysisk kosmologi.

Disse er grundlaget for vores nuværende forståelse af universet, hvor almindeligt stof kun udgør ca. 5 pct. af den samlede mængde af stof og energi i universet. Resten er mørkt stof og mørk energi.

Det var bl.a. James Peebles, der genindførte Einsteins kosmologiske konstant i den generelle relativitetsteori, som et udtryk for den mørke energi, der får universets udvidelse til accelerere.

Den anden halvdel går til schweizerne Michel Mayor (født 1942) og Didier Queloz (født 1966) fra universitet i Geneve for den første opdagelse i 1995 af en exoplanet i en bane om stjerne, der ligner Solen.

I dag er antallet af fundne exoplaneter til mere end 4.000.

Tilsammen har de teoretiske og eksperimentelle opdagelser for altid ændret vores opfattelse af verdens, noterer Nobelkomiteen for prisen i fysik.

I går blev to amerikanere og en brite udpeget som modtagere af dette års Nobelpris i medicin for deres grundvidenskabelige forskning knyttet til cellers virkemåde

Læs også: Nobelpris i medicin: Sådan holder celler sig kørende under varierende iltmængder

I morgen får vi navnene på modtagerne af Nobelprisen i kemi.

Læs også: Årets Nobelpriser: Bliver det mon Greta Thunberg, Lene Hau, Morten Meldal, Søren Johansen og Katarina Juselius?

Priserne uddeles 10. december, på Alfred Nobels dødsdag, i Stockholm.

Dette års modtagere af Nobelpris i fysik fra venstre mod højre: James Peebles, Michel Mayor og Didier Queloz Illustration: Nobel Media
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nobelpristageren James Peebles er identisk med Phillip James Edwin Peebles aka. ”Jim” Peebles.

Læste i tidernes morgen hans let læselig bog “Physical Cosmology”.

Han nåede det, og nu kommer bogen ned fra reolen igen :-)

  • 7
  • 1

Hvem hulen giver thumbs down på dette???

Tja lad mig gætte: - En som ikke bryder sig om Henrik Pedersen og hans andre indlæg på dette forum. Det synes at være ret udbredt, at man systematisk giver fingeren ned til personer man generelt er uenige med - uanset hvad de end skriver. - En som ikke bryder sig om de p.t. herskende kosmologiske teorier. - En som er uenig, i at bogen “Physical Cosmology” er "let læselig" :)

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten