NKT vil lave fibre med huller

NKT vil nu til at lave optiske fibre, der som en schweizerost er fyldt med huller. Fibrene skal udvikles og produceres i et nyt selskab Crystal Fibre A/S, der er etableret på basis af knowhow og patentansøgninger fra tre forskere på COM-centeret på DTU. Det nye selskab er 100 pct. ejet af NKT; men DTU, COM-centeret og de tre forskere er sikret ejerandele i fremtiden, hvis det nye selskab kommer til at gå godt.

  • Det er første gang, at et dansk universitet og en dansk industrikoncern går sammen om at oprette et selskab på denne måde, siger professor Kristian Stubkjær, der er direktør for COM, der driver forskning inden for Communications, Optics & Materials.

    For at få bedst mulig kontakt til de tre forskere, professor Anders Bjarklev, forskningsadjunkt Jes Broeng og ph.d.-studerende Stig Barkou, der fortsat skal arbejde på COM-centeret, placeres den nye virksomhed på DTU's område i Lyngby.

    Da de nye krystalfibre har lavere tab end de traditionelle fibre med en kerne af massivt kvarts, vurderer koncerndirektør Søren Isaksen fra NKT, at de kommercielle perspektiver er særdeles interessante. Fibrene kan på længere sigt vise sig meget velegnede til telekommunikation over lange afstande, men da de har nogle atypiske optiske egenskaber, betyder det, at de også kan finde anvendelse i korte længder i analyse- og måleinstrumenter.

    Traditionelle fibre holder fast på lyset ved at have en kerne med et brydningsindeks, der er højere end det omgivende materiale. Krystalfibrene baserer sig på et andet fænomen, der kaldes fotonisk båndgab. Ved at kontrollere størrelsen og antallet af huller i fiberen kan man designe fibre til at transmittere forskellige bølgelængder.