NKT satser stort på revolutionerende laserteknologi

Den danske industrikoncern NKT satser stort på at udvikle helt ny laserteknologi. NKT har samlet datterselskaberne Crystal Fibre og Koheras i NKT Photonics, og med omkring 15 millioner kroner i ryggen fra Højteknologifonden er vejen banet for udvikling af morgendagens laserteknologi, som NKT betegner som revolutionerende.

Det nye i NKT Photonics laser er muligheden for at anvende laserstråler i den høje ende af det infrarøde felt. Hidtil har dette ikke været muligt, fordi det infrarøde lys ikke kan passere gennem fiberoptiske kabler ved en bølgelængde på op til fire my, der er målet for NKT Photonics.

»På det niveau vil vi have mulighed for at kunne bestemme de enkelte molekyler. Hvert molekyle har sit eget fingeraftryk, og det vil vi kunne aflæse med den nye teknologi,« siger adm. direktør i NKT Photonics, Jakob D. Skov til ing.dk/elektronik.

Selskabet er i forvejen førende på udvikling af hvidlyslaser, der dækker det område, man kan se med det blotte øje, men udvides frekvensen til også at omfatte de højere infrarøde bølgelængder, giver det helt nye muligheder.

»Det er en slags Supermans goggles,« siger Jakob D. Skov.

Laser kan detektere angreb med gas

Det er først og fremmest i fødevaresektoren, den nye laserteknologi kan finde anvendelse, men netop fordi teknologien er særligt velegnet til aflæsning af molekylære fingeraftryk i gasser, forventer Jakob D. Skov en ikke ubetydelig interesse fra militærindustrien.

Fordelen ved NKT Photonics' kommende laser vil netop være, at den kan 'se' en gassky, selv om man ikke kan opfatte den med det blotte øje. Det er netop det, selskabet mener med muligheden for at se det usynlige.

Jakob D. Skov og projektleder Carsten Thomsen har netop været på en mindre præsentationsrejse til Washington D.C. sammen med den danske forsvarsattache for industrielle anliggender, Per Rasmussen, hvor blandt andet denne nye laserteknologi var på dagsorden.

Direktørens umiddelbare indtryk er positivt, og som han nævner, er de blevet indbudt til flere individuelle symposier inden for de næste tre måneder, hvor eventuelle platformssamarbejder kan komme på tale.

»Hvis vi kan lykkes med det her, så er det ret stort,« siger han.

Silica-fiber er for ineffektiv

De eksisterende hvidlyslasere anvender silica-fiber, men denne fiber er ineffektiv, når det gælder bølgelængder i det infrarøde spekter. Derfor skal NKT nu på jagt efter en type såkaldt blødglas, der kan klare en bølgelængde på 4 my. Det er dog en proces, der ikke er uden en vis form for risiko.

I første omgang vil selskabet forsøge at optimere teknologien med en fiber baseret på thulium, der i sig selv vil give NKT Photonics en markedsførende position.

»Vi tilrettelægger udviklingen, så vi undervejs kan tage delkomponenter ud og kommercialisere dem. Det er eksempelvis, at vi først skal have udviklet vores thulium-fiber, og når den er udviklet, kan den anvendes i et hav af forskellige sammenhænge. Næste skridt er så bløde glasser, og det kan godt fejle, men så har vi stadig vores thulium-platform, og bare den vil være et kæmpe skridt fremad,« siger Jakob D. Skov.

NKT Photonics har over 100 medarbejdere, og selskabets SuperK-hvidlyslaser er netop blevet kåret af magasinet The Scientist som et af de ti bedste målesystemer i verden.

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad skal militæret bruge en gas detektor til?

Det er 90 år siden man anvendte gas militært, på en måde hvor denne anvendelse af en gasdetektor ville have været interessant

Det er derimod da ganske interessant at kunne advare om andre former for gasudslip i procesanlæg.

At tro at militæret skulle være særligt interesserede er naivt.

 • 0
 • 0

[quote]Hvad skal militæret bruge en gas detektor til? [quote] Man kan aldrig være for sikker,brugte Saddam ikke giftgas overfor kurderne,man må som du selv siger ikke være naiv,mange lande har stadig giftgas.

 • 0
 • 0

Hej Peter

Jeg benægter da ikke at mange lande har beholdninger af giftgas.

Jeg konstaterede bare at det er 90 år siden at det blev brugt mellem krigsførende nationer.

Saddam brugte gassen mod egne borgere, kurdere.

Selv om Nazityskland havde giftgas og brugte den i deres udryddelses lejre, så brugte de den aldrig på slagmarken, selv om de havde mere end rigeligt af den. Denne stor mængde af giftgasammunnition ligger dumpet øst for Bornholm til stor gene og frygt hos de bornholmske fiskere.

Hitler selv blev offer for et giftgasangreb i WW1 og dette angives som årsag at den ikke blev anvendt af tyskerne i WWII.

Men tilbage på sporet

Jeg tror bare ikke at militæret vil være så interesserede i det projekt som NKT giver udtryk for.

 • 0
 • 0

Hej Bjarke, Hvis du læser artikler om nye målemetoder vil du se at, uanset hvad det handler om, så har det (1) noget med "nano" at gøre, og (2) kan bruges in "the war on terror". Denne "bullshit bingo" indlæg er klart absolut nødvendig hvis man skal få penge til sit projekt nu til dage. Jeg tror det er mest i denne retning du skal søge. Japanerne har oplevet et gas-angreb i deres metro... Fidusen er du ikke har brug for fiber til at måle gas i et rum, du kan bare pege laseren til detektoren. Fiber giver kun mening hvis du vil bruge en multiplexer til at måle på flere steder, e.g. én laser til at følge med på forskellige produktionslinje.

 • 0
 • 0

Hej Peter

Jeg benægter da ikke at mange lande har beholdninger af giftgas.

Jeg konstaterede bare at det er 90 år siden at det blev brugt mellem krigsførende nationer.

Saddam brugte gassen mod egne borgere, kurdere.

Så vidt jeg har forstået så brugte Saddam da også kemisk krigsførelse imod Iran?

 • 0
 • 0

Det er 90 år siden man anvendte gas militært, på en måde hvor denne anvendelse af en gasdetektor ville have været interessant

Hvis man nævner "war on turrorism" i sin ansøgning springer pengene måske nemmere op af kassen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten